19 Mayıs 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Suna DURMAZ

İsrail’de Arap olmanın faturası çok ağır!


A+ | A-

Geçen haftaki makalemin konusu Kudüs’ün Şeyh Cerrah Mahallesi sakinlerinden olan Fevziye-el Kürd ile Kuveyt’te yaptığım bir söyleşiydi.

Kudüs haberlerini medyadan takip ederken, her vicdan sahibi insan gibi çok acı duyuyordum. Ancak Filistinli kardeşlerimizin çektiklerini olayların içinde yaşayan birinin dilinden dinlerken apayrı bir acı duydum. Fevziye Hanımı dinlerken hissettiğim bu acı, Yahudi toplumunun ruh yapısı hakkında önemli tesbitleri bulunan İsrailli akademisyen İsrael Shahak’ın “İbranice bilmeyenler İsrail konusundaki gerçekleri hiçbir zaman tam mânâsıyla öğrenemez” tesbitini doğrular nitelikteydi.

Evet, İsrail’de olup bitenin gerçek yüzünü öğrenebilmek için iki yol var:

Ya İbranice bilip Yahudilerin içine gireceksiniz; böylece yüzyıllar boyunca yaşamış oldukları azınlık psikolojisini ve bu psikolojinin doğurduğu ruhî hastalıkları anlayacaksınız. Ya da onlarla iç içe yaşama durumunda kalan Filistinlilerin dili Arapçayı bileceksiniz. Çünkü İsrael Shahak’ın da üstüne basarak söylediği gibi, İsrail hakkındaki gerçekler Amerika ve başka ülkelerde yalan yanlış bir şekilde medya haberlerine yansıtılmaktadır. (İsrail’de Yahudi Fundamentalizmi, s. 33)

Fevziye Hanımla yaptığım sohbette buna iyice kanaat getirdim. Ve bu kanaat, zihnimde eskiden beri var olan İbranice öğrenme isteğini daha da kuvvetlendirmeye başladı.

İsrail işgali altındaki Filistin topraklarında yaşamanın faturası çok ağır ve bu fatura öyle herkesin katlanabileceği cinsten değil!

Vatanını istilâ eden gurabâ tarafından sokağa atılmak; okuma veya iş sahibi olmaya karşılık arkadaşları aleyhine casusluk yapmaya teşvik edilmek; şantaja mâruz kalmak; uyuşturucu tuzağına düşürülmek; her türlü vesileyle İsrail devletine borçlandırılmak ve bu borçlara mukabil evini satmaya zorlanmak; duvarları çatlayan, boyası dökülen evini tamir izni alabilmek için belediye koridorlarında bin bir türlü zahmete katlanmak; bahçenden topladığın yeşillikleri satma özgürlüğüne sahip olamamak...

Dedelerden yâdigâr kalan zeytin ağaçlarının, portakal bahçelerinin, üzüm bağlarının üzerinden İsrail buldozerlerinin geçmesine seyirci kalmanın acısını iliklerine kadar hissetmek; aç kalma tehlikesi yüzünden İsrail yerleşim birimi inşaatlarında çalışmak zorunda kalmak ve bunun doğurduğu vatana ihânet damgasını kara bir leke gibi ömür boyu alnında taşımak....

Doğum sancılarını konrol noktalarında çekmek, kasıtlı olarak yapılan uzun teftiş neticesinde hastahaneye yetişememek ve hemen oracıkta, sokak ortasında doğum yapmak durumunda kalmak ve dolayısıyla utançtan yerin dibine girmek!

İki-üç yüz metre mesafedeki okula gidebilmek için iki-üç kilometre yol kat etmek; okula yetişebilmek için küçücük el ve bacaklarla, Filistin topraklarının boğazına bir yılan gibi dolanmış olan beton duvarın üstüne tırmanmak zorunda kalmak; okul yolunda karşılaşılan yerleşimcilerin kin dolu sözlerle sataşmalarına sabretmek mecburiyeti hissetmek gibi daha nice zulümlerle dolu, izzet-i nefse çok ağır gelen bir faturadır İsrail’de Arap olmak!

Araplardan yok olmaları isteniyor

Hangi dinden olursa olsun insanlığından zerre miktar kalmış olan her bir fert, bir insanlık borcu olarak Filistinlilere uygulanan zulmü bir şekilde dile getirmeli.

İsrail’in liberal görüşlü Haaretz gazetesi yazarlarından Amira Hass ve Gideon Levy insanlığını kaybetmemiş olan Yahudilerden. Her ikisi de gazetede yazdıkları makalelerde sıklıkla Filistinlilere veya onlarla bağlantı kurmak isteyen yabancılara yapılan İsrail zulmünü dile getiriyorlar.

Gideon Levy 13.5.2010 tarihli Haaretz’de İsrail vatandaşı olan Arapların diğer Araplardan daha fazla hakka sahip olduğu görüşünün yanlış olduğunu ortaya koyan “Charge: Arap” makalesinde İsrail vatandaşı Araplara yapılan haksızlıkları sergiliyor.

Levy’ye göre İsrail vatandaşı olan bir Arap, kendi toprakları üzerine inşa edilmiş olan “Üst Nazareth” veya “Carmil”de ev satın alamaz; Telaviv’de apartman kiralayamaz.

Yahudilerin yanından geçerken yüksek sesle Arapça konuşamaz; çünkü Yahudiler Arapça duymak istemezler.

Araplardan Yahudilere ev yapmaları istenir, ama inşaat esnasında Arapça radyo dinlemelerine izin verilmez!

Sırf Arap oldukları için Ben-Gurion Havaalanına uçak saatinden 4 saat önce gitmeleri gerekir.

İsrail Parlamentosunda çalışan 469 kişiden 6’sı, Başbakanlık Ofisi çalışanlarının yüzde 1.3’ü, İletişim ve Ulaştırma Bakanlığı çalışanlarının yüzde 2’si Araptır. İsrail’in demografik yapısını bozduğu için çok çocuk doğurmamaları istenir

Filistinli oldukları halde azınlık statüsü verilerek kendilerine “İsrailli Arap” denir. Gideon Levy İsrail vatandaşı Arapların uğradığı haksızlıkların sebebini daha makalenin başındayken özetlemiş:

“Arap vatandaşlarımızdan ne isteyebiliriz?”

“Hakikatte onlardan istediğimiz tek şey yok olmalarıdır!”

19.05.2010

E-Posta: [email protected]@hotmail.com


 
Sayfa Başı  Geri


Önceki Yazıları

  (13.05.2010) - 15 milyon dolara evini satmayan Kudüslü mücâhide

  (05.05.2010) - Yemen’in çocuk gelinleri

  (20.04.2010) - TRT El-Türkiye için birkaç tavsiye

  (11.04.2010) - İstibdat (2)

  (04.04.2010) - İstibdat (1)

  (28.03.2010) - Kur’ân-ı Kerim vird-i zebânımızdır

  (21.03.2010) - Otuz sekiz bin yürek Allah! Allah! dedi

  (14.03.2010) - Elmas dünyasında beş gün

  (14.02.2010) - İsrail ve Nessos’un zehirli gömleği

  (07.02.2010) - Dubai’nin şöhreti kirleniyor

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Abdullah ŞAHİN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet BATTAL

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Hakan YILMAZ

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehmet YAŞAR

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Saliha FERŞADOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Yeni Asya Gazetesi - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat-Promosyon - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım