28 Mayıs 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Vergi denetiminde yeni dönem

Malıye Bakanlığı, iş dünyasının denetim şikâyetine kulak verdi, vergi incelemelerine disiplin standardı geliyor.

İncelemeler artık yıllarca sürmeyecek, en fazla bir yılda bitecek. Denetim elemanı da denetlenecek ancak Maliye Bakanlığı, kendi çıkarına dönük düzenlemeler de yaptı. Mükellefe vereceği bilgi için bedel belirledi. İş dünyasının şikâyetini dillendiren Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun dediği oluyor. Vergi denetimine standart geliyor, planlı denetime geçiliyor. Vergi İnceleme ve Denetim Koordinasyon Kurulu kuruluyor, denetim onun hazırlayacağı yıllık planlara bağlanıyor. Meclis’e sevk edilen torba tasarı, mükellefin inceleme sürüyor stresine süre sınırı getiriyor. Vergi incelemeleri tam veya sınırlı inceleme olarak ikiye ayrılacak, denetim en fazla bir yılda tamamlanacak. Ancak tasarı incelemenin bir yılda bitmemesi halinde ne olacağını açıkta bıraktı. Tasarı, denetim elemanının raporuna da denetim getiriyor. Raporlar üç kişilik komisyon tarafından değerlendirilecek. Denetimci, düzenlemelere aykırı rapor yazamayacak. Maliye, mükellefin sınıfına göre denetime geçiyor. Şirketler, yıllık iş hacimleri, aktif büyüklükleri ve öz sermayelerine göre sınıflara ayrılacak. Ancak sınıfların nasıl belirleneceğine dair düzenlemeyi Maliye sonra yapacak.Tasarıya göre artık mükellef Maliye’den bilgiyi bedeli karşılığında alacak. Yani Maliye’den vergi kanunlarını nasıl yorumlaması gerektiğine dair bilgi istediğinde ücret ödenecek. Bilginin bedeli 200 lira ile 2 bin lira arasında değişecek.

Elektronik tebligat

dönemi başlıyor

Elektronik hacizden sonra elektronik tebligat dönemi başlıyor, ‘mükellef adresinde bulunamadı’ dönemi sona eriyor. Uzmanlar, uygulama ile idarenin alacağını daha hızlı tahsil edeceğini belirtiyor. Gelir İdaresi yeniden yapılanmasında önemli bir bölümünü de torba tasarıya sığdırdı. Vergi denetim kurullarını birleştirmek için yasa hazırlayan ancak dirençle karşılaşan hükümet, torba tasarı ile denetimde işleyişi birleştiriyor. Gelir İdaresi denetimde büyük patron oluyor. İdare taşradaki dâvâlarını takip etmek üzere 150 avukat alıyor. Denetim ekibini 15 bin 227 bin kişi artırıyor.

Şimşek: Bütün mükellefler denetlenecek

Malıye Bakanı Mehmet Şimşek, TBMM’ye sevk edilen yeni Vergi Yasa Tasarısı ile Türkiye’deki bütün mükelleflerin denetime tabi tutulacağını söyledi. Türkiye- Kuveyt Karma Ekonomik Komisyon görüşmeleri nedeniyle Kuveyt’te bulunan Bakan Şimşek, son vergi düzenlemelerine ilişkin soruları cevapladı. Bakan Şimşek, Meclis’te bulunan ve çeşitli kanunlarda değişiklik öngören tasarının, kayıt dışı ekonomi ve vergi kaçağı ile daha daha etkili mücadeleye dönük hükümler içerdiğini bildirdi. Mevcut sistemde vergi denetimlerinin risk analiz modeline göre yapıldığına dikkati çeken Şimşek, bütün verilerin Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesinde toplandığı ve bu verilerin analizi sonucu riskli mükelleflerin belirlendiğini ve bunların da denetlendiğini kaydetti. Bunun diğer mükellefleri olumsuz etkilediğini anlatan Maliye Bakanı, şöyle konuştu: ‘’Kayıt dışındaki mükellefler veya kayıt içinde olup da kısmen ekonomik faaliyetlerini kayıt dışında tutanlar, bu durumda (Nasıl olsa biz denetlenmeyiz. Nasıl olsa Maliye Bakanlığı, varolan mükelleflerin sadece yüzde 2’sini, 3’ünü denetleyebiliyor) diyerek, risk alabiliyor. Yeni düzenlemede biz ne diyoruz? (Mükelleflerin büyüklüklerine göre denetim yapacağız. Büyük mükellefleri en az 3 yılda 1 kez, orta büyüklükteki mükellefleri 6 yılda bir, daha küçük ölçekteki mükellefleri de 9 yılda bir denetleyeceğiz.) Tasarıda bunu ifade ediyoruz. Bu denetim, tam denetim de olabilir, sınırlı denetim de olabilir. Bu arada denetim programına ve risk analizine göre denetim yapmaya devam edeceğiz. Tasarı ile getirilen hükümlerin uygulamamaya girmesiyle, bütün mükellefler denetlenecek. Hiçbir mükellef, (Bizim denetlenme ihtimalimiz düşük. Biz, eğer ekonomik faaliyetlerimizin bir kısmını kayıt dışı, beyanname dışı tutarsak bunun bir sonucu olmaz, kimse bunu bilmez) yaklaşımına girmesin. Risk analizine takılmayanlar da, mutlaka getirilen süreler içerisinde bir kez sınırlı veya tam denetime tabi tutulacak.’’

28.05.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Başlıklar

  Vergi denetiminde yeni dönem

  Konut satışları yüzde 26 düştü

  Türk-İş: Çekirdek ailenin açlık sınırı 826 TL

  Makine sanayii Gaziantep’te buluşacak

  İngiltere, banka vergisine karşı çıkıyor

  Buğday hasadında düş kırıklığı

  Et ve Balık Kurumu bayilik verecek

  Ticaret kanunu hayatî öneme sahip

  Serbest Bölgeler dünyaya tanıtılacak

  IMF: Doların uzun bir geleceği var

  İspanya, Türkiye’nin rüzgârına talip

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.