29 Mayıs 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Yurt Haber

Çocuk koltuğuna tepki

Karayolu Trafik Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle araçlarda çocuklara koltuk zorunluluğu getirilmesini değerlendiren Tüketiciler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Çaprak, “Araçlarda çocuk koltuğu uygulamasında boy ve kilo kriteri doğru seçilmelidir” dedi.

Tüketiciler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Çaprak, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde yapılan düzenleme ile araçlarda seyahat eden çocuklar için çocuk koltuğu uygulaması zorunlu hale gelmiş; 36 kg ve 140 cm altındaki çocukların çocuk koltukları ile taşınabileceğini hükme bağlanmıştır. Ülkemizde çocukların yaş-boy-kilo ortalamalarını gösteren tablolar incelendiğinde 36 kg ve 140 cm sınırlamasının işaret ettiği yaş ortalaması 50 persentil dikkate alındığında 10-11 yaş aralığıdır. Yani 11 yaşındaki çocukların bile yarısı bu sınırların altında kalmaktadır. Çocuğun ailesinden ayrıldığı ve iradesini ortaya koyduğu ilk toplumsal alan ilköğretimdir. 7 yaşındaki bir çocuk kendi başına okula gidebilir, eğitim alabilir. 7 yaşındaki çocukların % 90 lık kısmı ortalama 18,5 kg ve 114 cm’nin üzerindedir. Bu uygulama için sadece yaş kriterini dikkate almak da sıkıntılı olabileceğinden, bu yaşa ait alt değerler kriter seçilmelidir. 36 kg ve 140 cm tercihi, 7 yaşa göre revize edilmelidir. “

UYGULAMADA CİDDÎ

SIKINTI YAŞANACAK

Çocukların seyahat güvenliği açısından getirilen uygulama ilke olarak yerinde olsa dahi, zorunluluk kriterleri uygulamada ciddî sıkıntı ve tartışmalara sebep olacağını ifade eden Hüseyin Çaprak, nüfusumuzun % 17 sinin 11 yaş altında olduğu dikkate alındığına dikkat çekerek şu görüşleri dile getirdi: “Çocukların ulaşımında yeni engeller oluşacağı görülmektedir. Mevcut kriterlere göre 13 yaşındaki çocuğa dahi koltuk zorunluluğu nedeni ile çocukların olumsuz psikolojik etki altında kalacağı unutulmamalıdır. Zorunluluk nedeni ile çocuk koltuğu satışlarında ciddî artış yaşanmış, fahiş kâr arzularına zemin hazırlanmıştır. Yönetmelik’te acilen değişikliğe gidilerek boy ve kilo değerleri revize edilmeli, uygulanabilir hale getirilmelidir. Aksi uygulamada denetimlerde sübjektif uygulamalar yaşanacak boy ve kilo tesbitinde tartışmalara neden olacaktır. Özel araçlarda getirilen zorunluluk dikkate alındığında okul servisleri, toplu taşıma araçları ve ticari taksilerin de kapsama alınması gerekmektedir. Fakat şu an için yoruma açık olan bu durum sayılan araçlarda çocuk koltuğu bulunması gereksinimi doğurmaktadır. Bu ise kabul edilebilirlik ve uygulamadan uzak bir durumdur.”

29.05.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  Başakşehir’de kültür günleri

  Çocuk koltuğuna tepki

  Keneler vücuttan "Kene Kartı" ile çıkarılacak

  İstanbul’un fethinin bir romanı bile yok

  Kurumlar ‘e-Devlet’e mesafeli

  Muş'ta 2 aile arasında bıçaklı kavga çıktı: 6 yaralı

  Bu otelde sigara içen çalışamıyor

  Denizli'de 185 evi su bastı

  Arılar hayatımızı direkt etkiliyor

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.