16 Haziran 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

 

Kur’ân bülbülleri için mezuniyet töreni

ISPARTA Mekke Kur’ân Kursunda, hafızlıklarını tamamlayan 16 öğrenci için hafızlık merasimi düzenlendi.

Program emekli imam hatip Eyüp Öztürk’ün okuduğu Kur’ân-ı Kerim tilâveti ile başladı. Açış konuşmasını Isparta Mekke Kur’ân Kursu yöneticisi Ahmet Karatuğ yaptı. Sırasıyla Bursa Nilüfer Görükle Camii imam hatibi Fatih Derdiyok ve Hilâliye Eğitim Vakfı Başkanı Abdullah Yılmaz tarafından Kur’ân-ı Kerim okundu. Daha sonra Süleyman Demirel Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İshak Özgel ve Isparta Mekke Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Halil İbrahim Ertunç tarafından günün anlam ve önemine dair konuşma gerçekleştirdi. Konuşmaların ardından genç hafızlar sahnedeki yerlerini aldılar ve İstanbul’dan dâvet edilen, Beyazıt Camii imam hatibi Suat Gözütok Kur’ân tilâvetinde bulundu. Akabinde genç hafızlar Kur’ân okuyup, dua yaptılar ve hediyeleri takdim edildi. Daha sonra öğle namazı ve namazı müteakip çevre il ve ilçelerden gelen dâvetlilere yemek ikram edildi ve mehteran gösterisi ile program sona erdi.

Isparta Mekke Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Halil İbrahim Ertunç’tan aldığımız bilgiye göre, Mekke Kur’ân Kursunun ilk mezunlarını 1998 yılında verdiğini ve 13 yıl içinde toplam 260 civarında hafız yetiştiğini, bu sayının 5 katına da Kur’ân öğretildiğini ifade etti. Ertunç, bu sene Mekke Eğitim Vakfının eğitim kurumlarında, Isparta merkezdeki erkek Kur’ân kursunda 150, Barla’da ki kız Kur’ân kursunda 100 talebenin eğitim aldığını, 17 erkek mezun, 20 de kız mezun verdiklerini belirtti. Ayrıca hızlı hafızlık yaptırma denemesinin başlatıldığını, hafızlığın süresini kısaltmaya çalıştıklarını da kaydetti.

16.06.2010


 

‘Kilim Aşkı’ savaşta zirve yaptı

PENDİK Belediyesinin düzenlediği ‘Pendik Uluslararası Geleneksel Sanatçılar Buluşması’ organizasyonuna katılan Boşnak San'atçı Amila Smajoviç, 90’lı yıllardaki Bosna Savaşı’nda tek bir kilim üretemediğini ancak; ‘Kilim Dokuma Aşkı’nın zirve yaptığını belirterek; “Savaşa tepkimi, sonraki yıllarda ürettiğim kilimlerle gösterdim” dedi.

Pendik Belediyesi, düzenlediği ‘Pendik Uluslararası Geleneksel Sanatçılar Buluşması’ organizasyonu ile yerli ve yabancı onlarca zanaatkâra ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Sahildeki Gösteri Merkezi’nde özel olarak hazırlanan çadırda, minyatürden ipek dokumaya, Tesbih’ten seramike kadar farklı san'at dallarındaki stantları görmek mümkün. İşte bunlardan biride, 45 yaşındaki san'atçı Amila Smajoviç. Bugüne kadar onlarca sergiye katılarak Bosna-Hersek’teki atölyesinde ürettiği kilimleri sergileyen ve büyük beğeni toplayan Amila Smajoviç, çarpıcı hayat hikâyesiyle de dikkat çekiyor. Bir san'atçının eser icra edebilmesi için yaşadığı çevrenin çok önemli olduğunu belirten ve 90’lı yıllardaki Bosna Savaşı’nı hatırlatan Smajoviç; “Savaş yılları çok sıkıntılıydı. O yıllarda kilim üretemedim ama içimdeki kilim dokuma aşkı zirve yaptı” dedi. Bir çok ülke gezen ve özellikle camilerdeki kilimlerin motiflerini inceleyen Smajoviç’in eserlerine önemli devlet adamları ve san'atçılar da talip olmuş. Bunlardan en önemlileri de İran’ın eski Cumhurbaşkanı Ayetullah Ali Ekber Haşimi Rafsancani olmuş.

16.06.2010


 

Çankırılı hanımlar el emeği göz nuru eserlerini sergiledi

ÇANKIRI Belediyesi Kadın Eğitim ve Kültür Merkezi’nin 5. dönem kurs sonu sergisi coşkuyla açıldı. Kursiyerler yıl boyunca yaptıkları el emeği göz nuru eserleri Tarihî Çamaşırhane’nin otantik atmosferinde sergiliyor.

Açılış töreninde bir konuşma yapan Belediye Başkanı İrfan Dinç, Kadın Eğitim ve Kültür Merkezinin yapmış olduğu çalışmalardan övgüyle bahsetti. Başkan Dinç, “İltifat anlamında değil hakikaten bizlerin göğsünü kabartan bizleri gururlandıran çok güzel çalışmalar yapıyorlar. Ben onlara sizlerin huzurunda çok teşekkür ediyorum. Belediyenin en önemsediğimiz ve gurur duyduğumuz çalışmalardan birisi kadın eğitim ve kültür merkezimizin çalışmalarıdır. Bu yıl 339 kursiyerimiz sertifika almaya hak kazanmıştır. Toplamda bugüne değin 1789 hanımefendiye Kadın Eğitim ve Kültür Merkezi olarak sertifika verdik. Bu kurslarımızda hanımlar hem el becerilerini geliştirme, hem hoşça vakit geçirme hem de kendi aralarında birlik ve beraberlik içinde dostane ilişkilerin geliştirilmesi anlamında Kadın Eğitim ve Kültür Merkezimiz çok önemli bir görev icra ediyor” diye konuştu.

16.06.2010


 

Selahaddin Yaşar ile Eminönü-Sirkeci Kültür Gezisi

İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Turizm Müdürlüğü’nün 2008 Yılından beri düzenlediği ve yoğun ilgi gören Kültür Elçileri Etkinlikleri devam ediyor.

2010 Yılı 3. Dönem faaliyetleri 18 Haziran 2010 tarihinde başlıyor. İstanbul sevdalılarını, yaşadıkları şehrin tarihini ve kültürünü daha yakından tanımalarını sağlamak için düzenlenen kültür gezilerinden oluşan faaliyetlere bütün İstanbullular katılabiliyor. Kontenjanlar sınırlı olduğu faaliyetlere son kayıt tarihi ise 18 Haziran 2010. Kayıt için; katılmak istenilen seminer ve gezilere, iletişim bilgileriniz ile [email protected] adresine göndermeniz yeterli olacak. Kültür Elçileri Etkinliklerinde gazetemiz yazarı Selahaddin Yaşar da 19 Haziran Cumartesi günü Eminönü-Sirkeci Kültür Gezisi’ni gerçekleştirecek. Programa katılım için iletişim bilgilerinizi [email protected] e-posta adresine bildirmeniz yeterli.

16.06.2010


 

Avrupa Edebiyatı Türkiye’de–Türkiye Edebiyatı Avrupa’da sona eriyor

AVRUPA Komisyonu Türkiye Delegasyonu tarafından finanse edilen “Kültür Köprüleri” programı çerçevesinde Goethe Enstitüsü’nün, Türkiye’nin 24 kentini ve 8 Avrupa ülkesini kapsayan “Avrupa Edebiyatı Türkiye’de – Türkiye Edebiyatı Avrupa’da” adlı geniş kapsamlı kültür projesi, uzun yolculuğunu 22–25 Haziran 2010 tarihleri arasında Brüksel’de tamamlıyor!

Projeye katılan tüm yazarların Avrupa Birliği Parlamentosu’ndaki “Edebiyat Buluşması”nda bir araya geleceği etkinlikler, ödüllü yazar Elif Şafak ile başarılı müzisyen Mercan Dede’yi aynı sahnede buluşturan benzersiz gala konseri ile sona erecek! Mayıs 2009’da başlayan “Avrupa Edebiyatı Türkiye’de–Türkiye Edebiyatı Avrupa’da” projesi; 8 Avrupa ülkesinden 44 yazarı, Türkiye’nin 24 kentiyle buluşturdu. Nisan 2010’da tamamladığı Türkiye turunun ardından, Türkiye Edebiyatının önemli isimlerini Sofya, Bükreş, Pecs, Viyana, Venedik, Zürih ve Essen/Ruhr 2010’a taşıyan proje; son durağı olan Brüksel’de muhteşem etkinliklerle son buluyor.

16.06.2010


 

Batı Anadolu’da Millî Mücadele hatıraları toplanıyor

AKŞEHİR; 9 ay 10 günlük bir süre içerisinde, Büyük Taarruz hazırlıklarının ve planlarının yapıldığı Batı Cephesi Karargâhı olma onurunu taşımaktadır.

Hazırlıkların tamamlanarak, birliklerimizin cepheye uğurlandığı tarih olan 24 Ağustos, Akşehir’de Onur Günü olarak kutlanmaktadır. Akşehir Belediyesi; sadece Akşehir’e özel değil, bir bölgeye yönelik millî bir hizmeti gerçekleştirmeyi planlamaktadır. Bu kapsamda düzenlenecek Batı Anadolu’da Millî Mücadele Anıları faaliyetinde; İstiklâl Savaşı’nı görmüş, o günleri yaşamış olan anne, baba ya da akrabaların anlattığı, bu güne kadar yazıya geçirilmemiş; cephede, cephe gerisinde, işgal altında kalan bölgelerde, köyde, şehirde yaşanmış anılar anlatılacaktır. Faaliyetin amacı; “Milletimizin bir daha Millî Mücadele yapmak zorunda kalmaması için her yaştan insanımıza; yaşanan olayları, sıkıntı ve zorlukları hatırlatmak ve bu anılara, 24 Ağustos Akşehir Onur Günü Etkinlikleri’nde yer verilerek Millî Mücadele ruhunu her daim canlı tutmak, gerçek hikâyelerle her yaştan insanımızın faydalanabileceği yazılı bir eser oluşturmak” olarak belirtiliyor. Konuyla ilgili olarak daha geniş bilgi almek için; [email protected] e-posta adresine mail atabilir ve 0 (332) 813 37 00 telefonu arayabilirsiniz. Ayrıca, “Akşehir Belediyesi Yazı İşleri Müdürlüğü Kültür ve Sosyal İşler Birimi 42550 AKŞEHİR/KONYA” adresine mektup gönderebilirsiniz.

16.06.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.