30 Mayıs 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Yasemin GÜLEÇYÜZ

Şefkat KahramanlarI (18)


A+ | A-

Kastamonu’nun hanım Nur kahramanları:

Hacer, Zehra, Aliye Hanımlar...

Bediüzzaman Hazretleri, 1936 yılının baharında Eskişehir Hapsinden tahliye edildikten sonra Kastamonu’ya sürgün olarak gönderilir. Uzun bir müddet polis karakolunda kalmaya mecbur edilir. Sonrasında karakolun tam karşısındaki bir evde, göz hapsi altında sekiz yıl geçirir.1 Kur’ân ve iman hizmetine bütün zorluklara rağmen yılmadan devam eder.

Bediüzzaman Hazretlerinin tabiriyle “erkeklerden ziyade Risâle-i Nur’a yapışan” Kastamonulu hanım nur kahramanlarından Saniye Çolakgil, Asiye Mülazımoğlu, Ulviye ve Lütfiye hanımları sizlere tanıtmıştık.

Özellikle Kastamonu ve Emirdağ Lâhikası’nda isimleri sıkça geçen diğer hanımlar bu haftaki konuğumuz: Hacer, Zehra, Aliye Hanımlar…

Onları tanıyanların hatıralarını paylaşalım sizlerle…

FATMA AYDOĞDU URAL ANLATIYOR

Bediüzzaman Hazretlerinin Kastamonu’da sürgün bulunduğu yıllarda küçük bir çocuk olan Fatma Aydoğdu Ural’ın hatıralarını daha önce sizlerle paylaşmıştık. Ural, annesi Hikmet Hanımla sıkça görüşen Hacer ve Zehra hanımları bakın nasıl anlatıyor:

“Kastamonu’da Üstadın kaldığı evin altında oturan Hacer Teyze, ona yardımcı olabilmek için Üstad Hazretlerine gidip çamaşırlarını istermiş. Üstad Hazretleri vermek istemezmiş, ama Hacer Teyze yalvararak, alır yıkarmış. Bu hatıralarını bize sevinerek anlatırdı.

“Hacı Zehra Teyze (Kastamonu’da ona âşık Zehra derlerdi) bize sık sık gelir, Üstad Hazretlerini anlatırdı: ‘Mahşer günü Peygamberimiz (asm) sancağını açacak, Üstadımız Hazretleri de sancağını açacak, bütün Nurcular o sancağın altında olarak Peygamber sancağının altında toplanacak’ derdi. Ben çok duygulanırdım.

Annem (Hikmet Tümer) çok dindar bir kadındı. Aşık Zehra Teyze sık sık annemi görmeye gelirdi. Bir gün annem Zehra Teyzeye, ‘Bu oğlumun hâli ne olacak, bu çocuk nasıl uslanacak?’ diye üzüntüsünü anlatmış. O da, ‘Sen onu Mehmet Feyzi Efendiye gönder, bak nasıl değişecek’ demiş. Kardeşim iki arkadaşı ile Mehmet Feyzi Hazretlerine gittiler ve bir daha ayrılamadılar. Risâle-i Nur, Arapça ve Farsça dersi aldılar. Günler geçti, kardeşim bambaşka bir insan oldu.

“Hacı Zehra Teyze, Üstad Hazretleri nereye sürülse hemen gidip ziyaret edermiş. Bir defasında kaldığı hapishaneye gitmiş gardiyan içeri almamış. O da hapishanenin arka tarafına gidip kimseye görünmeden Üstadın kaldığı hücrenin önüne gelmiş. O anda Üstad Hazretleri dışarı bakıyormuş. Hemen, ‘Üstadım, nasılsınız bir ihtiyacınız var mı?‘ diye sormuş. Üstad, rutubetli ve soğuk hücrede kış günü çok üşümekteyken, ‘Bana odun bul getir!‘ demiş. Hacı Zehra Teyze hemen çarşıya koşup bir yük odun alarak Üstada ulaştırmış.”

SANİYE ÇOLAKGİL ANLATIYOR

Daha önce hatıralarını paylaştığımız Saniye Hanım, Hacer, Zehra ve Aliye hanımları bakın nasıl anlatıyor:

“Biz en zor zamanlarda Ulviye, Lütfiye, Aliye ve Aşık Zehra ile biraraya gelir, Risâle okurduk.

“Lütfiye ve Aşık Zehra, ağa hanımlarıydı. Zehra, Risâle-i Nur’lar okununca dayanamaz, hep ağlardı. O yüzden adı ‘aşık’ kaldı. ‘Okuyamıyorum’ diye çok üzülürdü. Ben okurken onu tesellî eder ‘Okudun gibi oldu’ derdim. Çocuğu yoktu. Evlenirken perde ve yastık örtülerine kadar her şeyini dantelden yaptırmıştı. Beyi öldüğünde onu ağa evinden kovdular. Karanlık bir evde kalırdı. Dünyaya itibar ettiği için eski günlerini hatırladığında çok üzülürdü.

“Aliye Hanım; çocuğu öldükten sonra kendini ancak Risâlelerle tesellî edebilmiş bir hanımdı.”

RİSÂLE-İ NUR’UN FITRî TALEBELERİ...

Evet, Aliye ve Zehra Hanımlar Bediüzzaman Hazretlerinin tâbiriyle “dünyadan ürkmüş, bir derece küsmüş kadınlar” taifesinden…

Çocuğu vefat eden ya da zengin bir Ağa olan eşi öldükten sonra evinden kovulan, karanlık bir evde oturmaya mecbur kalan bir hanım dünyanın cazibesinden ne kadar etkilenebilir ki?

Dünyanın ve içindeki parıltılı şeylerin fani olduğunu anlayan bir kadın, elbette ki ruhunda ve kalbinde açılan yaralarına Risâle-i Nur’daki iman hakikatlerinden merhemler sürecek, beka âlemine talip olacaktır…

Bediüzzaman Hazretleri Emirdağ Lâhikası’nda Risâle-i Nur’un fıtraten ve zamanın vaziyetine göre talebesi olacak kişileri tanımlarken hanımlar için bakın neler söylüyor:

“Risâle-i Nur’un ikinci kısım talebeleri: Fıtraten Risâle-i Nur’a muhtaç, bir derece de dünyadan ürkmüş veyahut küsmüş kadınlardır. Hususan bir derece yaşlı da olsa, Risâle-i Nur, ona hakikî bir gıda-yı mânevîdir. Çünkü Risâle-i Nur’un dört esasından birisi şefkattir ki, ism-i Rahimin mazhariyetinden gelmiş. Kadınların da en esaslı hassaları ve fıtrî vazifelerinin mayası şefkattir.”

RİSÂLE-İ NURLARDA HACER, ZEHRA VE ALİYE HANIMLAR..

* Kastamonu’nun Zehraları, Hacerleri, Lütfiyeleri, Ulviyeleri, Necmiyeleri başka bir sahada (hanımlar âleminde) Nur hizmetinde Feyzi’ye arkadaşlık ediyorlar. (Emirdağ Lâhikası, Bediüzzaman Said Nursî)

* Hem lâtif, hem güzel, zarif bir hadiseyi söyleyeceğim. Bu memlekette Risâle-i Nur’a erkeklerden ziyade fedakârane yapışan ihtiyar hanımlar ve ihtiyare hükmünde masume genç hanımlar, eski zaman sırmalı ve yaldızlı gelinlik cihâzâtının içinde kıymettar parçaları Risâle-i Nur’un eczalarının ciltleri üstüne çekip, bütün risâleler altın yaldızıyla ciltlenmiş gibi bir tarza girdi. Risâle-i Nur’un manen güzelliğine ve Hüsrev ve Tahiri ve Ali’lerin ve Hasan ve Atıf ve Asım gibi kardeşlerimizin yaldızlı yazılarının cemâline, cildi üstünde de şirin bir güzellik daha ilâve ettiler. Hafız Ali’nin mektubunda yazdığı Ümmühan ve Şahide değerinde, burada Risâle-i Nur’a bütün kuvvetiyle çalışan çok hemşirelerimiz var. Meselâ, Asiye, Saniye, Ulviye, Lütfiye, Aliye gibi Risâle-i Nur’un şakirtleri, oradaki hemşirelerine ve kardeşlerine selâm ve duâ ediyorlar.” (Kastamonu Lâhikası, Bediüzzaman Said Nursî, s. 115)

* Ramazanınızı, Leyle-i Kadrinizi, hem bayramınızı tebrik ederim. Kastamonu’da iken nasıl her gün duâlarımda ve manevî kazançlarımda Nur’un has şakirdlerinden Âsiye, Ulviye, Lütfiye’ler, Zehra’lar, Şerife’ler, Hacer’ler, Necmiye’ler, Nimet’ler, Aliye’ler hissedar olmak için mânen yanımda bulunuyordular; aynen şimdi de öyledirler. (Emirdağ Lâhikası, Bediüzzaman Said Nursî)

Not: Önümüzdeki hafta Şefkat Kahramanları’nda yine Kastamonu Nur Şahitlerinden, aynı zamanda ünlü romancı Bekir Yıldız’ın da annesi olan Hatice Yıldız var.

Dipnot:

1- Bediüzzaman Said Nursî, Tarihçe-i Hayat, Kastamonu Hayatı.

30.05.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (23.05.2010) - ŞEFKAT KAHRAMANLARI (17)

  (16.05.2010) - Şefkat kahramanlarI (16)

  (09.05.2010) - Şefkat kahramanları (15)

  (02.05.2010) - Şefkat kahramanları (14)

  (25.04.2010) - Şefkat kahramanları (13)

  (18.04.2010) - Şefkat kahramanları (12)

  (11.04.2010) - Şefkat Kahramanları (11)

  (04.04.2010) - Şefkat kahramanları (10)

  (28.03.2010) - Şefkat Kahramanları (9)

  (21.03.2010) - Şefkat Kahramanları (9)


Son Dakika Haberleri

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Abdullah ŞAHİN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet BATTAL

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Hakan YILMAZ

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehmet YAŞAR

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Saliha FERŞADOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.