18 Mayıs 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

İŞSİZLİK VE ALTYAPI SORUNU ÇÖZÜLDÜ

AB'nin yeni üyeleri arasında yer alan ve bazı açılardan Türkiye ile arasında benzerlikler bulunduğu söylenen Polonya'da halkın hemen her kesimi birlik üyeliğinden memnun. AB üyeliği, ülke ekonomisine sağladığı olumlu etki olarak, işsizlik ve altyapı sorunlarına çözüm getirmiş görünüyor.

YOKSULLUKTAN GELİŞMİŞLİĞE

1999'da kurulan Podlaskie eyaleti, AB fonları sayesinde yoksulluktan gelişmişliğe geçişin en güzel örneği. Eyalet Sekreteri Kurpievski, AB üyeliğinden önce kalkınma dinamiğinin çok düşük olduğu eyalette belgesel film yapımı, insan kaynakları ve tarıma ayrılan fonlarla durumun değiştiğini söyledi.

MÜSLÜMANLARIN İBADET ÖZGÜRLÜĞÜ

Ülkede dikkat çeken bir diğer konu da Müslümanların ibadetlerini özgürce yerine getirmeleri, toplumun diğer dinlere mensup üyeleriyle hoşgörü ve uyum içinde yaşamaları. Podlaskie eyaletinde iki cami var, 1991'de Gdansk'da yeni bir cami açıldı ve Müslümanlar kiliselerle yakın işbirliği içinde.

İstibdat ve işsizliği AB üyeliği ile aştılar

AB’nın yeni üyeleri arasında yer alan ve bazı açılardan Türkiye ile arasında benzerlikler bulunduğu söylenen Polonya’da halkın hemen her kesimi birlik üyeliğinden memnun. AB üyeliğinden önce birliğin eski üyeleri arasında diğer adaylarla kıyaslandığında yoksul olması sebebiyle fikir ayrılıklarına sebep olan Polonya’da AB üyeliği, işsizlik ve alt yapı sorununa çözüm olmuş görünüyor. AB’ye bağlı Avrupalı Gazeteciler Merkezi’nin Türk gazeteciler için düzenlediği seminer çerçevesinde görüşülen yetkililer, AB üyeliği hakkında ağırlıklı olarak olumlu konuştular.

YOKSULLUKTAN GELİŞMİŞLİĞE ADIM

Polonya’nın 1999 yılında kurulan Podlaskie eyaleti, AB fonları sayesinde yoksulluktan gelişmişliğe doğru atılan adımın en güzel örneğini teşkil ediyor. Podlaskie Eyaleti Sekreteri Andrzej Kurpievski, ülkeyi ziyaret eden Türk gazetecilerle yaptığı toplantıda, 2004-2006 yılları arasında eyaletin AB fonlarının kullanımı açısından, ülkede birinci sıraya yerleştiğini, fonların, belgesel film yapımı, insan kaynakları ve tarım faaliyetlerine ayrıldığını, fonlardan faydalananların da sırasıyla yerel idareler, girişimciler, kurumlar ve okullar, dernekler, çiftçiler ve kilise olduğunu söyledi. Kurpievski, Podlaskie eyaletinde AB üyeliğinden önce kalkınma dinamiğinin çok düşük olduğunu, şehirlerde altyapının yaşayanların ihtiyaçlarına cevap vermediğini belirterek, “Geçmişte Bialystok’ta yaşayanlar, alışveriş için Varşova’ya giderken, şimdi Belarus’tan bize alışveriş için geliyorlar. Eyaletin başkenti Bialystok, Polonya’nın en rahat yaşanabilir şehirlerinden biri oldu” dedi. AB fonları sayesinde eyalette halk otobüslerinin satın alındığını, havaalanı ve Podlaskie Operası’nın yapımına başlandığını ifade eden Kurpievski, eyaletin önemli bir geçim kaynağı olan tarım sektöründe AB’den alınan fonlarla büyük gelişme yaşandığını ifade etti ve tarımla uğraşan çiftçiler arasında yabancıların bulunduğuna, bu kişilerin de AB fonlarından doğrudan yararlanabildiklerine dikkat çekti.

POLONYALI MÜSLÜMANLAR ÖZGÜR

CE İBADET EDİYOR

Polonya’da bir diğer dikkat çeken konu da Müslümanların ibadetlerini özgürce yerine getirmeleri, toplumun diğer dinlere mensup üyeleriyle neredeyse tam bir hoşgörü ve uyum içinde yaşamaları. Bialystok’taki Polonyalı Müslümanlar Birliğinin kadın başkanı Halima Szahideviç, Podlaskie eyaletinin başkenti Bialystok’ta Türk gazetecileri ağırlayarak, Polonya’nın kendilerine karşı her zaman hoşgörülü davrandığı söyledi. Szahideviç, “Atalarımız, Polonya ordusuna hizmet etti. 600 yıl boyunca Polonya’nın siyasi durumu değişikliklere uğradı, ancak bizim durumumuzda bir değişiklik olmadı” dedi. Eyalette şu anda biri Kurşunyani, diğeri Bohomiki’de olmak üzere iki caminin bulunduğunu, 1991’de Gdansk’da yeni bir caminin açılışının yapıldığını ifade eden Szahideviç, Katolik ve Ortodoks kiliseleriyle sıkı işbirliği içinde olduklarını söyledi.

GÖÇ KITA DIŞINDAN İÇİNE KAYDI

Öte yandan AB’ye üyelikten önce kıtalararası göç etmeyi tercih eden Polonyalıların, üyelikten sonra kıta içinde yer değiştirmeyi tercih ettiği belirtildi. Göç Araştırmaları Merkezinde görevli doktor Izebala Grabovska-Lusinka, 1993 yılında kurulan merkezi ziyaret eden Türk gazetecilere yaptığı sunumda, Polonya’dan yurt dışına giden, Polonya’ya gelen ve eve geri dönen göçmenlerin hareketlerini izlediklerini söyledi. Grabovska-Lusinka, AB üyeliğinden sonra Polonya’dan diğer ülkelere göçün, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra yaşanan kadar büyük olmadığını, üyelikten önce mevsimlik göçler söz konusuyken, üyelikten sonra daha uzun süreli göçlerle karşılaşıldığını kaydetti.

18.05.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  AKP’nin geliri devletten

  İŞSİZLİK VE ALTYAPI SORUNU ÇÖZÜLDÜ

  Zonguldak’ta madende patlama

  Sınırda operasyonlar sürüyor

  Korgeneral Olcan da tutuklandı

  Karasu’da orman yangını

  Kılıçdaroğlu’na “politbüro” desteği

  Danıştay saldırısında gerçek ortaya çıksın

  Akşener, 12 Eylül Anayasası’na ‘hayır’ dediği için soruşturma geçirmiş

  Hristofyas, Eroğlu’nun davetini reddetti

  Arınç: ÖSS kumar olmaktan çıkmalı

  Babacan, IMF heyetiyle görüştü

  Sulh ceza mahkemeleri işyükü altında eziliyor

  TIR, otomobile çarptı: 4 ölü

  BYEGM’ye Çinli misafir

  Eczaneler ilâç veremedi

  Beykoz’da referandum yapıldı

  Taptuk Emre, Nallıhan’da anıldı

  Mezarlıklarda yaz temizliği yapılıyor

  Gönüllü doktorlar, sağlık taraması yaptı

  Trafo mühürlendi, köy susuz kaldı

  Kavşaklarda engelliye sesli ikaz

  6 hektarlık alan kül oldu

  Risâle-i Nur gençliği dünyayı aydınlatıyor

  Osmanlı eserleri ilgi bekliyor

  Gilaburu zayıflamaya yardımcı

  Böbrek taşına karşı bol su için

  Camili havzası el değmemiş biyosfer rezervi gibi

  Mıknatıs tepesinin esrarı çözüldü

  Yemek yemeyen çocukla inatlaşmayın

  Mahallî tatlı yapmayı kursta öğrendiler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Yeni Asya Gazetesi - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat-Promosyon - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım