"Gerçekten" haber verir 28 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Adalet yerini bulsun



Beklenen gün geldi ve İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Cuma günü Ergenekon dâvâsı ile ilgili iddianameyi kabul ettiğini açıkladı. Böylece uzun süre gündemi meşgul eden operasyon ve tutuklamalarda yeni bir merhaleye girilmiş oldu. Bugüne kadar yapılan tutuklamalara itiraz edenler, iddianamenin geç kaldığını ileri sürüyorlardı. Hatta, iddianamenin hazırlanamayacağını, tutuklamaların da kanunsuz olduğunu iddia ediliyordu. Nihayet, çok uzun bir iddianame ve yüzlerce klâsörden oluşan ‘delil dosyaları’ mahkemece işleme konulmuş oldu.

Başlangıçta operasyon ve tutuklamaları ciddiye almamakta direnen bazı ‘büyük gazete’ler, son yayınlarına bakılırsa ‘ikna olmuş’ gibi görünüyorlar. Bazı köşe yazılarında itiraz sesleri yükselse de, Cumartesi günkü gazetelerin neredeyse yarısı ‘Engenekon iddianamesi’ne ayrılmıştı.

Elbette, ortaya konulan iddianameyi ciddiye almamakta direnenler de var. Onlar da iddianamenin kendilerince ‘en zayıf’ noktasını keşfetmeye çalışıyorlar. “Av tüfeğiyle darbe olur mu” türü manşetler bu yaklaşımlara örnek kabul edilebilir. (Cumhuriyet, 26 Temmuz 2008)

Dâvânın ilk duruşması 20 Ekim’de Silivri’de başlayacak. Hem konusu hem de tutukluların özelliği sebebiyle bu mahkeme bir anlamda ‘özel’ sayılabilir. Dâvâ uzamasın diye mahkemenin başka hiçbir konuya bakmayacağının açıklanması da bu ‘özel’liğinden kaynaklanıyor olabilir.

“Gazeteler iddianameye neredeyse sayfalarının yarısını ayırdılar” dedik, ama bu bile iddiaları özetlemeye yetmiyor. Bu bakımdan, önümüzdeki günlerde daha ayrıntılı yorumlar ve değerlendirmeler yapılabilir. Neticenin nasıl tecelli edeceğini bugünden bilmek mümkün değil, ama sanıklara isnad edilen suçlamaların çok ağır ve tüyler ürpertici olduğu ortada. Öyle iddia ve isnatlar var ki, halk tabiriyle ‘kavgada dahi söylenmez.’

Sanıklar savunmalarını yapacak, kararı da mahkeme verecek. Yalnız, iddianamede sıralanan bazı hadiseler hakkında zaten millet ekseriyetinin başlangıcından beri şüpheleri vardı. Meselâ, bazı ‘aydın’ların öldürülmesi, Gazi Mahallesindeki kargaşa, bir gazetenin bombalanması, bir hukukçunun katledilmesi vs. Bu hadiseler sonrası yapılan ‘resmî’ açıklamalar milletçe şüpheyle karşılanmıştı. Çünkü ayrıntılı bir araştırma ve inceleme yapılmadan suç, ‘irticaî örgütler’e havale edilmişti. İddianamede, ‘irticaî örgüt’ diye bilinen yapılanmaların da ‘sanık’larla irtibatlı oldukları ifade ediliyor.

Yine, Sabancı suikastıyla ilgili olarak yapılan tesbit de dikkat çekici. Zaten Türkiye, Sabancı suikastını ve sonrasındaki gelişmeleri, resmî açıklamaları bir türlü anlayamamıştı. ‘Katil’in nasıl olup da özel korunan bir mekâna girebildiği, ‘suçlanan’ların nasıl olup da yurt dışına kaçabildiği, yakalanan ‘suçlu’nun nasıl olup da yattığı cezaevinde öldürüldüğü hep karanlıkta kalan noktalardı.

Umalım ve dileyelim ki, adalet yerini bulsun. Türkiye; hak, hukuk ve medeniyet yolunda ilerlesin. Yapanın yanına kâr kalmasın.

28.07.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (27.07.2008) - Gerçekler gün yüzüne çıkar

  (26.07.2008) - Esnafın derdi büyük

  (25.07.2008) - Basında sansür kalktı mı?

  (24.07.2008) - AB yolunda mayın temizleme

  (23.07.2008) - ‘Zengin ülke’lerin fakir ayıbı

  (22.07.2008) - En büyük yalanı kim söyler?

  (21.07.2008) - ‘Su akar, Türk yapar’ mı?

  (20.07.2008) - Felâkete, nasıl karşı koyalım?

  (19.07.2008) - Bu anneye bir cevap verin!

  (18.07.2008) - Görüntü başka, gerçekler daha başka

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır