28 Mayıs 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Yurt Haber

 

Ayasofya hazineleri sergilenecek

Ayasofya Padişah Türbeleri restorasyonu sırasında gün yüzüne çıkan sanduka kılıfları, Kâbe-i şerif iç örtüsü, kisve-i şerif, ravza-i mutahhara örtüleri, yüzyıllarca Ayasofya’nın minberinde asılı duran ve müzenin deposunda bulunan fethin sembolü tarihî sancak, ilk kez İstanbul’un fethinin 557. yıl dönümünün kutlanacağı 29 Mayısta sanatseverlerle buluşacak.

Ayasofya Müze Başkanı Haluk Dursun, yaptığı açıklamada, İstanbul İl Özel İdaresinin katkılarıyla restore edilen Ayasofya Padişah Türbeleri’nin geçen yılın sonunda ziyarete açıldığını hatırlattı. Türbelerin bakım ve onarımı sırasında müze envanterine kayıtlı objeleri gözden geçirdiklerini belirten Dursun, bu eserleri de özel bir günde sergilemeye karar verdiklerini kaydetti.

İstanbul’un gözden saklı ve kıymetli, kültür tarihi bakımından önemli objelerinin ilk defa ortaya çıkarılacağı ‘’Ayasofya’nın Hazinesi, Ayasofya’nın Haziresi’’ adlı serginin 29 Mayısta açılacağını belirten Dursun, ‘’29 Mayıs özel bir gündü. Ayasofya, Fatih Sultan Mehmed’in hatırasına olan bir yer. Bunun için bir seri etkinlik düşündük ve türbelerde bulunan, bugüne kadar sergilenmeyen san'at tarihi eserlerini sergilemeye karar verdik’’ diye konuştu. Eserlerin geçici bir süre sergileneceğini bildiren Dursun, ‘’Fatih’in hatırasına, Osmanlı türbelerinin hatırasına türbeler bölümünde olacak sergi, birkaç gün sürecek. Şunu söyleyebilirim ki en fazla bir hafta sürecek’’ diye konuştu.

SANDUKANIN YÜZLERCE YILLIK GİZLİ ÖRTÜLERİ

TÜRBELERDE bulunan tarihî eserler hakkında bilgi veren Dursun, türbe sandukalarının üzerine zapdedilen ‘’puşide’’ denilen örtüler bulunduğunu, örtüleri, sandukanın durumunu görmek için açtıklarında altında birtakım başka örtülerin olduğunu gördüklerini anlattı. Dursun ‘’Sanduka tahtası ile üzerindeki puşidenin arasında serilen başka örtüler olduğunu gördük. Hemen bakıma alınan örtülerin tarihî, kültürel, san'at, müzecilik açısından çok kıymetli objeler olduğu tesbit edildi. Örtüler, ince ve zahmetli bir bakımdan geçti’’ diye konuştu. Dursun, sergide, sanduka kılıfları, eski bir Türk geleneği olan ve sandukanın üzerine konulan şehzade kaftanları, entarilerin yer alacağını belirtti. Dursun, sergide, Kâbe-i şerif iç örtüsü, Kisve-i şerif, Ravza-i mutahhara örtüleri, 16. yüzyıla ait el yazması Kur'ân-ı Kerim, şamdanlar, rahleler, sanduka kılıfları, şehzade kaftanları, hanım sultan entarisi ve Osmanlı türbe puşide örneklerinin yer alacağını bildirdi.

28.05.2010


 

Yaz sıcak geçecek

BU YAZ, geçen yıla oranla biraz daha sıcak geçecek. Devlet Meteoroloji İşleri (DMİ) Genel Müdürü Mehmet Çağlar, yaptığı açıklamada, Mayıs, Haziran ve Temmuz ayını kapsayan mevsimsel tahminlerin tamamlandığını belirtti.

Ülke genelinde yağışların söz konusu dönemde mevsim normallerinde olmasının beklendiğini ifade eden Çağlar, Batı Trakya’da (Edirne ve Kırklareli’nin kuzeyi) yağışların mevsim normallerinin biraz üzerinde olabileceğini söyledi. Bu yazın geçen yıla oranla biraz daha sıcak geçeceğini vurgulayan Çağlar, ‘’Sıcaklıkların Kıyı Ege, Batı Akdeniz, Doğu Anadolu’nun güneyi ile İstanbul çevrelerinde mevsim normallerinin 1 derece, Güneydoğu Anadolu bölgesinde ise 1-2 derece üzerinde olması bekleniyor. Diğer yerlerde ise sıcaklıklar mevsim normallerinde gerçekleşecek’’ diye konuştu. Sıcaklıkların hissedilmesinde nemin önemli bir etken olduğunu ifade eden Çağlar, Türkiye’nin Akdeniz kuşağında yer aldığına ve düzenli bir iklim rejimine sahip olmadığına dikkati çekti. Çağlar, bazı haberlerde yer alan, ‘’130 yılın en sıcak yazı olacak’’ şeklindeki görüşü kendisinin de söylemesinin söz konusu olmadığını belirtti.

Dolu yağışı meraları vurdu

GÜMÜŞHANE'NİN Kelkit ilçesinde etkili olan dolu yağışı, kırsal kesimde meralara zarar verdi. Alınan bilgiye göre, ilçenin Ünlüpınar beldesinin kırsal kesimi ile beldeden geçen Kelkit-Gümüşhane kara yolunun 3 kilometrelik bölümünde, akşam saatlerinde dolu yağışı etkili oldu. Yaklaşık 10 dakika süren dolu yağışının, ekili alanlara zarar vermediği, ancak kırsal kesimde bazı meralarda zarara yol açtığı bildirildi.

28.05.2010


 

ŞÜPHELİ VARİL BULUNDU

ADANA'NIN Yumurtalık ilçesinde balıkçı barınağı girişinde şüpheli bir varil bulundu. Alınan bilgilere göre, bir balıkçı, tekne ile barınağa girerken su yüzeyinde bir varil gördü.

Balıkçı, tekneye alarak barınağa getirdiği varili güvenlik görevlilerine teslim etti. Açık denizden geçen gemiler tarafından denize atıldığı tahmin edilen varilin, incelenmek üzere Çevre ve Orman Müdürlüğü yetkililerine teslim edileceği belirtildi.

28.05.2010


 

120 yıllık lise tarıma öncülük ediyor

Bursa’da, 1891 yılında dönemin valisi Mahmut Celalettin paşa tarafından kurulan Tarım Meslek Lisesi, yetiştirdiği teknisyenler ve eğittiği çiftçilerle ülke tarımına 120 yıldır öncülük ediyor.

Yıllar içinde farklı isimler alsa da ülke tarımına öncülük eden, 120 yıl boyunca teknisyenler yetiştiren ve çiftçileri eğiten lise, cumhuriyetin ilânından önce 450, cumhuriyetten sonra ise 5 bin civarında teknisyen mezun etti. Halen ülke tarımının gelişmesinde önemli rol üstelenen tarihî Tarım Meslek Lisesi’nin Müdürü Nevzat Tanışık, 463 dönümlük araziye sahip okullarında hayvancılık, gıda, laboratuvar ve tarım bölümlerinin bulunduğunu söyledi. Mezun olan öğrencilerin açıkta kalmadığını belirten Tanışık, “Modern tarım teknikleriyle eğitildikleri için firmalarca işe alınıyorlar. Bu yüzden talep gören bir okuluz. Bugüne kadar mezun olan öğrencilerimizden bazıları, Bursa’daki gıda ve tarım alanında büyük kuruluşların, fabrikaların kurucuları oldu” diye konuştu.

28.05.2010


 

Prof. Dr. Ahmet Hamdi Aydın, KSÜ rektör adayı

KAHRAMANMARAŞ Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) İktisadî ve İdarî Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Hamdi Aydın, 2010 yılı içerisinde yapılacak olan Rektörlük seçimi için adaylığını açıkladı.

Prof. Dr. Ahmet Hamdi Aydın, Kervan Pastanesi’nde düzenledeği basın toplantısında adaylığını açıkladı. “KSÜ, geleceğin Dünya üniversitesi olmalı” diyen Prof. Dr. Aydın, “Neden Adayım? Yönetim bilimci olmanın ve yöneticilik deneyiminin verdiği özgüven ve bu güne kadar yaptığım akademik ve idarî konularda başarılı olduğum inancıyla. Rektörlük görevini mümkün olan en iyi şekilde yerine getireceğim kanaatindeyim. adaylık süresince önceki yönetim veya yöneticiler ile diğer adayların aleyhine konuşmadan, sadece kendi düşüncelerimi ifade edeceğim düzeyli bir seçim süreci yaşayacağız.” Prof. Dr. Aydın, rektör seçilmesi durumunda yapacağı icraatları sıraladı. Aydın, iyi derecede İngilizce biliyor, evli ve 3 çocuk babası.

28.05.2010


 

Ormanlara geyik salındı

KOCAELİ Çevre ve Orman İl Müdürlüğünce, Kartepe ilçesine bağlı Pazarçayırı Köyü mevkisindeki ormanlık alana 10 adet kızıl geyik salındı. Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Millî Parklar Genel Müdürü Hüseyin Karaosmanoğlu, Pazarçayırı Köyü mevkisinde gazetecilere yaptığı açıklamada, tabiata salınan geyiklerin bölgeye ayrı bir güzellik, renk katacağına inandıklarını söyledi.

Bölge halkından bu güzelliğe sahip çıkmalarını beklediklerini belirten Karaosmanoğlu, ‘’Bölgemizin güzelliği bu hayvanlarla çok daha artacaktır. Bu yıl bölgeye daha önce 6 geyik, bin 600 sülün saldık. 2006-2008 yılları arasında da salınan toplam geyik sayısı 29’’ dedi. Tabiî hayatın her geçen gün zorlaştığına dikkati çeken Karaosmanoğlu, ‘’Hayvanların yaşam alanları büyük ölçüde azalıyor. Bilinçsiz avlanma, avcıların yeterli bilgiye sahip olmaması ve doğamızın tahrip edilmesiyle doğal hayatın parçası olan hayvanlar azalıyor. Bugün doğaya 10 geyik daha salacağız. Bölgemizde gezerken bu hayvanları göreceğiz. Kıymetini bilelim, bunlar bölgenin zenginliği olacak. Sadece geyiklerimiz değil, doğada gördüğünüz her şey bulunmaz nimettir’’ diye konuştu.

28.05.2010


 

Meteorolojiye olan ilgi her geçen gün artıyor

DEVLET Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar, ‘’Küresel iklim değişikliği ve meteorolojik karakterli tabiî afetlerin insanları etkilemesinden dolayı, meteorolojiye olan ilginin her geçen gün arttığını’’ söyledi.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü’nün ilk kez düzenlediği uluslar arası katılımlı ‘’1. Meteoroloji Sempozyumu’’, Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü Ahmet Tevfik Göymen Konferans Salonu’nda başladı. Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başlayan sempozyumda, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü’nün çalışmalarının anlatıldığı bir sunum yapıldı. Sunumun ardından konuşan Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Çağlar, kurumlarının 73 yıllık bir tarihi olduğunu söyledi. Söz konusu sempozyumu ilk defa gerçekleştirdiklerini belirten Çağlar, meteorolojik olayların insanoğlunun yaratılışından itibaren merak uyandıran konular arasında yer aldığını söyledi. Meteorolojinin herkesi ilgilendirdiğini vurgulayan Çağlar, ‘’Küresel iklim değişikliği ve meteorolojik karakterli doğal afetlerin insanları etkilemesinden dolayı, meteorolojiye olan ilgi her geçen gün artıyor. Meteorolojiye ulaşımdan tarıma, orman yangınlarından adaletin uygulanmasına, şehirlerin planlanmasına kadar her alanda ihtiyaç duyuluyor’’ diye konuştu.

28.05.2010


 

Gece pazarında arbede 4 kişi hafif yaralandı

BÜYÜKÇEKMECE sahilinde kurulan gece pazarında çıkan arbedede 2’si zabıta memuru 4 kişi hafif yaralandı.

Alınan bilgiye göre, sahilde esnaf tarafından kurulan gece pazarına müdahale eden Büyükçekmece Belediyesi zabıta ekipleri, tezgâhların kaldırılmasını istedi. Tezgâhları kaldırmaya yanaşmayan esnafın durumu bildirmesi üzerine Büyükşehir Belediyesi zabıta ekipleri de olay yerine geldi. Kıyı şeridiyle ilgili tasarrufun Büyükşehir Belediyesine ait olduğunu söyleyen esnaf, ellerindeki izin belgelerini gösterdi. Bu sırada esnaf ile zabıta ekipleri arasında arbede yaşandı. Olay yerine sevk edilen polis ekipleri yetersiz kalınca, Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğünden takviye ekip istendi. Taraflar, polis ekiplerince sakinleştirildi. Arbede sırasında hafif yaralanan esnaflar Barış Arpacı (24) ve Muhammet Bayrak (32) ile Büyükşehir Belediyesi Zabıta Müdürlüğü mensubu 2 görevli, ambulansla Büyükçekmece Devlet Hastanesine kaldırıldı. Bu kişilerin, tedavilerinin ardından taburcu edildikleri öğrenildi.

28.05.2010


 

Bursa’da raylı sistem yatırımları hızlandı

BURSA Büyükşehir Belediyesi, hafif raylı sistemi şehrin dört bir yanına ulaştırmak için çalışmalarını sürdürüyor.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, yaptığı açıklamada, ulaşımdaki en önemli projelerinin hafif raylı sistemin hatlarının hedef noktalara ulaştırılmasını kapsadığını söyledi. Bu çerçevede, sistemin Ataevler ve Uludağ Üniversitesi (UÜ) etabının bir an evvel bitirilmesi için yoğun bir çaba harcadıklarının belirten Altepe, ‘’Bizim hedefimiz Bursa’dan üniversiteye kesintisiz ulaşımı sağlamak. Bu çerçevede, amacımız özellikle buradaki ilk 3 istasyon olan Altınşehir, Ertuğrul ve Özlüce’nin 2 ay içinde tamamlanarak, hatlarda deneme seferlerinin başlamasıydı’’ dedi. Altepe, bölgedeki çalışmaların aksamadan yürüdüğünü, şu an hattaki rayların kaynaklarının yapıldığını vurgulayarak, eksikliklerin en kısa sürede giderildikten sonra 3 istasyondan deneme seferlerine 2 ay sonra başlayacaklarını belirtti. Altepe, hafif raylı sistemin yanı sıra Cumhuriyet Caddesi’ndeki tramvay hattının 1.5 kilometre, Santral Garaj-Heykel tramvay hattının ise 6 kilometre olacağına değinerek, bu dönemde şehrin tamamına ray döşenmesi konusunda büyük bir hamle yapmış olacaklarını vurguladı.

28.05.2010


 

Anneler hastane bahçesinde sabahlamayacak

BUCA Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi bünyesinde kurulan ‘’Anne Oteli’’, İzmir dışından gelen ve bebeği yenidoğan yoğun bakım servisinde tedavi altına alınan annelere ücretsiz hizmet veriyor.

Buca Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Mehmet Zeki Yaşar, yaptığı açıklamada, hastanenin 15 küvöz kapasiteli yenidoğan yoğun bakım ünitesinde, bebeklere en iyi bakımı sunmaya çabaladıklarını anlattı. Yenidoğan yoğun bakım servisinde tedavi altına alınan bebeklerin iyileşme süreçlerinin uzun zaman alabildiğine işaret eden Yaşar, ‘’Yenidoğan bebeklerin, 2 saatte bir anne sütüyle beslenmeleri, emzirilmeleri gerekiyor. Doğumun ardından hastaneden taburcu olan, ancak bebeklerinin tedavisi süren anneler, kimi durumlarda sıkıntı yaşayabiliyor’’ dedi. İzmir dışından gelen annelerin mağduriyetini sonlandırmak amacıyla Anne Oteli’ni kurma kararı aldıklarını belirten Yaşar, şöyle konuştu: ‘’Çevre il ve ilçelerden gelen, kalacak yeri olmayan, ihtiyaç sahibi anneler için Anne Oteli hizmetini başlattık. Otelde kalan annelere, 3 öğün yemek sunuyoruz. 2 saatte bir bebeklerini emzirebiliyorlar. Akılları bebeklerinde kalmıyor. Bebeklerinin taburcu olmasını rahat şekilde bekliyorlar.”

28.05.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.