03 Mart 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

İsrailliler de İsrail’e karşı

Haaretz gazetesinin haberinde, ordunun, mücadelede yer alan İsraillileri bu yerlerin yakınlarındaki askerî kontrol noktalarından geçirmemek için istihbarat topladığı belirtildi.

Batı Şeria’da, özellikle Ramallah yakınlarındaki Bileyn ve Naalin Köylerinde, her Cuma düzenli olarak gösteriler yapılıyor ve bu gösterilerde çok sayıda İsrailli eylemci de yer alıyor. İsrailli eylemcilerin, geçen haftalarda iki köydeki gösterilere katılmak için yola çıktıklarında Rantis askerî kontrol noktasında durduruldukları ve geçişlerine engel olunduğu kaydedildi.

Hazırlanan bir belgede, eylemcilerin kullandığı 11 aracın plâka ve kayıtlarının listelendiği belirtilirken, eylemciler, İsrail ordusuna bu ayrıntıların son gösterilerde hazır bulunan polisler tarafından gönderildiğini tahmin ettiklerini ifade ettiler. Geçen Cuma bir arabayla gösteriye katılmak üzere gelen 5 eylemcinin bindikleri aracın Rantis kontrol noktasında sınır polisleri tarafından durdurulduğu, sınır polislerinin elinde İsrail ordusu tarafından hazırlanmış ve Batı Şeria’ya geçmeleri yasaklanmış araçların sıralandığı bir liste bulunduğu belirtiliyor.

Söz konusu araçta bulunanlardan bir eylemci, “Asker bize mobil-anarşistlerden olup olmadığımızı sordu” derken, ordunun kendi aralarında konuştukları bu terimi nasıl öğrendiğini bilmediğini söyledi ve “Belki telefon konuşmalarımızı dinliyorlar, belki elektronik postalarımıza bakıyorlar, belki bir muhbirleri var” diye konuştu.

Aynı eylemci, herhangi bir gizli örgüt olmadıklarını, bütün eylemlerini açıkça yaptıklarını da ifade ederek, ordunun son adımının kendilerini şaşırtmadığını vurguladı. Eylemci, “Ancak bize karşı atılan bu adım, Filistinli eylemcilere karşı uygulanan baskıyla karşılaştırıldığında çok küçük kalır” dedi.

ABD: İSRAİL, İRAN'A KARŞI TEK BAŞINA

HAREKET EDEMEZ

ABD Demokrat Parti Senatörü John Kerry, ülkesinin İran’ın nükleer programına karşı İsrail’in tek başına hareket edeceğine inanmadığını söyledi. Kerry, Livni ve Netanyahu ile yaptığı görüşmelerin ardından, Washington ile İsrail’in bunun üstesinden nasıl gelineceği konusunda anlaşma içinde olduklarını belirterek, İsrail’in Tahran’a karşı askerî harekette bulunması ile ilgili soruya verdiği cevapta, Netanyahu’nun “ABD’nin diplomasiyle neyi elde etmeye çalıştığını anlayacağı” umudunu taşıdığını söyledi.

"Netanyahu temkinli"

Amerikalı siyasetçi John Kerry, “ABD yönetimiyle yaptığı temaslarda ve kendi sözlerinden anlıyorum ki Netanyahu, aceleci davranmamanın ve öteki fırsatlara bir şans tanımanın öneminin tam olarak bilincinde” şeklinde konuştu.

03.03.2010


 

Yeni Zelanda dışişleri bakanı geliyor

Yenİ Zelanda Dışişleri Bakanı Murray McCully, resmî ziyaret amacıyla Türkiye’ye gelecek.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Mccully’nin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun dâvetine icabetle 3-5 Mart’ta Türkiye’ye resmî ziyarette bulunacağı bildirildi. Açıklamada, ikili ilişkilerin bütün yönleriyle ele alınacağı görüşmelerde, bölgesel ve uluslar arası konularda da görüş alış verişinde bulunulmasının öngörüldüğü belirtildi. Ziyaret sırasında ayrıca, Türkiye ile Yeni Zelanda arasında Hava Ulaştırma Anlaşmasının imzalanacağı kaydedildi. Türkiye ziyareti çerçevesinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından da kabul edilecek olan Mccully, Gelibolu Yarımadasını ziyaret edecek.

03.03.2010


 

Musevi kuruluşu tasarıya karşı

Merkezİ Washington’da bulunan düşünce kuruluşu Ulusal Güvenlik İşleri Musevi Enstitüsü (JINSA), 4 Martta ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesinde görüşülecek Ermeni tasarısına karşı çıkılması ve tasarının yenilgiye uğratılması gerektiğini belirtti.

JINSA tarafından yayımlanan bir yazıda, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni tasarısının Kongreden geçmesinin, ABD Dışişleri Bakanlığı açısından Türk-Ermeni ilişkilerinin onarımına yardım teklifinde bulunmayı imkânsız hale getirebileceği ifade edildi. Ermeni tasarısının her yıl bu dönemlerde Kongreye gelmesine, “Tasarının gelmesi baharın habercisi” sözleriyle esprili bir vurgu yapılan yazıda şöyle denildi: “Türkiye ile İsrail arasındaki siyasî ve güvenlik ilişkilerinin yükseldiği dönemde, ‘örgütlü’ Musevi toplumunun temsilcileri açısından, tasarıya karşı Türk dostlarının yararına konuşması kolaydı. Türk hükümeti, İsrail ile ilişkilerinden uzaklaşıp Suriye ile İran’a yöneldikçe, Musevi toplumu da örgütsel yeteneklerini, Batıya daha az eğilimli bir ülkenin gündemi yararına kullanmaya daha az istekli hale geldi.”

03.03.2010


 

Taliban, Kari’nin öldüğünü doğruladı

Talİban, Pakistan’ın Karaçi şehrindeki ABD Konsolosluğunun 2006 yılında bombalanmasıyla bağlantılı olduğu gerekçesiyle aranan Taliban liderlerinden Muhammed Kari Zafer’in Amerikan füze saldırısında öldüğünü doğruladı.

Örgüt, Zafer’in intikamını Pakistan hükümetinden alacağı tehdidinde bulundu. Pakistan istihbarat yetkilileri, Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilâtının (CIA) saldırısında öldürüldüğü tahmin edilen Zafer’in, geçen hafta Afganistan sınırı yakınlarındaki Kuzey Veziristan eyaletinin Dergâh Mandi bölgesinde düzenlenen saldırıda vefat eden 13 kişi arasında bulunduğunu bildirmişti.

03.03.2010


 

Suudî avukattan Danimarkaya dâvâ

Suudİ bir avukat, İslâm dünyasını rahatsız eden karikatürleri 2 yıl önce yayınlayan Danimarka gazetelerine, Müslümanlardan özür dilemedikleri takdirde dâvâ açmaya hazırlanıyor.

Danimarka gazetesi B.T’nin internet sitesinde yer alan habere göre, Ahmed Zeki Yamani isimli Suudi avukat, Ağustos 2009’dan bu yana 16 Danimarka gazetesinden özür dilemesini istediğini belirterek, buna sadece Politiken gazetesinin yanıt verdiğini kaydetti. Suudi avukat, ‘’Politiken’in özürüne benzer bir anlaşmayı reddeden diğer gazetelere karşı uzun ve çok pahalıya patlayacak bir adlî sürece hazırız’’ edi. Zeki Yamani, dâvâcı derneklerden 70 bin üyesi bulunan Nikabat el Eşref’in başkanından, Politiken gazetesinin uzlaşmasından duydukları memnuniyeti dile getiren ve diğer 15 gazete aleyhinde dâvâ açılması için malî destek sağlayan bir mektup aldığını bildirdi. Geçen Cuma günü varılan uzlaşmaya göre, Politiken gazetesi, Müslümanların inancını yaraladığı için özür dilerken, karikatürleri yayınlamaktan pişmanlık duymamış, ayrıca yeni karikatürler yayınlama hakkından vazgeçmemişti. Dâvâcı dernekler, Mısır, Libya, Katar, Ürdün, Suudi Arabistan, Lübnan, Filistin ve Avustralya’da bulunuyor.

03.03.2010


 

Sırp Karadziç garip savunmasını sürdürdü

Bosnalı Sırpların eski lideri Radovan Karadziç, savunmasının ikinci gününde de Boşnakları suçladı.

Savaş suçu ve insanlığa karşı suçtan hakkında dâvâ açılan Karaciç, Bosna’daki iç savaşın, Boşnak yetkililerin bağımsızlık konusundaki acelelerinden ve Sırplara karşı “devlet destekli terörizmlerinden” kaynaklandığını iddiaetti. Karadziç, o dönemde siyasî krizin tırmanmasının Sırpların tecridine yol açtığını, Boşnak liderler Yugoslavya’dan ayrılmaya çalışırlarken Sırpların hedef haline geldiğini savundu. Radovan Karadziç, Sırp liderlerin tıpkı kendisi gibi “Sırp halkını kendi devletlerinden, kendi polislerinden ve kendi ülkelerinin devlet destekli teröründen korumaya çalıştıklarını” öne sürdü.

03.03.2010


 

BM’den Mısır’a eleştiri

Bİrleşmİş Milletler (BM), kaçak Afrikalı göçmenlerin sınırda öldürülmesi konusunda Mısır’ı eleştirdi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay, 2007 yılından beri Sina Çölü üzerinden İsrail’e geçmeye çalışan 60 Afrikalı kaçak göçmenin vurularak öldürüldüğünü belirterek, Kahire’ye, Mısır-İsrail sınırında Etiyopyalı, Eritreli ve Sudanlı göçmenlere ateş etmeye son vermesi çağrısında bulundu. Pillay, ‘’Silâhsız kaçak göçmenlerin ve iltica talep edenlerin bu kadar açık şekilde öldürüldüğü başka ülke bilmiyorum. 60 ölü tesadüf olamaz, göçmenlere öldürmek üzere ateş ediliyor’’ dedi. Öte yandan Mısırlı bir yetkili, güvenlik görevlilerinin geçen hafta bir Afrikalı kaçak göçmeni vurduğunu söyledi.

03.03.2010


 

Deprem bu kez Kırgızistan’da

KIrgIzİstan’da 6.3 şiddetinde bir deprem meydana geldi.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Kırgızistan Olağanüstü Hal Bakanlığı, depremin merkez üssünün ülkenin güneyindeki Narın şehri olduğunu duyurdu. Bakanlık depremde can ve mal kaybının olmadığını kaydetti. 2006 yılında Narın’ın Koçkor ilçesinde meydana gelen depremde birçok ev ve bazı kamu binaları tamamen yıkılmıştı. Kırgızistan’da güneyindeki Oş eyaletinde bir ay önce de 6 şiddetinde deprem meydana gelmişti.

03.03.2010


 

Uganda’da toprak kayması

Uganda’nIn doğusunda meydana gelen toprak kaymalarında 45’den fazla kişinin öldüğü bildirildi.

Polis yetkilileri, başkent Kampala’nın 275 kilometre doğusundaki Bududa bölgesinde meydana gelen toprak kaymaları sonucu 100’den fazla kişinin de kaybolduğunu belirttiler. Uganda’nın dağlık Bududa bölgesinde sık sık toprak kayması meydana geliyor.

03.03.2010


 

Güney Kore’ye ait iki savaş uçağı düştü

Güney Kore’de eğitim uçuşu için havalanan iki savaş uçağının dağa çakılması sonucu 3 asker öldü.

F-5 jetleri, Seul’ün 180 kilometre doğusundaki Pyeongchang’da kalkıştan kısa bir süre sonra düştü. Pilotların parçalanan cesetlerine ulaşıldığı bildirildi.

03.03.2010


 

Komşuda yine grev kararı

Yunanİstan’In en büyük kamu emekçileri sendikası ADEDY, 16 Mart’ta greve gitme kararı aldı.

Sendika, hükümetin almayı planladığı ek ‘kemer sıkma’ tedbirlerine karşı 24 saatlik grev kararını oybirliğiyle aldığını açıkladı. Toplam 2,5 milyon çalışanı temsil eden sendika, bu yılki üçüncü iş bırakma eylemini gerçekleştirecek.

03.03.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl