"Gerçekten" haber verir 16 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

İşsizler kapı kapı dolaşmayacak

TÜRKİYE İş Kurumu (İş-Kur) Genel Müdürü Namık Ata, gazetecilere yaptığı açıklamada, GAP ve bölgesindeki yatırımların tamamlanması amacıyla bu yıl için işsizlik fonundan istenilen 1,3 milyar YTL’yi Hazineye aktardıklarını, parayı 30 Haziran tarihine kadar 2 taksit halinde verdiklerini bildirdi.

Yine bu kapsamda 2009 yılından itibaren 5 yıl süreyle fonun toplam faiz gelirinin dörtte birini aktaracaklarını dile getiren Ata, faizlerin durumuna ve oranlarına göre değişecek bu rakamın da her yıl 1,3 ile 1,5 milyar YTL arasında olacağını öngördüklerini belirtti. GAP’ın finansman sıkıntısı çözüldüğü için 5 yıllık sürede biteceğine inandığını ifade eden Ata, projenin tamamlanması sürecinde yatırımları canlandırması sebebiyle bir istihdam artışı sağlayacağını söyledi. GAP kapsamındaki sulama projelerinin gerçekleşme oranının şu an yüzde 15 civarında olduğunu belirten Ata, ‘’Bunun yüzde 100’lere gelmesi halinde yaklaşık 1 milyon insanın tarım kesiminde istihdam edileceği öngörülüyor’’ dedi.

‘’AÇIK İŞLER HAVUZU OLUŞTURMAK

İSTİYORUZ’’

Ata, İş-Kur’da ‘’açık işler havuzu’’ oluşturmak istediklerini belirterek, bu konuda DPT, Devlet Personel Başkanlığı ve Türksat ile ortak bir çalışma yaptıklarını bildirdi. Ata, ‘’Böylece tüm işsizlerin ilk müracaat edeceği kapı İş-Kur olacak. Biz bunu istiyoruz. Kamu zorunlu, özel sektör ihtiyarî olarak bu havuzdan yararlanacak. İşsizler kapı kapı dolaşmayacak’’ diye konuştu.

Ata, kurumun, internet aracılığıyla işçi ve iş bulma hizmeti imkanı getirdiğini belirterek, ‘’(İşsizim) diyen herkes internet aracılığıyla portalımıza üye olabilecek. Bu şekilde kuruma gelmeden bulundukları il, ilçe ya da köyden kaydını yaptırabilecek’’ diye konuştu. Ata, ileride kamuya memur yerleştirmelerinin de kurum aracılığıyla yapılmasını istediklerini dile getirdi.

GAP ve bölgesel kalkınma çerçevesindeki diğer projelerin hayata geçirilmesi için bölge illerindeki, ‘’il meslek eğitim’’ ve ‘’il istihdam’’ kurullarının ‘’İl İstihdam ve Meslek Eğitim Kurulu’’ olarak tek bir isim altında birleştirildiğini kaydeden Ata, kurulun yerel istihdam politikalarını belirleyeceğini vurguladı.

/ Ankara

16.07.2008


 

İşsizlik Nisan’da yüzde 9.6’ya geriledi

TÜRKİYE'DE Nisan 2008 dönemi itibarıyla işsizlik oranı yüzde 9.6 olarak hesaplandı. Geçen yılın aynı döneminde işsizlik oranı yüzde 9.8 düzeyinde bulunuyordu.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı Nisan ayı Hanehalkı İşgücü Anketine göre, bu dönemde işgücüne katılım oranı yüzde 48.1 olarak hesaplandı. Türkiye’deki işsiz sayısı, Nisan 2008 döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre 3 bin azalarak, 2 milyon 293 bin kişi oldu. Bu dönemde istihdam edilenlerin sayısı ise yine geçen yıla kıyasla 434 bin kişi artışla 21 milyon 650 bin kişiye yükseldi. Nisan döneminde Türkiye’de kurumsal olmayan sivil nüfus, bir önceki yılın aynı dönemine göre 767 bin kişilik artışla 69 milyon 500 bin kişiye, kurumsal olmayan çalışma çağındaki nüfus da 765 bin kişi artarak, 49 milyon 819 bin kişiye ulaştı. Bu dönemde, tarım sektöründe çalışan sayısı 61 bin kişi, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı ise 373 bin kişi arttı. Söz konusu dönemde, istihdam edilenlerin yüzde 26.4’ü tarım, yüzde 19.7’si sanayi, yüzde 5.7’si inşaat, yüzde 48.2’si ise hizmetler sektöründe yer aldı. Türkiye genelinde işsiz sayısı, Nisan döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 3 bin kişi azalarak, 2 milyon 293 bin kişiye düştü. Buna paralel işsizlik oranı 0.2 puanlık azaldı ve yüzde 9.6 seviyesinde gerçekleşti. Şehirlerde işsizlik oranı 0.1 puanlık artışla yüzde 11.7, kırsal yerlerde ise 0.7 puanlık azalışla yüzde 6.2 oldu. Gençlerin yüzde 17.4’ü işsiz

Nisan 2008 döneminde genç nüfusta işsizlik oranı yüzde 17.4 olarak hesaplandı. Bu oran 2007 yılının aynı döneminde de yüzde 18.7 idi. Türkiye’de tarım dışı işsizlik oranı, bir önceki yılın aynı dönemine göre 0.1 puan azalarak, yüzde 12.3 oldu. Bu dönemdeki işsizlerin 72.7’sini erkek nüfus oluşturdu. Söz konusu dönemde istihdam edilenlerin de yüzde 73.1’i erkek nüfus meydana getirdi. İstihdam edilenlerin yüzde 60.2’sini lise altı eğitimliler oluşturdu. TÜİK’e göre, kayıtdışı istihdam edilenlerin oranı, Nisan 2008 döneminde, 2007 yılının aynı dönemine göre 2.1 puanlık azalışla yüzde 44.9 olarak gerçekleşti.

/ Ankara

16.07.2008


 

Avro’nun kullanıldığı pazarları tercih edin

DEVLET Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye için doların hakim olduğu pazarların avantajlı olmadığını belirterek, Türk ihracatçısına ‘’avronun ağırlıklı olarak kullanıldığı pazarları tercih edin’’ çağrısında bulundu.

Türkiye’nin dış ticaret açığında petrolün yadsınamaz bir yere sahip olduğuna dikkati çekerek, 70 milyar dolarlık dış ticaret açığında petrolün ve enerjinin 45 milyar dolarlık ağırlığa sahip olduğunu kaydeden Tüzmen, Türk Lirasının aşırı değerlenmesinin de ithalatı artırdığını, ihracatı ise olumsuz etkilediğini belirtti. ‘’Türkiye için doların hakim olduğu pazarlar avantajlı değil’’ diyen Tüzmen, şöyle devam etti: ‘’Çünkü doların kullanıldığı ülkelerde, Türkiye’den gönderilen ürünler pahalıya mal oluyor. Bunun nedeni ise yerli para birimimiz olan YTL’nin aşırı değerli olduğu şu dönemlerde, dünya genelinde doların değer kaybetmesi. Yani Türkiye’den bir mal ve hizmet almak çok pahalıya mal oluyor. Buna bağlı olarak da Türkiye’den mal ve hizmet almak yerine başka ülkeleri tercih ediyorlar. Bu nedenle Türk ihracatçısı avronun ağırlıklı olarak kullanıldığı pazarları tercih etmeli.’’ Bakan Tüzmen, bakliyat ithalatının ise tohum ıslahıyla çözülebileceğini söyledi.

/ Mersin

16.07.2008


 

Yabancılara mülk satışı yeniden başlatılıyor

ANAYASA Mahkemesi’nin yabancılara gayrimenkul satışına ilişkin iptal kararının yürürlüğe girdiği 16 Nisan 2008 tarihinde, yasal boşluk bulunduğu için geçici olarak durdurulan satışlar, yeni yasanın bugün yayınlanması sebebiyle yeniden başlatılıyor.

Mahkemenin iptal kararı çerçevesinde hazırlanan konuyla ilgili kanun Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü yetkilileri, yasanın uygulamasına yönelik genelgenin, bir iki gün içinde yayınlanacağını bildirdi. Satışlar, genelge yayımlandıktan sonra tekrar başlatılacak. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ayrıca üç ay içinde konuya ilişkin yönetmelik hazırlayacak.

/ Ankara

16.07.2008


 

Buğdaya 5, bakliyata 10 YKr prim

BU yıl hububatla birlikte bakliyata da prim ödenecek. Kilogram başına buğdayda 5 YKr, arpa, çavdar ve yulafta 4 YKr, kuru fasulye, nohut ve mercimekte ise 10 YKr prim verilecek.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, bu yıl hububat yanında bakliyat için de üreticilere prim verileceğini açıkladı. Gazetecilere açıklama yapan Eker, bu yıl kilogram başına buğday için 5 YKr, arpa, çavdar ve yulafta 4 YKr, çeltik, kuru fasulye, nohut ve mercimekte de 10 YKr prim verileceğini söyledi. Buğdayda 18 milyon tonun altında rekolte beklemediklerini ifade eden Eker, hububat fiyatlarının da şu anda dünya fiyatlarının üzerinde seyrettiğine işaret ederek, “Açıklayacağımız fiyat piyasayı düşürücü etki yapabilir. Piyasadaki fiyat, maliyet artı kar seviyesini düşerse, o zaman müdahale alımı yaparız” dedi. Kuraklıktan etkilenen çiftçilere, hububat tohumluğu yardımı yapılması ve kredi borçlarının ertelenmesine ilişkin bir kararname hazırlandığını hatırlatan Bakan Eker, 35 il ve 210 ilçeyi kapsayan kararname kapsamındaki ödemelerin Hazineye maliyetinin 700 milyon YTL düzeyinde olacağını açıkladı. Eker, çoğunluğu Doğu, Güneydoğu ve kısmende Orta Anadolu’da olan 35 ilde, ürünleri kuraklıktan yüzde 30 ve üzerinde zarar gören çiftçilerin bu kararnameden yararlanacağını kaydetti. Diğer taraftan Ayçiçeği prim yapmaya devam ediyor ve tarlada alıcı buluyor.

/ Ankara

16.07.2008


 

Memur emekli maaşları yüzde 4 arttı

ENFLASYON farkına göre belirlenen yeni maaş katsayıları, memur emekli maaşlarında yüzde 4 dolayında artış sağladı.

Yeni katsayılar ile 1 Temmuz 2008’den geçerli olmak üzere milletvekili emekli aylığı ek ödemeyle birlikte 4 bin 294 YTL’ye, hizmetli maaşı da 773,1 YTL’ye yükseldi. Bu arada, Türkiye Kamu-Sen, memur maaşlarına enflasyon farkının yansıtılmasını öngören Bakanlar Kurulu Kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Danıştayda dâvâ açtı. Yeni katsayıların ardından gazi maaşlarında 15,3 YTL, 65 yaş aylığında ise 4,1 YTL artış meydana geldi. Buna göre, Ocak-Haziran döneminde aylığı 286,3 YTL olan gazilere, ikinci yarıda 301,6 YTL ödenecek. Gazilerin dul eşleri, 229,1 YTL yerine ikinci dönemde 241,3 YTL, yetim çocukları ise 159,4 YTL yerine 167,8 YTL aylık alacak. Halen 1 milyon 250 bin dolayında muhtaç, güçsüz ve kimsesize ödenen ‘’65 yaş aylığı’’ da yılın ikinci yarısında 79 YTL yerine 83,1 YTL olacak. Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısında yaptığı açıklamada, işçi ve BAĞ-KUR emeklilerinin maaşlarının yılın ikici yarısı yüzde 7.2 oranında arttırılmasının kararlaştırıldığını bildirdi. Çiçek, şöyle devam etti: “Böylece 2008 yılında işçi ve BAĞ-KUR emeklilerimizin maaşları toplam yüzde 9,3 oranında arttırılmış bulunmaktadır. Bu hesaplama yapılırken, bilindiği gibi, hep ifade etmeye çalıştık, enflasyondan doğan bir sıkıntı varsa, bunu gidermeye çalışıyoruz. Enflasyonun üzerinde maaş artışı veriyoruz. başlangıçta belirlenen yüzdenin üzerine çıktıysa, aradaki fark ödeniyor. 2008 yılında enflasyonun beklenenin üzerinde çıkması halinde, enflasyon farkın aşrıca maaşlara yansıtılacağı da bugünkü toplantıda kararlaştırılmıştır.”

/ Ankara

16.07.2008


 

Altın fiyatları yükselişte

ALTIN fiyatları son dört ayın en yüksek düzeyine ulaştı. Küresel enflasyon kaygılarının artmasıyla, altının onsu, Asya borsalarında 972.70 dolardan işlem gördü.

Uzmanlar, küresel ekonomideki borsaların değer kaybetmesi ve mali istikrarın yaygınlaşması nedeniyle altın fiyatlarının artış gösterdiğini vurguluyor. Altının onsunun, 985986 dolar düzeylerinin üstünü çıkmayacağı, kısa süreli çıksa bile yine aynı düzeylere geri döneceği belirtiliyor. Altının onsu, Mart ayında 1000 doların üstüne çıkmıştı.

16.07.2008


 

İskenderun’a 600 milyon dolarlık termik santral

HATAY'IN İskenderun ilçesine kurulması planlanan termik santralin tanıtım dosyasının, Çevre ve Orman Bakanlığına sunulduğu bildirildi.

Diler Holding’e bağlı Diler Elektrik Üretim AŞ tarafından İskenderun ilçesine bağlı Sarıseki beldesinde kurulması planlanan Diler İskenderun Termik Santrali’nin (DİTES) tanıtım dosyası, Çevre ve Orman Bakanlığına sunuldu. Raporda, İskenderun Organize Sanayi Bölgesinde (İOSB) kurulacağı belirtilen santralin çalışma süresinin yılda 8 bin saat, projenin ekonomik ömrünün ise 25 yıl olarak belirlendiği belirtildi. Net kurulu gücü 600 megavat, iç üretim gücü 4 milyon 260 milyon kilovatsaat (kWh) olacak santralin, yıllık 3 milyar 917 milyon 300 bin kWh satılabilir net enerji üretimi gerçekleştirmesi planlanıyor. Santral ‘’düşük kükürt içeriğine sahip ithal kömür’’ ile çalışacak. Santralin mal olması öngörülen 600 milyon doların, yüzde 30’u şirketin öz kaynaklarından, yüzde 70’i ise kredi kaynaklarından karşılanacak.

/ İskenderun

16.07.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır | Site yöneticisi | Editör