23 Aralık 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

Kopenhag’da lâf var, icraat yok

Bİrleşmİş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, geçtiğimiz iki hafta süresince Danimarka’nın başşehri Kopenhag’da yapılan iklim konferansında dünya liderlerinin amaçlarında birliğe vardıklarını; ancak aynı birlikteliği eyleme geçmede gösteremediklerini söyledi.

BM Genel Kurulu’na Kopenhag zirvesi ile ilgili bilgi veren Ki-Moon, Genel sekreteri olduğu kurumun iklim değişikliği ile mücadele konusunda çalışmalarını sonuna kadar sürdürmekte kararlı olduğunu belirtti. Ki-Moon, dünya liderlerinin iklim değişikliğine karşı alınması gereken tedbirler konusunda hem fikir oldukları ancak eyleme geçme de ortak bir tavır içinde bulunmadıklarından yakındı.

BM yetkililerinden alınan bilgiye göre küresel ısınma ile ilgili alınacak kararın öncelikle “politik” olacağı ifade edildi. Alınacak kararın öncelikle politik olmasının ise temelde iki anlamı var. Birincisi; yaptırımı olmaması ikincisi ise, kürsel ısınmaya karşı alınacak tedbirler için ülkeler arası bir bloklaşmaya gidilmesini önlemek. Yine BM yetkilileri öncelikle milletlerin kendi küresel ısınma ile mücadele de alacakları tedbirleri teşvik etmeyi amaçladıklarını dile getirdi.

Küresel ısınmaya karşı Genel Sekreter Ki-Moon, “Mümkün olduğunca hepimizin bir an önce alınacak tedbirler konusunda anlaşmaya varıp imzalamalıyız. Bu süreci hep birlikte harekete geçirmek durumundayız.” dedi. Genel Kurul’u Kopenhag zirvesiyle ilgili bilgilendirmek amacıyla yaptığı konuşmada Ki-Moon, 194 ülkeden 30’uyla kürsele ısınmaya karşı alınacak tedbirler konusunda tam olarak anlaşmaya vardıklarını bildirdi. Ki-Moon, bunun bir başarı olduğunu ancak anlaşmanın henüz bir yaptırımı içermediğini buna sebebin ise diğer dünya ülkeleri ile henüz ortak bir karara varılamamasını olduğunu söyledi. 194 ülkenin ortak bir metinde anlaşmasının zorluğuna dikkat çeken BM’nin Politika İşleri’nden sorumlu Robert Orr, Genel Sekreter’in Kopenhag’da özellikle temel meselelerde anlaşmaya varılabilmesi için son dakikaya kadar görüşmeler yaptığını vurguladı.

23.12.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Kopenhag’da lâf var, icraat yok

  Avrupa donuyor

  “Atom bombası raporunu ABD uydurdu”

  CIA’ya, Litvanya’da gizli tutukevi izni verilmiş

  Noel hırsızları kiliseyi soydu

  Müslüman Kardeşler muhafazakârlaştı

  Nükleer silâhsızlanmada önemli adım

  Lübnan-Suriye yakınlaşmasına komplo

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl