24 Aralık 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

Büyük Selçuklu Mirası tanıtılacak

Büyük Selçuklu Mirası Projesi’nin Belgesel Yönetmeni ve Fotoğraf Sanatçısı İbrahim Dıvarcı, yaptığı açıklamada, insanların kendi medeniyetine aşina olmasını sağlamak ve bu medeniyete vefa borcunu yerine getirmek amacıyla bir takım çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Bu çerçevede ilk olarak 2008 yılında Konya merkez Selçuklu Belediyesi tarafından Anadolu Selçuklu Eserleri Fotoğraf Albümü’nün hazırlandığını ve bir belgesel film yapıldığını anlatan Dıvarcı, aynı yılın Ekim ayında da bu eserlerin Anadolu Selçuklu Şehirleri Sempozyumu’nda anlatıldığını hatırlattı. Devamında bu yıl da ‘’Büyük Selçuklu Mirası’’ Projesi için çalışmalara başladıklarını dile getiren Dıvarcı, ‘’Yaklaşık 2,5 yıl süren ön çalışmalar sonrasında Konya Aydınlar Ocağı tarafından hazırlanan proje, bu yılın Nisan ayında Cumhurbaşkanlığı sunuldu ve kabul gördü. Cumhurbaşkanlığı makamı projeye özel önem veriyor. Her aşamada Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa İsen’in desteklerini görüyoruz. Öte yandan Genel Sekreter Yardımcısı Nadir Alpaslan bey de proje ile yakından ilgileniyor. Makamın himayesiyle çalışmalara bu yılın Kasım ayında başlandı’’ diye konuştu. Dıvarcı, Başbakanlık Tanıtma Fonu’nun maddî katkıları, Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) denetim ve koordinasyonunda, Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle hayata geçirilecek projede ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen’in genel koordinatör olarak görev aldığını, proje ekibinin Prof. Dr. Haşim Karpuz, Doç. Dr. Osman Eravşar, Sadık Yalsızuçanlar, Yrd. Doç. Dr. Tacettin Şimşek, Ahmet Kuş, Feyzi Şimşek, Ömer Faruk Çetin, Tamer Yiğit, Umut Yavuz ve Temel Dıvarcı’dan oluştuğunu söyledi.

12 ÜLKEDEKİ BÜYÜK

SELÇUKLU ESERLERİ

TEK TEK FOTOĞRAFLANACAK

Proje kapsamında, Afganistan, Azerbaycan, Ermenistan, Irak, İran, İsrail, Mısır, Özbekistan, Suriye, Türkmenistan, Türkiye ve Yemen ile özerk cumhuriyet olan Nahcıvan’daki Selçuklu mimarî eserlerinin son durumlarının tesbit edilip, fotoğrafları ve görüntülerinin çekileceğini anlatan Dıvarcı, ayrıca İngiltere, Almanya, ABD, Rusya, Fransa, Suriye ve İran’daki Büyük Selçuklu Koleksiyonlarına sahip müzelerde bulunan mermer, ahşap, çini, sikke, kilim, halı, yazma eser ile madeni ve taş eserlerin de fotoğraflanacağını bildirdi.

3 CİLTLİK FOTOĞRAF ALBÜMÜ, BELGESEL VE KİTAP HAZIRLANACAK

DIvarcI, bunun yanı sıra eserlerin planlarını da çıkarmayı hedeflediklerini dile getirerek, şöyle devam etti: ‘’Sahada toplam 400’den fazla eser üzerinde çalışma yapılacak. Ayrıca müzelerdeki belki yüzlerce eser üzerinde de aynı çalışmaları yapacağız. 30 ay sürecek proje sonunda 3 ciltlik fotoğraf albümü, 120 dakikalık bir belgesel ve 1 ciltlik Büyük Selçuklu’nun müzelerdeki envanterinin bulunacağı kitap hazırlanacak. Proje sonuçlandığında Büyük Selçuklu Devleti’nin günümüze ulaşan eserlerinin tam bir envanteri çıkarılmış olacak. Ayrıca, bu eserlerin günümüzdeki son halleri tesbit edilerek, insanlık mirasının ortak hafızasına kazandırılması sağlanacak. Bununla birlikte restoreye ihtiyaç duyan eserlerin de dünya kamuoyuna sunumu yapılmış olacak. Böylece acil yardıma ihtiyacı olan eserler için de kamuoyu oluşturulacak. Bu açıdan projenin büyük önem taşıdığına inanıyoruz.’’ Dışişleri Bakanlığı ve TİKA’nın projenin hayata geçmesi için çok ciddî çaba sarf ettiğini vurgulayan Dıvarcı, yaklaşık 850 bin dolara mal olması planlanan projenin maliyetinin 500 bin dolarlık kısmının Başbakanlık Tanıtma Fonu tarafından karşılanacağını dile getirdi. Dıvarcı, 2012 yılının başlarında projenin tamamlanmasının planlandığını belirtti. Dıvarcı, proje sonunda hazırlanan kitap, albüm ve belgesellerden 2 bin adet basılacağını, bunların Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve Dışişleri Bakanlığı başta olmak üzere çeşitli kurumlara dağıtılacağını sözlerine ekledi.

24.12.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Yargıda YARSAV kavgası

  KENDİLERİNİ TEHDİT ALTINDA MI HİSSETTİLER?

  Soruşturma genişletilsin

  Fasıl değil, reform önemli

  Kazazedelere ilkyardımı polis yapacak

  4 örgüt üyesi, ‘’etkin pişmanlık’’tan serbest

  30 bin öğrenciye daha burs

  Merkezî ezan azalacak

  Gazetecilere yeşil pasaport

  Genel Müdür Taşcı, Radyo 7’nin konuğu olacak

  DTP’li başkanlar BDP’ye katıldı

  Aşı geç ithal edilmedi

  Demiryolu çalışanları görevlerine döndü

  Demiryolu çalışanları görevlerine döndü

  Yüksek gerilim hatları ölüm saçıyor

  Ağaçlara ‘koruma timi’

  Otomotivde ‘kampanya yarışı’

  Toprağı şekillendirerek para kazanıyorlar

  Pazarcılar marketlerden şikâyetçi oldu

  En az boşanma Hakkâri ve Bitlis’te

  Yeni Dünya ağaçları çiçek açtı

  Büyük Selçuklu Mirası tanıtılacak

  Gerçek yağmur adam öldü

  Hastalar, kilo kontrolünden geçecek

  1,1 milyon kişi Müzekart’lı oldu

  Leylekler, solucan sanıp lastik yiyor

  Soyuz, UUİ’ye kenetlendi

  Aklınız evde kalmasın

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl