"Gerçekten" haber verir 25 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

 

İpek yolu canlanIyor

Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesinin temel atma töreni, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le Gürcistan Cumhurbaşkanı Saakaşvili ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'i Kars'ta bir araya getirdi. Gül, törende yaptığı konuşmada bu proje ile tarihî İpekyolunun tekrar canlandığını söyledi.

BTK, doğuda Hazar üzerinden Çin ile Kazakistan’ın Aktau Limanı arasında inşa edilecek demir yolu hattıyla batıda ise Boğaz geçişli Marmaray tüp geçidi üzerinden Avrupa demir yolu ağıyla birlikte, Asya ile Avrupa arasında önemli bağlantılardan birini oluşturacak.

Türkiye, Kafkasya bölgesi için barış, istikrar ve ekonomik refah vizyonunu hayata geçirmek üzere, aynı zamanda önemli enerji ve ulaştırma projelerine yatırım yaparak, bölgesel işbirliğinin altyapısına katkı sağlamaya devam ediyor. Bu projeler arasında Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) ve Bakü-Tiflis-Erzurum (BTE) petrol ve doğal gaz boru hatları ile Bakü-Tiflis-Kars (BTK) demir yolu yer alıyor.

BTK demir yolu hattı Azerbaycan’ın başşehri Bakü’den, Gürcistan’ın Tiflis ve Ahılkelek şehirlerinden geçerek, Kars’a kadar ulaşacak.

BTK projesi, Türkiye-Gürcistan arasında yapılacak hattın, Azerbaycan’da onarılacak mevcut hatta bağlanmasıyla tamamlanacak. Demir yolunun toplam maliyeti 450 milyon dolar. Demir yolu hattının tamamı yaklaşık 180 km olup, 76 km’si Türkiye’den, 29 km’si Gürcistan’dan, 80 km’si ise Azerbaycan’dan geçecek. Projenin 2011 yılında tamamlanması öngörülürken, ilk aşamada bu güzergâhtan yılda 1 milyon yolcu ve 6 milyon 500 bin ton yük taşınması, 2034’de ise bu rakamların 3 milyon yolcu ve 17 milyon ton yük düzeyine ulaşması bekleniyor.

Bakü-Tiflis-Kars demir yolu hattının Gürcistan bölümünün temeli, Tiflis’in 15 kilometre dışındaki Marabda istasyonunda 21 Kasım 2007’de atıldı. Gürcistan, Türkiye sınırından Ahılkelek’e kadar olan 29 kilometrelik hattın yapımını, ayrıca Ahılkelek’ten Tiflis’e uzanan mevcut hattın rehabilitasyonunu tamamlayacak.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım Kars Garı’nda düzenlenen BTK demiryolu projesinin Türkiye kesiminin temel atma töreninde, ‘’hoşgeldin konuşması’’ yaptı. Bakan Yıldırım, Bakü-Tiflis-Kars (BTK) demiryolu projesinin bitmesiyle birlikte ilk etapta, ilk yılda 1 milyon yolcu, 6.5 milyon ton yük taşınmasının gerçekleştirileceğinin hesaplandığını bildirdi.

25.07.2008


 

SAVCILIK 14 TEMMUZ'DA TESLİM ETMİŞTİ

Yaklaşık 14 ay önce başlatılan ve şimdiye kadar 7 ayrı operasyona kaynaklık eden Ergenekon soruşturmasının, 6. operasyona kadarki bölümünde elde edilen bilgi, belge ve bulgulara dayalı olarak İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanıp 14 Temmuz'da 13. Ağır Ceza Mahkemesine tevdî edilen iddianame için mahkeme kararını bugün verecek.

TERÖR ÖRGÜTÜ KURMA SUÇLAMASI

48 tutuklu, 38 tutuksuz toplam 86 kişiyi kapsayan iddianamede şüphelilere “silâhlı terör örgütü kurmak ve yönetmek, terör örgütüne üye olmak, yardım etmek; cebir ve şiddet kullanarak TC hükümetini ortadan kaldırmak veya görev yapmasını engellemeye teşebbüs; hükümete karşı halkı isyana tahrik” başka olmak üzere bir dizi suçlama yöneltiliyor.

Ergenekon’da kritik gün

BİR YILI AŞKIN BİR ZAMANDIR DEVAM EDEN ERGENEKON SORUŞTURMASINDA HAZIRLANAN İDDİANAMEYE İLİŞKİN KRİTİK KARAR BUGÜN ÇIKACAK.

47’Sİ tutuklu, 86 şüphelinin bulunduğu soruşturmaya ilişkin olarak hazırlanan iddianamenin kabul edilip edilmeyeceğine karar verilecek. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Köksal Şengün’ün, iddianameyi usul yönünden kabul edip etmeyeceğine ilişkin kararını verdikten sonra duruşma tarihini de belirleyeceği kaydedildi. 2 bin 455 sayfalık iddianameyi okuyan mahkeme heyetinin, iddianameyi kabul etmesinin ardından belirleyecekleri bir tarihte sanıklar ilk kez hakim karşısına çıkmış olacak. İddianamenin reddine karar verilmesi halinde, iddianameyi hazırlayan Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz, bu karara itiraz edebilecek. Yapılacak itirazı, bir üst mahkeme karara bağlayacak. Mahkeme kaynakları, iddianamenin kabul edilme ihtimalinin yüksek olduğunu ve Ağustos ayı ortalarında belirlenecek olan bir tarihe duruşma günü verilebileceğini kaydettiler.

Öte yandan Konya merkezli düzenlenen Ergenekon operasyonunda diğer illerden gözaltına alınan 12 kişi Konya’ya getirildi. Operasyon kapsamında Konya’da sorgulanacak zanlıların sayısı 25 oldu. Elazığ’dan getirilen Milli Çözüm Dergisi Yayın Müdürü Ahmet Akgül, neyle suçlandığını bilmediğini söyledi. Konya Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Ergenekon soruşturması kapsamında sabah saatlerinde eş zamanlı operasyon başlatmış, Konya’da 13, Kocaeli’nde 6, İstanbul’da 5, Mersin ve Elazığ’da ise 1’er kişiyi gözaltına almıştı. Kocaeli’nde gözaltına alınan 6 kişi geniş güvenlik önlemleri altında Konya’ya getirildi. Şahıslar saat 22.30 sıralarında 2 polis aracıyla sağlık kontrolü için Konya Numune Hastanesi’ne sevk edildi. Gözaltına alınan 6 kişi kontrolün ardından sorgu için Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ne götürüldü. Elazığ’da gözaltına alınan Milli Çözüm Dergisi Yayın Müdürü Ahmet Akgül de Konya’ya getirilenler arasında. Polis aracıyla Konya Numune Hastanesi’ne getirilen Ahmet Akgül, gazetecilerin “Hakkınızdaki iddialara ne cevap vereceksiniz” sorusuna “Normal bir süreçtir, devam eder gider. Daha iddiaları bile bilmiyorum” cevabını verdi. İstanbul’da gözaltına alınan 5 kişiden 4’dü ise gece 00.30 sularında Konya’ya getirilerek sağlık kontrolünden geçirildi. Operasyon kapsamında Mersin’den getirilen 1 kişiyle birlikte gözaltına alınan toplam 25 kişi Konya’ya getirilmiş oldu. Konya Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekiplerince devlet büyüklerine hakaret etmek suçlarından Milli Çözüm Dergisi Yayın Müdürü Ahmet Akgül ve bazı yazarlar da gözaltına alınmıştı. Emniyet yetkilileri, operasyonun hazırlık aşamasının 1,5 yıl sürdüğünü, Ergenekon örgütüyle tam bağlantısının, yapılan soruşturmaların ardından netlik kazanacağını söylediler. Yetkililer, gözaltına alınan 26 kişinin ülkeyi kaosa sürüklemek, hükümeti yıkmak, silahlı örgüt kurmak suçlarına istinaden yakalandıkları bilgisini verdi. Operasyonlar kapsamında 3 ruhsatsız silah ele geçirildiği, inceleme için çeşitli dokümanlar ile bilgisayarlara el konulduğu bildirildi.

Yeni Asya / Konya

25.07.2008


 

Londra’dan Çin’e kesintisiz ulaşım

Orta Asya cumhuriyetleri ile kesintisiz demiryolu bağlantısının sağlanmasına imkân sağlayacak Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesinin hayata geçirilmesi ve Marmaray'ın devreye girmesiyle Londra’dan kalkacak bir tren kesintisiz olarak Çin’e ulaşabilecek.

DÜNYANIN yeni petrol ve doğalgaz merkezi konumundaki Orta Asya cumhuriyetleri ile kesintisiz demiryolu bağlantısının sağlanmasına imkan sağlayacak projenin hayata geçirilmesiyle Londra’dan kalkacak bir tren kesintisiz olarak Çin’e ulaşabilecek. Geçen yıl Eylül ayında ihalesi yapılan projede, yaklaşık 290 milyon YTL ile teklif veren Çelikler-Özgün Yapı Grubu ile sözleşme imzalandı ve firmaya yer teslimi yapıldı. Tarihi İpek Yolu’nu ‘’Demir İpek Yolu’’na dönüştürecek Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi 3 etaptan oluşuyor. Türkiye, hattın 76 kilometrelik bölümünün yapımını gerçekleştirecek. Bu bölüm çift altyapıya uygun, tek üstyapı şeklinde yapılacak. Türkiye sınırından Ahılkelek’e kadar olan 29 kilometrelik hattın yapımını ise Gürcistan gerçekleştirecek. Gürcistan, ayrıca Ahılkelek’ten Tiflis yakınlarına uzanan mevcut hattın rehabilitasyonunu tamamlayacak. Projenin tümünün 2011 yılında tamamlanması hedefleniyor.

Öte yandan, İstanbul Boğazı’nda sürdürülen Marmaray Projesi’nin de tamamlanmasına paralel olarak, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi hayata geçirildiğinde Avrupa’dan Çin’e demiryoluyla kesintisiz yük taşınması mümkün hale gelecek. Böylece Avrupa ile Orta Asya arasındaki yük taşımalarının tamamının demir yoluna kaydırılması planlanıyor. Bakü-Tiflis-Kars Demir yolu hizmete girdiğinde, orta vadede yıllık 30 milyon ton yük taşınması hedefleniyor. Hattın stratejik öneminin yanı sıra TCDD’nin yıllık 19,5 milyon ton yük taşıdığı dikkate alındığında, hattın Türkiye açısından önemli bir gelir kalemi oluşturacağı öngörülüyor.

Cumhurbaşkanı Gül: İpek yolu canlanıyor

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu (BTK) Projesi ile tarihi İpekyolu’nun tekrar canlandığını belirtti ve projenin Kafkasya’nın barış ve istikrarına katkı yapacak, iyi komşuluk ilişkileri arzusu gösteren tüm ülkelere açık olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, törende yaptığı konuşmada, ‘’Bu mutlu günde hep beraber burada olmamız sevindirici bir olay’’ dedi. Büyük bir projenin Türkiye tarafının temel atma törenini gerçekleştirdiklerini anlatan Gül, ‘’Bu proje tarihî İpekyolu’nun tekrar canlanmasıdır’’ diye konuştu. Gül, BTK’nın sadece Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye’yi birbirine bağlamadığı ifade ederek, Çin’den Londra’ya kadar uzanacağını kaydetti.

Saakaşvili: Ekonomik, kültürel ve tarihî bir proje

Gürcistan Cumhurbaşkanı Saakaşvili de yaptığı konuşmada, BTK Projesi’nin sadece bir demiryolu projesi olmadığını, ekonomik, kültürel ve tarihî anlamlar taşıdığını vurguladı. Saakaşvili, projenin Gürcistan’ın Türkiye ile ilişkilerine çok büyük katkı yapacağını belirterek, böylece Türkiye ile yeni ulaşım kanalları ve sınır kapıları açıldığını kaydetti. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev de konuşmasında, üç ülkenin işbirliğiyle bu tür bölgesel projelerin hayata geçirilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Azerbaycan-Türkiye ilişkilerinin en üst düzeyde olduğunu, Gürcistan ile ilişkilerinin de memnuniyet verici şekilde seyrettiğini anlatan Aliyev, ‘’Üç ülke arasındaki bu işbirliğinin dünyada örneği yok’’ dedi.

25.07.2008


 

Türkiye’ye Arap desteği

Türkiye’nin BM Güvenlik Konseyine geçici üyeliğine destek için Arap Grubu ve İKT üyesi ülke temsilcileri ile bir araya gelen Ali Babacan’ın bu iki toplantıdan tam destek aldığı öğrenildi. Arap Grubu ve İKT üyesi ülke temsilcileri, Türkiye’nin üyeliğinin global barışa katkı sağlayacağına olan inançlarını kaydettiler.

TÜRKİYE'NİN 2009-2010 yıllarında Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi geçici üyeliği için destek temasları için New York’a gelen Dışişleri Bakanı Ali Babacan, İslam Örgütü Teşkilâtı (İKT), Arap grubu ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon ile bir araya geldi. İKÖ ve Arap Grubu görüşmelerinden Türkiye’ye Güvenlik Konseyi geçici üyeliği için tam destek çıkarken Genel Sekreter ile Babacan, Kıbrıs sorununu ve Türkiye’nin çözüm için şartlarını konuştukları öğrenildi. Babacan’ın ikinci gün temaslarının hepsi basına kapılı gerçekleştirilirken bakan, akşam da New York Times gazetesine mülakat verdi. Genel Sekreter ile BM genel merkezinde yarım saat görüşen Babacan’a Ban Ki-moon, Türkiye’nin barışı koruma operasyonlarında üstlendiği sorumluluklardan dolayı teşekkür etti. Kıbrıs sorunun çözümü için Rum ve Türk tarafı liderlerinin görüşmelerinden duyduğu memnuniyeti de dile getiren Ki-Moon’a, Babacan’da Türkiye’nin Ada’da çözüm şartlarını aktardığı öğrenildi.

Türkiye’nin Güvenlik Konseyi’ne geçici üyeliğine destek için Arap Grubu ve İKT üyesi ülke temsilcileri ile de bir araya gelen Babacan’ın bu iki toplantıdan da tam destek aldığı öğrenildi. Arap Grubu ve İKT üyesi ülke temsilcileri, Türkiye’nin üyeliğinin global barışa katkı saylayacağına olan inançlarını kaydettiler. Babacan’a, Ortadoğu’nun müreffeh bir bölge olması için göstermiş oldukları çabalardan dolayı teşekkür eden Arap Grubu ve İKT üyesi ülkeler, Türkiye’nin geçici üyeliğinin çok iyi bir zamanlama olarak değerlendirdikleri bilgisi elde edildi. İKT üyesi devlet temsilcileri ayrıca Türkiye’nin her konuda kendi taraflarında görmekten duydukları memnuniyeti ifade ederken, Türk yetkililerin az gelişmiş ülkelerin sorunları için çözüm arayışı içinde olmasını da takdir ettikleri kaydedildi. İKT ve Arap Grubu ülkelerin bazıları Türkiye’nin aday üyeliği için, “Türkiye Güvenlik Konseyi’ne Avrupa kanadından aday ama aynı zamanda da bizim adayımızsınız” gibi oldukça net tavır içinde destek verdikleri öğrenildi.

/ New York

25.07.2008


 

OKS sonuçları bugün açıklanıyor

OKS 1 yerleştirme sonuçları bugün açıklanacak. Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünce gerçekleştirilecek yerleştirme işlemlerinin sonuçları, Bakanlığın internet sitesinden yayınlanacak.

1. yerleştirme için 590 bin civarında adayın tercih yaptığı öğrenildi. OKS Türkçe-Matematik (TM) puan türüne göre 814 bin 887 aday, Matematik-Fen (MF) puan türüne göre ise 841 bin 422 aday 160 baraj puanını geçerek tercih yapmaya hak kazanmıştı. 1. yerleştirme sonucunda bir okula yerleşmeye hak kazanan öğrenciler, kayıtlarını 28 Temmuz-4 Ağustos 2008 tarihleri arasında yaptıracaklar. 5 Ağustos’ta boş kontenjanlar ilân edilecek ve 6-10 Ağustos arasında 2. yerleştirme için başvuru alınacak ve 15 Ağustos’ta 2. yerleştirme sonuçları ilan edilecek. 2. yerleştirme kayıtları 16-22 Ağustos arasında yapılacak ve 23 Ağustosta boş kontenjanlar açıklanacak. 24-25 Ağustosta ‘’tercihte yükselme’’ için başvuru alınacak ve 1 Eylülde sonuçlar duyurulacak. 2-4 Eylül arasında da tercihte yükselme sonucunda yerleşmeye hak kazanan adayların kayıtları yapılacak.

