21 Mayıs 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

 

Okuma alışkanlığı evde kazanılır

KOCAELİ Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Kitap Fuarı’nda çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırma konusu ele alındı. Kocaeli Üniversitesi tarafından düzenlenen ‘İlk ve Orta Öğretimde Okumayı Sevdirmenin Yolları’ başlıklı panele Kocaeli’ndeki ilköğretim okullarında eğitim veren öğretmenler katıldı.

ÇOCUKLARA NASIL KİTAP OKUR?

2. Kocaeli Kitap Fuarı, çeşitli panel, söyleşi ve konferanslarla devam ediyor. Her gün çok sayıda etkinliğin gerçekleştirildiği fuarda, önceki gün de okuma alışkanlığı üzerinde duruldu. Uluslararası Fuar Merkezi’ndeki Mehmet Ali Kağıtçı Konferans Salonu’nda yapılan panele konuşmacı olarak Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sema Göktaş, 50. Yıl Cumhuriyet İlköğretim Okulu Türkçe Öğretmeni Gökhan Güler ve Ali Fuat Başgil Sosyal Bilimler Lisesi Edebiyat Öğretmeni Erdem Yıldırım katıldı.

EVDE KİTAP OKUMA SAATİ AYRILMALI

AİLE içerisinde belli bir saatin kitap okuma saati olarak ayrılması gerektiğini kaydeden Güler, şunları söyledi: “Kitap okumak çocuğun zoruna gidiyorsa dergilerle okuma alışkanlığı kazandırılabilir. Dergilerdeki fotoğraflar ve yazılar çocukların ilgisini çekebilir. Kitap fuarları da çocukların kitaba ilgisini artırır, onları heyecanlandırır. Artık çok sayıda çocuk yayınevi var. Çocuklar bu yayınevleri ve çocuk kitaplarıyla tanışarak kitaba ve okumaya ilgi duyabilir. Çocukların kitaplardan sıkılmalarının başında bana göre yavaş okumaları geliyor. Çocuklarımız çok yavaş okuyorlar ve belli bir süre sonra kitaptan sıkılıyorlar. Mutlaka hızlı okuma kursuna gitmeliler. Anne ve babalar da çocuklarıyla birlikte hızlı okuma kursuna gidebilirler.”

GÖKTAŞ VE YILDIRIM’DAN AİLE VURGUSU

KOCAELİ Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sema Göktaş ile Ali Fuat Başgil Sosyal Bilimler Lisesi Edebiyat Öğretmeni Erdem Yıldırım da çocukların kitap okuma alışkanlığı kazanmaları konusunda görüşlerini dile getirerek, ailelerin bu konudaki önemine vurgu yaptılar.

EN ÖNEMLİ GÖREV AİLELERDE

50. Yıl Cumhuriyet İlköğretim Okulu Türkçe Öğretmeni Gökhan Güler, çocukları iyi kitaplarla tanıştırmanın bir ailenin en önemli görevlerinden biri olduğunu söyledi. Okumayan bir çocuğun eğitiminin yarım kaldığını vurgulayan Güler, “Çocuklara küçük yaşta kitap okuma alışkanlığı kazandırılmazsa çocuğun okuma alışkanlığı kazanması giderek zorlaşır.

ÇOCUKLARA ANLAYABİLECEĞİ KİTAPLAR

VERİLMELİ

ÖTE YANDAN yandan aileler çocuklara hangi kitabı vereceği konusunda da yetersiz. Kimi aileler çocuklarına anlamayacakları batı klasiklerini vererek okumalarını istiyor ve onları kitaplardan soğutuyor. Bir çocuğa anlayacağı bir kitabı vermek ona yapılmış en büyük kötülüktür. Ve bu bir ömür boyu kitapla mesafeli olmalarına sebep olur” diye konuştu.

21.05.2010


 

Turistler, ebru sanatına hayran kaldı

ANTALYA'NIN Manavgat ilçesi Side Müzesi’ni gezmeye gelen turistler geleneksel Türk sanatlarından ebru yapımına hayran kaldı.

Dünyaca ünlü ebru sanatçısı Mukaddes Kavas, Müzeler Haftası etkinlikleri çerçevesinde Side Müzesi’nde Zühre Yıldızı 3 isimli ebru sergisi açtı. Mukaddes Kavas’ın ebru sergisine Avrupalı turistler hayran kaldı. Ebrunun, kitreyle yoğunlaştırılmış su üzerine tezyini kâğıt ile resim yapma sanatı olduğunu belirten Kavas, batılıların ebruyu Türk Kağıdı olarak bildiğini söyledi. Kavas, “Side Müzesi’nde açtığım ebru sergisine turistlerin ilgi göstermesinden öğrencilerimle birlikte memnun kaldık. Ebru geleneksel Türk sanatlarımızdandır. Batıda ebru Türk Kağıdı olarak biliniyor. Koyulaştırıcı bir madde ile kıvamı arttırılmış suyun üzerine, içine öd katılmış, suda erimeyen boyaların serpilmesi ve su yüzeyinde meydana gelen şekillerin bir kağıda geçirilmesi ile yapılır” diye konuştu. Hayatında ilk defa suya batırılarak resim yapılan bir sanatı tanıdığını belirten Hollandalı mimar Joyce Petersans, hatıra olarak bir ebruyu aldığını belirtti. Ebruyu yapımını çok hoşuna gittiğini belirten Joyce Petersans, büyük annesinden kalma eski kitapların kaplarını ebruyu ile süslemeyi düşündüğünü ifade etti.

21.05.2010


 

Evini müze yaptı, ziyaretçi akınına uğradı

ŞARKIŞLA'NIN Mahsutlu köyünde yaşayan Mustafa Yıldırım (70), evini müzeye çevirince ilçenin uğranmadan geçilmeyen adamı oldu. Sivas’ın Şarkışla ilçesinde yaşayan Mustafa (70) ve Makbule Yıldırım (64) çifti, 1988’den beri biriktirdiği değerli eşyaları, evinin üst katını müzeye dönüştürerek sergilemeye başladı.

Şarkışla’ya gelenlerin uğrak yeri olan Mustafa Yıldırım’ın evindeki eşyalardan en çok dikkat çeken ise taş koleksiyonu. Bin bir çeşit malzemenin, değerli eşyaların olduğu evde taşlardan bakır malzemelere, kelebek koleksiyonundan para koleksiyonuna kadar bir çok eser bulunuyor. Türkiye ve yurtdışında bir çok yeri gezen Mustafa Yıldırım, işe hobi olarak para koleksiyonuyla başladığını, daha sonra biriktirdiği eserlerin evine sığmadığını ifade etti. Daha sonra biriktidiği malzemeleri evinde sergilemeye başladığını belirten Yıldırım, evinin müze gibi ziyaretçi akınına uğradığını açıkladı. Mustafa Yıldırım, evi sürekli süpürmek zorunda kalan eşinin zaman zaman kendine şikâyette bulunduğunu kaydetti.

21.05.2010


 

Seyyid Hüseyin Nasr ve Harvey Cox CRR’de

İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. dünyaca ünlü düşünür Seyyid Hüseyin Nasr ve Hristiyan ilâhiyat profesörü Harvey Cox’u Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda ağırlıyor.

“Din, Modernite ve Gelecek” konulu toplantı, yarın saat 14.00’de gerçekleştirilecek. İlim hayatı boyunca İslâm düşüncesinin ve çağdaş dünyanın pek çok sorununa ışık tutan Prof. Dr. Seyyid Hüseyin Nasr ve Hristiyanlıktaki teolojik gelişmelerle ilgili eserler kaleme alan Prof. Dr. Harvey Cox ,“Din, Modernite ve Gelecek” konulu toplantıda bir araya geliyorlar. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş.’nin Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü işbirliğiyle gerçekleştirdiği etkinlik, yarın Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda saat 14.00’de başlayacak.

21.05.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.