Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 18 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Borçsuz insan kalmadı

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkan Vekili Uğur Bektaş, toplumun her kesiminin bankalardan aldığı krediler sonucunda gelecekteki 10 yılını ipotek verdiğini ileri sürdü.

TESK Genel Başkan Vekili ve Yozgat Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Bektaş, 2007 yılının hem Türkiye, hem de Yozgat açısından sıkıntılı geçtiğini söyledi. Bektaş, ''Esnaf, sanatkâr, işçi, memur, emekli gelecek 10 yılını borçlanmış durumda, bankaya borcu olmayan, kredi almayan insana rastlamak mümkün değil'' dedi.

Bektaş, geçmişte esnaf ve sanatkârın, vatandaşın faizsiz bankası konumunda olduğunu hatırlatarak, esnaf ve sanatkârdan ihtiyaçlarını karşılayan vatandaşın, ay sonunda borcunu ödediğini, buna karşılık herhangi bir faizin alınmadığını, bu dönemlerin artık geride kaldığını vurguladı. Bektaş, ''Vatandaş, artık ihtiyaçlarını kredi kartı ile karşılıyor. Hesapsız harcamalar sonucunda kredi kartı borcunu ödeyemiyor, borca faiz yükü biniyor'' diye konuştu.

ESNAF EKONOMİK SIKINTI İÇİNDE

Bektaş, açıklamasını şöyle sürdürdü: ''2007 yılı, esnaf ve sanatkar açısından gerçekten çok acılı, çok sancılı geçmiştir. 2000'li yıllardaki krizleri düşünürseniz, esnaf ve sanatkârımız bu krizlerden daha ağır bir ekonomik sıkıntı içerisindedir. İcra takiplerine, ödenmeyen çek ve senetlere bakıldığında esnaf ve sanatkarın yaşadığı sıkıntı net olarak görülebilir. Bu gün esnaf, sanatkâr, işçi, memur, emekli gelecek 10 yılını borçlanmış durumda. İşçi maaşı, emekli maaşı, memur maaşı dağılırken para bankadan hiç dışarı çıkmıyor. Çünkü insanlarımız, ya kredi almış taksitlerini ödüyor, ya kredi kartlarının borunu ödüyorlar ya ev kredisi almışlar ya araç kredisi almışlar ve gelecek 10 yıllarını ipotek altına aldırıp, borçlanmışlardır. Çekler, senetler ödenemiyor. Benim esnaf ve sanatkârım, Bağ-Kur primini, vergisini, dükkan kirasını, iş yerinin elektriğini, suyunu ödeyemiyor. Bu yüzden elektriği ve suyu kesilen esnaf ve sanatkârlarımız ile karşı karşıyayız. Bugün esnaf ve sanatkâr olarak ve herkesi düşünürsek, bankaya borcu olmayan, kredi almayan hiçbir insana rastlayamazsınız.''

/ YOZGAT

18.01.2008


 

Doğalgazda KDV'yi indirin

Erzurum Kalkınma Vakfı Başkanı Erdal Güzel, kış mevsiminin sert ve uzun geçtiği şehirlerde doğalgazdan alınan KDV oranlarının yüzde 18'den yüzde 1'e indirilmesini istedi.

Güzel, doğalgaza yapılan son zamla birlikte Erzurum'da birçok konuta yüzlerce YTL'lik gaz faturalarının geldiğini belirterek, ''Şehrin ekonomik yapısı belli. Birçok aile faturaları ödemekte zorluk yaşıyor'' dedi.

Erzurum'da bir ailenin kışı sıcak geçirebilmesi için bin ile 2 bin YTL arasında doğalgaz faturası ödemek zorunda kaldığını anlatan Güzel, hava sıcaklıklarının sıfırın altında 30 dereceye kadar düştüğü ilde birçok ailenin yüksek fatura ödememek için doğal gazı kısıtlı kullanmaya çalıştıklarını kaydetti. Erzurum'da doğalgaz faturalarından alınan yüzde 18'lik KDV sebebiyle her yıl milyonlarca YTL tutarında KDV ödendiğini anlatan Güzel, geçmişte bölgede kullanılan kömüre sübvansiyon yapıldığını hatırlatarak, şunları söyledi: ''Geçmişte kömüre uygulanan sübvansiyon şimdi doğalgaz için de uygulanmalı. Bunun en iyi yolu ise kış mevsiminin sert ve uzun geçtiği Erzurum gibi kentlerde doğalgazdan alınan KDV oranının yüzde 18'den yüzde 1'e indirilmesidir. Eğer KDV indirimi yapılırsa doğal gaz faturalarında 30 ila 50 YTL arasında bir indirim olacak bu da vatandaşımızı kısmî olsa da rahatlatacaktır.''

Güzel, Doğu Anadolu Bölgesi'nden göçü önlemek ve kalkınması için de kamu ve özel sektörde çalışanlar için alınan sigorta primleri başta olmak üzere bütün vergilerde indirim yapılmasının şart olduğunu savundu.

/ ERZURUM

18.01.2008


 

Ataşehir esnafın umudu oldu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ile kamu bankalarının genel müdürlüklerinin İstanbul'un en büyük ilçelerinden Kadıköy'e bağlı Ataşehir'e taşınacağı yönündeki haberler, semt içinde ve çevresindeki esnafa umut kapısı olurken, semt sakinleri de bölgedeki trafiğin artmasından endişe duyuyor.

Finans merkezinin Ataşehir olacağı yönünde söylentilerin kamuoyunda yer almasıyla semt içinde ve çevresindeki esnaf, önümüzdeki dönemde işlerinde hareketlilik olmasını bekliyor. Ataşehir'de kiraların yüksekliği ve işlerin azlığından şikayet eden esnaf, Merkez Bankası ve kamu bankaları genel müdürlüklerinin bölgeye taşınması ile semtte canlanma olacağını ifade ediyor.

Taşınma ile Ankara'dan İstanbul'a gelecek çok sayıda bankacı ve ailesinin, iş yerlerine yakın olması sebebiyle Ataşehir ve çevresindeki semtleri tercih edeceği belirtiliyor. Ataşehir ve çevresindeki gayrimenkul fiyatlarında da, finans merkezi açıklamasının ardından yükseliş yaşanıyor.

Gelir düzeyi yüksek insanların yaşadığı Ataşehir'de dürümcüden pizzacıya, pastacıdan kargoya, çiçekçiden taksiciye, emlakçıdan kuaföre, kuru temizlemeciden kreş ve ana okullarına kadar pek çok iş yeri sahibi, umutlu olduğunu ifade ederken, semt sakinleri de Merkez Bankası ve kamu bankaları genel müdürlüklerinin taşınması ile bölgedeki trafiğin artacağı yönünde endişe taşıyor.

Taşınmanın, Ataşehir ve çevresinde yeni iş imkanları ve istihdam oluşturması da bekleniyor.

/ İSTANBUL

18.01.2008


 

Türkiye, Hannover Fuarından çok şey bekliyor

Geçen yıl Türkiye'nin partner ülke olarak katıldığı sanayi fuarı Hannover Messe'de bu yıl, partner ülke Japonya olacak.

21-25 Nisan 2008 tarihlerinde Hannover'de düzenlenecek fuarın tanıtım toplantısında konuşan İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, Türkiye'nin fuara katılımını İTO'nun organize ettiğini hatırlatarak, geçen yıl partner ülke olarak elde edilen başarının, Türk firmalarını 2008 yılında katılım için de teşvik edeceği düşüncesinde olduğunu söyledi.

İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, fuar sonrasındaki bir yıl için katılımcıların yüzde 60,8'inin 0-100 bin avro arasında, yüzde 17,7'sinin 100 bin-200 bin avro arasında, yüzde 13,9'unun ise 400 bin avro ve üzerinde iş bağlantısı gerçekleştirdiklerini bildirdi.

Yalçıntaş, ''Özellikle enerji ve rüzgâr enerjisinin önde olduğu bir fuar olacak 2008 fuarı. Biz de Türkiye olarak son yıllarda enerji alanında, özellikle Doğu ile Batı arasında enerji koridoru olma açısından oldukça öne çıkmış bir ülkeyiz. Ben inanıyorum ki özellikle enerji alanında Türk firmalarının bu fuarda söyleyecek çok şeyi olacak'' dedi. Türkiye'nin 2006 yılında 103, partner ülke olduğu 2007 yılında ise 326 firma ile fuara katıldığını hatırlatan Yalçıntaş, bu yıl en az 130-140 firmanın katılmasını beklediklerini söyledi.

HANNOVER MESSE FUARI

Hannover Messe Fuarı hakkında bilgi veren Deutsche Messe A.Ş Başkan Yardımcısı Wolfgang Pech ise, fuarın teknoloji transferi, yeni teknolojilerin ilk defa tanıtılması ve ticarî bağlantılar kurulması konusunda önemli bir platform olduğuna dikkati çekti. Bu yılki Hannover Messe'de 10 uluslararası fuarın düzenleneceğini, fuara yüzde 50'si uluslararası olmak üzere 62 ülkeden 5 bin katılımcı beklediklerini söyledi.

Pech, bu yılki fuarda öne çıkan konuların, sanayi otomasyonu, enerji teknolojileri, tedarik ve hizmetler ile geleceğin teknolojileri olacağını kaydederek, ''Güç Santrali Teknolojisi'' ve ''Mobil Robotları ve Otonom Sistemler'' konulu fuarların bu yıl ilk defa gerçekleştirileceğini aktardı.

Ümit KIZILTEPE / İSTANBUL

18.01.2008


 

Golf Dondurma 2008'de de iddialı

Geçen yılı yüzde 85 gibi çok yüksek bir büyüme oranı ile kapatan Ülker Golf Dondurma, pazar payını da 8 puan artırarak yüzde 25'e ulaştırdı.

Ülker Golf Genel Müdürü Nusret Kayhan Apaydın, yaptığı değerlendirmede, 2007 yılında dondurma sektörünün toplam cirosunun 1 milyar dolara ulaştığını söyledi. Bu cironun yaklaşık yüzde 75'ini endüstriyel üreticilerin, yüzde 25'ini ise yerel üreticiler ve pastanelerin gerçekleştirdiğini belirten Apaydın, "2007 yılında dondurma pazarı yüzde 30 oranında büyürken, biz satışlarımızı yüzde 85 arttırarak sektörün büyüme şampiyonu olduk. Bu sıradışı büyümenin sonucu olarak sadece 1 yıl içerisinde pazar payımızı 8 puan arttırarak yüzde 25'e yükselttik" dedi.

Sadece 2007 yılında 30 yeni ürünü dondurma severlere takdim ettiklerini kaydeden Apaydın, önümüzdeki beş yıl için 200 milyon dolar düzeyinde yatırım yapmayı planladıklarını dile getirdi. Apaydın, 2008'de kullanılacak olan ve tüm depo, dağıtım araçları ve dolapları GPRS donanımlı el bilgisayarları ile on-line takip edeceklerini belirtti.

YENİ ASYA / İSTANBUL

18.01.2008


 

İstihdam paketi Bakanlar Kuruluna geliyor

TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ ve beraberindeki heyet, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'i makamında ziyaret etti.

Bakan Çelik, burada yaptığı konuşmada, ziyaretin TBMM'de şu anda Sosyal Güvenlik Reformu diye bilinen yasa tasarısının görüşmelerinin devam etmesi sürecinde gerçekleşmesinin önemli olduğunu vurguladı. Çelik, bu süreçte, bütün kesimlerden tasarıya ilişkin katkı almaya devam ettiklerini ifade etti. Pazartesi günü Bakanlar Kurulunda istihdam paketi ve istihdamın üzerindeki yüklerin azaltılması ile ilgili bir taslağın değerlendirileceğini hatırlatan Çelik, ''Bu süreçte bu görüşmenin olmasını çok önemsiyoruz. Görüşme inanıyorum ki gerek Sosyal Güvenlik Reformu gerekse İstihdam Paketi çerçevesindeki düzenlemelere önemli katkı sağlayacaktır'' dedi.

TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ da, Bakan Çelik ile Sosyal Güvenlik Tasarısını konuşacaklarını, bu konuda önerilerini sunacaklarını ve Bakanı dinleyeceklerini söyledi. Görüşmede ayrıca ''İstihdam ile ilgili neler yapılabilir, özel olarak kadın konusunda bir ulusal istihdam planı benimsenebilir mi, istihdamın üzerindeki yüklerin azaltılması'' konularının ele alınacağını vurguladı.

/ ANKARA

18.01.2008


 

YTL, 99 ülkenin parası karşısında değerlendi

Maliye Bakanlığına göre, Yeni Türk Lirası (YTL), geçen yıl 100 ülkeden 99'unun para birimleri karşısında değer kazandı, sadece Brezilya Realine karşı değer yitirdi.

Maliye Bakanlığı, borsada rayici olmayan yabancı paraların 2007 yılı değerlemelerinde esas alınacak alış kurlarını belirledi. Bu amaçla hazırlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ Taslağına göre, borsada rayici olmayan yabancı paralar ve bu paralarla olan senetli ve senetsiz alacak ve borçların değerlemesinde, 2007 yılı sonu itibariyle tesbit edilen kurlar uygulanacak. Maliye Bakanlığının hazırladığı taslakta, Yeni Türk Lirası, 100 para biriminin yer aldığı kur listesinde 83'üncü sırada bulunuyor. Maliye Bakanlığının 2007 ve 2008 kur listelerine göre, Yeni Türk Lirası, son bir yılda, 100 ülkeden 99'unun para birimleri karşısında değer kazandı, sadece Brezilya Realine karşı değer yitirdi.

/ ANKARA

18.01.2008


 

Özelleştirilen şirketlerden 22 bin işçi çıkarıldı

Türk-İş tarafından hazırlanan ''Özelleştirme Raporu''nda, ''1989-2006 yılları arasında özelleştirilen kurumlarda 21 bin 676 işçinin işten çıkarıldığı ve 4-C statüsü adı altında sendikasız, tazminatsız ve yılın 10 ayı ile sınırlı bir şekilde düşük ücretle, güvencesiz bir şekilde çalıştırıldığı'' ileri sürüldü.

Raporda, şunlar kaydedildi: ''Özelleştirme gelirleri, sadece borç ödemelerinde kullanılıyor. Asıl sorun özelleştirildikten sonra devletin girdisi olan bu paraların, neden ülkemize yeni yatırımlar olarak dönmediği sorunudur. İşte bütün düğümün, kördüğüme dönüştüğü nokta tam da burası oluyor. Satılan kurumları alanlar, ülkemize gelip yeni yatırımlar yapıp, yeni iş olanakları sağlamak yerine olanı alıp, işçi çıkarma yolunu seçerken, devlete ödenen paralar ise borçlara ya da bizim hiçbir zaman öğrenemeyeceğimiz yerlere gidiyor.''

/ ANKARA

18.01.2008


 

Tarihî sularda petrol aranacak

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), 2008 yılı programını uygulamaya başladı. Bu çerçevede ilk sondaj Gelibolu'daki Anafartlar-1 kuyusunda yapılacak. Denizde bu ay sonunda açılacak kuyu, 6 millik Türkiye karasularının içinde yer alıyor.

İkinci adım Karadeniz'de atılacak. TPAO, BP ile bir süredir Doğu Karadeniz'de arama yapmış ancak BP bölgeyi terk etmişti. Aramalar şimdi Orta Karadeniz'e yoğunlaşacak. Sondaj için uluslararası ölçekte açılan ihalenin Şubat ayı ortalarında sonuçlandırılacağı belirtiliyor.

Rum kesiminin de arama yapacağı bazı bölgelerle çakışan Akdeniz'deki sondaj çalışmaları için teklifler alınmaya devam ediliyor. Yetkililer, ihalelere Petrobras ve Chevron gibi dev petrol şirketlerinin de katıldığını vurguluyor. Açıklamanın ise en geç Mart ayı başında yapılması bekleniyor. Ancak daha sonra petrol rezervine ulaşılması uzun bir zaman alacak. Yetkililer sondaj çalışmalarının 3-4 yıl gibi bir sürede yapılabileceğini belirtiyor.

Rum kesimi geçtiğimiz hafta sondaj yapacak şirketleri açıklayacağını duyurmuştu. Ancak burada 17 Şubat'ta yapılacak seçimler sebebiyle açıklama ertelendi. Henüz bir tarih de verilmedi.

/ ANKARA

18.01.2008


 

Meral yeniden İMDER başkanı

Türkiye İş Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği(İMDER) Yönetim Kurulu Başkanlığına Rızanur Meral yeniden seçildi.

Seçimli olağan genel kurulda, Taner Sönmezer, Merih Özgen ve Şükrü Eltutar'ın Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olduğu belirtildi.

İMDER Yönetim Kurulu üyeliklerine ise Murat Erkmen, Orhan Aydoğan, Tamer Öztoygar, Cüneyt Divriş, Taner Köseler, Mahir Hocaoğlu ve Faruk Aksoy'un seçildiği bildirildi.

EKONOMİ SERVİSİ

18.01.2008


 

Doğalgaz'ı kullanırken bu kuralları ihmal etmeyin

Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş. Genel Müdürlüğü, doğal gazın emniyet kurallarına uygun kullanıldığında ''güvenli bir yakıt'' olduğunu belirterek, uyulması gereken temel kurallar konusunda vatandaşı uyarıyor.

Doğal gazın kurallarına göre ve gerekli emniyet tedbirleri alınarak kullanıldığında güvenli bir yakıt olduğunu bildiren yetkililer, bunun için uyulması gereken temel kuralları şöyle sıraladılar:''Doğal gaz projelerinizi ve tesisatlarınızı mutlaka sertifika almış firmalara yaptırınız. Evsel ısınmada genelde iki tip cihaz kullanılmaktadır. Hermetik tip cihazlar, yanma için gerekli olan havayı dış ortamdan alıp yanmış gazı geri dış ortama veren cihazlardır. Hermetik cihazlar dış atmosfere duvarı olan banyo, wc, mutfak, yatak odaları gibi yerlere de yerleştirilirler. Bacalı cihazlar ise yanma için gerekli olan havayı bulundukları ortamdan alıp yanmış gazları uygun bir baca vasıtasıyla dışarı atan cihazlardır. Bacalı cihazlar 8 metreküpten küçük hacimli yerlere yerleştirilemez. Hacimleri ne olursa olsun bacalı cihazlar balkon, yatak odası, banyo, wc gibi yerlere tesis edilemezler. Bu tip cihazlardan kullanacaksanız mutlaka sertifika almış firmalara bacalarınızı test ettiriniz. Olumlu baca raporunuzu almadan cihaz taktırmayınız. Proje onayı ve muayene raporu alınmadan cihazlarınızı işletmeye aldırmayınız.''

Renksiz, kokusuz ve zehirsiz bir gaz olan metan gazından oluşan doğal gaz yandığında kimyasal özelliğinden dolayı bacadan yaklaşık olarak 1,6 kilogram su buharını atmosfere attığını bildiren yetkililer, atılan bu su buharının, bacanın iyi yalıtımlı olmaması nedeniyle, bacada yoğunlaşarak baca iç sıvalarının dökülmesine neden olduğunu ve buna bağlı olarak ölümlere yol açtığını kaydettiler.

Yetkililer, Ankara'da 1988 yılından bugüne kadar bacalı cihazlardaki baca tıkanmaları nedeniyle karbonmonoksit zehirlenmelerinden yaklaşık olarak 110 kişinin hayatını kaybettiğini ve bin kadar kişinin zehirlendiğini bildirdi.

/ ANKARA

18.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri