Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 15 Haziran 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

İran uranyumda ısrarlı

İRAN Dışişleri Bakanı Manuçehr Muttaki, dün Javier Solana tarafından İran’a sunulan 5+1 grubunun öneri paketi hakkında “Pakete yaklaşımımız onların bizim önerilerimize yaklaştığı doğrultuda olacaktır.” dedi.

İran geçen ay, BM Güvenlik Konseyinin 5 daimi üyesi ile Almanya ve bazı uluslararası kuruluşlara, dünya meselelerinin çözümüne ilişkin bir öneri paketi sunmuştu. AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana, dün Tahran’da BM Güvenlik Konseyinin 5 daimi üyesi ile Almanya’nın oluşturduğu “5 + 1” ülkelerinin İran’ın nükleer programına ilişkin hazırladığı öneri paketini Muttaki’ye sundu. Solana ile görüşmesinden sonra Muttaki’nin ofisinden yapılan açıklamada, görüşmesinin içeriği hakkında bilgi verilmedi. Muttaki, yazılı açıklamasında 5+1 gurubunun öneri paketine yaklaşımlarının “İran tarafından sunulan öneri paketine Batı’nın yaklaşımları doğrultusunda olacağını” söyledi. İran Dışişleri Bakanı, “İran’ın cevabı, bu altı gücün İran’ın önerilerine verdiği mantıklı ve yapıcı cevaba bağlı olacak” diye göndermede bulundu.

Muttaki, aynı zamanda Solana’nın paketle birlikte kendisine 5 + 1 ülkelerinin dışişleri bakanları tarafından bir mektup gönderildiğini aktardı. Ancak mektubun içeriği hakkında bilgi verilmedi.

Solana’nın sunduğu 5 + 1 paketi, sivil nükleer alanda işbirliğini içeriyor. Pakedin, iki yıl önce yine İran’a sunulan paketin gelişmiş hali olduğu belirtiliyor. Tahminlere göre pakette sivil havacılık, ileri teknoloji ve tarım alanlarında teklifler bulunuyor.

Öte yandan İran yönetimi, Batı dünyasının nükleer programından vazgeçmesi karşılığında sunduğu 5 + 1pakedinin içeriği ne olursa olsun, uranyum zenginleştirme çalışmalarından asla vazgeçilmeyeceğini duyurdu. İran Hükümet Sözcüsü Gulam Hüseyin İlham, uranyum zenginleştirmeyi askıya alınmanın hiçbir şekilde İran’ın gündeminde olmadığını söyledi. İlham, Tahran’da düzenlediği haftalık basın toplantısında, AB Yüksek Temsilcisi Javier Solana’nın İran’a sunduğu öneri paketinin içeriğini bilmediğini; fakat İran’ın gündeminde uranyum zenginleştirme faaliyetlerini askıya almak gibi bir konu olmadığını ifade etti. Tahran yönetimi, Batılı ülkelerin uranyum zenginleştirme faaliyetlerinin askıya alınması talebini daha önce defalarca reddetmişti.

/ Tahran

15.06.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf

Bütün haberler

Başlıklar

  “Yeryüzü Doktorları’’ Filistin yolunda

  Bosna-Hersek AB yolunda

  İran uranyumda ısrarlı

  Rusya’dan Mehter geçti

  İrlanda’nın “Hayır”ı sıkıntı oluşturacak

  Hamas-İsrail Kahire’de görüşecek

  İki jet havada çarpıştı

  Sigara yasağı İngiltere’de işe yaradı

  Japonya’da 7.2’lik deprem

  “Enerji fiyatlarında artış açlık getirecek”

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır