26 Şubat 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

 

En büyük zenginlik ailedeki huzurdur

ŞANLIURFA Efsuni Giyim ve Merak Aile Okulu’nun düzenlediği “Aile ve Gençlik Eğitimi” konulu konferansta konuşan aile danışmanı ve gazetemiz yazarlarından Halit Ertuğrul, dünyadaki en büyük zenginliğin ailedeki huzur olduğunu söyledi.

Şanlıurfa Mozaik AVM Belediye Konferans Salonunda gerçekleştirilen konferansın açılışında Efsuni Giyim adına konuşan Süleyman Taşçı, sosyal sorumluluk kapsamında böyle bir program düzenlediklerini söyledi. Programın açılış konuşmasını Harran Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. M. Cüneyt Gökçe yaptı.

Aile Danışmanı ve Ahi Evran Üniversitesi öğretim üyesi Yazar Halit Ertuğrul, “Dünyanın en büyük zenginliği ailedeki huzurdur. Allah içinizi yakmasın, hayatınızı aile dramına çevirmesin, Rabbim sizleri eşleriniz ve çocuklarınızla imtihan etmesin” diyerek dinleyenlere dua ederek konuşmasına başladı.

Ertuğrul, aile danışmanı olduğu süreç içerisinde üç yanlışın yapıldığını belirterek onları şöyle açıkladı: “Zannediyorlar ki çocuğun her dediğini yaparsak, iyi bir çocuk yetiştirmiş oluruz. Bu durumda çocukta sorumsuzluk duygusu gelişir. Zenginlik ayrı bir şey çocukları zenginliğe boğmak ayrı bir şeydir. Evde iyi bir disiplin olursa çocuğun iyi olacağı düşünülmektedir. Evde çocuğa her gün mahkeme kurulursa, sitem edilip, hesap sorulursa çocuk depresyonu baş gösterir. İki insan birbirini kıskanmaz; ana-baba çocuğunu, hoca ise öğrencisini. Bazı ana babalar, rahat ortam için çocuğu o kadar kollarlar ki; ‘aman sen yapamazsın’ diyerek çok koruyucu oluyorlar. En başarılı insan hayatı iyi okuyan, hayatı iyi ezberleyen insandır. Herkes kendi kredisini kulansın, çocuk babasının kredisini kullanmasın.”

MODEL OLMAK

Anne ve babaların çocuklara örnek olması gerektiğini vurgulayan Ertuğrul, “Ana baba ne yapmalıdır: Önce siz çocuklara model olun. 0-16 yaş arası çocuklar nasihatleri değil, gördüklerini uygular. Çocuklar nasihatleri dinlemezler. Yaşantılarımızı hayatımızla anlatalım. Çocuklarınızın hangi ruha sahip olmasını istiyorsanız, önce kendi ruhunuza ve davranışınıza bakın. Hz. Ali (r.a) diyor ki: ‘Kötü bir çocuk yoktur, kötü bir ana baba vardır, kötü bir öğrenci yoktur, kötü bir öğretmen vardır’ dedi.

Konuyla ilgili Peygamberimizin hadislerini de aktaran Ertuğrul, şunları söyledi: “Çocuklarının huzurunda problemleri kavga ile çözmeye başlayan, çocuklarına kavgayı öğretmiş olur. Ana-baba çocuklarının yanında özellikle birbirlerine iltifat etmelidirler. Gençlik çalışmasında varılan sonuçta; ana-baba ile kavga eden çocuklara, söz dinlemeyen gençlere sık rastlandığı görülmüştür. Bir insan ne kadar takdir edilir, sevilirse o derece başarılı ve sevimli olur. Peygamberimiz (asm): ‘Benim en sevdiğim ümmetim açık kapatandır, açık arayan değildir’ buyurmuşlardır.”

SEVİLMEK ÖNEMSENMEKTİR

“Ben yetim büyüdüğüm için çocuğuma baba diyorum. O da bana diyor. Böylece babasızlığın ne demek olduğunu bir derece hafifletmiş oluyorum” diyen Ertuğrul, baba tarafından sevilen çocuğun babaya problem olmayacağını, Peygamberî bir metot olarak; “Gönüllere girilmeden kafalara girilemez” çocuğun mutlaka sevildiğine inanması lâzımgeldiğini söyledi.

“Çocuklar evde nazlanmak ister, toleranslı olun. Küçük hatalara boğulmayın. Her halükârda onları sevin. Çocuklara olumsuz, kötü bir değer biçmeyin, çocuk kendini öyle zanneder” şeklinde konuşan Halit Ertuğrul, “Başarmak başarmaya inandırmakla başlar. Bir talebesi Üstad Bediüzzaman Hazretlerine ‘Üstadım başarmak istiyorum’ demiş. O da dönerek ‘kâinata başarının bir sırrı vardır: Samimiyet ve fedakârlıktır’ diye cevap vermiş” diye konuştu.

Halit Ertuğrul, konferansın ardından katılımcılara kitaplarını imzaladı.

SAFA KEREM ARTAN

26.02.2010


 

Osmanlı saray kadınlarının kıyafetleri: Kaftanlar

İSTANBUL Ataköy’de bulunan Airport Outlet Center 8 Mart Dünya Kadınlar Günü sebebiyle “Osmanlı Saray Kadınlarının Kıyafetleri: Kaftanlar” sergisini 5 Mart 2010 tarihinde açıyor.

Airport Outlet Center ve İSMEK işbirliği ile gerçekleştirilen sergi de 18. ve 19. yüzyılda Osmanlı Sarayı’nda Padişah ve eşleri tarafından giyilen kıyafetler ve kaftanlar sergileniyor. İSMEK öğretmenleri ve öğrencileri tarafından yapıldıkları döneme ait renk, model ve işleme tekniklerine sadık kalınarak yeniden üretilen kaftanların her biri uzun bir sürede tamamlanabiliyor. Koton ve ipek kadife, ipek santuk, ipek tafta, düşeş saten vs. gibi kumaşlar kullanılarak üretilen kaftanlar altın ve gümüş sim iplerle işleniyor. Sergide kaftanlara ek olarak Osmanlı saray kadınları tarafından kullanılan şemsiye, eldiven, kalpak, fes ve kullanılan takılara da yer veriliyor. Airport Outlet Center’daki sergi 14 Mart 2010 tarihine kadar hafta içi her gün ücretsiz olarak gezilebilir.

26.02.2010


 

Hasan Nail Canat sanal âlemde yaşatılıyor

ÜNLÜ şair, yazar ve tiyatrocu Hasan Nail Canat adına bir internet sitesi kuruldu.

21 Ekim 2004 yılında ebediyete göç eden san'atçının, bugüne kadar yayımlanmamış eserleri ve halka açıldığı eserleri, bu sitede meraklılarına sunuldu. Hasan Nail Canat 41 yıllık san'at hayatında birçok özgün esere imza attı. Tiyatroyu insanlara sevdirmek adına Anadolu’da kendisininde oynadığı gösteriler düzenledi. İnternet ortamında eserleri, hayatı, videoları, fotoğrafları ile Hasan Nail Canat sanal âlemde adeta yaşatılıyor. http://www.hasannailcanat.com adlı internet sitesinden gelişmeleri takip edebilir duygu ve düşüncelerinizi şeref defteri ve anma defterinde paylaşabilirsiniz.

26.02.2010


 

Vehip Sinan’a saygı programı yapılacak

İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş.’nin her ay düzenlediği “Yaşayanlara Saygı” programının Şubat ayı konuğu mizah tutkunlarının yakından tanıdığı usta çizer Vehip Sinan olacak. “Yaşayanlara Saygı: Sevimli Çizgilerin Sevecen Babası Vehip Sinan” başlıklı faaliyet, yarın saat 15.00’de Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

Gazetemizde de uzun yıllar çalışan ve ülke gündemini yorumladığı karikatürleri ve çizgi romanlarıyla dikkat çeken Vehip Sinan, sevimli çizgileriyle de çocukların gönlünde taht kurdu. Kalabalıklardan uzakta mütevazi bir hayatı tercih eden basın dünyasının usta kalemi Vehip Sinan onuruna düzenlenen programda açık oturum, belgesel film gösterimi ve sergi yer alacak. Açılış konuşmalarıyla başlayacak olan programda, yönetmenliğini Ahmet Ünal’ın yaptığı “belgesel film” gösteriminin ardından açık oturuma geçilecek.

İBB Kültür A.Ş tarafından düzenlenen “Yaşayanlara Saygı” programına geçtiğimiz aylarda Yücel Çakmaklı (vefat etmeden önce), Nevzat Yalçıntaş, Hekimoğlu İsmail, Nezih Uzel, Halil İnalcık, Oktay Aslanapa, Ömer Faruk Akün, Semavi Eyice ve Fuat Sezgin konuk olmuşlardı.

26.02.2010


 

Erzurum 2. Tiyatro Festivali yapılacak

ERZURUM Valiliği Erzurum Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Gençlik Merkezi Müdürlüğü Gençlik Tiyatrosunun bu 2.sini düzenleyeceği “Erzurum 2. Gençlik Merkezi Tiyatro Günleri” bu yıl 18-31 Mayıs tarihlerinde Erzurum Devlet Tiyatroları Sahnesinde gerçekleşecek.

Ulusal ve uluslar arası nitelikli festival; profesyonel, amatör ve üniversite tiyatrolarını ağırlayacak. 14 gün boyunca sürecek festival, tiyatro toplulukları arasında iletişimi başlatarak sosyal kültürel ve sanatsal yönden gelişimlerine katkıda bulunmayı amaçlıyor. Gençlere güzel san'atlar ve tiyatro alanındaki becerilerini sergilemek için fırsatlar tanımak. tiyatroyu toplumun her kesimine yaymak, tiyatro izleyicisi sayısını ve kalitesini arttırmak amacı ile gelenekselleşmesi düşüncesiyle hareket edilen festival, her yıl, yılda bir kez düzenlenecek. Festival, ayrıca, gençlerin sahnelerdeki varlığına şahit olmayı ve izleyiciyi genç san'atçılarla ve san'atçı adaylarıyla buluşturmayı hedefliyor. Bunun yanında, bu faaliyet birbirinden farklı yerli ve yabancı metinlerle, izleyiciye değişik lezzetler tattıracağına inanılan bu festival profesyonel ve amatör genç tiyatrocular için de tanışma imkânı olacaktır. Katılımın ve gösterimlerin aralıksız süreceği festival, Erzurum Valiliğinin, Erzurum Gençlik Spor İl Müdürlüğünün, Gençlik Merkezinin ve Erzurum Devlet Tiyatrolarının son yıllarda tiyatroya verdiği desteğin devamı niteliğinde olan bir kültür hizmeti olarak göze çarpıyor.

26.02.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl