"Gerçekten" haber verir 27 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Enerji üretiminde yeni dönem

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Türkiye’de enerji yatırımcısı sayısının 3 bine ulaştığını, yeni çıkarılan Elektrik Piyasası Kanunuyla ise herkesin yatırımcı olacağını söyledi.

‘’Enerjide Neredeyiz?’’ panelinin açılışında konuşan Güler, ülkemizde enerji yatırımlarında büyük bir artış görüldüğünü belirtti. Güler, geçmişte Türkiye’de 56 büyük enerji yatırımcısı olduğuna da işaret ettiği konuşmasında daha sonra şunları söyledi:

‘’Bir elin parmakları kadar enerji yatırımcısı vardı. Şimdi bu rakam 3 bine ulaştı. 56 büyük yatırımcıdan, 3 bin yatırımcıya... Yeni Kanunla şimdi herkes yatırımcı olacak. Evin üzerine kiremit yerine güneş pillerini koyan herkes yatırımcı olacak. İhtiyacının fazlasını da bize satacak.

Bu dönüşüm çok önemli. Bizim Bakanlıkta irili ufaklı 60 bin ihale yapıldı. Şimdi 12’sinde ufak tefek sıkıntı çıkıyor. Onu da biz hallediyoruz.”

Güler, 30 milyar dolarlık yatırım başlattıklarını, bu kapsamdaki projelerin 4 milyar megavatının bittiğini, 12 bin megavatlık bölümün devam ettiğini, 8 bin megavatlık projelerin de start aldığını anlattı. Bunun içinde nükleer santral ile Afşin C ve D’nin bulunmadığını kaydeden Güler, ‘’Afşin’de MTA kömür buldu. Afşin’de şimdi de ‘E’ geliyor. Peşinden de ‘F’ gelecek’’ diye konuştu. Elektrik Piyasası Kanunu ile birlikte enerjiyle ilgili kanunların hemen hemen bittiğini de vurgulayan Güler, yeni düzenleme ile 500 kilovatın üzerinde herkesin kendi yatırımını yapacağını belirtti.

Hükümetleri döneminde dar gelirliye de 8 milyon ton kömür dağıttıklarını ifade eden Bakan Güler, ‘’Bu eleştirildi. Ama Türkiye’nin sosyal hukuk devleti tarifindeki sosyal kelimesi unutuldu. Demokratikliği ve laikliği söylerler, sosyali es geçerler. Laflarla sosyal demokrat olunur’’ dedi.

TBMM Enerji Komisyonu Başkanı Kütahya Milletvekili Soner Aksoy da konuşmasında, “Elektrikte yüzde 53’lere varan doğal gaz oranını yüzde 20’ler mertebesine çekmeliyiz. Aksi halde doğal gaza aşırı bağımlılık, arz güvenliği açısından bir risk oluşturabilir’’ dedi. Güneş pili ile elektriği evde üret devlete sat, para kazan Küresel ısınmayla birlikte baş gösteren Türkiye’nin içinde bulunduğu enerji darboğazını aşmak için kamu kurumlarından başlayarak bütün ülkeye yayılacak dev enerji verimliliği hamlesi başlatılıyor. Projeler arasında en ilgi çekeni her vatandaşın tasarruf ederken, aynı zamanda yatırımcı olması. Vatandaşlar isterlerse evlerinin üzerine güneş pili koyabilecek. 500 kilowatt saate kadar şirket kurmadan enerji üretebilecek vatandaşlar, ihtiyaç fazlası elektriği devlete satabilecek. Bir evin ortalama elektrik ihtiyacının 3 kilowat saat olduğu dikkate alındığında, bir vatandaş güneş piliyle 40 daireli 4 apartmanın ihtiyacını karşılayabilecek.

/ Ankara

27.07.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Enerji üretiminde yeni dönem

  Günlük tüketimde rekor

  Serbest muhasebecilik resmen bitti

  Nükleer santral ihalesinde 10 firma şartname aldı

  Otobüs firmaları da akaryakıtta ÖTV ve KDV indirimi istedi

  Kirlilik ve mazot zammı balıkçıları yıktı

  Şoför esnafı çözüm arıyor

  TPAO: Karadeniz’de 3 yılda 7 kuyu açacağız

  Türkiye’den sermaye göçü hızlandı

  Vergi daireleri bugün de açık

  Saman, hububat fiyatına yaklaştı

  Yeni kanun SB’de yatırımı arttıracak

  Bölgeler kalkınma ajanslarıyla gelişecek

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır