16 Haziran 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

İşsizlikte yüzde 12’nin altı zor

DELOİTTE Ekonomi Danışmanı ve Turkey Data Monitor Yönetici Ortağı Murat Üçer, işsizlikte yüzde 12’nin altının çok zor gözüktüğünü söyledi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Murat Üçer, Türkiye’nin sorunlarının başında gelen işsizlik konusunda tarımın sürekli istihdam oluşturmaya devam etmesini beklemenin yanlış olacağını, tarımın tam tersi şehre insan göndermeye başlayacağını o açıdan şu andaki dinamiğinin devamını beklememek gerektiğinin altını çizdi. Tarım dışı iş imkânı ile büyüme arasındaki ilişkilere bakıldığında özellikle yüzde 4 civarı büyümede Türkiye’nin yüzde 12 civarında bir işsizlikte takıldığını belirten Üçer, ‘’Yüzde 7 büyürsek o zaman ayrı. Ancak bana yüzde 12’nin altı çok zor gözüküyor’’ dedi. Üçer, Türkiye için en büyük riski ise büyümenin yavaşlaması olarak gördüğünü kaydetti.

İŞSİZ SAYISI YÜZDE 13.7’YE GERİLEDİ

Bu arada, Türkiye’de Mart ayında işsizlik oranı, geçen yılın aynı ayına göre 2,1 puan azalarak yüzde 13,7 olarak gerçekleşti. Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) verilerine göre, Türkiye genelinde işsiz sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre 338 bin kişi azalarak, 3 milyon 438 bin kişiye geriledi. İşsizlik oranı ise Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre 2,1 puan azalarak, yüzde 13,7 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik Şubat ayında yüzde 14.4, geçen yılın aynı döneminde yüzde 15.8 düzeayindeydi. Şehirlerde işsizlik oranı 2.4 puanlık azalışla yüzde 15.6, kırsal yerlerde ise 1.3 puanlık azalışla yüzde 9.7 oldu. Tarım dışı işsizlik oranı 2.2 puanlık düşüşle yüzde 16.7’ye indi. Genç nüfusta işsizlik oranı da 2.9 puanlık azalışla yüzde 24.6 oldu.

Türkiye genelinde işsiz sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 338 bin kişi azalarak 3 milyon 438 bin kişiye düştü. Şubat ayına göre de işsiz sayısı 126 bin kişi azaldı. Mevcut işsizlerin yüzde 10.5’ini (360 bin kişi) bu dönemde işten ayrılanlar oluşturdu. Mart’ta istihdam edilenlerin sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyon 593 bin kişi artarak, 21 milyon 741 bin kişiye yükseldi. Bu dönemde, tarım sektöründe çalışan sayısı 636 bin kişi, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı 957 bin kişi artış kaydetti. Türkiye genelinde işgücüne katılma oranı, bir önceki yılın aynı dönemine göre 1.7 puanlık artışla yüzde 48.2 olarak gerçekleşti. Kayıtdışı işsizlik oranı 0,8 puanlık artışla yüzde 42.1 oldu.

16.06.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Başlıklar

  Yatırıma ‘ideoloji’ engeli

  Bir Guatemala olamadık!

  Altın arttı, gümüşe talep yükseldi

  İşsizlikte yüzde 12’nin altı zor

  Şimşek: İşsizlik düşmeye devam edecek

  Emisyon hacmi ilk kez, 43 milyar liranın üzerinde

  Çorlu ASB’ye dev teknoloji yatırımı

  'Vitamin’ Suudi Arabistan’a gidecek

  Bütçe açığı, Mayıs’ta 10 milyar liraya çıktı

  Sanayide ciro ve siparişler düştü

  ‘Enerji Kimlik Belgesi, 1 Temmuz’dan itibaren zorunlu

  ‘Napolyon ve Kleopatra’ya kanmayın’ uyarısı

  Bursa’da evlerin kirası, İstanbul’da satış fiyatı arttı

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.