15 Şubat 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Yeni Asyadan Size

Risale-i Nur’un medyadaki dili


A+ | A-

Yeni Asya’nın, Üstad Bediüzzaman tarafından 50’li yıllardan önce dile getirilen “Risale-i Nur’u matbuat lisanıyla konuşturma” idealini, günlük yazılı basın alanında tahakkuk ettirme gayesiyle yola çıktığını yeri geldikçe her vesileyle ifade edegeldik.

40. yılını önümüzdeki Cumartesi günü tamamlayıp akabindeki Pazar günü, 21 Şubat’ta inşaallah 41. yılına girecek olan Yeni Asya’nın bu zaman zarfında çıkardığı 14 bini aşkın sayı, bu benzersiz misyonun tarihî belgeleri olarak arşivlerdeki yerini aldı.

Uzun yıllar Bediüzzaman’ı yok etmek veya tesirsiz hale getirmek; bunu yapamayınca amansız baskı ve tazyiklerle yıldırmak; bunu da başaramayınca iftira ve karalama kampanyalarıyla insanları ondan soğutmak ve uzak tutmak; bu da olmayınca ademe mahkûm edip yok saymak ve bu yolla insanların ondan haberdar olmasını engellemek isteyenlerin planları, Üstad hayatta iken, önce İlâhî inayetle, ardından onun derin ve engin ferasetini yansıtan hamleleriyle bozuldu.

Ama aynı oyunlar, Üstadın vefatından sonra da eserlerine ve talebelerine karşı devam ettirildi. Ve bunlar da aynı şekilde yine İlâhî inayetin devamı ve Nur camiasının meşveret, tesanüd, sebat esaslarına uygun şekilde ortaya koyduğu müstakim hizmetlerle bertaraf edildi.

İşte bu süreçte, 27 Mayıs ihtilâlinden sonra Nur Talebelerini ve sair ehl-i imanı baskı ve haksız ithamlara karşı müdafaa etmek üzere çıkarılan haftalık Zülfikar-Uhuvvet-İhlâs-İttihad gazeteleri, 21 Şubat 1970’te yayın hayatına atılan günlük Yeni Asya’yı netice verdi.

Ve Yeni Asya, zaten devam etmekte olan ve çıkışından sonraki 12 Mart müdahalesi sonrasında daha da yoğunlaşan baskılara karşı, müsbet hareket prensibi çerçevesinde, meşru hukuk zemininde cesur bir mücadele verdi.

Risale-i Nur’a “yasak kitap” muamelesi yapan zihniyete karşı çıktı, haksız ithamlarla gözaltına alınıp tutuklanan ve yargılanan Nur talebelerinin hukukunu savundu.

Bediüzzaman’ın, eserlerinin ve fikirlerinin doğru anlaşılması ve iftiraların çürütülmesi için ikna esasına dayalı kararlı yayınlar yaptı.

Üstadın hayatını ve fikirlerini işleyen yazı dizileri yayınladı ve bunları kitaplaştırdı. Aydınların dikkatini Risale-i Nur gerçeğine çekmeyi amaçlayan röportaj çalışmalarını başlattı. Nur hizmetinin gelişim safahatına ışık tutan hatıraları “son şahitler”den dinleyip yansıtarak yeni yetişen Nur nesillerine aktardı.

Bir taraftan “kalıcı” çalışmalar olarak bunları yaparken, diğer taraftan, değişerek devam eden günlük olayları, Risale-i Nur’daki değişmeyen ölçüler muvacehesinde yorumladı.

Önemli güncel olaylarla ilgili olarak, yeri geldikçe, o gelişmelerden hareketle, Bediüzzaman ve Risale-i Nur gerçeğine dikkatleri çekmeye çalıştı. Gerek ülkemizde, gerekse dünyada yaşanan temel sorunlara, Risale-i Nur’daki Kur’ânî reçetelerden çözümler gösterdi.

Manşetleri, makaleleri ve dizi yazılarıyla hep bu istikamette yapıcı ve yol gösterici mesajlar verme gayreti içinde oldu.

Ve dünyanın her köşesine ulaşıp dal budak salan Nur hizmetlerindeki müjdeli gelişmeleri büyük bir heyecanla okurlarına duyurdu.

İlâveten, basında başka bir örneği bulunmayan Lâhika sayfasında, Risale-i Nur’dan, Üstadın gündemdeki aktüel konulara ilişkin mesajlarını ihtiva eden seçme bölümler ve külliyattaki bahislerin işlendiği yazılar yayınlamaya devam ediyor.

Ayrıca Yeni Asya, camia içindeki hizmete müteallik konferans, panel, seminer gibi sosyal faaliyetlerin; vefat, evlilik, doğum gibi hadiselerin duyurulduğu bir “bülten” vasfına da sahip.

Bütün bunlar, Yeni Asya’nın Risale-i Nur’la ve Nur camiası ile ne kadar bütünleştiğini gösteren örneklerden yalnızca bazıları.

41. yılımıza girdiğimiz gün okurlarımıza takdim edeceğimiz “Yeni Asya: Risale-i Nur’un medyadaki dili” ilâvemiz, bütün bu örneklerden, münhasıran Bediüzzaman ve Risale-i Nur gerçeğine tahsis edilmiş manşetlerimizin derlendiği farklı ve orijinal bir çalışma olacak.

Bu ilâveyi okuduğunuzda, gazeteniz Yeni Asya ile bir kez daha iftihar edeceksiniz.

Son söz: 21 Şubat için ek gazete taleplerinizi en geç 17 Şubat Çarşamba akşamına kadar bildirmenizi bekliyoruz.

15.02.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Geri


Önceki Yazıları

  (08.02.2010) - 41. yıla doğru

  (01.02.2010) - İşte Yeni Asya bu

  (25.01.2010) - Allah razı olsun

  (18.01.2010) - Uhuvvet hamlesi

  (21.12.2009) - Hastalar Risalesi haftası

  (14.12.2009) - Sıra Hastalar Risalesi’nde

  (07.12.2009) - Açılımda Said Nursî’nin önemi

  (30.11.2009) - Sürprizlere devam

  (23.11.2009) - Kurban Bayramı ilâvesi

  (16.11.2009) - Said Nursî ve demokratik açılım

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl