15 Haziran 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Yurt Haber

 

Akdenİz fokuna kİmlİk kartI

Mersİn’İn Erdemli ilçesinde kurulu ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Cemal Gücü, 1994 yılından bu yana Akdeniz Foklarının korunmasına yönelik çalışmalar yürüttüklerini anlattı.

Akdeniz’de 300, dünya genelinde ise sayıları 500 dolayında olduğu tahmin edilen bu türe ilişkin yapılacak araştırmalarda güvenilir bir araştırma metodunun bulunmaması sebebiyle çalışmalarının zorlu geçtiğini dile getiren Gücü, ancak 1994 yılından bu yana yürüttükleri çalışmalarla oldukça deneyim kazandıklarını, bunun da uluslararası arenada dikkat çeker hale geldiğini belirtti. Geçen yıl Birleşmiş Milletler Özel Çevre Koruma Alanları Merkezi (RAC/SPA) ile Akdeniz Fokları’nın dinlenmek ve üremek amacıyla kullandığı mağaraların belirlenmesi üzerine bir çalışma başlattıklarını bildiren Gücü, çalışmaya ilişkin şu bilgileri verdi: ‘’Hatay-Suriye sınırından Antalya’ya Finike’ye ve KKTC’ye kadar olan bütün sahillerdeki fokların yaşadığı mağaraları tek tek yüzerek belirledik. RAC/SPA’nın desteğiyle, fokların yaşam alanı olarak belirlediğimiz bu mağaralara onlara rahatsızlık vermeden görüntü alabileceğimiz fotokapanlar yerleştirmeye başladık. Bu sayede mağaraya giren fokların haberleri bile olmadan fotoğrafları çekilmeye başlandı. Fotokapanlardan elde ettiğimiz fotoğraflarla, bir tür kızılötesi izleme sistemi olan foto tanımlama yöntemini kullanarak her fok için ayrı bir kimlik kartı çıkartmaya başladık.’’

Doç Dr. Gücü, bugüne kadar 25 fotokapandan 100’ün üzerinde fotoğraf elde ettiklerini dile getirerek, bu fotoğrafları kullanarak 40 fokun kimlik kartını hazırladıklarını kaydetti. Çalışma sayesinde fokların hayat alanları, üreme yerleri, göç yollarının yanı sıra bölgede fok sayısının netleştirileceğini anlatan Gücü, sistem sayesinde fokları anlık olarak izleyebilir hale geldiklerini söyledi.

KİMLİKLER NASIL OLUŞTURULUYOR?

Gücü, 6 kişinin yer aldığı proje kapsamında ilk etapta mağaralara yerleştirilen fotokapanlardan gelen fotoğrafları değerlendirerek, fokları tanımlamada vücut üzeri yara, leke gibi özelliklerini belirlediklerini söyledi. Daha sonra bu özellikleri ‘’yara grafikleri’’ diye nitelendirdikleri grafiğe aktardıklarını anlatan Gücü, şunları kaydetti: ‘’Bu işlemin ardından da fokun tanımlanmasında yeteri kadar özellik belirlenen fok için kimlik çıkartılıyor. Kimliğin üzerinde de fokun tüm belirleyici özelliklerinin bulunduğu fotoğrafı, kullandığı mağaraların haritası, yaşadığı alan ve mümkünse soy ağacını yerleştiriyoruz. Çalışma sayesinde bir başka alanda yeni bir fok gördüğümüz zaman kimlik kontrolünü yapacağız. Çalışmanın en büyük yararı, bölgemizde kaç tane fokun yaşadığını tam olarak netleştirilmesi. Fokların göçleri hakkında bilgi sahibi olmamız da bir diğer amacımız.’’ Doç. Dr. Gücü, oluşturdukları geniş kimlik arşivinin Akdeniz Foklarının hangi güzergahı kullanarak nereye gittiklerinin tespitinde bilimsel verilere ulaşacaklarını kaydetti.

15.06.2010


 

Taksi şoförleri sigortasız

İstanbul başta olmak üzere birçok şehirde taksi şoförleri sigortasız çalışıyor.

Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Türkiye Partisi Merkez Karar Yürütme Kurulu üyesi Prof. Dr. Volkan Akyol, trafik denetimlerinde sigorta sorgulaması yapılması gerektiğini söyledi. İstanbul, İzmir, Ankara ve Bursa gibi büyükşehirlerde 500 bin TL’yi bulan taksi plakalarıyla ekmek paralarını kazanmaya çalışan şoförlerin büyük bölümünün sigortasız olduğunu dile getiren Prof. Dr. Volkan Akyol, trafik denetimlerinde sigorta sorgulaması yapılması gerektiğini söyledi. 18 bin taksinin bulunduğu İstanbul’da yaklaşık 36 bin sürücünün sigortasız olarak taksi şoförlüğü yaptığını kaydeden Prof. Dr. Akyol, “Taksi plakası sahipleri genelde şoförlük yapmıyor. Araçlarını şoförlere kullandırtıyor. Ancak bu sürücülerin neredeyse tamamı sigortasız. Her gün onlarca insanı bir yerden bir yere taşıyan bu insanların sosyal güvencesinin bulunmaması kabul edilemez. Trafik kontrollerinde diğer evraklarla birlikte sigorta kontrolü yapılmalı” diye konuştu. Bursa’da Çekirge Hizmet Taksi ve Acemler Bulvar Taksi duraklarında çalışan şoförlerin sigortalarının araç sahipleri tarafından yapılmasını sevindirici bir gelişme olarak nitelendiren Prof. Dr. Aksoy, bunun bütün Türkiye’ye örnek olması gerektiğini sözlerine ekledi.

15.06.2010


 

İstanbul yolları gece asfaltlanacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ‘asfalt sezonu’na start verdi. 15 Haziran’da başlayacak ve 23.00-06.30 saatleri arasında yapılacak çalışmalarda yaklaşık 850 kilometrelik yol asfaltlanacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada, hava şartlarının elverişli olduğu ve trafik yoğunluğunu olmadığı yaz aylarında asfatlama çalışmasına başlanacağı belirtildi. 2010 yılı asfalt yapım ve onarım sezonunun 15 Haziran’da başlayacağının ifade edildiği açıklamada, “Asfalt kaplama ve onarım çalışmaları, İstanbul Büyükşehir Belediyesi sorumluğunda bulunan yol ve meydanlar için yapılan tespitler sonucu yolun durumuna göre tam kaplama, kısmi kaplama (yama) ve onarım çalışması şeklinde yapılacaktır. Bu çalışmalar sonucu bütün yollar rehabilite edilerek araç sürüş konforunun artırılması hedeflenmektedir. Çalışmalara ana ulaşım yollarındaki, trafik yoğunluğu ve uluslar arası düzeyde çok kullanılan öncelikli yollardan başlanacaktır. Bu kapsamda metrobüs güzergâhı, Avcılar kuzey-güney yan yollar, Haliç köprüsü, E-5 (100) karayolu Kartal-Tuzla arası, 0-1 Yolu-Fenarbahçe stadı arası, TEM bağlantı yolları E-5 (D-100) yan yollar ve şehir içi önemli arterler öncelikle onarılacaktır” denildi.

15.06.2010


 

Vatandaş, sahte polis karşısında Valiyi aradı

Bursa’da, kendisini ‘polis’ olarak tanıtan bir kişinin yürüttüğü bir soruşturma için kontör talebinde bulunmasını gerçekçi bulmayan vatandaşın duyarlılığı dolandırıcılığın da önüne geçti.

Söz konusu vatandaş, Bursa Valisi Şahabettin Harput’u arayarak, “Sayın Valim polis kontör istiyor vereyim mi?” diye sordu. Vali Şahabettin Harput, cep telefonu numarasını Bursalılarla paylaşmıştı. Vali Harput, son olarak İznik ilçesinde temaslarda bulunurken, bir vatandaştan telefon geldi. Harput’u cep telefonundan arayan Mustafa K. isimli bir kişi, “Sayın Valim kendisini polis olarak tanıtan bir kişi 250 kontör istiyor, ne yapayım, vereyim mi?” diye sordu. Telefonu cevaplandıran Harput’un koruma polisi ise Mustafa K.’ya kesinlikle verilen numaraya kontör göndermemesini söyledi. Bunun üzerine Mustafa K. Vali Harput’a selâmlarını ileterek telefonu kapattı. Konuyla ilgili bilgi verilen Harput, “Vatandaşlarımızı uyarmamıza rağmen maalesef kontör dolandırıcıları yine mağdur ediyor. Halkımız şunu iyi bilsin ki polisimiz hiçbir vatandaşımızdan kontör istemez, isteyemez” dedi.

15.06.2010


 

Antakya’ya kuş bakışı

Antakya’yI kuş bakışı izlemek üzere yapılacak 13 seyir terasının montajına başlandı. Antakya Belediyesi’nin İzmir Caddesi çevresinde başlattığı çevre düzenlemesi devam ediyor.

Her biri 50 metrekare genişliğinde olan seyir terası, proje dâhilinde değişik 13 noktaya konuşlandırılarak şehrin değişik noktalarını izleme imkânına sahip olunacak. Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş çevreci bir anlayış ile yapımına başlanan proje kapsamında, ağaçların, yeşil alanların korunması ve gözetilmesinin ön planda tutulduğunu ifade etti. Savaş, bu çalışma ile insanların tabiat ile baş başa kalabilmesinin amaçlandığını belirterek, bu amaç ve doğrultuda yolların, çevre duvarların tamamı ile taşlarla döşeme işi yapılacağını söyledi.

15.06.2010


 

Asi Nehri temizlendi

Antakya Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğüne bağlı ekipler, Asi Nehrini botla temizleyerek, nehrin temiz ve güzel görünüme sahip olmasını sağladılar.

Sivil Savunma Müdürlüğü ile yapılan görüşmeler sonrasında müdürlüğe ait botun Asi Nehrine indirilmesi ile yapılan temizlik 2 gün sürdü. Yapılan temizlikte Asi Nehri üzerinde ve kıyısında bulunan bütün çöpler, kullanılan ağ ile toplandı ve nehrin temiz görünmesi sağlandı.

15.06.2010


 

Cep ile pancar sulanacak

Yozgat’In Boğazlıyan ilçesinde Elektrik Mühendisi Ergün Yazgan, çiftçilerin pancar sulamada kullanılan, su motorları ve dalgıç pompalarını cep telefonu kullanarak çalıştırabildiklerini söyledi.

Boğazlıyan’da 20 yıldır tarımsal elektrik başta olmak üzere bütün elektrik işlerinde faaliyetini sürdüren Yazgan Elektrik sahibi Elektrik Mühendisi Ergün Yazgan, tarımda öküzle çift sürme döneminin çoktan geride kaldığını belirterek, “Artık çiftçilerimiz su motorlarını ve dalgıç pompaları nerede olurlarsa olsunlar, cep telefonunun çektiği her yerden istedikleri zaman çalıştırıp, istedikleri zaman durdurabilecekler” dedi. Cep telefonunun artık sadece konuşmak veya sms atmak için değil, uzaktan kumanda olarak da kullanılabildiğini belirten Yazgan, “Çiftçilerimiz açısından son derece önemli, çiftçimiz artık cep telefonunu sadece konuşmak yerine tarlasındaki ürününü sulamada kullanacak. Cep telefonu sayesinde uzaktan kumanda sistemi çiftçimize hem zaman hem de ekonomik olarak çok ciddî katkı sağlayacak” dedi.

15.06.2010


 

Doludan zarar gören çiftçiler yardım bekliyor

Osmanİye’nİn Kadirli ilçesinde yaklaşık 1,5 ay önce etkili olan doludan zarar gören çiftçiler zararlarının karşılanmasını bekliyor.

Çiftçiler aniden bastıran ve 10 bin dönüm ekili araziye zarar veren dolunun, Yukarı Çiyanlı, Kayasuyu, Kesim, Oruçbey, Yenigün ve Sarıtanışmanlı köylerinde başta buğday, soya, mısır olmak üzere, erik, zeytin gibi bahçe ağaçlarına zarar verdiğini söylüyor. Yaklaşık bir saat süren dolunun Akarca yaylasında çam ağaçlarını kuruttuğunu söyleyen yaylacılar, akarca ormanının görüntü bakımından çok kötü olduğunu bir an önce yeniden ağaçlandırma yapılması gerektiğini ifade ettiler.

15.06.2010


 

Keneden bir kişi daha öldü

Yozgat’In Çekerek ilçesinde 3 Haziranda tarlada çalışırken vücuduna yapışan keneyi çıkardıktan 3 gün sonra rahatsızlanan bir kişi tedavi gördüğü Ankara Numune Hastanesi’nde hayatını kaybetti.

3 çocuk babası Adem K. (31), tarlada çalışırken vücuduna kenenin yapıştığını fark etti. Keneyi vücudundan çıkartan Adem K. 3 gün sonra rahatsızlanarak, Çekerek Devlet Hastanesi’ne başvurdu. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastalığı şüphesiyle Ankara Numune Hastanesi’ne sevk edilen Adem K. burada hayatını kaybetti. Son ölümle birlikte bu yıl Yozgat’ta KKKA hastalığı şüphesiyle hayatını kaybedenlerin sayısı 5’e yükseldi.

15.06.2010


 

İnşaatlarda hazır beton tavsiyesi

Türkİye’nİn önde gelen çimento ve hazır beton tedarikçisi ÇİMSA’nın Genel Müdür Yardımcısı Şahap Sarıer, inşaatlarda elle karılan betonun kullanılmasının tehlike arz ettiğini belirterek, inşaatçılara ‘’hazır betonu tercih edin’’ çağrısında bulundu.

Sarıer, bir faaliyete katılmak üzere geldiği Mersin’de, 1980 yılında Türkiye’de hizmet vermeye başlayan hazır beton sektörünün çok hızlı geliştiğini söyledi. Hazır betonun olmadığı dönemlerde insanların inşaat yaparken elle karılan betonları kullandığını hatırlatan Sarıer, ama daha güvenli olduğu yapılan incelemelerle belirlenen hazır betonun çok az olmamakla birlikte halen bazı bölgelerde kullanıldığını vurguladı.

15.06.2010


 

Marmaris’te orman yangını

Muğla’nIn Marmaris ilçesinde çıkan orman yangınında yaklaşık 1 dönüm alan zarar gördü. Alınan bilgiye göre, Marmaris’in Beldibi beldesinin Gökbel mevkindeki bir tepeden yükselen dumanı gören orman gözetleme kulesindeki görevliler, Marmaris Orman İşletme Müdürlüğü ekiplerine haber verdi.

İlçede konuşlu yangın söndürme helikopterinin havadan, arazözlerin ise karadan yaptığı müdahaleyle yangın büyümeden söndürüldü. Çıkış sebebi belirlenemeyen yangında, yaklaşık 1 dönüm orman alanı tahrip oldu.

15.06.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.