Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 12 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Tarihî Kapalıçarşı 2010’a hazırlanıyor

“İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti’’ hazırlıkları kapsamında tadilat yapılan tarihî Kapalıçarşı’da, telefon ve elektrik kablolarının yer altına alınacağı ve çevresinde bulunan bazı kaçak binaların yıkılacağı bildirildi.

Kapalıçarşı’daki tadilat çalışmalarına ilişkin bilgi veren Kapalıçarşı Esnafları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Fırat, ‘’İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti’’ hazırlıkları çerçevesinde çarşının çevre düzenlemesiyle ilgili olarak belediyenin bir çalışması bulunduğunu kaydetti. Bu çalışmada, çarşının çevresinin açılacağını ve bir kısmı boş olan bazı kaçak binaların yıkılacağını kaydeden Fırat, ‘’Bunların bir kısmı kuyumcu atölyeleriydi. Ruhsatları iptal oldu. Çalışmıyorlar, enkazları yıkılacak. Çarşı eski kimliğine dönecek. Bir buçuk yıl içinde burayı temizleyecekler’’ dedi.

Fırat, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından üstlenilen rölove çalışmaları için de bir proje hazırlanacağını, 30-40 mühendisten oluşacak büyük bir ekibin yürüteceği bu çalışmanın yaklaşık 6 ay süreceğini bildirdi.

KAPALIÇARŞI’NIN ÖNEMİ

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (İSKİ) de çarşının altyapısını sokak sokak elden geçirdiğine işaret eden Fırat, ‘’28 cadde kaldı. Şu anda mevsim itibarıyla sezon uygun değil, bir müddet sonra tekrar başlayacağız. Kanalizasyonlar bir daha açılmasın diye İSKİ tarafından depreme de dayanıklı yapılıyor. Parasını ise esnaf karşılıyor. Altyapı çalışmaları, tarihi dokuya uygun yapılıyor. Bütün telefon ve elektrik kabloları da yer altına alınıyor’’ diye konuştu.

Fırat, esnafın da maddî katkı sağladığı bu tadilat ve tamirat çalışmalarının tamamının, Kapalıçarşı’nın yapısı gereği 2010’a yetişmeyeceğini düşündüğünü söyledi.

Kapalıçarşı’da 3 bin 600 iş yeri, 21 iş hanı, 40 bin metre kare alan üzerine oturmuş 30 bin 500 metre kare kapalı alan, 25 bin çalışan, 2 cami, 1 mescit, 1 postane, 6 banka şubesi, 1 sağlık merkezi, 68 cadde ve sokak, 28 kapı, özel güvenlik teşkilâtı ve polis karakolu bulunduğunu bildiren Fırat, çarşının dünyanın en büyük ve en eski çarşılarından biri olduğunu ifade etti.

/ İSTANBUL

12.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Tarihî Kapalıçarşı 2010’a hazırlanıyor

  Çalıkuşu’nun evi kamulaştırılmıyor

  Saltanatın dervişleri, dervişlerin saltanatı

  Karikatür Festivali’nin teması hoşgörü

  Avrupalı kadınlar çiniye daha meraklı

  Block sergisi 16 Kasım’da

  Bollywood starları Türkiye’de


 Son Dakika Haberleri