/ Ankara

25.07.2008


 

“İstanbul ve Ankara’nın suyu sağlıklı, İzmir’inki içilemez”

ÇEVRE ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, İstanbul ve Ankara’nın içme suyunda sağlık açısından herhangi bir sorun olmadığını belirterek, sadece İzmir’in suyunda fazla miktarda arsenik olduğunu ve bunun sebebinin de İzmir Belediyesi’nin ihmali olduğunu söyledi.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, “şehir şebeke suları” konusunda, İçişleri Bakanlığı’nda ortak basın toplantısı düzenlediler. Toplantıda ilk olarak söz alan İçişleri Bakanı Beşir Atalay, tüm köylerde şebeke suyunun olacağını söyleyerek, “Su kuraklık nedeniyle gündemde olan bir konu. Yerel yetkilileri içme suyunun temizliği konusunda uyarıyoruz. Vatandaşlarımızın içtiği suyun kalitesi çok önemlidir. Bu konuda bakanlıklar arasındaki işbirliği devam ediyor. Hükümet olarak su sorununa ve kaliteli içme suyuna büyük önem veriyoruz. Köylerde dahil ihtiyaç duyulan içme suyunun karşılanması ve ihtiyaç duyulan arıtma tesislerinin yapılması önemlidir. Tüm köylerimizde şebekeli içme suyu olacak.” şeklinde konuştu.

Atalay’ın ardından söz alan Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu Türkiye’nin ihtiyacı kadar suyu olduğunu fakat gelecek için su ihtiyacının planlanması gerektiğini belirterek, “Türkiye’nin ihtiyacı kadar suyu vardır. Ancak bu suların doğru kullanmamakla ilgili bir sorunu var." ifadelerini kullandı. Sağlık Bakanı Recep Akdağ da konuşmasında nörovirüs denilen virüsün bulaşmaması için ellerin her fırsatta yıkanması gerektiğini belirterek şöyle konuştu: “Bulaşıcı hastalıklarda içme suyunun faktörü çok önemli. Bakanlık olarak bu suların denetimini biz sağlıyoruz. Belediyelerin bu husustaki kültür ve kapasitesini artırmak için Sayın Eroğlu ile çok yoğun çalışmalarımız var. Belediyelerin zaman zaman ihmalleri oluyor. Su meselesi ciddiye alınmalı. Aksi halde Nörovirüs denilen bir virüs bu konuda çok büyük salgınlara yol açıyor. Dokunma yoluyla, bir kapı kolundan bile geçebiliyor bu virüs.”

Toplantı sonunda 3 büyük şehrin içme suyunun ne derece sağlıklı olduğunun sorulması üzerine Veysel Eroğlu, “İstanbul’un suyu Avrupa’nın pek çok şehrinin standartlarının üstündedir. Ankara’nın suyunun kalite problemleri yoktur standartlara uygundur. Biz en başta bu konuları ele aldık. İzmir’e menba suyu kalitesinde su vermek için teklif götürdük. Ancak İzmir belediyesi su temini çalışmalarında geç kaldı. İzmir’de bazı bölgelerde arsenik miktarı standardın üzerindedir.” açıklamasını yaparken, Recep Akdağ da “Üç büyük ilin suyu ile ilgili mikrobik açıdan hiç bir problem görmedik. Arsenik miktarı konusunda sadece İzmir’in kuzey bölgelerinde sorun gördük. Bunu İzmir Belediyesi’ne ilettik. İzmir’in kuzey ilçelerindeki sular arsenik bakımından kullanılabilir ancak içilemez. İzmir halkına içilebilir su verilmesinin bir an önce sağlanması bizim de arzumuzdur.” sözlerini kaydetti.

Cemil YÜZER / Ankara

25.07.2008


 

Sigara tiryakisine ceza yağdı

MALİYE Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürü Ömer Duman’ın verdiği bilgiye göre, 19 Mayıs’ta yürürlüğe giren Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun uyarınca 1931 Mayıs tarihleri arasında 3 bin 130,45 YTL idarî para cezası kesildi.

Ceza tutarı, Haziran ayında 9 bin 578,63 YTL olarak belirlendi. Bu ayın ilk 21 günlük döneminde ise kapalı alanlarda sigara yasağına uymayanlara 3 bin 37,88 YTL daha ceza uygulandı. Bu şekilde 2 aylık süreçte, yasak bulunan alanlarda sigara içenlere kesilen toplam ceza 15 bin 746,96 YTL’ye yükseldi.

Sigara içme cezası ‘’tahakkuku tahsile bağlı ceza’’ niteliğinde olduğundan, 2 aylık dönemde tiryakilerden 15,7 bin YTL sigara cezası alındı.

Bu arada Maliye Bakanlığı yetkilileri, cezanın peşin ödenmesi halinde indirim uygulandığına dikkat çekerek, ‘’Tahsilat rakamlarına göre, 2 aylık dönemde 300 dolayında kişinin kapalı alanlarda sigara içtiği için ceza ödediğini düşünüyoruz’’ dediler.

Öte yandan yılın Ocak-Haziran döneminde diğer fiiller için de vatandaşa 12 milyar 282 milyon 682 bin YTL ceza kesildi. Bu şekilde vatandaşa her gün ortalama 67 milyon 487 bin 264 YTL ceza yazıldı.

6 ayda gerçekleşen 12,3 milyar YTL’lik cezanın 10 milyar 6 milyon 340 bin YTL’lik bölümü vergi cezalarından meydana geldi. Bu dönemde kesilen yargı para cezalarının toplam tutarı 365 milyon 373 bin YTL, idarî para cezalarının tutarı 1 milyar 661 milyon 488 bin YTL, pay ayrılan idarî cezalar 137 milyon 414 bin YTL, diğer cezaların tutarı da 112 milyon 67 bin YTL oldu.

İdarî para cezaları içinde trafik cezaları 453 milyon 153 bin YTL, çevre idarî para cezaları 12 milyon 657 bin YTL, diğer idarî cezalar ise 1 milyar 195 milyon 678 bin YTL’lik bir yekün oluşturdu.

Ancak 6 aylık dönemde cezaların tahsilat oranı yüzde 12,2’de kaldı. 12 milyar 282 milyon YTL’lik cezanın 1 milyar 499 milyon YTL’lik bölümü ödendi. Cezalar içinde en yüksek tahsilat da, yüzde 68,4’lük tahsilat oranı ile vergi ve amme alacakları gecikme cezalarında sağlandı. Bunu yüzde 61’lik oranıyla peşin ödemede indirim uygulanan trafik cezaları izledi. Tahsilat oranı çevre cezalarında yüzde 25,1, yargı cezalarında yüzde 24, diğer idarî para cezalarında yüzde 14,7 olarak gerçekleşti.

Sigara yasağında başarılıyız

Alınan bilgiye göre Türkiye, sigara yasağı uygulamasında başarılı ülkeler arasında yer alıyor. Son yıllarda, ABD başta olmak üzere, halka açık yerlerde sigara yasağının yaygınlaştığı belirtilirken, ABD’de, Kaliforniya ve New York’taki bar ile restoranlarda sigara yasağı uygulamasının getirilmesinin ardından, sigara içenlerin sayısının azaldığı belirtiliyor. Küresel düzeyde, halka açık yerlerde sigara yasağı uygulamasında, Türkiye, İrlanda, Fransa ve İtalya’nın başarılı uygulamalar sağladığına dikkat çekiliyor. Öte yandan Çin ve Hindistan’da, sigara içenlerin sayısının hızla arttığı da belirtiliyor.

/ Ankara

25.07.2008


 

21 Ağustos’ta 18 bin öğretmen atanacak

EĞİTİM kurumlarının öğretmen ihtiyacını karşılayabilmek üzere, ilk atama biçimiyle 43 alandan 15 bin 200 ilk atama, açıktan atama biçimiyle 29 alandan 300, kurumlar arası atama biçimiyle 18 alandan 100 ve Beden Eğitimi alanına millî sporcu olanlardan 144 olmak üzere toplam 15 bin 744 kadroya atama yapılacak.

Ayrıca ilk defa görevlendirme biçimiyle 25 alandan 2 bin 300, yeniden görevlendirme biçimiyle 21 alandan 149 olmak üzere toplam 2 bin 449 sözleşmeli öğretmen atanacak. Atama için öğretmen adaylar başvurularını, KPSS sonuçlarının açıklanmasının ardından bakanlığın belirleyeceği tarihte yapacak. 18 bin 193 kadroya öğretmen atamaları 21 Ağustos 2008 tarihinde gerçekleştirilecek. Başvuruya ilişkin bilgiler MEB’in ‘’http://personel.meb.gov.tr’’ internet adresinde yayınlanacak olan ‘’2008-2 Öğretmenlik İçin Başvuru ve Atama Kılavuzu’’nda yer alacak. Öte yandan alanlar bazındaki taban puanları, 2008 yılı KPSSP10 sonuçlarının ÖSYM’ce açıklanmasından sonra Bakanlıkça yapılacak çalışma sonucunda belirlenecek. Kaya, 2008 yılının sonuna doğru bakanlığın 10 bin öğretmen ataması daha yapacağını kaydetti.

