"Gerçekten" haber verir 16 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Bireysel silâhlanma ürkütüyor

DÜNYADA sivillere ait her 1000 silâhtan birinin kayıp ya da çalınmış olduğu, bu silâhların büyük bölümünün ambargo uygulanan ya da çatışma içinde olan ülkelere kaçırıldığı bildirildi.

Merkezi İsviçre’de bulunan Uluslararası Araştırmalar Enstitüsü tarafından her yıl hazırlanan hafif silâhlar 2008 raporu, “Risk ve Direnç” başlığını taşıyor.

Dünyada sivillere ait yaklaşık 650 bin hafif silâhın kayıp olduğu belirtilen raporda yer alan bilgiler, bireysel silâhlanmanın büyük suç örgütleri ve iç çatışmalar için de önemli bir kaynak oluşturduğunu ortaya koydu.

Raporda, Irak ve Afganistan’ın silâh ticareti için yeni “pazarlar” haline geldiği ve bu ülkelerdeki çatışmaların, silâhsızlanma hedeflerinin önünde büyük engel oldukları belirtildi. Üreticilerden, toptancılardan, silâh dükkanlarından ve evlerden çalınan ya da alınan silâhların, yerel çetelere, suç örgütlerine, silâhlı gruplara, terör örgütlerine ve silâh ambargosu uygulanan ülkelere aktarıldığı belirtiliyor. Ordu ya da hükümetlere ait büyük miktarda silâhın da çalınarak, karaborsada satıldığı kaydediliyor. Örneğin Kenya’da, yasa dışı yollarla satılan mühimmatın yüzde 40’ının Kenya ordusundan sızdığı belirtiliyor. Araştırmayı yöneten Keith Krause, AP’ye yaptığı açıklamada, bunun “engellenebilir bir olay” olduğunu ifade ediyor. Krause, silâhların depolanma ve kullanım sürecindeki denetimin artırılması, komuta zincirindeki yetkililerin sorumlu davranmasının gerekli olduğunu kaydediyor.

2008 raporunda yer alan verilere göre, dünyada 51 ülke hafif silâh üretiyor. En önemli hafif silâh ihracatçıları ABD, İtalya, Almanya, Belçika, Avusturya, Brezilya, Rusya ve Çin. En fazla silâh satın alan ülkeler ise yine ABD, Suudi Arabistan, Kanada, Fransa ve Almanya. Hafif silâh ihraç eden ülkeler, silâhların teslimatı dışındaki süreçle ilgili de nadiren kontrol uyguluyor.

TÜRKİYE’DE, PATLAMAYA HAZIR MİLYONLARCA SİLÂH

DÜNYA çapında orduların elindeki yaklaşık 200 milyon silâhın en az 76 milyonunun ihtiyaç fazlası olduğu belirtiliyor. Silâh kullanılan şiddet olayları, “küresel salgına” dönüşmüş durumda. Raporda, şiddetin etkilerinin uzun zamana yayıldığı ve ekonomik olarak da büyük bedelleri olduğu vurgulanıyor. Şiddet olaylarının önlenmesi konusunda raporda önerilen “kamu sağlığı” yaklaşımının, adalet sisteminin harekete geçirilmesi, eğitim, yoksulluğun önlenmesi ya da şiddeti hedef alan başka programlara alternatif olmadığı, bu yaklaşımın “kanıtlar, analiz ve müdahaleyi” içeren bir çerçeve sunduğu kaydediliyor. Türkiye’de, bireysel silâhlanmada ve ateşli silâhların kullanıldığı şiddet olaylarında da artış gözleniyor. Bireysel silâhlanmayla mücadele eden Umut Vakfı verilerine göre, polis ve jandarma bölgesinde bulunan ruhsatlı silâh sayısı yaklaşık 2,5 milyon. Suç olaylarında kullanılan ruhsatsız silâhlar da hesaba katıldığında, ülke genelinde kişilerin kullanımındaki toplam silâh sayısının 7 ile 10 milyon arasında olduğu tahmin ediliyor. Vakfın, Emniyet Genel Müdürlüğü verilerinden yaptığı derlemeye göre, sadece bu yılın ilk 3 ayında, Türkiye genelinde polis sorumluluk alanında meydana gelen toplam 200 bin 896 asayiş olayında 2616 kişi vefat etti. Bu olayların yüzde 2,72’sinde ateşli silâh kullanıldığı, kullanılan silâh sayısının 5470 olduğu belirtiliyor. Kullanılan silâhların yüzde 16,7’sinin ruhsatlı, yüzde 83,3’ünün ise ruhsatsız olduğu tesbit edildi. Bir önceki yılın oranlarına bakıldığında ise silâh kullanımında yüzde 57 artış olduğu, ruhsatlı silâh kullanımının arttığı dikkat çekiyor. Araştırmayı derleyen Umut Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Psikiyatrist Dr. Ayhan Akcan, ayrıntılı silâh dağılımında tabanca ve kurusıkıların belirgin biçimde öne çıktığına, kurusıkı silâhlarla ilgili yasaya rağmen henüz denetim olmadığı ve yasanın pratikte uygulanmadığına vurgu yapıyor. Akcan, ruhsatlı silâhlanmanın “caydırıcı” olmadığını ve aksine yaralama ve ölüm aleti olarak yaygın şekilde kullanıldığını ifade ediyor.

/ Ankara

16.07.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  TÜRKİYE YANLILARI ÜZGÜN

  Marmaris’te orman yangını

  AKP cici parti, niye kapatılsın?

  Unakıtan’a göre kriz mriz yok

  Şimşek’in emeklilere bakışı böyle

  Akdeniz’de 6.4’lük deprem: 1 ölü

  Devlet bana 14 gün baktı

  Darbe günlükleri de soruşturulmalı

  Banyoda düşen Veli Küçük hastaneye yatırıldı

  Bireysel silâhlanma ürkütüyor

  Konya’da Darülaceze kurulacak

  Yetim ve öksüz çocuklar sevindi

  Tam üyelik hedefinde sapma yok

  ‘Ortak Akıl’dan dev demokrasi mitingi

  Şırnak’ta 22 terörist etkisiz hale getirildi

  Kapatma dâvâsında rapor bekleniyor

  Biga, 4.1 ile sarsıldı

  TIR, otomobili biçti: 6 ölü

  Zehir tacirlerine göz açtırılmıyor

  Savcılık millet adına olur, evet savcıyım

  Yanan her bir ağaçla, kuraklığa yaklaşıyoruz

  İstanbul yine Avrupa’nın 3’üncüsü

  İngiltere’de, alkolün azına da yasak

  Zamana ters binen saat

  Yeşil Vagon, 4 ilde 80 öğretmene ulaştı

  İran ile ABD arasında flört

  Obama’nın, çekilmek için Türkiye’ye ihtiyacı olacak

  Frankfurter Allgemeine gazetesinin yorumu: ‘Türkiye’de, İslâmileşme belirtisi yok’

  Irak’ta askerî merkeze saldırı

  Irak bayrağı yarışmayla seçilecek

  İsrail-Hizbullah takası tamam

  Enver İbrahim hakkında tutuklama fezlekesi

  İran, yeni bir tatbikata hazırlanıyor

  Rusya, Suudi Arabistan’la askerî işbirliği anlaşması imzaladı

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır | Site yöneticisi | Editör