29 Mayıs 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

Takas anlaşması planı Obama’dan

ABD'NİN saygın gazetelerinden New York Times, ABD Başkanı Barack Obama’nın geçen Nisan ayında Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva’ya mektup yazdığını, mektubun 17 Mayısta Tahran’da imzalanan uranyum takası anlaşmasının “zeminini hazırladığını” yazdı.

Gazetenin, “İran ve Rusya, Moskova’nın BM yaptırımlarına desteği konusunda kavga ediyor” başlıklı haberinin bir bölümünde, uranyum takası anlaşmasının özellikle ABD ile Brezilya arasında anlaşmazlığa sebep olduğu yorumu yapıldı.

ABD’nin anlaşmaya karşı tavır göstermesine kızan Brezilyalı yetkililerin New York Times’a, Obama’nın nisanda Brezilya Devlet Başkanına gönderdiği 3 sayfalık mektubun kopyasını verdiklerini yazan gazete, bu yetkililerin mektubun “uranyum takası anlaşmasının zeminini hazırladığını” belirttiklerini aktardı. Üst düzey bir Brezilyalı yetkilinin, “Brezilyalıların Amerikalı yetkililerin takas anlaşmasını şimdi neden reddettikleri konusunda şaşkın olduklarını” söyledikleri ifade edilen haberde, aynı yetkilinin “Mektup, ABD’nin en üst yetkilisinden geldi ve son derece açıktı” dediği kaydedildi.

Haberde, Obama’nın mektupta, “İran’ın 1200 kiloluk düşük düzeyde zenginleştirilmiş uranyumu İran’dan çıkararak başka ülkeye göndermesinin güven oluşturacağı ve İran’ın uranyum stokunu azaltarak bölgedeki gerilimi düşüreceğini” yazdığı, ancak aynı zamanda, “ABD’nin diplomasiye kapıyı açık bırakırken bir yandan da yaptırım yolunu izlemeye devam edeceğini açıkça söylediği” bildirildi. Gazetenin haberinde, ABD’nin BM Daimî Temsilcisi Büyükelçi Susan Rice’ın, gazetenin sorularına karşılık, “Tek bir mektup ya da tek bir görüşme, bütün görüşmeleri ya da ortak anlayışı yansıtamaz” dediği de belirtildi.

29.05.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  Trene sabotaj: 71 ölü

  Takas anlaşması planı Obama’dan

  Yardıma Rum engeli

  Yunan gemisi yola devam edemedi

  Basra Körfezi’nde nükleer tehlike uyarısı

  Clinton: Brezilya ile görüş ayrılığı içindeyiz

  Lavrov: Bu adımı selâmlıyoruz

  ‘Bildirgenin arkasındayız’

  Uranyum takasına BM’DEN DESTEK

  ABD ile Japonya üs konusunda anlaştı

  Abbas, Obama ile 9 Haziranda görüşecek

  Amerika'nın, Afganistan’da asker kaybı 1000’e ulaştı

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.