29 Mayıs 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Yurt Haber

Kurumlar ‘e-Devlet’e mesafeli

E-Devlet projesi kapsamında uygulanmaya konulan Kimlik Paylaşım Sistemi’nin (KPS) yeterince kullanılmaması, kırtasiyeciliğin ortadan kaldırılmasını engelliyor.

Nüfus Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, 2006 yılında kabul edilen 5490 Sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu, kişinin doğumundan ölümüne kadar kişisel ve medeni durumuna, uyrukluğuna ve bunlarda meydana gelebilecek değişikliklere ait tabiî ve hukukî olayların belirlenip belirlenmesi, bu amaçla düzenlenmiş kütüklere yazılması, elektronik ortamda ulusal adres veri tabanının oluşturulması ve nüfus kayıtları ile adres bilgilerinin ilişkilendirilmesini sağlamayı amaçlıyor.

Kamu kurumlarında kırtasiyeciliğin, zaman kaybının ve israfın önlenmesi, vatandaşa daha etkin hizmet verilebilmesi için MERNİS sistemi ile tüm vatandaşların nüfus kayıtları bilgisayar ortamına aktarıldı. Kimlik Paylaşım Sistemi (KPS) ile kamu kurum ve kuruluşlarının vatandaşın ikamet ve kimlik bilgilerine on-line olarak ulaşmaları sağlandı. Ancak, aradan geçen 4 yıllık sürede kurumlar eski alışkanlıklarından vazgeçemediği için halen birçok kurum nüfus ve ikamet bilgilerini vatandaştan talep ediyor. Nüfus kaydı veya yerleşim yeri belgesi (ikamet belgesi) almak isteyen vatandaşlar, nüfus müdürlüklerinde yığılmalara sebep oluyor. Böylece, hem vatandaşın zaman israfı, hem kırtasiyecilik devam ediyor. Nüfus ve kimlik bilgilerinin bilgisayar ortamından istenildiği vakit anında kamu kurumlarından alınabilmesini sağlayan sistemin işlerliği için birçok yasal düzenleme yapıldı.

Kanunun yürürlüğe girmesinin ardından Başbakanlığın 2006 tarihli 33 numaralı genelgesinde bütün kamu kurum ve kuruluşlarının sistemlerini yeni uygulamaya göre uyarlamaları istendi. Başbakanlığın aynı yıl yayınladığı 8 numaralı genelgesinde ise kırtasiyeciliğin kaldırılmasının hükümetin öncelikli hedeflerinden biri olduğu vurgulanarak, kamu kurum ve kuruluşlarının nüfus müdürlükleri ve vatandaştan yerleşim yeri ve nüfus kayıt belgesi talep etmemesi, kurum ve kuruluşların bu bilgileri KPS’den almaları istendi. Ayrıca, ‘’Kamu Hizmetlerinin Sunumunda Uyulacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmelik’’ de kırtasiyeciliği sona erdirmeyi amaçlayan KPS uygulaması ile ilgili ayrıntılı bilgilere yer verildi.

Bütün bu düzenlemelere rağmen eski alışkanlıkların bırakılmaması, nüfus müdürlüklerinde yoğunluğa neden oluyor. Nüfus müdürlüklerinden alınmak üzere vatandaştan en çok belge talep eden kurumların başında SGK geliyor. SGK, işe yeni başlayan vatandaşlardan nüfus kayıt örneği ve yerleşim yeri belgesi talep ediyor. Vatandaştan en çok belge talep eden kurumlar arasında okullar ikinci sırada geliyor. Kayıt ve nakiller için yerleşim yeri belgesi isteyen okullar, ayrıca bursluluk ve parasız yatılı okullara başvuru sırasında da aynı belgeleri talep ediyor.

29.05.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  Başakşehir’de kültür günleri

  Çocuk koltuğuna tepki

  Keneler vücuttan "Kene Kartı" ile çıkarılacak

  İstanbul’un fethinin bir romanı bile yok

  Kurumlar ‘e-Devlet’e mesafeli

  Muş'ta 2 aile arasında bıçaklı kavga çıktı: 6 yaralı

  Bu otelde sigara içen çalışamıyor

  Denizli'de 185 evi su bastı

  Arılar hayatımızı direkt etkiliyor

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.