"Gerçekten" haber verir 12 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Mehmet KARA

Bir portre



Anayasa Mahkemesi’nde görülen AKP kapatma dâvâsının sonuçlanmasına yaklaşıldığı şu günlerde kapatılma durumuna göre kendisini hazırlayanlar, bu yönde plânlar yapanlar kendilerini göstermeye başladılar. Eski hızlı ülkücü, sonrasında ANAP’ta bakanlık yapan, 22 Temmuz seçimleri öncesinde partisini CHP’ye iltihak ettiren, seçimden sonra Yaşar Nuri Öztürk’ün partisine geçen, şimdilerde Tuncay Özkan’la parti kurmaya hazırlanan Yaşar Okuyan’a varıncaya kadar boşluktan faydalanmak isteyenler bir bir ortaya çıkmaya başladı.

Bunlardan birisi de AKP’nin kurucularından Refahyol’da Maliye Bakanlığı, AKP’li hükümetlerde devlet bakanlığı ve başbakan yardımcılığı görevlerinde bulunan ve 22 Temmuz seçimleri öncesinde siyaseti bıraktığını açıklayan Abdullatif Şener.

Bu konudaki değerlendirmemize geçmeden önce şunu belirtmek istiyorum. Bu yazıdaki amacımız ne Şener’i parti kuracağı için eleştirmek, ne de bir partiyi (AKP) savunmak. Bir durum değerlendirmesi yaparak demokrasinin kurallarını hatırlatmak, önümüzdeki günlerde adı çokta gündemde olacak bir siyasî aktörün portresini ortaya koymaktır.

* * *

AKP 6 yıllık iktidarında demokratik açılımlar, hak ve hürriyetlerin genişletilmesi, başörtüsü yasağının kaldırılması, Kur’ân kurslarında yaş sınırlaması, meslek liselerinde uygulanan katsayı adaletsizliği gibi konularda halkın beklediği açılımları tam olarak yapmadı. Bu konulardan bazıları ile hiç ilgilenmedi. AKP bunları yapmazken 4.5 yıllık dönemde Şener de vardı. Yani bunun sorumluluğu kendisinde de var.

Refah Partisi’nde bakanlık yaparken, AKP kuruluşunda partinin ilk 5 ismi arasında yerini alan, gömlek değiştirip bu partiyi kuranların arasında yer alan Şener’in şimdi de bu gömleğini çıkarıp başka bir gömleği giyme hazırlığı yapması millet nezdinde itibar göreceğini düşünmesi ne derece doğrudur? Kendi kurduğu partinin kapatılıp-kapatılmama dâvâsı sürerken bu girişimlerde bulunması moda tabirle “etik” mi? Parti kurduğunda AKP’den 20 milletvekili partisine katılsa ne olacak ki? Bunun çözümü bu olmasa gerek.

Ergenekon soruşturmasında ismi belgelerde geçti. Bu yapılanma içinde isminin cumhurbaşkanı olarak geçtiği söylendi. Ancak Şener bu iddiaya gülüyor ve diyor ki: “Bunların aslı yoktur. Benden başka cumhurbaşkanı mı bulamamışlar?” Ergenekon soruşturması ile ilgili de “Tutuklanan önemli isimler var. Sinan Aygün, bazı generaller Ergenekon dâvâsı kapsamında tutuklandılar. Ömrü terörle mücadele ile geçmiş bazı insanlar Ergenekon dâvâsı kapsamında tutuklanıyor. Bu olay ve buna inanmak çok vahim bir durumdur. Suçlamalar doğru değilse çok vahim bir durum ortaya çıkacaktır” sözü ile de şu anki partisinin görüşüne uymayan bir şekilde açıklama yapıyor.

Şener şimdi “Ben de varım” diyerek yola çıktı. Gizlisi saklısı kalmadı yani. Anayasa Mahkemesi’ndeki AKP kapatma dâvâsının sonuçlanmasını bekliyor sanılırken, bir internet sitesinde yeni oluşumun -ya da yeni partisinin- amblemini hazırlamış gözüküyor. Genel merkez binası bile aradığı söyleniyor. Şimdi nabız yoklama turlarında. Kendisiyle beraber hareket edecek çoğu “AKP küskünü” isimle uzun süredir toplantılar yaptığı biliniyordu. Şimdi “A takımı”nı da bu isimlerden oluşturduğu söyleniyor. Soldan bazı isimlere de teklif götüreceği “merkez” bir parti kuracağı da kulislerde konuşuluyor.

Parti kuracağını açıklayan Şener’e başta Meclis eski Başkanı Bülent Arınç, bazı bakanlar ve parti yetkililerinden tepki var. MKYK’dan istifa etmesi isteniyor. Ama Şener istifa etmiş değil. Disipline verileceği de söyleniyor. İstifa edip etmeyeceğini soranlara parti kurmanın zorluklarını anlatıyor. Ama parti kurmaktan da vazgeçmeyeceğini açıklıyor.

Bize düşmez belki, ama bir tavsiyemiz olacak Sayın Şener’e… Ara dönemlerde ortaya çıkanların halktan destek görmedikleri yakın tarihimizde görüldü. Yalım Erez ve Mesut Yılmaz buna örnek gösterilebilir. Mutlaka bunu Sayın Şener de biliyordur ama bizden hatırlatması…

Bu dumanlı ve flû süreçte herkesin demokrasinin güçlenmesine ve zaafa uğramamasına azamî dikkat sarfetmesi gerekiyor. Demokrasinin kuralları vardır. Demokrasiye inananların da bu kurallara uyması gerekir. Yoksa fırsatçılığın kimseye bir yararı olmaz.

12.07.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (20.07.2008) - Siyasi stand-up

  (19.07.2008) - Millet demokrasiye sahip çıkıyorsa, gurur duyulmalı

  (18.07.2008) - Milletin vicdanının hükmü…

  (13.07.2008) - Keçi veya kene

  (12.07.2008) - Bir portre

  (11.07.2008) - Söz yargının…

  (06.07.2008) - Meselelerin çözümü demokrasi içinde aranmalı

  (05.07.2008) - Halkın gündemi

  (04.07.2008) - Adaletin terazisi

  (29.06.2008) - CHP'nin cızırtılı telefonu

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır