"Gerçekten" haber verir 16 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Tuluyhan Uğurlu: Elimizde müthiş bir cevher var

PİYANO virtüözü Tuluyhan Uğurlu, “Biraz gayretle İstanbul’u bütün entelektüellerin, ilim adamlarının, dünyanın en büyük sanatkârlarının uğrak yeri haline getirebiliriz” dedi.

Piyano virtüözü Tuluyhan Uğurlu, 29 Temmuz günü Haydarpaşa Garı’nda vereceği konserde ‘’Dünya Başkenti İstanbul’’ projesini seslendirecek.

Tuluyhan Uğurlu’nun ‘’İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti’’ için hazırladığı ‘’Dünya Başkenti İstanbul’’ projesi, albüm olarak 2006 yılında satışa sunuldu.

Uğurlu, ilk kez 6 Nisan 2006 tarihinde Aya İrini’de sevenlerine sunduğu projesini, Amerika’da 4 eyalette, Almanya, Rusya, Lüksemburg ve İtalya’da seslendirdi.

Türkiye’de Arkeoloji Müzesi, Topkapı Sarayı, Aya İrini, İstanbul Üniversitesi, Yıldız Sarayı, Çırağan Sarayı, Adile Sultan Sarayı, Yedikule Surları gibi tarihi mekânlarda ve uluslar arası kongre ve toplantıların açılış ve kapanış gecelerinde icra edilen eser, yurt içi ve dışında 99 kez seslendirildi. Uğurlu, projesinin 100. konserini 29 Temmuzda tarihi Haydarpaşa Garı’nın mermer merdivenlerinde verecek.

Konserde Uğurlu’ya, Türk ve Batı müziği enstrümanlarını kullanacak geniş bir müzik topluluğu eşlik edecek.

Biletleri Biletix aracılığı ile satılan konser için garın merdivenleri sahne haline getirilip, merdivenlerin hemen altında numaralı düzende bir konser mekânı oluşturulacak.

’’İSTANBUL’U DÜNYAYA

DAHA İYİ TANITABİLİRİZ’’

Tuluyhan Uğurlu, projeye ilişkin yaptığı değerlendirmede, İstanbul’un, geçmişinde iki kez iki büyük imparatorluğun başkenti olduğunu belirterek, şunları ifade etti: ‘’Biz hedeflerimizi kısa vadeli koyuyoruz, günlük yaşıyoruz. San'at, uzun vadeli bir mücadele. ‘Dünya Başkenti İstanbul’, hedef gösteren bir proje, İstanbul’u dünyanın cazibe merkezi haline getirmek. Elimizde müthiş bir cevher var. O da İstanbul’un inançların özgürce yaşandığı bir kent olması. Biraz gayretle İstanbul’u bütün entelektüellerin, ilim adamlarının, dünyanın en büyük sanatkârlarının uğrak yeri haline getirebiliriz. İstanbul bunu birçok kez başarmıştır.

İstanbul’u bütün dünyaya daha iyi tanıtabiliriz. Bugün birlikte bir düş kuralım ve geleceğin İstanbul’unun dünyanın kültür ve ekonomisini yönlendiren bir başkent olması için birlikte bir sinerji oluşturalım.’’

NAPOLYON’UN SÖZLERİ

Konserlerİnde müzikle görüntü ve yazıları birleştiren Tuluyhan Uğurlu’nun ‘’Dünya Başkenti İstanbul’’ projesi, Napolyon Bonapart’ın ‘’Eğer dünya tek bir ülke olsaydı, başkenti İstanbul olurdu’’ sözleriyle başlayıp bitiyor.

Napolyon’un bu sözleri Kırım Savaşı için İstanbul’dan geçerken, bugün Haydarpaşa Garı’nın bulunduğu burundan İstanbul’a bakarak söylediği rivayet ediliyor. Tuluyhan Uğurlu da ‘’tarihi yarımadanın, eski İstanbul’un en güzel görüldüğü yer’’ olduğu için konserine mekân olarak Haydarpaşa Garı’nı seçti.

KONSERİN BÖLÜMLERİ

Müzikle senkronize olarak İstanbul üzerine öykülerin anlatıldığı ‘’Dünya Başkenti İstanbul’’ projesinde, ‘’Asya’nın Geleceğe Dokunduğu Yer’’, ‘’3 Dinin Kardeşçe Yaşadığı Kent’’, ‘’İstanbul Trenle Tanışıyor’’, ‘’Sinan’ın Kubbeleri’’, ‘’Mistik İstanbul-Kutsalların Kutsalı’’, ‘’Dolmabahçe’de Hüzünlü Sonbahar’’, ‘’24 Saat İstanbul’’ bölümleri yer alacak.

Haydarpaşa Garı konserinde, bunlara ‘’Boğaziçi’nde Erguvan Zamanı’’, ‘’Yeşilçam’dan İstanbul’a Bakış ve Arabesk İstanbul’’, ‘’İstanbul Sokaklarının Gerçek Sahipleri-Kentin Kedi ve Köpekleri’’ bölümleri de eklendi.

/ İstanbul

16.07.2008


 

TÜRKİYE’NİN DÖRT BİR YANI KAZILIYOR

Tarih boyunca insanlığın hayat merkezlerinden biri olan Anadolu’nun zengin uygarlık kalıntılarının ortaya çıkarılması için, bu yıl 44 yabancı, 93 Türk kazı başkanı tarihî mekânlarda kazı çalışmaları yapıyor.

Türkiye’nin dört bir yanı, kışın soğuğuna, yazın kavurucu sıcaklarına rağmen kazılıyor. 44 yabancı, 93 Türk kazı başkanı, Türkiye’nin tarihi zenginliklerinin ortaya çıkarılması için toplam 137 önemli merkezde kazı çalışmaları yürütüyor.

Tarih boyunca insanlığın hayat merkezlerinden biri olan Anadolu’nun zengin uygarlık kalıntılarının ortaya çıkarılması için, bu yıl 44 yabancı, 93 Türk kazı başkanı tarihî mekânlarda kazı çalışmaları yapıyor.

Buna göre, Gaziantep-Karkamış, Antalya’daki ‘’Antiocheia Ad Cragum’’, Isparta’daki ‘’Pisidia Antiocheia’’ ve Denizli’deki ‘’Tabae’’ antik kentleri ile Hatay’daki ‘’Sabuniye Höyüğü’’ olmak üzere 5 önemli merkezde bu yıl ilk kez kazı yapılacak.

Gaziantep-Karkamış’taki kazıları İtalya’dan gelecek kazı başkanı Niccolo Marchetti, ‘’Antiocheia Ad Cragum’’dakileri de ABD-Nebrassa Üniversitesi’nden Arkeolog Prof. Dr. Charles Hoff yönetecek.

‘’Pisidia Antiocheia Antik Kenti’’nde Süleyman Demirel Üniversitesi’nden Arkeolog Yrd. Doç. Dr. Mehmet Özhanlı, ‘’Tabae’’da Ege Üniversitesi’nden Prof. Dr. Bozkurt Ersoy, ‘’Sabuniye Höyüğü’’nde de Mustafa Kemal Üniversitesi’nden Arkeolog Yrd. Doç. Dr. Hatice Pamir başkanlığındaki ekip kazıları yürütecek.

16.07.2008


 

Sıtkı Olçar: Dünya peşimde, Türkiye atölyemi yıkıyor

YURT dışında ve içinde 60’tan fazla sergi açarak ata yadigârı ‘Çini’ san'atını yaşatmak için çabalayan Ünlü San'atçı Sıtkı Olçar, bürokratik sorunlarla boğuşuyor.

1973 yılından bu yana el emeği eserlerini ürettiği Kütahya’daki küçük atölyesi için yıkım kararı çıkarıldı. Şehir merkezinden 31 kilometre dışarıda kurulu a-tölyesinin düzenli olarak vergilerini ödediğini ve her türlü üretim ve satış ruhsatına sahip olduğunu kaydeden Sıtkı Usta, “Yurt dışında defalarca Türkiye’yi temsil ettim. Çok sayıda san'at eserim dünyanın saygın müzayedelerinde, müzelerinde sergileniyor. Sergilerime her siyasî görüşten insan gelir. Bana destek çıkılması çözüm yoluna gidilmesi dururken 30 yıllık atölyeme apar topar yık kararı alınıyor. Yunanistan bana bütün imkânları sunuyor ama kendi ülkem atölyemi yıkmak için adeta yarışa giriyor” İfadelerini kullanıyor.

16.07.2008


 

Ceylan, Saraybosna film festivalinde jüri başkanı

61. CANNES Film Festivali’nde son filmi ‘’Üç Maymun’’ ile ‘’En İyi Yönetmen’’ seçilen Nuri Bilge Ceylan, ‘’14. Saraybosna Film Festivali’’nde jüri başkanlığı yapacak.

Konuyla ilgili yazılı açıklamada, Ceylan’ın, Deborah Young, Hugh Hudson, Marija Skaricic ve Michael Weber’den oluşan jüriye başkanlık edeceği bildirildi. Açıklamada, 15-23 Ağustos günleri arasında gerçekleştirilecek festivalde, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 16 ülkeden filmlerin yarışacağı kaydedildi.

16.07.2008


 

Türkçe konuşan ressamlar Burdur’da buluştu

TÜRK Kültür ve Sanatları Ortak Yönetimine (TÜRKSOY) üye 17 Türkçe konuşan ülke ressamlarının çizdiği 35 karma resim, Burdur Valiliği Sergi Salonunda açıldı.

Burdur Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından düzenlenen Burdur İnsuyu Şenlikleri kapsamında, TÜRKSOY üyesi ülkeler ve Türk topluluklarından ressamlara ait 35 karma resmin yer aldığı serginin açılışını Vali İbrahim Özçimen ve Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya yaptı. TÜRKSOY Sorumlusu Kürşat Sarıarslan, yaptığı konuşmada, TÜRKSOY’un, 1993’te Kazakistan’ın Almatı şehrinde Türk Cumhuriyetlerinin imzaladığı anlaşma ile kurulduğunu belirterek, 15 yıldır Türk Dili konuşan ülke ve halkların dilini, san'atını, tarihî mirasını ve kültürel değerlerini araştırmak, tanıtmak, evrensel boyutlara taşımak ve gelecek kuşaklara kalıcı olarak bırakmak amacıyla çalışmalar yürüttüğünü söyledi.

/ Burdur

16.07.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır | Site yöneticisi | Editör