"Gerçekten" haber verir 15 Aralık 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Dünya

Ahıska Türklerinin sorunları tartışılıyor

AhIska Türklerinin vatanlarından sürgün edilmesinin 64. yılı sebebiyle New York’ta Türkevinde “Ahıska Türkleri ve Sorunları” konulu bir toplantı düzenlendi.

İstanbul Üniversitesi Mezunları Derneği USA tarafından, Amerika Türk Koalisyonu’nun (TCA) katkılarıyla düzenlenen programda, uzmanlar konuyu tartıştı.

İstanbul Üniversitesi Mezunları Derneği USA’in Başkanı Mehveş Sönmez, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, amaçlarının ABD’ye gelen Ahıska Türklerine “hoş geldiniz” demek, onlarla ilgili daha iyi bilgi edinmek ve onlara ABD’de yardımcı olmak olduğunu söyledi. New York’un eski Kongre üyesi ve TCA Kamu İşleri Danışmanı George Hochbrueckner de göçmenler tarafından kurulan ABD’nin bugün hâlâ pek çok insana kurtuluş umudu veren bir ülke olduğunu ifade etti. Indiana Üniversitesi Yakın Doğu Dil ve Kültürleri Bölümü öğretim görevlisi Prof. Dr. Çiğdem Balım Harding de yaptığı konuşmada, Ahıska Türklerinin geçmişten günümüze yaşadıklarını, çektikleri büyük sıkıntıları anlattı.

Ahıska Türklerinin sözlü olarak Türkçe’yi korumalarının olağanüstü bir durum olduğunu ifade eden Harding, yazı dili olmadan sözlü olarak Türkçe’nin bu derece iyi korunmasının dünyada örneklerinin çok az olduğunu vurguladı. Stalin’in 1944 yılında Ahıska Türklerini sürgüne gönderdiğini, Ahıska Türklerinden sağ kalanlarının SSCB’nin Özbekistan, Kırgızistan ve Kazakistan topraklarına dağıldıklarını ve oralarda yaşadıklarını anlatan Harding, Ahıska Türklerinin her zaman “topraksız ve isimsiz” addedildiklerini ve hor görüldüklerini anlattı.

15.12.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
Ufo ısıtıcılar, infrared ısıtıcı, kumtel ısıtıcılar.
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Papa: Hayat hakkı kutsaldır

  Carter Suriye’de

  Yunanistan’da olaylar duruluyor

  Bush’tan, Bağdat’a sürpriz ziyaret

  Somali’de başbakan azledildi

  İsrail: Ateş kes’ten yanayız

  Hindistan yumuşadı

  HAVA İHLÂLİ TARTIŞMASI

  Köln’de cami karşıtı gösteri

  Ahıska Türklerinin sorunları tartışılıyor

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır