"Gerçekten" haber verir 31 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Karaciç, Miloseviç’in yolunda

Savaş suçu işlemekle itham edilen Bosnalı Sırpların eski lideri Radovan Karaciç, yargılanacağı Lahey’e getirildi.

CEZAEVİNDE YOK YOK

Karaciç (63), eski Yugoslavya için Lahey’de kurulan savaş suçları mahkemesinin 84 hücreli Scheveningen cezaevinde, 37 tutukluyla beraber kalacak. Soykırımla bağlantılı 11 suçtan yargılanacak Karaciç’in kalacağı hücre, Miloşeviç’inki gibi 5,1 metreye 3 metre boyutunda bulunuyor. Sanıklar, temyiz işlemleriyle birlikte davaları sonuçlanıncaya kadar Scheveningen’de kalıyor. Hüküm giyenler, gönüllü ülkelerin cezaevlerine nakledilerek cezalarını farklı ülkelerde çekebiliyor.

Karaciç’in destekçisi Miloşeviç, 11 Mart 2006 tarihinde, çoğu zaman satranç oynadığı hücresinde ölü bulunmuştu.

Tuvalet, duş ve çalışma masası olan hücrelerde, serbest internet kullanımı hariç, bilgisayar imkanının yanı sıra uydu kanalıyla tutukluların kendi dillerinden yayınları dinleme imkanı bulunuyor.

Hücrede Flamanca, Valonca, Almanca ve Fransızca televizyon kanalları izlenebiliyor. Sanat dalları ve bilim alanında kurs imkanı da özel BM cezaevinin sunduğu imkanlar arasında yer alıyor. Spor-jimnastik salonlarında masa tenisi ve diğer spor dallarıyla ilgilenmek mümkün olabiliyor. Avlularda, Hollanda’nın ‘’en iyi kumsalına sahip’’ Kuzey Denizi’ne nazır Scheveningen’in ‘’havasını teneffüs etmek’’ de mümkün. Kütüphane imkanı da var. Dinlenmek için küçük ok-dart oyunu, tutuklulara sağlanan rahatlıklardan biri. 24 saat doktor, hemşire, ruhbilim hekimi ve cezaevine bitişik hastane bulunuyor. Cezaevinin en ‘’ilginç’’ hususlarından biri, günün büyük bölümünde hücrelerin kapılarının açık olması. Hücre kapıları gün ortasında kısa süre BM’nin infaz memurlarının (gardiyan) nöbet değişimi saatinde kapatılıyor. Saraybosna’da 1960’lı yıllarda psikiyatr olarak çalışan Karaciç, siyasi kariyerine, akıl hocası olan ve 2006’da davası sona ermeden Lahey’deki cezaevi hücresinde ölen Yugoslavya’nın güçlü ismi Slobodan Miloşeviç ile birlikte 1990’lı yıllarda başlamış ve 1990’da Bosna-Hersek’te Sırbistan Demokrat Partisi’nin kurucu üyeleri arasında yer almıştı.

KARACİÇ’İN SUÇ DOSYASI KABARIK

Bu arada, Lahey’deki savaş suçları mahkemesine bugün teslim edilen Bosnalı Sırpların eski lideri Radovan Karaciç 11 ayrı suçla itham ediliyor.

Karaciç’in yargılanacağı suçlar şunlar:

-Srebreniça ile Bosna’nın diğer yerlerinde soykırım.

-Srebreniça ile Bosna’nın diğer yerlerinde soykırım suçuna iştirak.

-İnsanlığa karşı işlenen toplu imha suçu.

-İnsanlığa karşı işlenen cinayet suçu.

-Savaş yasaları veya geleneklerini ihlal ederek cinayet işlemek.

-Cenevre Sözleşmelerinin savaşla ilgili maddelerini ihlal ederek kasıtlı adam öldürme.

-Zulmetme.

-Sınır dışı etme ve diğer insanlık dışı eylemlerde bulunmakla ilgili iki suç.

-Siviller üzerinde terör uygulama.

-Rehin alma.

ARKASINDAN SIRPLAR BİRBİRİNE GİRDİ

Öte yandan, Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da, Sırp savaş suçu zanlısı Radovan Karaciç’e destek için yapılan gösteride çatışma çıktı.

Gösteri sırasında onlarca aşırı milliyetçi Sırp ile polis arasında çıkan çatışmada, polisin plastik mermi ve gözyaşartıcı gaz kullandığı bildirildi.

Göstericilerin polise taş ve molotofkokteyli attıkları ve mağazaların camlarını kırdıkları, çatışmaların halen sürdüğü kaydedildi.

/ Lahey

31.07.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Karaciç, Miloseviç’in yolunda

  ‘ISI, militanlarla derin bağlantı içinde’

  Bush’un Erivan adayına onay

  ABD’de siyahlara kölelik özrü

  İsrail askerleri çocuk katletti

  ‘ İran’ın çaresi yaptırımlar’

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır