Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 10 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Gazze nereye?

Gazze Toplumu Ruh Sağlığı Programı Direktörü Dr. İyad Sarrac, bir şekilde barış sağlanmazsa, Gazze’de üçüncü İntifada’nın başlayacağı öngörüsünde bulunarak, “Bu öyle taşla, silâhla da olmayacak. ‘Kimyasal İntifada’ veya ‘Nükleer İntifada’ olacak” dedi.

Gazze Şeridi’ndeki önde gelen isimlerden Gazze Toplumu Ruh Sağlığı Programı Direktörü Dr. İyad Sarrac, Gazze’deki bürosunda yaptığı açıklamada, “Gazze’nin nereye doğru gittiğine ilişkin” çarpıcı açıklamalarda bulundu. “İntihar eylemcisini yaratan mantık ideolojisi, kimyasal İntifada’yı da getirecek” diye konuşan Sarrac, “Evet, barış sağlanmazsa, Gazze’ye kimyasal silâhlar da girecek ve İsrail’e karşı kullanılacak” dedi.

Sarrac, dünya devletlerinin Gazze Şeridi’ni kimyasal veya diğer silâhlarının bir deney laboratuvarı olarak kullandığını da öne sürdü ve “zaman zaman, İsrail tarafından atılan silâhlarda bazı kimyasalların da kullanıldığına” ilişkin iddiaları hatırlattı.

"SAVAŞ PSİKOLOJİSİNİN LABORATUVARI”

Dr. Sarrac, Gazze Şeridi’nin “savaşın tüm psikolojisinin rahatlıkla gözlemleneceği bir laboratuvar” haline geldiğini belirtti. Gazze’de umudun yok olduğunu, “acizlik, korku ve ölümün bölgeye hakim olduğunu” kaydeden Sarrac, “Gazze’de iki kez ağlarım. Gazzeliler birbirleriyle çatıştığında ve İsrail ile çatışma çıktığında ağlarım. Ama ikincisi daha önemli. Bizimkilerin ölümü görünce sevinmeleri... Bu beni daha fazla ağlatır” sözleriyle, Gazze’de yaşayanların bozulan psikolojisine işaret etti.

Gazze’deki sürekli savaş ortamının insanların yüzde 100’ünü psikolojik anlamda hasta ettiğini söyleyen Dr. Sarrac, “Burada yaşananlardan her etkilenen doktora gitmez. Ama olaylardan etkilenmiştir” diye konuştu. Dr. Sarrac, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İnsanlar normal değil artık burada. İnsanlıktan çıkmış durumdalar. Tepkileri de böyle. Hayatımın tamamı burada geçti. Eskiden biri öldüğünde bütün Gazze ayağa kalkardı, ne oldu, niçin öldürüldü deyip, sorumlu arar, tepki gösterirdi. Hamas-El Fetih çatışmaları sırasında, hayatımda hiç görmediğim şekilde linç edildi ölüler. Bu, normal bir şey değil. Kendini bir kuşakla sarıp patlatan normal mi? Ama umut o kadar kayboldu ki... Bunları yaptıran o umutsuzluk. Burada yaşamak istemiyorum, öbür dünyaya gitmek istiyorum diyorlar.”

“BÜYÜYÜNCE ŞEHİT OLACAKLAR”

Dr. İyad Sarrac, Gazze Şeridi’nde 12 yaşındaki kız ve erkek öğrenciler arasında bir anket düzenlediklerini ve onlara “Büyüyünce ne olacaksınız?” sorusunu yönelttiklerini aktarırken, cevapların “ürkütücü olmasına” dikkati çekti. Doktor, “Erkek çocukların yüzde 36’sı şehit olmak istiyor, kız çocuklarının da yüzde 17’si... Çocuklar, geleceğe bakmıyorlar, ölmek istiyorlar” dedi.

Sarrac, Filistinlilerin efsanevi lideri Yaser Arafat döneminde işgale karşı İsrail askerlerine taş atarak başlatılan birinci İntifada dönemine atıfta bulunarak, “Birinci İntifada döneminde 8-12 yaşındaki çocuklar askerlere taş atıyorlardı. 18-24’lerine gelince bu çocuklar intihar eylemcisi oldular” diye konuştu.

Aynı durumun benzer şekilde Gazze Şeridi’ndeki kadınlarda da görüldüğünü ifade eden Sarrac, “Kadınlar en tehlikeli, en saldırgan grup şimdi. Son İntifada döneminde kızlar daha radikal intihar eylemcileri oldular, onların anaları da daha aşırı uçlara kaydı” diye anlattı.

“Gazze’yi en güzel yansıtanın çocuklar olduğunun” altını çizen doktor, “Gazze, çocukların oyun oynayacak yerlerinin bulunmadığı bir yerdir. Gazze’de tek bir park vardır. Ama, ailelerin çocuklarını alıp götüreceği bir oyun alanı yoktur” hatırlatmasında bulundu.

Dr. Sarrac, dünyada, çocuklarda en fazla idrar kaçırma oranının Gazze’de olduğuna dikkati çekti.

Gazze Şeridi ile Mısır arasındaki Refah geçiş noktasının açılmasının, İsrail ile diğer kapılar kapalı tutulsa bile bir çözüm getirebileceğini söyleyen Dr. İyad Sarrac, “Bu çözüm bir çok tarafı rahatlatabilir. İsrail’i rahatlatır. Ekonomik ve zor şartların biraz olsun bitmesi açısından Hamas’ı da rahatlatır” dedi ve kinayeli bir şekilde, “Ramallah’takilerin de vicdan azabı çekmesini önler” diye konuştu.

Sarrac, Mısır’ın da bu senaryoya yakın gibi gözüktüğünü belirtti, ancak bunun yine de geçici bir düzen olacağını vurguladı.

/ GAZZE

10.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Gazze nereye?

  “Abi bu iş tamamdır”

  İngilizler silâhlı kuvvetler günü istiyor

  İsrailli yetkili: Barış görüşmelerine devam

  Fransızlar sandık başında

  Wyoming’de Obama önde çıktı

  Ban Ki-Mun İKT zirvesine katılacak

  İran Dışişleri Bakanı: Nükleer faaliyetler durmayacak


 Son Dakika Haberleri