17 Mayıs 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

K. Kore: Lieberman diplomatik embesil!

Lieberman: Benim için bir iltifat

KUZEY Kore’yi kitlesel imha silâhları yaymak, Hamas ve Hizbullah’a silâh desteği ve teknolojisi vermekle suçlayan İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman’a, Pyongyang’dan öfke dolu cevap geldi. İsrail basınında yer alan haberlere göre, Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı Lieberman’ı “affetmeyeceklerini” belirtip, “aşırı sağcı” ve “diplomatik embesil” diye tanımladı.

İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman (Yisrael Beiteniu-Evimiz İsrail), geçen hafta Japonya ziyareti sırasında, Kuzey Kore’yi Suriye ve İran ile birlikte “Şer ekseninin yeni parçası” olarak nitelendirmiş, bu üç ülkenin aralarında işbirliği yaparak, kitlesel imha silâhları üretip yaydıklarını öne sürmüş, bütün dünya için bir tehdit oluşturmakla suçlamıştı.

Lieberman, ayrıca geçen Aralık ayında Tayland’da kargo uçağında bulunan silâhları da gündeme getirip, ele geçirilen bu silâhların da Kuzey Kore tarafından, Hamas ve Hizbullah’a gönderileceğini öne sürmüştü.

Lieberman’ın iddialarına Kuzey Kore’nin cevabı gecikmeden geldi ve üslûbu da oldukça sert oldu. Ülkenin devlet ajansında da yayımlandığı belirtilen Kuzey Kore Dışişleri Sözcüsünün açıklamasında, Lieberman’ın iddiaları yalanlanarak, ülkenin kitlesel imha silâhları satışı ile bir ilgisinin bulunmadığı belirtildi. Lieberman için “aşırı sağcı“ ve “diplomatik embesil” nitelemelerini kullanan Kuzey Kore Dışişleri Sözcüsü, asıl İsrail’in nükleer programı ve Batı Şeria’daki Yahudi yerleşimlerini genişlettiğinden dolayı eleştirildiğini hatırlatıp, “İsrail’i bu konuda affetmeyeceğiz. Kuzey Kore’nin onurunun lekelenmesine müsaade etmeyiz. İsrail’in bu konuda yaymaya çalıştığı yalanları da kabul etmiyoruz” dedi.

LIEBERMAN’IN

DEĞERLENDİRMESİ

İsrail Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Avigdor Lieberman, Kuzey Kore’nin kendisine yönelik sözlerini “iltifat” diye değerlendirdi. İsrail’in önde gelen haber portallarından Ynet’in haberine göre, İsrail hükümetinin “şahin” kanadından, sağdaki İsrail Evimiz (Yisrael Beiteniu) partisinin lideri Lieberman, Kuzey Kore’nin kendisi için kullandığı “embesil” tanımını yorumlarken, “Kuzey Kore’den büyük bir iltifat” dedi.

İsrail’in kuruluşuna Taksim’de protesto

Beyoğlu’nda toplanan çeşitli sivil toplum örgütü ve siyasî parti mensubu grup, İsrail’in kuruluş yıldönümünü protesto etti. Çevik Kuvvet polisinin geniş güvenlik tedbiri aldığı eylem basın açıklamasının ardından olaysız sona erdi. Aralarında Filistin Halkıyla Dayanışma Derneği (FHDD), Türkiye Birleşik İşçi Partisi (TBİP), Sosyalist Parti (SP) ve Ezilenlerin Sosyalist Platformu (ESP) gibi sivil toplum örgütü ve siyasi partiye mensup temsilcilerin yer aldığı grup, ‘felâket günü’ olarak nitelendirdikleri İsrail’in kuruluş yıldönümünü protesto etti.

17.05.2010


 

Tayland’da kadın ve çocuklar tahliye ediliyor

TAYLAND'IN başşehri Bangkok’ta ordunun hükümet karşıtı protestoculara müdahalesi sonucu çıkan çatışmalarda son üç günde ölenlerin sayısının 25’e yükselmesiyle bölgedeki kadın ve çocukların tahliye edilmesine karar verildi.

Taylandlı yetkililer, kadın, çocuk ve yaşlıların tahliye edilmesi için Kızılhaç ve diğer bazı tarafsız kuruluşların bölgeye gönderileceğini açıkladı. Başbakan Abhisit Vejjajiva, haftalık televizyon konuşmasında, sokağa çıkma yasağı uygulamasının da gündeme gelebileceğini bildirdi. Ordu sözcüsü Sansern Kaewkamnerd da askerlerin 36 metre yakınına gelmeleri durumunda protestoculara ateş açılacağı uyarısında bulundu. Tayland’da, Abhisit başkanlığındaki koalisyon hükümetinin hile ile iktidara geldiğini savunan göstericiler, başbakanın istifa etmesi için 6 haftadır protestolarını sürdürüyor. Hükümetin protestoların yapıldığı şehir merkezindeki 3 kilometre karelik alanı polis kordonu altına alma girişimi üzerine Perşembe gününden beri şiddet olayları artarak devam ediyor. Hükümet verilerine göre Mart ayından beri protesto gösterilerinde toplam 54 kişi öldü, 1600 kişi yaralandı.

17.05.2010


 

NATO’nun gizli şifreleri Rusların elinde mi?

POLONYA Cumhurbaşkanı Lech Kaczynski’nin de içinde bulunduğu Sovyet yapımı Tu-154 model uçağın Rusya’nın Smolensk askeri havalimanına inişi sırasında düşmesi ile ilgili spekülasyonların sonu gelmiyor.

Olayla ilgili yeni iddia, uçakta NATO’nun gizli şifrelerinin bulunduğu bilgisayarların Rusya Federal Güvenlik Servisi’nin (FSB) eline geçtiği yönünde. Toplam 96 kişinin öldüğü uçak kazasının sebebi ile ilgili çalışmalar sürüyor. Polonya Askeri İstihbarat Servisi Başkanı Krzysztof Dusza, Cumhurbaşkanı’nın uçağında ‘gizli şifreler’in yer aldığı kristografik ya da başka türlü herhangi bir aletin olmadığını açıkladı. Uçakta sadece uydu telefonu olduğunu ifade eden Dusza, “Bu telefon da çok basit bir uydu telefonu. Basında yer alan iddialar sadece birer spekülasyondan ibaret” değerlendirmesinde bulundu. Basında yer alan haberlerde, FSB’nin olaydan hemen sonra bölgeye geldiği ve olay yerinde bulunan NATO’ya ait gizli şifrelerin bulunduğu laptop bilgisayar, flaş kartlar ve diğer belgeleri aldığı iddia edilmişti.

17.05.2010


 

Tahran’da uranyum zirvesi

İRAN ile Batılı ülkeler arasında uranyum takasını öngören yeni formül ele alınıyor.

Uranyum takasına ilişkin görüşmelerde bulunmak üzere İran’a gelen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ev sahibi ülkenin Dışişleri Bakanı Menuçehr Mutteki ve Brezilya Dışişleri Bakanı Celso Amorim ile Tahran’da bir araya geldi. Cumhurbaşkanlığı Sarayında yaklaşık 2,5 saat süren görüşmede uranyum takasına ilişkin üç ülkenin ortak bir formülü ele aldıkları belirtildi. Olumlu bir havada geçtiği ifade edilen görüşmenin asıl amacının, İran’ın nükleer enerji programı konusunda ortaya çıkan sorunların barışçıl biçimde ele alınarak bir çözüme kavuşturulması olduğu ifade edildi. Bakanlar arasındaki görüşmenin ardından üç ülke teknik heyetlerinin müzakerelere devam ettiği kaydedildi.

17.05.2010


 

Kül bulutları yine yayılıyor

KUZEY İrlanda’daki bazı havaalanlarından yeni kül bulutları sebebiyle karşılıklı uçuşlar yapılamıyor.

İngiltere Sivil Havacılık Kurumu, İzlanda’daki yanardağ patlaması sonucu oluşan yeni kül bulutlarının ülkenin kuzeybatısına yaklaşmasıyla uçuş güvenliğini tehdit edebileceği gerekçesiyle Belfast ile The Isle of Man’s Ronaldsway gibi havaalanlarından karşılıklı uçuşları durdurdu. Meteoroloji yetkilileri, kül bulutlarının bugünden itibaren ülke geneline yayılabileceği uyarısında bulunurken, yolculara seyahat etmeden önce hava yolu şirketleriyle irtibata geçmeleri tavsiye ediliyor. İzlanda’daki yanardağ patlamasından en çok etkilenen ülkelerden biri olan İngiltere’nin hava sahası geçen ay 6 gün kapalı kalmıştı.

17.05.2010


 

ABD’de kaçak mahkûmlara ödül!

ABD'NİN California eyaletinde, şartlı tahliye edildikten sonra kaçak durumuna düşen mahkûmları geri getirmek için farklı bir plan uygulanıyor.

Kaçaklara, teslim olmaları durumunda 200 dolar ödül alacakları ve af programı kapsamında değerlendirilmeye hak kazanacakları şeklinde, aslında gerçek olduğu sanılmayan bir teklif sunuldu. Uygulama kapsamında 2 bin 700 mahkumun ailesine mektup gönderildiği ve bugüne kadar 150 kaçak mahkûmdan olumlu cevap geldiği belirtildi. California eyaletinde şartlı tahliye edildikten sonra ortadan kaybolan 14 bin civarında kaçak mahkûm bulunuyor. Daha önce de kaçaklara ödül kazandıkları bildirilerek, teslim olmak için belli bir adrese gelmelerini isteyen yetkililer, bu sayede birçok mahkûmu yakalamıştı.

17.05.2010


 

Pakistan’da kaçırılan 60 kişiden 50’si serbest

PAKİSTAN'IN kuzeybatısındaki aşiret bölgesi Kurram’da, araçları pusuya düşürülerek kaçırılan 60 kişiden 50’sinin serbest bırakıldığı bildirildi.

Vilayet yetkilisi Mümtaz Han, Aşiret liderlerinin de aralarında bulunduğu müzakerecilerin, kalan 10 rehinenin de bırakılması için görüşmelerde bulunduğunu söyledi. Bir aşiret lideri ise 40 rehinenin serbest bırakıldığını, 10’unun ise kaçtığını ileri sürdü. Polis üniforması giyen saldırganlar, iki farklı bölgede düzenledikleri baskında, aralarında kadın ve çocukların bulunduğu onlarca kişiyi rehin almıştı. Öte yandan, Pakistan’ın kuzeybatısında savaş uçaklarının bombardımanında 15 militanın öldüğü bildirildi. Jetlerin, Pakistan ordusunun Mart ayında militanlara yönelik operasyon başlattığı Orakzai bölgesinde üç ayrı yöreye saldırı düzenlediği kaydedildi.

17.05.2010


 

İngiltere ve ABD Afganistan’ı görüştü

İNGİLTERE’DE bu hafta kurulan koalisyon hükümetinde Dışişleri Bakanlığı görevine getirilen William Hague, ilk yurt dışı ziyaretini ABD’ye yaptı.

İngiltere Dışişleri Bakanlığından ziyaretin ardından yapılan açıklamada, şöyle denildi: “William Hague, Dışişleri Bakanı olarak görevlendirilmesinin üzerinden 48 saat geçmeden Washington’a giderek, İngiltere ile ABD arasındaki güçlü müttefikliği tekrar teyit etmiştir. Hague’nin ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile yaptığı görüşme, iki ülke arasında ortak öncelikleri olan konularda işbirliğini derinleştirmiştir. Bakanlar, Afganistan ile ilgili ortak görüşleri, İran’ın nükleer programıyla ilgili uluslar arası yükümlülerini yerine getirmesi konusunda uluslar arası baskının artırılmasının gerekliliği, Orta Doğu’da kalıcı barışın sağlanması ve Pakistan’a destek için iki ülke işbirliğinin yoğunlaştırılması gibi konuları ele aldılar.”

17.05.2010


 

Ladin’in oğlu: Babamın yerini bilmiyorum

EL KAİDE örgütünün lideri Usame Bin Ladin’in 28 yaşındaki oğlu Ömer, babasının nerede saklandığını bilmediğini, ama yaşadığından emin olduğunu söyledi.

İtalyan gazetelerinden La Repubblica’ya konuşan Ömer bin Ladin, babasıyla 2001’de Afganistan’da vedalaştığı dönemden bu yana hiç görüşmediğini belirterek, “Ama nerede olduğunu bilsem de zaten söylemem. Zira neticede benim babamdır. Tercihlerini paylaşmasam da, onu seviyorum” diye konuştu. Ömer, diğer kardeşlerinin de babasıyla iletişimi olmadığına işaret etti.

17.05.2010


 

Kırgızistan’da anayasa tartışmaları

KIRGIZİSTAN’DA geçici hükümetin anayasa konularından sorumlu Başbakan Yardımcısı Ömürbek Tekebayev, anayasa değişikliği için referanduma katılım barajının yüzde 50’den 30’a indirildiğini bildirdi.

Tekebayev, yaptığı açıklamada, anayasa değişikliğinin 27 Haziranda halk oylamasına sunulacağını belirterek, halk oylamasının yazın ilk ayında olacağını göz önünde bulundurarak katılım barajını yüzde 30’a çektiklerini, zira seçmenlerin bir bölümünün yurt içinde ya da dışında tatilde olacağını söyledi. Referandumun şeffaf ve hakkaniyete uygun yapılması amacıyla böyle bir karar çıkardıklarını kaydeden Tekebayev, katılımın yüzde 30’un üzerinde olması halinde referandumun kabul edileceğini belirtti.

17.05.2010


 

Libya’daki uçak kazası pilot hatası yüzünden

HOLLANDA’YI yasa boğan 70’i Hollandalı 103 yolcunun öldüğü ve bir çocuğun sağ kurtulduğu Libya’daki uçak kazası ile ilgili ilk bilgiler netleşmeye başladı.

Kazanın pilot hatası yüzünden olduğu belirtildi. Hollanda’nın en büyük gazetelerinden biri olan De Telegraaf’ta çıkan haberde, kazayla ilgili olarak her şeyin normal olduğu bir anda, kuleye arıza bildirilmemesine rağmen, pilotun son dakikada kanat düzeltmek istemesi neticesinde, uçağın yere değer değmez takla atarak infilak ettiğini yazdı. Birçok havacılık uzmanının daha önce yaptıkları açıklamalar ise uçağın düşüş sebebinin teknik bir problemden kaynaklanmış olabileceği yönündeydi.

17.05.2010


 

İsveç’teki kundaklama olayında bir gözaltı

İSLÂM dünyasını rahatsız eden karikatürler çizen İsveçli Lars Vilks’in evini kundakladığından şüphelenilen bir kişi gözaltına alındı.

Polis, Kosova kökenli 21 yaşındaki İsveçlinin evinde gözaltına alındığını belirtti. Gözaltına alınan ve adı açıklanmayan gencin Vilks’in evine 40 kilometre uzaklıktaki Landskrona bölgesinde yaşadığı bildirildi. İslâm dünyasını rahatsız eden karikatürler çizen Vilks’in evinin kundaklandığı açıklanmıştı.

17.05.2010


 

Sudan muhalefet lideri gözaltında

SUDAN'IN eski Meclis Başkanı olan muhalefet lideri Hasan El Turabi gözaltına alındı. Yardımcısı İbrahim El Senusi, Reuters haber ajansına verdiği demeçte, Turabi’nin güvenlik güçleri tarafından evinde gözaltına alındığını bildirdi ve ‘’Sebebini bilmek istiyoruz’’ diye konuştu.

Turabi’nin kızı Selma Hasan da ‘’3’ü zırhlı olmak üzere araçlarla gelen silâhlı kişilerin babasıyla birlikte gece yarısından hemen sonra evden ayrıldıklarını’’ söyledi. Hasan Turabi, Devlet Başkanı Ömer Hasan El Beşir’in 1989’da iktidara el koymasına yardımcı olmuş, daha sonra ikilinin arası açılmıştı.

17.05.2010


 

Kore sularında gerginlik

GÜNEY Kore savaş gemilerinin, Kuzey Kore devriye gemilerine uyarı ateşi açtığı bildirildi.

Güney Kore askerî yetkilileri, Güney Kore karasularına giren iki Kuzey Kore devriye gemisini uzaklaştırmak için uyarı ateşi açıldığını belirtti. Devriye gemilerinin ateşe karşılık vermediği ve geri döndüğü, olayda can kaybı olmadığı kaydedildi.

17.05.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Yeni Asya Gazetesi - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat-Promosyon - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım