Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 10 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

“Abi bu iş tamamdır”

Dünyanın yeni devleti olarak yerini alan ve 17 Şubatta bağımsızlığını ilân eden Kosova’da 1998 yılında evinde, sahurda eşi, çocukları ve yakınlarıyla birlikte Sırplar tarafından katledilen Kosova Kurtuluş Ordusu’nun (UÇK) lideri Adem Yaşari’nin dev posterleri ve altında ‘’Abi, bu iş tamamdır’’ (Bac u Krye) şeklindeki yazılar dikkati çekiyor.

Alınan bilgiye göre, eski Yugoslavya ve Sırbistan Devlet Başkanı Slobadan Miloşeviç döneminde, 1990’lı yıllarda Kosova’da yaşayan Arnavut, Boşnak ve Türk nüfusa yönelik ağır baskılar uygulanmaya başlanması üzerine, Kosova halkı kendisini savunmak için direniş göstermeye başladı.

Kosova’nın Drenica bölgesindeki Prekaz köyünde yaşayan, 28 Kasım 1955 doğumlu Adem Yaşari, kardeşi Hamza Yaşari ve bölgenin ileri gelenleriyle birlikte 1991 yılında Sırp saldırılarına direnmek amacıyla Kosova Kurtuluş Ordusu’nu (UÇK) kurdu.

Sırplar, daha önce bir çok kez saldırılarından kurtulmayı başaran Yaşari’nin evini 6 Mart 1998 yılında 7 bin polis ve askerle birlikte kuşattı.

Sahur için evine gittiği belirtilen Yaşari’nin eşinin, çocuklarının ve kardeşlerinin oturduğu 2 ayrı eve Sırp askerleri ve polislerince ağır silahlarla ateş açıldı. Yapılan saldırıya karşı Yaşari, 2 oğlu ile birlikte uzun süre direndi. Ancak yoğun bir saldırı altında kalan Yaşari, 2 çocuğu, eşi ve akrabalarıyla birlikte öldürüldü. Yaşari’nin de aralarında bulunduğu toplam 56 kişinin öldürüldüğü bu saldırıda, ölenler arasında yaşları küçük çok sayıda çocuk da bulunuyordu.

17 Şubatta bağımsızlığını ilân eden Kosova’da halk, Adem Yaşari’yi hiç unutmadı... Bağımsızlığın sevincini evlerinin pencerelerine, balkonlara, sokaklara ve caddelere astıkları bayraklarla kutlayan Kosova halkı, UÇK’nın öldürülen lideri Adem Yaşari’nin de dev posterlerini ülke genelinde en işlek caddelere astı. Yaşari’nin dev posterlerinin altında ise Arnavutça ‘’Bac, u Krye’’ (Abi bu iş tamamdır) yazıları dikkati çekiyor. Kosovalılar, bağımsızlıkta en büyük emeği geçenlerden birisinin de Adem Yaşari olduğunu belirterek, bu sebeple onun afişlerini astıklarını ve altına ‘’Abi bu iş tamamdır’’ yazılarını yazdıklarını dile getirdiler.

/ PREKAZ

10.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Gazze nereye?

  “Abi bu iş tamamdır”

  İngilizler silâhlı kuvvetler günü istiyor

  İsrailli yetkili: Barış görüşmelerine devam

  Fransızlar sandık başında

  Wyoming’de Obama önde çıktı

  Ban Ki-Mun İKT zirvesine katılacak

  İran Dışişleri Bakanı: Nükleer faaliyetler durmayacak


 Son Dakika Haberleri