MEB’in Ağustosta atama yapacağı branşlar, kontenjanları şöyle: ‘’Almanca (30 kişi), Beden Eğitimi (957 kişi), Bilişim Teknolojileri (1162 kişi), Biyoloji (106 kişi), Coğrafya (125 kişi), Denizcilik-1 (10 kişi), Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi (694 kişi), El Sanatları Teknolojisi-1 (25 kişi), El Sanatları Teknolojisi-2 (25 kişi), Elektrik-Elektronik Teknolojisi-2 (30 kişi), Felsefe (83 kişi), Fen Teknoloji/Fen Bilgisi (1054 kişi), Fizik (19 kişi), Gazetecilik (4 kişi), Giyim Üretim Teknolojisi (25 kişi), Görme Engelliler Sınıfı Öğretmenliği (24 kişi), Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri (5 kişi), İHL Meslek Dersleri Arapça (52 kişi), İlköğretim Matematik Öğretmenliği (851 kişi), İngilizce (1538 kişi), İspanyolca (1 kişi), İşitme Engelliler Sınıfı Öğretmenliği (30 kişi), İtalyanca (3 kişi), Japonca (1 kişi), Kimya (15 kişi), Matematik (122 kişi), Müzik (525 kişi), Okul Öncesi Öğretmenliği (1034 kişi), Psikoloji (5 kişi), Radyo-Televizyon (7 kişi), Rehber Öğretmen (1116 kişi), Resim İş/Resim/Görsel Sanatlar (403 kişi), Rusça (3 kişi), Sanat Tarihi (5 kişi), Sınıf Öğretmenliği (6166 kişi), Sosyal Bilgiler (432 kişi), Tarih (73 kişi), Teknoloji ve Tasarım (348 kişi), Tekstil Teknolojisi-3 (19 kişi), Türk Dili ve Edebiyatı/Dil ve Anlatım/Türk Edebiyatı (505 kişi), Türkçe (447 kişi), Yiyecek İçecek Hizmetleri (25 kişi), Zihin Engelliler Sınıfı Öğretmenliği (89 kişi)’’

/ Ankara

25.07.2008


 

Orman yangınlarında sabotaj şüphesi

BURSA'NIN Kestel ilçesine bağlı Barakfakih beldesi yakınlarında dün iki ayrı yerde başlayan ve 6 hektarlık alanın tahrip olmasına yol açan orman yangınının sabotaj sonucu çıkmış olabileceği ihtimali üzerinde duruluyor.

Bursa Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri, yaptıkları açıklamada, beldeye bağlı Narlıdere ve Kayacık Köyleri arasındaki ormanlık alanda çıkan ve tamamen kontrol altına alınan yangında sabotaj şüphesinin ağır bastığını söylediler. Bölgede yapılan ilk incelemelerde yangının anız veya piknik ateşi ile söndürülmeden atılan sigara izmariti gibi etkenlerle çıktığına dair emarelere rastlanmadığını ifade eden yetkililer, ‘’Yangının birdenbire çıkması şüpheleri arttırıyor. Ayrıca ilk noktadan yaklaşık 1 kilometre mesafedeki ikinci noktada yine aniden yangın çıkması, olayın sabotaj olabileceği yönündeki şüphelerimizi güçlendiriyor’’ dediler. Yetkililer, sabotaj ihtimali üzerine jandarmanın da yangına ilişkin inceleme başlattığını bildirdiler.

/ Bursa

25.07.2008


 

Ankara'da sünnet şöleni

ANKARA'DA Büyükşehir Belediyesi, dar gelirli ve muhtaç ailelerden 6 yaş üstü 2008 çocuğu sünnet ettirecek.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Haber Merkezi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, 26 Temmuz Cumartesi günü, Harikalar Diyarı Anfi Tiyatro’da yapılacak ‘’Sünnet Şöleni’’nde, bazı konser ve gösteriler de yapılacak. Çocuklara hediyelerin dağıtılacağı ve sünnet kıyafetlerinin belediyenin Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından karşılanacağı şölende, sünnetin, uzman doktorlarca sıhhî ve steril ortamda gerçekleştirileceği bildirildi.

Yeni Asya / Ankara

25.07.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır