"Gerçekten" haber verir 25 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Vücudunuzu Ramazan’a hazırlayın

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seraceddin Çom, rahat oruç tutmak isteyenlerin, şimdiden porsiyonların azaltıp, öğün sayısını artırarak kendilerini Ramazan’a hazırlaması gerektiğini söyledi.

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seraceddin Çom, yaptığı açıklamada oruca sayılı günler kaldığını hatırlatarak, vatandaşlara rahat bir Ramazan için tavsiyelerde bulundu. Ramazan’da yemek ve beslenme alışkanlığının hızla değiştiğini kaydeden Çom, “Ramazan’a özgü farklı bir yemek kültürümüz olduğundan, çok çeşitle donatılmış, ağır - yağlı yemeklerden oluşan iftar sofraları kuruluyor. Bir insan, tüketmesi gerekenden iki-üç kat fazla yemek tüketebiliyor. Bunun insan metabolizması üzerinde zarara yol açmaması için bu günden itibaren, yavaş yavaş Ramazan’daki beslenme türüne adapte olmak gerekir.” dedi.

Bu amaçla şimdiden porsiyonların azaltılarak, öğün sayısının arttırılması gerektiğini belirten Çom, “Yani, daha az yiyecek ile vücudun, açlık hissinin giderilmesine alıştırılması çok önemli. Gece yatmadan önce yemeği bırakmak; daha ziyade hafif, sulu yiyecekler ve meyveler ile mönüyü zenginleştirmek gerek. Böylece, Ramazan geldiğinde birdenbire günde iki öğüne düşüp, ağır yiyecekler ile rahatsız olmasınlar. Yani, vatandaşlar kendilerini şimdiden bu tarz yemeye alıştırırlarsa, Ramazan’da zorluk da çekmezler.” diye konuştu.

Çom, “Vatandaşlar, Ramazan’a kadarki süreyi oruca hazırlık çerçevesinde, yemeklerin sayısını azaltarak, daha hafif yiyeceklere, meyve ve sulu gıdalara dönerek, gece yatmadan önce yemek yemeyerek, azar porsiyonlar ile geçirirlerse zorluk çekmezler.” ifadesini kullandı.

“REFLÜ VE GASTRİT’E DİKKAT”

Ramazan boyunca gün boyu aç kalındığı için şekerin düştüğünü, bundan dolayı hissedilen açlık sebebiyle normalde yenilenden iki üç kat fazla yiyecek tüketilebildiğini yineleyen Çom, hızlı yemeye de dikkat çekti.

Besinlerin iyi öğütülmeden, büyük parçalar halinde yutulması durumunda, midenin daha fazla çalıştığını, hazmetme süresinin uzadığını aktaran Çom, şunları dile getirdi: “Bu bir müddet sona, mide asidinin ağzımıza gelmesi (reflü), gastrit gibi şeylere sebep olabiliyor. Midenin kapasitesinin zorlanması, bir ay boyunca devam ederse, tüm vücudun birdenbire dengesi değişiyor. Bu durum, bazı hastalıklara yatkınlık varsa bunların ortaya çıkmasına; kalp, tansiyon gibi rahatsızlıkların artmasına sebep olabiliyor.”

“RAMAZAN’DA MUTLAKA SAHURA KALKIN”

Çom’un Ramazan boyunca beslenme teklifleri ise şöyle:

Şeker, tansiyon, kalp gibi rahatsızlıkları olanlar, oruç tutmadan önce doktora başvurmalı.

Sahura kalkmadan oruç tutulduğunda, şeker oranı düşer. Bu da açlık hissinin artmasına ve çok yemeğe yöneltir. Bu sebeple Ramazan’da mutlaka sahura kalkılmalı.

İftar ve sahurda, ızgara, haşlama, buğulama gibi hafif yiyecekler tüketilmeli. Özellikle sahurda, kahvaltı tarzı yiyeceklere ağırlık verilmeli.

İftardan hemen sonra televizyon karşısında zaman geçirmek, yatmak vücudu metabolik olarak olumsuz etkiler. Bu sebeple, iftar sonrası yürüyüş yapılmalı.

Özellikle iftarda, sofradan tam doymadan kalkmak gerekir. Sahura kadar ara ara az porsiyonlar ile yemek yenilmeli.

Gün boyu tokluk hissi için, kuru baklagiller, lifli-posa bırakan yiyeceklere ağırlık verilmeli. Sebze tüketimi ihmal edilmemeli.

İftar ile sahur arasında en az 2 litre sıvı tüketimine önem gösterilmeli.

Özellikle şeker hastaları ya da bu hastalığa meyili olanlar baklava, yöresel tatlı gibi ağır tatlılardan uzak durmalı.

/ Ankara

25.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Ormanlar yine alev alev

  DP’de ‘beyaz sözleşme’ dönemi

  Jandarma karakoluna roketli saldırı

  Yol kenarında el bombaları bulundu

  Atatürk dönemi diktatörlüktür

  Hükümetin tarım politikası çiftçinin aleyhine

  Meclis, uyum yasalarına odaklanacak

  OKS’de tercih yükseltmede son gün

  İşsizliğe karşı, iktidar muhalefet el ele vermeli

  Meslek liseleri cazibe merkezi olmalı

  Sağlık Bakanı Akdağ’dan, “112’yi arayın” çağrısı

  Silifke’de dolu yağışı, ekili ürüne zarar verdi

  Vücudunuzu Ramazan’a hazırlayın

  Ramazan ayı fırsatçılığı günah

  Sultanahmet şenlenecek

  'Ramazan dilencileri' büyükşehirlere akın ediyor

  Kimse Yok Mu 10 bin Çocuğu sünnet ettirdi

  Malazgirt Zaferi kutlamaları başladı

  Güneydoğu, 4 gündür nefes alamıyor

  Gençler, bilinçsizce tüketiyor

  Türkiye’nin Çin’i, Konya

  Yurt ve kredi başvuruları için son gün

  Kiralık klâsikler ilgi görüyor

  Evlilik cüzdanlarını çocukları aldı

  2 bin görme engelli, internetten okuyor

  Karadeniz'de burun ameliyatlarına yoğun ilgi

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır