"Gerçekten" haber verir 11 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Mehmet KARA

Söz yargının…



1 TEMMUZ tarihinde tatile girmesi gereken TBMM tartışmalı oturumdan sonra çalışmalarına devam kararı almıştı. Meclis şu anda çalışmalarını sürdürüyor. Partiler grup toplantılarını yapıyor. Genel kurulda kanunlar görüşülüyor. Anayasa Mahkemesinin AKP’nin kapatma davasına ilişkin kararını açıklayıncaya kadar da Meclis çalışacak. Çıkacak karara göre de ya erken seçim gündeme gelecek, ya da 1 Eylül’e kadar tatile girecek.

Meclis’in bu haftaki çalışmalarında gündem Ergenekon soruşturması oldu. Grup toplantısı yapan üç parti de meseleyi kendi pencerelerinden gündeme getirdi.

Baykal’ın “Bir ülkede başbakan davaların savcısıysa ben de o davaların avukatıyım” sözünü yakalayan Erdoğan, “Biz mafyanın, çetenin ve çetelerin avukatı değiliz” diyerek cevap verdi. Baykal ile Erdoğan arasında “temiz eller” polemiği yaşandı. Ergenekon operasyonunun, Genelkurmay Başkanlığının “bilgisi, izni, onayı ve desteğiyle gerçekleştiği”ni savunan DTP’li Emine Ayna, “Siyasal iktidara burada yaptırılan bir mıntıka temizliğidir” diyerek Ergenekon soruşturmasına farklı bir yaklaşım getirdi.

Yazın da çalışacak Meclis’te grup toplantısı yapmama kararı aldan MHP ise aynı günde grup toplantısındaki konuşmalarının yerini tutacak bir genelgeyi basına açıkladı. “Fetret dönemi genelgesi” olarak adlandırılan bir genelgesinde Bahçeli, partililerinden gerilim ve çatışma ortamlarından uzak durmalarını istedi.

* * *

Grup toplantıları bu minval üzerindeki atışmalara sahne olurken, gelinen noktada 13 aydır açıklanmadığı için eleştirilen Ergenekon iddianamesinin bugün açıklanması bekleniyor. 2 bin 500 sayfadan oluştuğu söylenen iddianamede 60 sayfalık bir bölümün de Danıştay saldırı ile ilgili olduğu söyleniyor. Bundan sonra olacakları hep birlikte takip edeceğiz. Gerçekten ilginç bir dava olacak. Cumhuriyet gazetesinin bahçesine bomba atanla, gazetenin başyazarı ve Ankara Temsilcisi, mafya liderleri ile emekli kuvvet komutanları aynı davada sanık durumunda.

İddianame yazılmadan önce darbe planları, sanıkların ifadeleri çarşaf çarşaf gazetelerde yayınlanıyor. Kamuoyu hangisine inanacağına karar veremiyor. Bu konuda gerçekten bir bilgi kirliliği de yaşanıyor. Gazetelere uçurulan bilgilerin doğruluğu yarından sonra görülecek.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, Ergenekon iddianamesi ile ilgili yayınlar için “Tamamı yalan” dedi. İddianamenin Engin tarafından televizyonlardan canlı canlı açıklanacağı da duyuruldu. Kamuoyu büyük bir merakla bekliyor.

58’i tutuklu, 100’e yakın sanığın bulunduğu davanın sonucu birçok şeyi gün yüzüne çıkaracak mı? İddianamesi 13 ayda ancak hazırlanabilen bir soruşturmanın mahkeme safahatının yıllar alması mümkün. Bu soruşturma sonucunda pek şey aydınlanabilecek mi? 1978 yılından beri yapılandığı söylenen bu oluşumun kötü kazınabilecek mi? Artık darbe plânı yapacaklar kırk kere düşünmek zorunda kalacaklar mı? Sorular… Sorular…

* * *

Artık bu aşamadan sonra herkesin yargıyı serbest bırakıp, çıkacak sonuca saygı göstermesi gerekiyor. Yargı serbest bırakılsın ki, adaletli bir sonuç ortaya çıksın. Meselenin hukukun üstünlüğüne inanarak, demokrasi içinde çözülmesi için herkes gayret içinde olmalı.

Tabiî bu dava sürerken de, Türkiye’de daha çok özgürleşmeyi, sivilleşmeyi, hak ve hürriyetlerinin genişletilmesine getirecek yeni sivil bir anayasa hazırlığına başlaması gerekiyor. Türkiye ihtilal anayasasından kurtulabilseydi, bu tür konular konuşuluyor olmayacaktı.

* * *

NOT: Dedem Arif Özkan’ın vefatı münasebetiyle gazetemize ilân vererek, telefonla ve bizzat ziyaretimize gelerek taziyelerini sunan bütün okuyucularımıza “Allah razı olsun” diyorum. Mekânı cennet olsun inşaallah (Amin)

11.07.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (20.07.2008) - Siyasi stand-up

  (19.07.2008) - Millet demokrasiye sahip çıkıyorsa, gurur duyulmalı

  (18.07.2008) - Milletin vicdanının hükmü…

  (13.07.2008) - Keçi veya kene

  (12.07.2008) - Bir portre

  (11.07.2008) - Söz yargının…

  (06.07.2008) - Meselelerin çözümü demokrasi içinde aranmalı

  (05.07.2008) - Halkın gündemi

  (04.07.2008) - Adaletin terazisi

  (29.06.2008) - CHP'nin cızırtılı telefonu

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır