06 Şubat 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Mehmet KARA

Sadece GATA mı?


A+ | A-

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın üç sene önce GATA’da eşiyle ilgili bir olayı gündeme getirmesi yıllardır çözülemeyen başörtüsü sorununu bir kez daha gündeme getirdi.

Erdoğan’ın geçtiğimiz hafta sonu bir televizyon kanalında (TRT-Enine Boyuna) 2007 yılında yaşadığı olayı şöyle anlatmıştı: “Nejat Uygur GATA’da hasta yatıyor. Eşim ziyarete gitmek istiyor. Nejat Uygur’un hanımı (Nejla Uygur) arıyor ve diyor ki, ‘Ne olur biz sizinle dışarıda buluşsak... Siz buraya gelmeseniz... Burada yetkililer sıkıntı doğabilir, gelmemesi isabetli olur diyor.’ Ben bunu o dönem en üst düzeyde gündeme getirdim. ‘Nedir bu hal ya, ne yaptıklarının farkında mısınız?’ dedim…”

Konu Meclis Genel Kurulunda MHP’li milletvekili Osman Durmuş tarafından gündeme getirilmiş ve kavgalara sebep olmuştu.

Burada küçük bir not düşelim: Geçtiğimiz dönemlerde MHP milletvekili olan Nesrin Ünal, başörtüsünü çıkararak Meclis’e girmişti. Ünal, bir televizyon kanalına verdiği beyanatta, kendisinin GATA’ya başörtülü olarak bir milletvekilini ziyarete gittiğini anlattı. GATA’da şöyle bir uygulama yapılıyor. Bizim de şahit olduğumuz uygulamaya göre başörtüsünü eğer iğne ile bağlıyorsan giremiyorsun. İğneyi çıkartıp düğüm atarsan, yani çene altından bağlarsanız ancak öyle girebiliyorsunuz. Eski milletvekili Ünal da başörtüsünü çene altında düğüm yoluyla bağladığı için bu yüzden engel olunmamış olabilir.

Emine Erdoğan’ın GATA’ya hasta ziyaretinin başörtüsü yüzünden engellenmesi konusunda konuşan (Hürriyet, 5.2.2010) Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, “Özel bir durum, keşke yapılmasıydı” demiş. Org. Başbuğ’un bunu söylerken bir genelleme yapmadığı, sadece “başbakan eşi” olduğu için böyle bir yorum yaptığı anlaşılıyor. Zira, “Açıkça söyleyeyim, bu özel bir durum. Altını çizmemiz lâzım. Bu nedenle de, bu özel durumlarda olaylara insani boyuttan bakmak doğru olur diye düşünüyorum. Dolayısıyla bu olay, tabiî bu kapsamda özel de olduğu için gerçekten insanî boyut içeriyor. Keşke o olay yaşanmasaydı. Bu çok özel bir olay genellenecek bir olay değil…” derken bunun sadece “başbakan eşi” olduğu için söylediği ortaya çıkıyor.

Erdoğan bu tartışmalarla ilgili hem genel kurulda hem de başka toplantılarda fikirlerini söylemeye devam ediyor. Üç senedir bu olayı anlatmadıklarını söylüyor. “Biz bu işin üzerine gidemez miydik, giderdik, ama orada biz sadece eşimin gözyaşlarına mahkûm kaldık” diye konuşuyor.

Peşinde de, “Söyleyecek çok daha şeyler var ama ben ülkemde gerilim istemiyorum” diyor ve ekliyor. “Bu konuda yaşadığımız başka şeyler de var. Bunları belki biraz daha zaman kazanacak, ondan sonra belki siyasetten çekildikten sonra kaleme olarak belki gündeme getireceğim. Ama ülkem bunları kaldıramaz…”

Başbakan’ın bu safhadan sonra yaşadıklarını açıklaması gerekmez mi? “Ülke gerilecek” endişesi ile 72 milyonluk bir ülkenin başbakanının bunları açıklamaması doğru olmaz diye düşünüyoruz. Çünkü artık bu yasak çok canlar yakıyor ve yasakçılar bir bir ortaya dökülmeli. Artık kimse gözyaşlarına mahkûm kalmamalı.

Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanı olmasından sonra Köşk’te yaşananlar da bunun benzeri. Köşk’te verilen resepsiyonlarda “eşli-eşsiz” formül bulunarak ancak mesele çözülebiliyor! Askerin olduğu programlara Gül’ün eşi katılamıyor. Bu yıl içinde düzenlenen üç törende de bunu gördük.

Org. Başbuğ aynı röportajda “Olayda Sayın Başbakan’ın eşi de üzülmüştür. Belki de en çok üzülen Uygur’un eşidir” de demiş. Ancak GATA’da bu her gün yaşanmaya devam ediyor. Sadece Başbakan’ın eşi üzülmüyor, hasta ziyaretine giden hasta yakınları da üzülüyor.

Yıllardır süren başörtüsü sorununu görmezden gelinip, çözümü yolunda ciddî adımlar atılmıyor. Hâlâ başörtülü öğrenciler okullarına giremiyor, memurelerin başörtüleri ile çalışmalarına izin verilmiyor. Mağduriyetler yıllardır devam ediyor. Bugün de Türkiye’nin birçok ilinde bu kanunsuz yasağın kalkması için eylemler yapılacak. Yüzlerce haftadır bu eylemler sürüyor. Hiçbir yetkili gidip “kardeşim sizin derdiniz nedir, ne istiyorsunuz?” diye sormuyor?

28 Şubat sürecinden sonra katılaşan yasak hâlâ çözülmedi. Gündeme gelen bu konu fırsata dönüştürülüp yasağa dikkat çekilmelidir. “Ülke kaldıramaz” endişesi ile ülkenin yönetiminde bulunanlar çözüme katkı sağlamak için bildiklerini, yaşadıklarını, gördüklerini anlatmalı ve meseleyi çözmelidir. Milletin beklentisi budur.

Artık bu kanunsuz yasak bitmeli, mağduriyetler giderilmeli…

06.02.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Geri


Önceki Yazıları

  (05.02.2010) - Dinî değerlerle şaka mı olur!

  (31.01.2010) - Şakaları bile soğuk!

  (30.01.2010) - Anayasa değişmiyorsa sorumlusu kim?

  (24.01.2010) - Açılım, terör, gözyaşı…

  (23.01.2010) - Mini değişiklikler “çözüm” olmaz

  (22.01.2010) - Bu çağda hâlâ darbeyi düşünebilmek

  (17.01.2010) - Demokrasiye aykırı mı, değil mi?

  (20.12.2009) - Akreditenin gerekçesi(!)

  (19.12.2009) - Yeni hediyemiz: Hastalıkların manevî reçetesi

  (18.12.2009) - Sağduyu, sağduyu, sağduyu…

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl