Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 06 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Mustafa ÖZCAN

Refahyol komplosundan Hamas komplosuna



Hamas’ın seçimleri kazanmasının ardından ‘üç kuşatma’ ile karşı karşıya olduğunu ve kendisine iktidar fırsatı verilmeyeceğini ve akibetinin de Refahyol gibi olacağını yazmıştım. Aslında, bu tespitler bir kehanet değildi. Zira seçenekler belliydi ve ben onları yazmıştım. Gerçekten de Hamas, 2007 ortalarında bir darbe ile karşılaştı. Bu darbe Hamas hükümetinin tasfiyesini amaçlıyordu. Başında da Bush’un ‘bizim adamımız’ dediği Dahlan vardı. Zaten nedense bütün darbeciler Amerikalıların adamı oluyor. Ona gelmeden önce Refahyol’un akibetiyle alakalı olarak isterseniz yaşanılanları bir kez daha hatırlayalım. Bu hususta süreci kitaplarıyla da analiz eden ve peşini bırakmayan ve dedektif gibi iz süren Şevket Kazan, arkadaşımız Hasan Hüseyin Kemal’e şöyle özetliyor: ”Talat Halman 30 Nisan 1997’de yazdığı makalede ‘RP kapatılmalıdır, bölünmelidir ya da paralel bir parti kurulmalıdır’ diyor. Bunun yanında 18 Temmuz 1996’da Washington Enstitü’de panel düzenleniyor ve Yahudi lobisinin ileri gelenlerinden ve TSK’nın danışmanlarından Alan Makovski, Erbakan’a uluslararası ambargo koyulmasını, bunun karşısında Tansu Çiller’in hükümetten istifa edeceğini söylüyor. Tansu Çiller Hanım ise kaya gibi duruyor...” Ama bu direnmeye rağmen Refahyol hükümetinin akibetini biliyoruz. Gelelim buradaki en çarpıcı tespite. Refahyol hükümetine ambargo koyarak hükümetin kanatlarını ayrıştırmak istiyorlar. İşte aynı şeyler Filistin’de de tekerrür ediyor. Her ne surette olursa olsun Fetih’e bir devlet darbesi yaptırmak ve Hamas hükümetini yıktırmak istiyorlar. Bunun için de Hamas hükümetine çok yönlü ve çok katmanlı bir ambargo uygulanıyor. Halkı da bezdirerek Hamas’ı tabanından koparmak ve sonunda tasfiyesini kolaylaştırmak istiyorlar. Böylece Alan Makovski’nin planı Filistinde de işlemeye başlıyor ama icrası başka aktörler tarafındanyapılıyor. Bu komployu, meşhur Amerikan Vanity Fair dergisi son sayısında ifşa ediyor. Aslında buna, 'malumu i’lam’ demek lazım.

***

Ocak 2006 seçimlerini sürpriz bir biçimde Hamas kazanıyor. Ve akabinde Fetih parayla ve yeni ve modern silahlarla techiz edilerek, donatılarak Hamas’ın üzerine salınıyor. Bazı kaynaklara göre bu, ‘İran-Contra Skandalı 2’ sayılmalıdır. Hamas’ı devirme işleminin Amerikan tarafından takipçileri, Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile Siyonist eğilimleriyle bilinen Ulusal Güvenlik Danışmanı Eliott Abrams’dır. .Bu işin Filistin cenahında icrasını da Muhammed Dahlan yapacaktır. Bu işin koordinasyonunundan da Amerikalı General Keith Dayton sorumluydu. Ancak Dahlan işi kotaramadı. Devlet veya Fetih darbesi akim kaldı ve Hamas istemeden de olsa darbecileri tasfiye edince Gazze’yi elinde buldu. Fetih muharipleri dikkatsiz bir şekile Hamas’ı provoke edince Hamas topyekün olarak Gazze’nin kontrolünü eline aldı. Aslında, Hamas bunu istemiyordu ama Gazze’yi elinde buldu. Hamas’ın darbeyi tersine çevirmesinden bir ay sonra Cheney’in Ortkadoğu danışmanılğından istifa eden Neocon ekipten David Wurmster aslında Fetih zorlamadıkça Hamas’ın Gazze Şeridi’nin kontrolünü istemediğini ama buna mecbur bırakıldığını itiraf etmiştir.

***

Wurmser bu kirli savaş veya darbeyle birlikte Bush’un yolsuzlukların kralı olan Mahmut Abbas’ı zafere götürmek istediğini ve bunun bir hipokrasi ve riyakarlık olduğunu söylüyor. Demokrasiyi isteyen Bush’un sonuçlarına katlanamadığını ve bundan dolayı da darbeye tevessül ettiğini söylüyor. Bu ona göre, tamamen tezad bir durumdur. Demokrasiyi araçsallaştırmaktır. Bu işte Dahlan’ın kullanılmasını değerlendiren John Bolton, ”Kesinlikle bu bir kurumsal ve stratejik başarısılıktır’ diyor ve Rice’ı suçluyor. “Seçimlerin yapılmaması noktasında herkesin uyarılar gönderdiği bir sırada bunları dikkate almayıp sonuçlarını darbe ile izale etmeye kalkıştılar” diyor. Aynı suçlamayı himayegerde Muhammed Dahlan da patronu Bush için söylüyor: ”Bush seçimler yapılmasın şeklindeki bütün uyarıları kulak ardı etti. Sonuçlar da böyle oldu...” Hemen hemen herkes, “Bush ve Rice seçimleri istedi ama sonuçlarını da darbeyle gidermeye çalıştılar” yorumunu yapıyor.

***

Kudüs’teki Amerikan Umumi Konsolosu Jake Walles kendi aracılığıyla Bush yönetiminin Hamas hükümetini azletmesi için Mahmut Abbas’a mesaj gönderdiklerini söylüyor. Ondan Hamas hükümetini bertaraf etmek için hızlı ve kararlı davranmasını istemişler. Hamas hükümetini görevden almasını ve bunu takiben olağanüstü hal ilan etmesini ve olağanüstü bir hükümet atamasını istiyorlar. Gerçekten de Mahmut Abbas bilahare (iş işten geçtikten ve Gazze’de kontrolü yitirdikten sonra) bunu yapıyor ve Fayyaz hükümetini atıyordu. Ve ayrıca bunun karşılığında ‘seni mali ve siyasi olarak destekleyeceğiz’ diye söz veriyorlar. En geç Hamas’ın işinin 2007 sonunda bitirilmesi için söz kesiyorlar. Ondan birlik hükümetini yıkmasını ve gerekirse Hamas’ı devirmek için silah ve mühimmat için Arap ülkelerine başvurmasını salık veriyorlar. Ve Mısır’dan bu iş için yeni silahlar alıyorlar ve bazı Fetih güçlerini Mısır üzerinden Gazze’ye sokuyorlar. Amerikalılar Hamas’ın devrilmesi için Fetih tarafına üç memo gönderiyorlar. Ama Dahlan bu işi yüzüne gözüne bulaştırıyor. Darbe ellerinde patlıyor. Şimdi Dahlan’ın yapamadığını İsrail ordusu Gazze’yi işgal ederek yapmak istiyor. Saldırılardan amaç İsrail ordusunun Hamas’ı devirmesidir (Army aims ‘to topple Hamas regime/ Jerusalem Post, 3 Mart 2008). Livni de gerektiğinde Gazze Şeridi’ni yeniden işgal edebileceklerini söylüyor zaten. Bundan sonraki aşama ne? Bundan sonraki aşama ta Arafat’tan beri yapmak istedikleri Gazze ve Batı Şeria’nın geri kalan yerlerini bandustan modeline çevirerek Gazze’yi Mısır’ın ve Batı Şeria’yı da Ürdün’ün kontrolüne vermek. Zaten şimdi Gazze’nin elektrik ihtiyacını ve benzeri ihtiyaçlarını Mısır karşılıyor. Ve Ürdün de 6 gün savaşlarından beri ilk defa Batı Şeria’nın Eriha şehrine elektrik ikmali yaptı...Demek ki mesele sadece bir kaç Kassam füzesi değil...

06.03.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (09.03.2008) - İkinci ifsad

  (07.03.2008) - Irak bahane...

  (06.03.2008) - Refahyol komplosundan Hamas komplosuna

  (05.03.2008) - İslâm’ın cezalandırıldığı yüzyıl

  (04.03.2008) - Nakba’dan şoah’a

  (03.03.2008) - PR ve zamanlama hatası

  (01.03.2008) - Mesut yerine Neçirvan mı?

  (29.02.2008) - Büyük Napolyon, Küçük Napolyon

  (28.02.2008) - Sarıklı Obama, başörtülü Hillary

  (27.02.2008) - Batı’nın Müşerref komplosu

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ahmet ARICAN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri