21 Mayıs 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Yurt Haber

 

Eğirdir Gölü’nü kurtarma planı

Isparta Valisi Ali Haydar Öner, Türkiye’nin elma üretiminde önemli merkezlerinden biri olan Isparta’da, Eğirdir Gölü’ne verdiği zarardan ötürü elma üretiminde sınırlandırmaya gidileceğini bildirdi.

Vali Öner, yaptığı açıklamada, Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından yürütülen Eğridir Gölü Havzası Koruma Planı ve Özel Hüküm Belirleme çalışmaları kapsamında gölle ilgili alınacak özel kararların şekillenmeye başladığını belirtti. Göle zarar veren etkenlerin tek tek irdelendiğini ve makul ölçülerde çözümler üretildiğini ifade eden Öner, göl etrafındaki elma bahçelerinde gübreleme ve zirai ilâçlamadan ötürü gölün zarar gördüğünü kaydetti.

Eğirdir Gölü’nü koruma-kurtarma dengesi kapsamında özel hükümler belirlendiğini dile getiren Öner, özel hükümlerin vatandaş odaklı yapılacağını, mümkün uygulamaların sınırlarının da mutlaka zorlanacağını, mümkün olmayan uygulamalara ise izin verilmeyeceğini kaydetti.

Önceliğin Eğirdir Gölü olduğunu vurgulayan Vali Öner, ‘’Eğirdir Gölü çevresinde elma üretiminin doğru olmadığını düşünüyoruz, bu sebeble üretim alanlarını sınırlandırmaya gideceğiz. Çiftçiye, elma yerine kayısı, vişne gibi göle zarar vermeyecek ürünleri önereceğiz’’ diye konuştu.

Mevcut alanların farklı bir ürün çeşidine dönüştürülmesi noktasında, vatandaşa 2-3 yıllık süre verilebileceğini ifade eden Öner, ‘’Bazı şeyler mümkün değil ama mümkün olabilecek uygulamaların sınırlarını zorluyoruz’’ dedi. Eğirdir Gölü için başlatılan çalışmaların 2010 yılı sonuna doğru netlik kazanmaya başlayacağını söyleyen Öner, bir çok dalda kararlar alındığını ve doğru kararlar alınabilmesi için konunun farklı pencerelerden değerlendirildiğini belirtti.

GÖLE ZARAR VERİRSEK BEDELİNİ MİSLİYLE

ÖDERİZ

Öner, şunları söyledi:’’Göle verdiğimiz zararın bedelini misliyle hem biz hem torunlarımız çekmek zorunda kalır. Gölü koruyacağız diye vatandaşa zarar vermiyoruz. Gölü vatandaşa zarar verir duruma düşürmekten çekiniyoruz. Şimdiye kadar öyle olmadı mı? Binlerce ton balık avlandı. Yasak dönemde kurallar çiğnendi. Göl ürün vermez oldu. Geçimini gölden temin edenler gölde bilinçli avcılık yapmadıkları için gölden yararlanamaz duruma düştü. Aynı şekilde gölü kirletirsek içme suyu olarak nasıl yararlanacağız? Gölü kirletirsek pestisitli tarım ürünlerini nasıl satacağız? Gölde çevre kirliliği olursa turizmden nasıl yararlanacağız? Konuyla ilgili kurum ve kuruluşların temsilcilerinin katkılarıyla çok iyi bir çalışma yürütülüyor.’’ Özel hüküm belirleme çalışması yanında ÇED raporu da alınacağını belirten Vali Öner, yerleşik alanlarda imar planı çalışması yapılacağını da kaydetti. Öner, çok zor bir çalışmayı çok yönlü olarak yürüttüklerini sözlerine ekledi.

21.05.2010


 

ASKER UĞURLAMA KONVOYUNDA KAZA

Askere gidecek arkadaşını uğurlamak için oluşturulan konvoya katılan üniversiteli genç, meydana gelen kazada öldü.

Olay, Kartal Cevizli Mahallesi Çınar Caddesi üzerinde saat 21.00 sıralarında meydana geldi. İddialara göre , İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu Muhasebe Bölümü 2. Sınıf Öğrencisi Serdar Kalkan (20), askere giden bir arkadaşını uğurlamak için arkadaşlarıyla buluştu. Bir süre eğlenen gençler, Mustafa Kocatepe’nin kullandığı 34 EZ 8854 plakalı Citroen marka kamyonete bindi. Kalkan ve arkadaşları Türk Bayrağı ile süsledikleri kamyonetle tur atmaya başladı. Seyir halindeki komyonetin sol kapısını açan Serdar Kalkan, tavanda bulunan demirden tutarak dışarı sarktı. Bir süre böyle giden Serdar Kalkan’ın tuttuğu demir yerinden koptu. Dengesini kaybeden Serdar Kalkan kafasının üzerinde düşerek ağır yaralandı. Arkadaşları tarafından Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılan Serdar Kalkan, yapılan bütün müdahalelere rağmen yaşamını yitirdi. Kamyoneti kullanan ve ehliyetsiz olduğu öğrenilen Mustafa Kocatepe ise polis tarafından gözaltına alındı.

21.05.2010


 

Bolu Dağı’nda kaza: 6 ölü, 31 yaralı

Düzce TEM otoyolu, Kaynaşlı Asar mevkii Bolu Dağı geçişinde gece saat 03.30 sıralarında meydana gelen kazada 6 kişi öldü, 31 kişi yaralandı.

Edinilen bilgilere göre, Ankara’dan İstanbul istikametine gitmekte olan Timur Dilli idaresindeki 50 AE 250 plakalı Kapadokya Göreme Turizme ait yolcu otobüsü, sürücünün direksiyon başında uyuması sonucu, aynı istikamete seyreden Durmuş Kahraman idaresindeki hurda yüklü kamyona arkadan çarptı. Meydana gelen kazada, olay yerinde 6 kişi hayatını kaybetti, 31 kişi de yaralandı. 32 yolcusu ve 4 personeli bulunan otobüste sürücü Timur Dilli, otobüsün hostesi olduğu öğrenilen bir bayan ve otobüs yolcularından 4 kişi öldü. Otobüs içerisinde sıkışan yolcular, Düzce Belediyesi kaza kırım ve kurtarma ekibi tarafından uzun uğraşlar sonunda çıkarılarak sedyelerle ambulanslara taşındı. Yaralılar 112 Acil servis ambulansları ile Düzce Atatürk Devlet Hastanesi, Düzce Üniversitesi Tıp fakültesi Hastanesi ve Özel Hayri Sivrikaya Hastanesi’ne götürülerek tedavi altına alındı. Kaza sebebiyle TEM otoyolu İstanbul istikametine gitmek isteyen araçlar, Bolu Abant Kavşağı’ndan D-100 karayoluna yönlendirildi. Otobüs içinde yolcu olarak bulunan Kanada ve Japon uyruklu 2 turistin de ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldığı belirtildi. Jandarma, kaza ile ilgili soruşturmayı sürdürüyor. Olay yerinden merkeze dönüş yapmakta olan 112 Acil servise ait bir ambulans da dönüş yolunda D-100 Karayolu Üç köprü köyü mevkiinde kaygan zeminde kayarak yan yattı. Ambulans içerisinde bulunan 3 personel yaralandı.

21.05.2010


 

Ankara’da servisçiler kontak kapatacak

Ankara’da çeşitli kamu kurumlarının personel taşıma ihalesini kazanan firmalardan hak edişlerini alamadıklarını ileri süren yaklaşık 3000 servisçinin, mağduriyetlerinin giderilmemesi halinde hazirandan itibaren çalışmayacağı bildirildi.

Servis Aracı İşletmeleri Odası Başkanı Tunçay Elmadağlı, yaptığı açıklamada, resmî kurumların açtığı personel taşıma ihalelerinin servis aracı olmayan firmalara verilmesinden rahatsızlık duyduklarını belirterek, ihaleyi kazanmak için sadece iş bitirme belgesinin yeterli olamaması, firmanın işi hangi araçlarla yapacağının da sorgulanması gerektiğini söyledi. Aracı olmadan kurumların personel taşıma ihalesini kazanan firmaların piyasadaki servisçilerle anlaşıp işi onlarla daha ucuza yürütme yoluna gittiklerini aktaran Elmadağlı, şu bilgileri verdi: ‘’Bir ay çalıştıktan sonra servisçimiz ihaleyi kazanan firmaya faturasını kesiyor. Firmada ayın 10 ile 15’i arasından alacağını kamu kurumundan alıyor. Daha sonra firmanın parayı ayın 15 ile 20’si arasında çalıştırdığı servisçilere dağıtması gerekiyor ama bu parayı ödemiyor. Çalıştırdığı servisçiyi birinci ay atlatıyor ikinci ay atlatıyor. Parayı bankada kullanıp 90 gün sonra ödüyor. Bu sürede servisçiler kredi başta olmak üzere bakım ve diğer ödemelerini geciktirmek zorunda kalıyor.’’ Odalarına kayıtlı 5000 servisçiden 3000’inin çalıştıkları firmalardan 2-3 aylık alacaklarının bulunduğunu belirten Elmadağlı, 350 firmadan sadece 10’u servisçinin parasını düzenli olarak ödediğini söyledi.

21.05.2010


 

Öğrenciler güllerle dolu bahçede stres atıyorlar

Karabük Mustafa Yazıcı Lisesi’nin bahçesi Türkiye’de örnek okul bahçesi olarak gösteriliyor.

Öğrenciler stresini okul bahçesinde atıyorlar. 1979 yılında hayırsever iş adamı Sami Yazıcı’nın babası adına yaptırdığı Mustafa Yazıcı Lisesi Okul Müdürü Enver Karataş, öğrenci başarısını artırmak ve çocuklara çevre bilincini aşılamak için içinde 20 çeşitten fazla gül ve çiçek çeşidinin olduğu bir bahçe yaptıklarını söyledi. İdareci, öğretmen, veli ve öğrencilerle birlikte okulun bahçesini düzenlediklerini aktaran Müdür Karataş; “Güller, borazan çiçeği, menekşeler, sardunya ve sarmaşıklar diktik. Bu bahçemizin ortasına bir de şelaleli havuz yaptık. Bu bahçemizle 2004 ve 2008 yıllarında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Türkiye genelinde örnek okul bahçesi olarak gösterildik ve çeşitli ödüller aldık. Ayrıca mahalle halkı bizim bahçemizi örnek alarak kendi bahçelerini düzenledi. Bahçenin bakımını öğrencilerimizle birlikte yapıyoruz. Buda öğretmen öğrenci ilişkisini geliştiriyor. Bu bahçe ve bu kaynaşma başarıyı da arkasından getirdi. Öğrencilerimizin çevre bilinci mahalle halkına da yansıdı. Ayrıca okulumuzda 20 senedir hiç olumsuz olay meydana gelmedi. Bahçemizden hafta sonları mahalle halkımızda yararlanıyor”diye konuştu. Öğrenciler ise ders ve imtihan streslerini teneffüslerde bahçeye çıkarak attıklarını belirtti.

21.05.2010


 

Bitlis’e yeni hükümet konağı

Bİtlİs Valisi Nurettin Yılmaz, 30 bin metre kare alanda yeni bir hükümet konağının yapılacağını söyledi. Yılmaz, gazetecilere verdiği demeçte, yeni hükümet konağının ihalesini gelecek günlerde yapacaklarını ve konak inşaatını 3 yılda bitireceklerini bildirdi.

Yeni binada hizmet verenlerin ve hizmetten faydalananların daha ferah ve daha güzel çalışacağını ifade eden Yılmaz, şöyle konuştu: ‘’Hükümet konağı bünyesinde, başta Valilik olmak üzere, Defterdarlık, Milli Eğitim Müdürlüğü, Sanayi ve Ticaret Müdürlüğü gibi birçok birim, yepyeni ortamda hizmet verecek. Hem hizmet verenler hem de hizmetten faydalananlar, ferah ve güzel bir ortamda çalışacak. Konak, 3 yılda hizmete girecek. Hükümet konağı yaklaşık 30 bin metre karelik bir alanda inşa edilecek. Hükümet konağının ihalesini önümüzdeki günlerde yapacağız. Hükümet konağının projesi kapsamında, geniş otopark, restoran, kafeterya, memur yemekhanesi yapılacak. Bitlis’e yakışan güzel bir bina olacak. Binanın belirli bölümlerinde Ahlat taşı ve Bitlis mermeri kullanılacak. Ayrıca hükümet konağının yanında birbirine bağlantılı olacak şekilde adliye binası yapılacak. İki bina hizmete girdikten sonra, alanı Cumhuriyet Meydanı olarak tanzim edeceğiz.’’ İl merkezindeki sıkışıklığı gidereceklerini belirten Yılmaz, konağın yapıldığı alanda Tekel binalarının olduğunu hatırlatarak, belediyenin bu binaları iş merkezine çevirmesiyle şehrin rahatlayacağını, çarşı merkezinin boşaltılması ve genişletilmesinin gerektiğini söyledi. Yılmaz ayıca, Merkez İlçe Jandarma Komutanlığının bulunduğu tarihi binayı sembolik valilik binası yapmayı planladıklarını, tarihi binayı ziyarete açmayı düşündüklerini bildirdi.

21.05.2010


 

Kocaeli’de 3 araç kundaklandı

Kocaelİ’de gece park halinde bulunan 3 araç kundaklandı. Araçlar, apartman sakinleri tarafından söndürülürken, polis bölgede geniş çapta araştırma başlattı.

İzmit Erenler Mahallesi’nde bulunan Akçakoca TOKİ Konutları C-1 Blok önünde park edilmiş araçlar, kimliği bilinmeyen kişi ya da kişiler tarafından kundaklandı. Pet şişe içindeki benzin araçların üzerine döküldükten sonra ateşe verildi. Balkonda sigara içmeye çıkan öğrencilerin fark etmesi üzerine, dairelerin zilleri çalınarak araç sahipleri uyarıldı. Aşağıya inen araç sahipleri, ateş alan araçları yangın söndürme tüpü ve kovalarla fazla hasar almadan söndürdü. Park halindeki 20 civarındaki araçlardan 41 HT 559, 34 AD 2773 ve 06 ZBJ 20 plakalı araçlar hasar gördü. Olay yerine gelen itfaiye ekipleri vatandaşlar tarafından söndürülen araçlarda soğutma çalışması yaparken, alınan eşgal doğrultusunda bölgede geniş çapta araştırma başlattı. Olayı görüp araçlara ilk müdahaleyi yapan üniversite öğrencileri, yangını erken fark etmelerinin büyük bir hasarın önüne geçtiğini söyledi. Bazı araçları yanan araçların yanından uzaklaştırdıklarını da belirten vatandaşlar, araçların üzerine benzin dökülüp meşalelerle yakıldığını anlattı.

21.05.2010


 

1. yüzyıldan kalma su kemeri bulundu

Antakya Belediyesi ekiplerinin kazıları sırasında M.S. 1 yüzyıldan kalma su kemerinin bulanması üzerine durdurulan altyapı çalışmalarının Hatay Arkeoloji Müzesi Müdürülüğünün denetiminde yeniden başladığı, çalışmaların sürekli olarak müze görevlilerince denetlendiği bildirildi.

Hatay Arkeoloji Müzesi Müdürü Nalan Yastı, yaptığı açıklamada, Bağrıyanık Mahallesi Kışlasaray Caddesi’nde, Antakya Belediyesi tarafından yağmur suyu taşkınlarını önlemek için yürütülen çalışma kapsamındaki kazı sırasında tarihi su kemerinin ortaya çıktığını hatırlatarak, bu sebeble kazı çalışmalarının durdurulduğunu anımsattı. Durumun Adana Yüksek Anıtlar Kuruluna bildirdirildiğini belirten Yastı, ‘’’M.S. 1. yüzyıldan kalma, yaklaşık eksi 6 metre kotta bulunan, 4 metre yüksekliğinde, 3 metre eninde ve 430 metre uzunluğunda tarihi su kemeri halen sağlamlığını koruyor. Kemer, Adana Yüksek Anıtlar Kurulu tarafından yapılan incelemenin ardından da kültür varlığı statüsünde değerlendirilerek tescil edildi’’ dedi. Antakya Belediye Başkan Yardımcısı Faik Selçuk Kızılkaya da, 430 metre uzunluğundaki su kemerinin ilk günkü gibi sağlam kaldığını, tarihi eserden aslına zarar verilmeden yararlanılacağını söyledi.

21.05.2010


 

Başbakanlıktan Belediyelere ‘Halkla İlişkiler’ Semineri

Marmara Belediyeler Birliği Basın-İletişim Platformu tarafından “Belediyelerde Halkla İlişkiler” başlıklı eğitim programı düzenlenecek.

Başbakanlık Halkla İlişkiler Daire Başkanı Ali İhsan Sarıkoce tarafından verilecek eğitim 28 Mayıs Cuma günü 14:00’da gerçekleştirilecek. Marmara Belediyeler Birliği (MBB) Basın-İletişim Platformu tarafından gerçekleştirilen eğitim programlarına “Belediyelerde Halkla İlişkiler” konusuyla devam edilecek. Başbakanlık Halkla İlişkiler Daire Başkanlığı tarafından verilecek eğitime, Birlik üyesi belediyelerin ve bağlı kuruluşlarının Belediye Başkanları, Genel Müdürleri, Daire Başkanları, Başkan Yardımcıları, Meclis Üyeleri, Özel Kalem Müdürleri, Basın Danışmanları, Basın Yayın Halkla İlişkiler Müdürleri, Kültür Sanat Müdürleri, Eğitim-İK Müdürleri ve personeli ile basın mensupları katılabilecek. Marmara Belediyeler Birliği Hızır Bey Çelebi Seminer Salonu’nda 28 Mayıs 2010 Cuma günü 14:00-16:00 saatleri arasında düzenlenecek etkinlik kapsamında, “Dünyada ve Türkiye’de Halkla İlişkiler”, “Belediyelerde Halkla İlişkiler”, “Belediyeler Nerede Yanlış Yapıyor” konuları ile Başbakan Erdoğan’la vatandaşların en etkin biçimde iletişim kurduğu BİMER (Başbakanlık İletişim Merkezi) ve belediyelerde uygulanan BEYAZ MASA uygulamaları hakkında bilgilendirme yapılacak.

21.05.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.