Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 18 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Hollanda'dan büyük tahrik

Hollanda'da, İslam karşıtı tutumuyla tanınan Özgürlük Partisi tarafından, Kuran-ı Kerim hakkında yaptırılacağı açıklanan kısa filmle ilgili hükümetin büyük kaygı duyduğu bildirildi.

Hükümet, bu ay sonunda tamamlanması beklenen filmin piyasaya sürülmesinde sonra çıkabilecek muhtemel olaylar konusunda bütün belediyelere uyarı yazısı gönderdi. İçişleri Bakanlığı tarafından gönderilen yazıda, muhtemel huzursuzluk ve taşkınlıklara karşı hazırlıklı olunması ve şimdiden önlem alınması istendi. Yazıda, alınacak önlemler kapsamında belediyelerin film piyasa çıkmadan, bölgelerindeki Müslümanların önde gelenleriyle görüşebilecekleri de belirtildi. Verilen bilgiye göre, birçok belediye, önlem almak için filmin yayınlanmasını bekliyor. Bazı belediyelerin ise hükümetin önerileri doğrultusunda şimdiden, bölgesindeki Müslümanların önde gelenleriyle konuştuğu, muhtemel tepkilere karşı sakin ve dikkatli olunmasını istediği ifade ediliyor.

Bu arada valiliklerin de belediyelere birer yazı göndererek, Özgürlük Partisi lideri Geert Wilders'ın daha önce parlamentoda dile getirdiği, "Kuran'ı Kerim'in cami, okul ve kütüphanelerde bulunmasının yasaklanması" önerisinin hiçbir düzeyde dikkate alınmayarak, buna karşı durulmasının istendiği bildirildi. Özgürlük Partisi'nin, parlamentonun 150 üyeli Temsilciler Meclisi'nde 9 milletvekili bulunuyor.

Öte yandan Wilders'ın yaptıracağını açıkladığı filmin yayınına, şu ana kadar hiçbir televizyon yayın kuruluşunun net olarak evet demediği öğrenildi. Bazı yayın kuruluşlarının ise filmin gösterimine büyük ilgi duyduğu, ancak filmi görmeden karar veremedikleri belirtildi.

Wilders'ın, filmi, hiçbir kuruluşun yayınlamaması halinde,televizyonlarda siyasi partilere ayrılan üç dakikalık tanıtım bölümünde göstermeyi planladığı, ancak buna da 10 dakika olacağı belirtilen filmin uzunluğunun imkan vermediği kaydedildi.

/ AMSTERDAM

18.01.2008


 

İşte Çin zulmünün belgesi

Çin'de farklı din ve etnik gruplara mensup baskıların ne boyutta olduğu belgelendi.

Doğu Türkistan'ın önemli şehirlerinden olan Hoten'e 30 km uzaklıktaki Lop ilçesi Merkez Camii'nin kapısında, Cami'ye girmesi yasak olanların listesi asılı. Bu liste, çok göz önünde olduğu için ve yabancıların dikkatini çekeceği için büyük şehirlerdeki merkezi camilerin kapılarında yok. Ama daha küçük şehirlerdeki camilerin giriş kapılarında mermer levhada yazılı.

Camilerin giriş kapılarına asılan levhada kimlerin camiye giremeyeceği liste halinde sıralanmış. Buna göre; ülkede neredeyse camiye kimse giremiyor. Kurban kesmek için bölgeye giden İHH İnsani Yardım Vakfı ekibi tarafından çekilen fotoğraf Çin'in zor durumda bırakacak nitelikte.

"Aşağıdaki kişilerin mescide girip dini faaliyette bulunmaları yasaktır" denilen levhada camiye girmesi yasak olanlar şöyle sıralanıyor:

1-Partiye girmeye namzet öğrenciler,

2-Devlet memurları, işçileri ile emekliler ve izine ayrılmış olanlar,

3-18 yaş altındakiler,

4-Kent yöneticileri ve memurları,

5-Kadınlar.

YASAK FOTOĞRAFLA BELGELENDİ

Çin hükümetinin insanlık dışı uygulaması fotoğrafla da belgelendi. İçeri girmesi yasak olan gruptaki kişiler, caminin avlusuna bile giremiyorlar. Lop'taki caminin avlusuna açılan giriş kapısının önünde bir kadın namaz kılıyor. Aslında bu kadın cami avlusuna bile giremiyor. Yasak olduğu için sadece avluya açılan kapının önünde daha doğru bir ifadeyle sokakta namazını eda etmek zorunda kalıyor. Kadın, "buraya kadınların girmesi yasaktır" tabelasının altında namaz kılarken küçük çocuğu ise onu bekliyor. Çin Anayasası'nın 36. maddesinde ise dini ve etnik ayrım yapmaksızın bütün insanlara ibadet özgürlüğü tanındığı belirtiliyor.

MECBURİ KÜRTAJ DA UYGULUYOR

Çin, Doğu Türkistan'da yıllardır baskı uyguluyor. Oradaki Müslüman nüfusa terörist gözüyle bakılıyor. Uygur Türklerinin, yurt dışına çıkışına bile izin verilmiyor. 150 milyon Müslüman'ın yaşadığı Çin'de kadınlara zorla kürtaj yaptırılıyor. Müslümanların sadece iki çocuk sahibi olmasına izin veriliyor. Hükümetin bilgisi dışında üçüncü çocuğa hamile kalan kadınlara ise zorla kürtaj yaptırılıyor. Uygur Türkleri, baskılardan bunaldıkları için Türkiye başta olmak üzere diğer Müslüman ülkelere iltica etmek zorunda kalıyorlar. Çin ise bu yapılanları hep inkâr etti. Ancak bu son belge Çin'in bu yöndeki tüm tezlerini çürütecek nitelikte bir değer taşıyor.

18.01.2008


 

Sarkozy inişte

Fransa'da düzenlenen bir kamuoyu araştırması, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin popülaritesinin son bir ay içinde hızla düştüğünü ortaya koydu.Ipsos kamuoyu araştırma merkezinin, Le Point dergisi için yaptığı araştırmaya göre, Sarkozy'nin popülaritesi son bir ay içinde 6 puan düşerek, yüzde 49'a indi.

Yine aynı kamuoyu araştırması şirketinin kasım ayında düzenlediği ankette, Sarkozy'yi destekleyenlerin oranı yüzde 58 civarındaydı.

Sarkozy'nin son olarak Fransa'nın Hristiyan kimliğine atıfta bulunması özellikle muhalefetteki sol partilerin sert tepkisine yol açmıştı.

Sarkozy'nin, Fransa'nın laik devlet sistemine uygun olmayan açıklamalar yaptığını savunan Sosyalist Parti, Cumhurbaşkanı bu konuyu siyasi malzeme haline getirmekle suçluyor.

/ PARİS

18.01.2008


 

Guantanamo'ya dünya seyirci

ABD'nin Guantanamo üssünde tutulan Sudanlı gazeteci Sami El Hac, önceki gün yayınlanan mektubunda, ''fiziksel ve psikolojik acı içinde olduklarını'' dile getirdi.

Tutuklanmadan önce El Cezire Televizyonu'nda kameraman olarak çalışan ve uzun süredir açlık grevi yaptığı belirtilen Sami El Hac, mektubunda, ''Herbirimiz yeni bir fiziksel acı çekiyoruz ve yaralanmış kalplerimiz tarif edilemez psikolojik acılardan muzdarip'' diye yazdı. Pakistanlı yetkililer tarafından 2001 yılı aralık ayında Afganistan sınırında tutuklanan El Hac'ın, yaklaşık 6 ay sonra ABD güçlerine teslim edildiği belirtiliyor.

El Hac'ın, Guantanamo'da bulunan ve uluslararası bir basın kuruluşunda çalışmış tek tutuklu olduğu kaydediliyor. Kameraman El Hac'ın, militan grupları desteklediği iddia edilen bir yardım kuruluşu için, 1990'lı yıllarda para transferi yapmakla suçlandığı ifade ediliyor.

/ SAN JUAN

18.01.2008


 

İsrail: Saldırıya devam

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, Gazze'de 18 kişinin öldüğü, 50 kişinin de yaralandığı Zeytun mahallesindeki saldırı sonrası yaptığı açıklamada, Gazze Şeridine saldırılarını genişleteceklerini söyledi.

18.01.2008


 

Commonwealth'den Kibaki'ye tokat gibi karar

İngiliz Milletler Topluluğu (Commonwealth), Kenya'da 27 Aralıkta yapılan devlet başkanı seçimlerinin uluslararası normlara uygun olmadığını açıkladı.

Commenwealth Genel Sekreteri Don McKinnon, Kenya'daki seçim süreciyle ilgili raporun açıklanması dolayısıyla yaptığı konuşmada, "Kenya'daki seçimler uluslararası normlara uygun değil. Commonwealth gözlemciler grubu, seçimin bitiminden sonraki sürecin uluslararası normlara uygun olmadığı sonucuna varmıştır" dedi.

Commonwealth'in Kenya seçimleri hakkındaki raporunda, "Seçim Komisyonu, oyların sayımı sürecinin düzgün işlemesini sağlamada başarısız olmuştur, bu da seçim sonuçlarının geçerliliği konusunda şüphe duyulmasına neden olmaktadır" denildi. Devlet Başkanı Mvai Kibaki, 27 Aralıktaki seçimlerde yeniden devlet başkanı seçilmiş, muhalif lideri Raila Odinga ise sonuçlara itiraz etmişti. Bunun üzerine Odinga yandaşları gösteriler düzenlemiş, polisin sert müdahalesi sonucu 700'den fazla insan ölmüş, 200 bin civarında kişi yerlerinden olmuştu.

/ LONDRA

18.01.2008


 

Kabila'nın kız kardeşi öldürüldü

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin (DKC) Devlet Başkanı Joseph Kabila'nın üvey kız kardeşi başkent Kinşasa'daki evinde öldürüldü. Polis kaynakları, Aimee Kabila Mulengela'nın sabaha karşı Mont-Ngafula'daki evine giren, biri Cumhurbaşkanlığı Muhafız Birliği üniforması giymiş silâhlı kişiler tarafından öldürüldüğünü açıkladı.

Bir insan hakları örgütü olan VSV tarafından yapılan açıklamada ise evde para bulamayan kişilerin cep telefonları, bir bilgisayar ve bir kamerayı alarak kaçtığı belirtildi. Açıklamada, evine girenlerden korkup banyoya saklanan Kabila'ya burada ateş açıldığı ve göğsüne isabet eden kurşunla hayatını kaybettiği, saldırganların da evi rahat rahat soyacak zamana sahip olduğu kaydedildi.

16 Ocak 2001'de korumalarından biri tarafından öldürülen ve şimdiki devlet başkanı Joseph Kabila'nın babası Laurent-Desire Kabila'nın kızlarından biri olan Aimee Kabila 30'lu yaşlarındaydı. Aimee Kabila'nın tehdit edildiği ve kendini güvende hissetmediği için BM'nin bu ülkedeki misyonuna birçok kez başvurduğu belirtiliyor.

/ KİNŞASA

18.01.2008


 

Hind Müslümanları Rüşdi ziyaretine kızdı

"Şeytan Ayetleri" kitabıyla Müslümanların tepkisini toplayan Salman Rüşdü'nün Hindistan'ı ziyareti, bu ülkedeki Müslümanları kızdırdı.

Hindistan'daki bütün Müslümanları bünyesinde toplayan Hindistan Ulema Konseyi'nin yetkilisi Maulana Mahmud Daryabadi, Rüşdü'yü bu hafta sonu konuk eden Godrejs grubunun sahiplerinin özür dilememesi durumunda Müslümanları şirketin mallarını almamaya çağırdı.

/ MUMBAİ

18.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri