Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 23 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Küresel krizin sorumlusu hırslı, açgözlü bankerler

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Başkanı eski Devlet Bakanı Kemal Derviş, dünyada türbülanslar oluşturan ekonomik krizden “yeni kuşak” hırslı “süper bankerleri” sorumlu tuttu.

Kemal Derviş, Hindistan’da yaptığı bir konuşmada yeni bir kuşak “süper bankerlerin” kâr peşinde koşarken gösterdiği açgözlüğünün en yoksul ülkelerdeki yoksulluğu azaltma hedeflerini geciktirme riski içeren bir ekonomik krizi tetiklediğini söyledi.

İngiliz The Times gazetesince yansıtılan açıklamalarında Derviş, son 10 yılda yaşanan üç ekonomik kriz krizden “aşırı etkinliğe sahip, az yasal düzenlemelere tabiî olan” finansal sektörü sorumlu tuttu. Derviş, söz konusu üç krizi olarak 1997 yılındaki Asya krizi, 2001 yılındaki ticaret krizi ve halen devam eden ABD kaynaklı kredi krizlerden bahsetti. Derviş şunları söyledi: “Süper bankerler, hedge fonları yöneticileri ve özel yatırım şirketleri, 21. yüzyılın kapitalizmin yeni baronları oldu. İnanılır gibi değil: ABD’de son birkaç yılda toplam şirket kârlarının yüzde 40’ı, finansal sektörde elde edildi.”

Finansal sektörün üretici olmadığını, üreten kaynaklar için aracılık yaptığını, organize ettiğini belirten Derviş, dünya ekonomik büyümede meydana gelebilecek büyük bir düşüşün, 2015 yılına kadar yoksulluğun yarıya indirilmesini, AİDS’in yaygınlaşmasının durdurulmasını öngören BM’nin Binyıl Kalkınma Hedeflerini gerileteceği uyarısını yaptı.

KRİZİN FATURASINI

SIRADAN İNSANLAR ÖDÜYOR

Satın alma gücü paritesine göre yüzde 4-5’lik dünya ekonomik büyümesinin, kalkınma için “harika” olduğunu, büyük bir yavaşlamanın ise ciddi bir aksilik oluşturacağını vurgulayan Derviş, bankerlerin, piyasalarda oluşan balonlardan büyük kârlar sağladıklarını ancak balon patladığında bunun bedelinin asıl, hükümetlerce gerçekleştirilen kurtarma operasyonları ve agresif faiz indirimlerince alevlendirilen yüksek enflasyonun aracılığıyla sıradan insanlar tarafından ödendiğine dikkat çekti.

/ LONDRA

23.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  2007’de büyüme azaldı, borç arttı

  TOKİ’den İlkbahar atağı

  Yonca altın yılını yaşıyor

  Küresel krizin sorumlusu hırslı, açgözlü bankerler

  THY Halep'e uçacak

  Ali Ülker “yılın iş insanı”

  Çömlek’in tadı dünyayı sardı

  Makro ekonomideki iyileşme vatandaşa yansıyor

  MESS: KEY’deki paralar çarçur edildi

  Ürün fiyatları bütün vergiler dahil YTL cinsinden belirtilecek


 Son Dakika Haberleri