24 Aralık 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

Fasıl değil, reform önemli

Yazılı medya ve internet üzerinden yayın yapan haber sitelerinin genel yayın müdürleri ile bir araya gelen AB’den Sorumlu Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, 2009 yılını değerlendirdi. Anayasanın bir mıknatıs gibi kendilerini aşağıya çektiğini belirten Bağış, açılan fasıllarla ilgili olarak da “Skor önemli değil. Önemli olan fasıl açmak değil, reformları yapmaktır” dedi.

Daha iyi anayasa herkesin talebi

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, muhalefetin de bugünkü Anayasa’dan çok mutlu olduklarını zannetmediğini belirterek, ‘’Anayasa ile ilgili, daha demokratik ülkeye kavuşmamızla ilgili talep sadece iktidarın talebi değildir” dedi.

Bağış, Esma Sultan Yalısı’nda yazılı ve internet basının temsilcileriyle bir araya geldi ve AB’ye yönelik iletişim stratejisi konusunda değerlendirmede bulunarak, görüş ve önerilerini dinledi. Toplantının sonunda basın mensuplarının sorularını cevaplayan Bağış, TBMM’de bir haftanın AB’ye ayrılmasına ilişkin teklifinin sorulması üzerine, Reform İzleme Komisyonu’nda konunun ele alındığını ifade etti. Konuyu Bakanlar Kurulu’na iletme kararı aldıklarını ve dün de Meclis Başkanı ile paylaştıklarını anlatan Bağış, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan da gerekli desteği alacaklarına inandığını söyledi. ‘’AB, hükümetimizin en önemli projelerinden bir tanesidir. Bir devlet projesidir’’ diyen Bağış, muhalefet partilerinin de programlarında AB’nin bir devlet projesi olduğunun ifade edildiğini hatırlattı. Bağış, ‘’Muhalefet de destek vereceğini söylüyor. Haydi, buyurun, desteği görelim. Mecliste ayın bir haftasını AB kanunlarına ayıralım, Mecliste tartışmaları komisyonlarda yapalım ama AB kanunları o bir hafta içinde Genel Kurula indiğinde tartışmadan hep beraber onlara oy verelim’’ dedi.

AB sürecinin Türkiye’nin bütün kesimlerinin süreci olduğunu dile getiren Bağış, ‘’Bunun sağı solu yok, işçisi işvereni yok, askeri sivili yok, kadını erkeği yok. Hepimizin daha aydınlık yarınlara kavuşması için el ele verip hep beraber çalışalım diyoruz’’ diye konuştu.

Bağış, başka bir soru üzerine de ‘’Türkiye’nin teslim olup AB’ye girmesi kolay ama biz teslim olmadan, diklenmeden, dik durarak, kendi tarihi zenginliğimizin bilinci içerisinde, kendi gücümüzün bilinci içerisinde AB’ye katkıda bulunmaya gidiyoruz’’ dedi.

MUHALEFET DE ANAYASADAN

MEMNUN DEĞİL

Bağış, bir başka soruyu cevaplarken CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin de bugünkü Anayasa’dan çok mutlu olduklarını zannetmediğini belirterek, şunları söyledi: ‘’Anayasa ile ilgili, daha demokratik ülkeye kavuşmamızla ilgili talep sadece iktidarın talebi değildir. Türkiye’de demokraside her duraksama yaşandığında bunun mağdurlarından biri de Sayın Baykal’ın kendisi olmuştur. Türkiye’de her darbe yaşandığında gözaltına alınan, hapsedilen insanların başında kendisi gelmiştir. Herkesten evvel onun daha demokratik, daha laik, daha sosyal adaletli bir hukuk devletine kavuşmamız için Anayasa değişikliklerinde öncülük yapması gerekir diye düşünüyorum. Ama bu konuda da maalesef CHP’den veya MHP’den veya diğer partilerden farklı bir açılım göremiyorum, fazla bir adım göremiyorum. Ümit ediyorum ki 2010 yılına girerken bu partilerin Türkiye’nin önünü açacak fikirlerini, yeni Anayasa taslaklarıyla ortaya koyarlar. Biz de görürüz onların nasıl bir Türkiye tasavvur ettiklerini.’’

ÇEVRE FASLININ AÇILMASI BİR MU'CİZE

Müzakere sürecinde çevre faslının açılmasına yönelik bir soru üzerine de Bağış, ‘’Çevre faslının açılmış olması bile bir mucizedir’’ dedi. Bağış, 15 yıl önce çöplerin patladığı, gaz maskelerinin dağıtıldığı bir ülkede çevre faslının açılmış olmasının bu konuda belli bir duyarlılığın yakalandığını gösterdiğini söyledi.

Çevreyle ilgili şu an yüksek gelen maliyetlerin zaman içerisinde yeni gelişen teknolojiyle düşeceğini ifade eden Bağış, Türkiye’nin sonuçta çok daha sağlıklı bir ülke olacağını dile getirdi.

24.12.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Yargıda YARSAV kavgası

  KENDİLERİNİ TEHDİT ALTINDA MI HİSSETTİLER?

  Soruşturma genişletilsin

  Fasıl değil, reform önemli

  Kazazedelere ilkyardımı polis yapacak

  4 örgüt üyesi, ‘’etkin pişmanlık’’tan serbest

  30 bin öğrenciye daha burs

  Merkezî ezan azalacak

  Gazetecilere yeşil pasaport

  Genel Müdür Taşcı, Radyo 7’nin konuğu olacak

  DTP’li başkanlar BDP’ye katıldı

  Aşı geç ithal edilmedi

  Demiryolu çalışanları görevlerine döndü

  Demiryolu çalışanları görevlerine döndü

  Yüksek gerilim hatları ölüm saçıyor

  Ağaçlara ‘koruma timi’

  Otomotivde ‘kampanya yarışı’

  Toprağı şekillendirerek para kazanıyorlar

  Pazarcılar marketlerden şikâyetçi oldu

  En az boşanma Hakkâri ve Bitlis’te

  Yeni Dünya ağaçları çiçek açtı

  Büyük Selçuklu Mirası tanıtılacak

  Gerçek yağmur adam öldü

  Hastalar, kilo kontrolünden geçecek

  1,1 milyon kişi Müzekart’lı oldu

  Leylekler, solucan sanıp lastik yiyor

  Soyuz, UUİ’ye kenetlendi

  Aklınız evde kalmasın

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl