20 Haziran 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

 

Durdurun bu kanı

Türkiye-İran-Irak üçgeninde yer alan Hakkari’nin Şemdinli ilçesine bağlı Gediktepe mevkiinde askerî birliğe önceki gece 02.00 sularında terör örgütü PKK üyelerince düzenlenen saldırıda 8 asker şehit oldu, 14 asker de yaralandı.

MAYIN PATLADI: 2 ŞEHİT

Yaralanan askerlerden 4’ünün durumunun ağır olduğu belirtilirken, askerlerin tedavisine Hakkâri Askerî Hastanesinde devam ediliyor. Çatışmada 12 teröristin ölü ele geçirildiği açıklandı. Saldırının ardından güvenlik güçlerinin bölgede sürdürdüğü operasyonda da araziye döşenen patlayıcının infılâk etmesi sonucu 2 asker şehit oldu, 2 asker de yaralandı.

Durdurun bu kanı HakkÂrı'nın Şemdinli ilçesinde TürkiyeIrak hudut hattında bir sınır bölüğüne teröristlerce düzenlenen saldırıda, 8 asker şehit oldu, 14 asker yaralandı. Genelkurmay Başkanlığının bilgi notuna göre, sınır bölüğüne, bir grup terörist tarafından saat 02.00’da saldırıda bulunuldu. Çıkan çatışmada 8 asker şehit oldu, 14 asker yaralandı. Yaralı askerler hastanelerde tedavi altına alındı. Bölgeye takviye ekipler gönderilirken, gece boyunca silâhlı helikopter ve topçu ateş desteği sağlandı. Ayrıca Irak’ın kuzey bölgesinde tesbit edilen hedefler, Hava Kuvvetleri tarafından ateş altına alındı. İlk tesbitlere göre, çatışmada 12 terörist etkisiz hale getirildi. 4 askerin durumu ağır Hakkârı’nın Şemdinli ilçesine bağlı Gediktepe mevkiinde askerî birliğe düzenlenen saldırıda yaralanan askerlerden 4’ünün durumunun ağır olduğu belirtildi. Yaralı askerlerin tedavisine Hakkâri Askerî Hastanesi’nde devam ediliyor. Sınır bölgesinde görev yapan askerî birliğe, gece 02.00 sularında kalabalık bir terörist grup tarafından saldırı düzenlendi. Saldırı sırasında, RPG 7 roketatarlar ve uzun namlulu silâhların kullanıldığı, askerlerin de açılan ilk ateş sırasında şehit düştüğü öğrenildi. Saldırının ardından bölgeye çok sayıda takviye kuvvet gönderildiği, çatışma bölgesine silâhlı helikopter ve topçu ateş desteği sağlandığı kaydedildi. Ayrıca, Irak’ın kuzeyinde tesbit edilen hedefler savaş uçakları tarafından vuruldu.

YİNE MAYIN, 2 ASKER ŞEHİT

Hakkâri’nin Şemdinli ilçesindeki saldırının ardından güvenlik güçlerinin, terör örgütü PKK üyelerine yönelik sürdürdüğü operasyonda, araziye döşenen patlayıcının infılâk etmesi sonucu ilk bilgilere göre 2 asker şehit oldu, 2 asker de yaralandı.

20.06.2010


 

PROVOKASYON KAYGISI BÜYÜYOR

Hükümetin yaklaşık bir sene önce gündeme getirdiği “demokratik açılım” projesi tıkanma noktasına gelirken, Habur'daki tutuklamalar ile terördeki tırmanışın, Türkiye'yi yeni gerginlik ve provokasyonlara sürüklemesinden endişe duyuluyor.

BU ÇATIŞMA ADALETİ YARALAR

Ergenekon ve Balyoz dâvâlarındaki tahliyeler, yargıda yaşanan çatışmanın yeni bir aşaması olarak yorumlanırken, bu çatışmanın en çok adaleti yaralayacağına dikkat çekilerek, Çetin Doğan gibi sanıkların tehdit mesajları da düşündürücü bulunuyor.

20.06.2010


 

Bu fitneyi bertaraf edecek güçteyiz

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Teröre karşı topyekün mücadeledeyiz. Saldırıyı nefretle kınıyorum” derken, Başbakan Erdoğan da, “Terörü bertaraf edecek gücümüz vardır, terörle mücadelemiz devam edecektir” açıklaması yaptı.

Gül: Terör hiçbir zaman amacına ulaşamayacak

Cumhurbaşkani Abdullah Gül, terör örgütlerinin en büyük korkusunun daima gerçek bir demokrasi olduğunu kaydetti. Gül, “Halkımızın demokratik standartlarının yükselmesini kendisine tehdit olarak gören terör örgütü, bu son hain saldırısıyla gerçek yüzünü ve amacını bir kez daha herkese göstermiştir.” dedi. Gül, terör örgütü bitirilene kadar mücadelenin büyük bir kararlılıkla sürdürüleceğini vurguladı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Şemdinli’de 8 askerin şehit olmasıyla ilgili bir mesaj yayımladı. Saldırıyı lânetleyen Gül, “Şunu bir kez daha vurgulamak isterim ki: Bu saldırıların, devletimizi ve milletimizi zayıflatacağını, halkımızın huzur ve güvenliğini bozacağını düşünenler, büyük gaflet içindedirler. Terörü kullanan, onu himaye eden ve destek verenler, hiçbir zaman amaçlarına ulaşamayacaklardır” dedi.

Erdoğan: Terörü bertaraf edecek güçteyiz

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Hakkâri’deki terörist saldırıyla ilgili, “Bu tür hain saldırılar, mücadeledeki kararlılığımızı asla etkilemeyecektir. Hangi güçler adına taşeronluk yaptığı aziz milletimiz tarafından yakından bilinen terör örgütü yok edilinceye kadar mücadelemiz devam edecektir” dedi. Başbakanlık Basın Merkezi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Başbakan Erdoğan, Hakkâri’de terör örgütünün saldırısı sonucu 10 askerin şehit olması, 16 askerin de yaralanması dolayısıyla Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’a başsağlığı telgrafı gönderdi. Başbakan Erdoğan’ın telgrafı şöyle: “Hakkâri’de terör örgütünün saldırısı sonucu 10 askerimizin şehit olması, 16 askerimizin de yaralanmasından büyük üzüntü duydum. Her devletin olduğu kadar, Türkiye Cumhuriyeti devletinin de birlik ve bütünlüğünü koruma hakkı bulunmaktadır. Devletimiz bu hakkını kullanmada hiçbir tereddüte mahal vermeksizin, terörle mücadeledeki kararlılığını sonuna kadar sürdürecektir. Bu tür hain saldırılar mücadeledeki kararlılığımızı asla etkilemeyecektir. Hangi güçler adına taşeronluk yaptığı aziz milletimiz tarafından yakından bilinen terör örgütü yok edilinceye karar mücadelemiz devam edecektir. Devletimiz, kahraman şehit ve gazilerimizin eşsiz fedakârlıkları, milletimizin sağduyusu ile birlik ve beraberliğine, ülkemizin istikrarına kasteden bölücü fitnenin mutlaka üstesinden gelecektir. Bundan hiç kimsenin endişesi olmasın. Bu fitneyi bertaraf edecek kudret ve iradeye sahibiz. Bu çerçevede her türle bedeli ödemeye de hazırız.”

20.06.2010


 

Terör örgütünün işi taşeronluk

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, ‘’Bugün verdiğimiz 8 şehidimizle ilgili Genelkurmaydan tatmin edici bir açıklama bekliyorum’’ dedi.

TBMM Başkanı Şahin, Orman Genel Müdürü Osman Kahveci ile Orman Genel Müdürlüğüne ait helikopterle Karabük’ün Ovacık ilçesindeki Ovacık Sporcu Kamp Eğitim Merkezi bahçesine indi. Kahveci ile yeni yapılan orman yollarını inceleyen Şahin, gazetecilerin, Hakkâri’nin Şemdinli ilçesinde Türkiye-Irak hudut hattında bir sınır bölüğüne teröristlerce düzenlenen saldırıda, 8 askerin şehit olması ve 14 askerin yaralanmasıyla ilgili sorusunu cevapladı. Her şehit haberi duyulduğunda ülkedeki sağduyu sahibi herkesin büyük üzüntü duyduğunu vurgulayan Şahin, şöyle konuştu: ’’Ben de üzüntü duydum. Her şehit haberinden sonra ‘Allah rahmet eylesin, başınız sağ olsun vatan sağ olsun, milletimizin başı sağ olsun’ demek adet haline geldi. Bu değerlendirmeler, açıklamalar, vatandaşımızı artık tatmin etmiyor. Bundan birkaç gün önce şehit verdiğimiz bir gencimizin Çorum’daki babasının tesbiti beni çok etkilemişti. Şehit babası, ‘Biz koskoca bir devletiz, koskoca ordumuz var, birkaç çapulcu üzerinde neden etkili olamıyoruz, bunları susturamıyoruz’ demiştir. Bugün verdiğimiz 8 şehidimizle ilgili ben Genelkurmaydan tatmin edici bir açıklama bekliyorum. Bu şehit babasının hislerine tercüman olacak, tatmin edecek açıklama bekliyorum. Kamuoyu da bekliyor.’’ TBMM Başkanı Şahin, terör örgütünün arkasında artık kimlerinin bulunduğunun apaçık ortada olduğunu ifade etti.

20.06.2010


 

Taşeronlar Türkiye’nin önünü tıkamaya çalışıyor

AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Şemdinli’deki terörist saldırıda 8 askerin şehit düşmesi, 14 askerin yaralanması sebebiyle büyük üzüntü içinde olduklarını söyledi.

Vatandaşlara, sabır ve metanet göstermeleri tavsiyesinde bulunan Elitaş, “Ne zaman Türkiye önündeki engellerini yıkmaya çalışsa, bentleri aşmak için gayret gösterse, bu tür saldırılar oluyor” dedi.

Rixos Otel’de düzenlenen OSBÜK toplantısına katılan AKP Kayseri Milletvekili Mustafa Elitaş, konuşmasına, Şemdinli’deki hain saldırıyı kınayarak başladı.

Türkiye’nin, bölgesinde ve dünyada aktörlük rolüne yükseldiği dönemde terör olaylarının azdığına dikkat çeken Elitaş, “Türkiye’den habersiz hiç birşey yapılamayacağı günde, gücünü kuvvetini azaltmak için dış dünya ve birlikte kullandıkları taşeronlar Türkiye’nin önünü tıkamak için çalışıyorlar. Onun için sabır ve metanet gerekiyor” şeklinde konuştu. Herkesin birbirine destek olup bu kardeş kavgasının biran önce bitirilmesi gerektiğini aktaran Elitaş, bu konuda fikir birliği yapmanın çok önemli olduğunu ifad etti.

20.06.2010


 

Artık gençlerimiz ay yıldızlı tabutla gelmesin

Yozgat Şehit Aileleri Derneği (YOŞAD) Başkanı Zübeyir Altınok, Hakkari’de teröristlerce 8 askerin şehit edilmesini kınadı.

Artık bu saldırılara dur denilmesini isteyen Altınok, “Üç gün önce 2 tane aslanımızı toprağa verdik. Yerköy, Yozgat, tüm Türkiye kan ağladı. Şimdi yine 8 şehidimiz var, yüreğimiz yine yandı.” dedi. Yazılı bir basın açıklaması yapan Dernek Başkanı Altınok, üç gün önce şehit olan askerler için dökülen gözyaşının kurumadığını söyledi. Altınok, “Hakkâri Şemdinli’de terör örgütü PKK üyelerince saldırı düzenleniyor ve 8 askerimiz yine şehit oluyor. Genelkurmay Başkanlığı ve devletimiz buna artık dur demeli. İmralı canisi Güneydoğu’da terörist yandaşları çocukları da peşlerine alıp olay çıkartıyor, bütün Türkiye’ye tehditler savuruyorlar. Bebek katili İmralı’dan Kandili ve Avrupa’yı ve bütün dünyadaki PKK’lıları kumandayla yönetiyor.” ifadelerine yer verdi.

Şehit ailelerinin acılarının bu gelen şehit haberleri ile tekrardan tazelendiğini belirten Altınok, açıklamasında şöyle dedi: “Bizler şehit aileleriyiz gururluyuz. Torpil yapıp da yurt dışına çocuklarımızı göndermek istemiyoruz. Bizlerde vatan sevgisi var. Elleri kınalı gözleri sürmeli olarak şerefli bayrağımızı dalgalandırmak için davul ve zurna eşliğinde gönderiyoruz. Vatanımızı milletimizi çok seviyoruz. Yine diyoruz ki bir şehit ölür, bin şehit doğar. Vatan sağ olsun diyoruz. Ama artık gençlerimizin ay yıldızlı tabutla gelmesini istemiyoruz.”

20.06.2010


 

MHP: Sözün bittiği yerdeyiz

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, iktidarın terörle mücadele etmediğini ileri sürerek, ‘’Çünkü bu konuda politik bir kararlılık yoktur’’ dedi.

Oktay Vural, Çorum’da parti binasını ziyaretinde, Hakkâri’deki terör saldırısında 8 askerin şehit olduğunu hatırlatarak, Türkiye’nin acı bir kayıp yaşadığını, artık sözün bittiği yere gelindiğini söyledi. Her gün korucu, polis ve askerlerin cenazeleri geldiğini ifade eden Vural, ‘’Terörle mücadele edilmiyor, çünkü bu konuda politik bir kararlılık yoktur’’ dedi. MHP’li Vural, ‘’Başbakan’ın bir taraftan ABD’ye kafa tutarken, bir taraftan da gönlünü almak için heyet gönderdiğini’’ savunarak, ‘’Niye? Tabiî sandık göründü. Türkiye acilen bu iktidardan kurtulmalıdır. Başbakan, Türkiye’yi yönetmek yerine, ‘cumhurbaşkanlığına nasıl atlarım’ın hesabını yapmaktadır’’ görüşünü dile getirdi.

20.06.2010


 

BDP: Ha bir can, ha 10 can, ne fark eder?

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Genel Başkan Yardımcısı Gülten Kışanak, Hakkâri’nin Şemdinli ilçesinde karakol saldırısında 8 askerin şehit düştüğü haberine yorum yapmaktan kaçındı.

Kışanak, “Sayının bir anlamı yok, ha bir can ha 10 can, ne fark eder.” ifadesini kullandı. BDP İl Genel Meclis Başkanları ve Belediye Başkanları Toplantısı Diyarbakır’da yapıldı. Cigerxun Kültür Merkezi’nde yapılan toplantıda BDP Genel Başkanı Gültan Kışanak bir konuşma yaptı. Kışanak, belediyeler olarak çok sayıda proje hazırladıklarını, ancak hükümetin bunları engellediğini iddia etti. Avrupa’ya sundukları ve kabul edilen yatırım projelerinin de hükümet tarafından engellediğini ileri süren Kışanak, hükümetin şehir merkezlerine bağlanan köylerdeki hazine arazilerini de TOKİ aracılığıyla peşkeş çektiğini savundu. Kışanak, Anayasa referandumuna ‘evetçiler’ ve ‘hayırcılar’ şeklinde kamplara bölünmemek için sandığa gitmeyeceklerini belirtti.

20.06.2010


 

Operasyondaki askerlerin üzerine yıldırım düştü

Gümüşhane’nın Köse ilçesi kırsalında operasyondaki askerlerin üzerine yıldırım düştü. Bir uzman çavuş ile bir er yaralandı.

Alınan bilgiye göre, ilçenin Akbaba Köyü kırsalında terör örgütü mensuplarına yönelik arazi arama tarama faaliyetinde bulunan askerlerin üzerine yıldırım düşmesi sonucu Jandarma Uzman Çavuş Mürsel Fatih Kılıç (24) ile Jandarma er Şaban Horoz (22) yaralandı. Ambulansla Gümüşhane Devlet Hastanesi’ne kaldırılan yaralıların sağlık durumunun iyi olduğu, tedavilerinin devam edeceği bildirildi.

20.06.2010


 

Biz halkın partisiyiz

DEMOKRAT Parti (DP) Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, ‘’Biz kimseden medet ummayız. Bir Gandhi beklemeyiz, Gandhi’ye ihtiyacımız yok.

Biz halkın partisiyiz, halkın oylarına ihtiyacımız var’’ dedi.

Demokrat Partinin (DP) 7. Olağanüstü Büyük Kongresi çalışmalarına başladı. Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu’ndaki kongrede, Divan Başkanlığına, Ankara İl Başkanı Bülent Şimşek Özçelik seçildi. Kongrede bir dakikalık saygı duruşunda bulunulmasının ardından, İstiklâl Marşı okundu.

‘’Demokrat Parti millî birliğin çimentosu’’, ‘’Asıl açılımı işsizler bekliyor’’, ‘’Canımıza tak etti’’, ‘’Yandaşlar değil millet egemen olacak’’ gibi pankartların yer aldığı kongre salonuna coşku hakimdi.

Cindoruk, Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonunda düzenlenen DP 7. Olağanüstü Büyük Kongresinde yaptığı konuşmada, bunun teknik bir kongre olduğunu, hukuka saygıları ve bağlılıklarından dolayı bu kongreyi gerçekleştirdiklerini söyledi. Hakkâri Şemdinli’de düzenlenen terörist saldırıdan duyduğu üzüntüyü dile getiren Cindoruk, bu nedenle siyasî bir konuşma yapmayacağını ifade etti. Türkiye’nin millî ve manevî değerlerine saygılı ve sorumlu bir muhalefet anlayışına sahip bulunduklarını vurgulayan Cindoruk, hükümetin ise ‘’toplumun tüm kesimleriyle kavgalı olduğunu’’ öne sürdü. Demokrat Parti’nin giderek güçlendiğini ifade eden Cindoruk, ‘’Biz kimseden medet ummayız. Bir Gandhi beklemeyiz, Gandhi’ye ihtiyacımız yok. Biz halkın partisiyiz, halkın oylarına ihtiyacımız var’’ diye konuştu.

Partiye aralarında 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın oğlu Ahmet Özal ve eski İstanbul Ticaret Odası Başkanlarından Mehmet Yıldırım ile pek çok akademisyenin de bulunduğu katılımların olduğunu anlatan Cindoruk, yeni partilileri yönetimde değerlendirmeyi planladıklarını kaydetti.

Cindoruk, Demokrat Parti’nin sadece AKP’nin değil CHP’nin de alternatifi olduğunu ifade ederek, ‘’Hiçbir partiyle birleşmeye niyetimiz yok. Birleşen değil birleştiren parti olacağız’’ dedi. İktidarın Türkiye’de sanki her şey 2002 yılından sonra yapılmış gibi bir izlenim uyandırmaya çalıştığını ifade eden Cindoruk, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile konuştuğunu ve kendisinin Kasım veya Aralık ayında yapılacak kongreye katılacağını ve konuşma yapacağını bildirdi. Demirel’in “60 yılın hesabını vereceğim, 60 yılın hesabını soracağım” dediğini aktaran Cindoruk, “Sayın Cumhurbaşkanı, rakiplerini öveceği yerde övecek, döveceği yerde dövecek’’ ifadesini kullandı. Parti tüzük değişikliğinin ele alınğı kongrede Genel İdare Kurulu ve Yüksek Haysiyet Divanı üyelikleri için seçimler yapıldı.

20.06.2010


 

Katsayı engeli kaldırılmalı

EĞİTİM Bir-Sen Bursa Şube Başkanı Numan Şeker, YGS ve LYS’de meslek liselilerin aleyhine uygulanan kat sayı engeli nedeniyle söz konusu okulların öğrenci sayılarının giderek düştüğüne dikkat çekerken, düz liselerin kapasitelerinin de sağlıksız bir şekilde arttığının altını çizdi.

Şeker, “Katsayı engeli kaldırılmalı, meslek liselerinin teşviki için ek puanlar verilerek bu okullar cazip hale getirilmelidir. Bu bağlamda YÖK’ün yaptığı son değişikliğin de yetersiz olduğunu bir kez daha ifade etmek istiyorum” diye konuştu. Türkiye’deki sınava dayalı eğitim sisteminin öğrencileri strese soktuğunu söyleyen Şeker, ortaya çıkan sınav stresinin öğrencilere zarar verdiğini ve bu stresten ailelerin de pay aldığını ifade ederek, “Öğrencileri asosyalleştirmeye iten sınav odaklı sistemin bir an önce değiştirilmesi gerekiyor. Yeni müfredat yapılandırmacı anlayış içerisinde en önemli görev öğretmenlere düşüyor” dedi. Bursa-Eğitim Bir-Sen Bursa Şubesi’nin araştırmasına göre örgün ve yaygın eğitim kurumlarında yaklaşık 20 milyon öğrencinin ve 1 milyona yakın eğitim çalışanının bulunuyor. Ortaya çıkan rakamlara bakıldığında ise eğitim camiasının sorunlarının da oldukça büyük olduğu kaydedildi. Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2010 yılı içerisinde 40 bin atama yapılacağına ilişkin açıklamasına da değinen Şeker, yapılacak atamaların önemli ancak yetersiz olduğunu savunarak, “Tespitlerimize göre 149 bin öğretmen açığı bulunmaktadır. Bu açığın en az yarısı bu dönemde karşılanmalıdır dolayısıyla da en 75 bin öğretmen atanmalıdır” diye konuştu.

YGS öncesi başörtüsü yasağı protesto edildi

TOKAD ve Özgür Eğitim-Sen tarafından YGS öncesi başörtüsü yasağı protesto edildi. Tokat Yer altı Çarşısı üzerinde TOKAD ve Özgür Eğitim-Sen mensupları tarafından düzenlenen eylemde başörtüsü yasağı protesto edildi. Protesto eyleminde YGS’deki başörtüsü yasağı protesto edilirken, sınav görevlilerine tutanak tutmamaları çağrısı yapıldı. Özgür Eğitim-Sen Yönetim Kurulu üyesi Ahmet Örs, ÖSYM tarafından hazırlanan kılavuzda 8 yerde ayrıntılı bir şekilde başörtüsü yasağının nasıl uygulanacağının anlatıldığına dikkat çekerek, sınav görevlilerine vicdanlarının sesini dinlemeleri ve yasağa karşı tavır alarak, öğrencilerin özgürlüklerine sahip çıkmalarını istedi. Hacer Gültaş, Millî Güvenlik Bilgisi dersine, eğitimdeki yozlaşmaya ve kapitalistleşmeye dikkat çekti. Sınav öncesi başörtülü öğrencilerin velilerinin yaşadıklarını anlatan Hacer Gültaş, sınav kılavuzunda başörtüsü yasağına yapılan vurguyu da eleştirdi.

ADAYLAR LGS'DE TER DÖKTÜ

YÜKSEKÖĞRETİME Geçiş Sınavı’nda (YGS) en az bir puan türünden 180 puan barajını aşan üniversite adaylarının katıldığı LYS-1’nin ilk oturumu 81 il merkezi ile Lefkoşa’da yapıldı. Sınava giren öğrenciler salonda ter dökerken aileleri de dışarıda çocuklarının başarısı için dua etti. Ülke çapında 1882 bina ve 28 bin 509 salonda gerçekleştirildi. Sınavda 86 bin 536 personel görev aldı. Sabah yapılan Matematik ağırlıklı LYS-1’e 601 bin, öğleden sonra yapılan Yabancı Dil Sınavı LYS-5’e ise 31 bin 300 aday katıldı. Adaylar sabahın erken saatlerinden itibaren aileleriyle sınav merkezlerine akın etti. Saat 10.00’da başlayan sınava giren bazı adaylar çok heyecanlı olduklarını belirtirken, bazıları da sınava iyi hazırlanamamaktan yakındı. Adayların sınav salonuna alınmasıyla ailelerinin de okul önlerindeki bekleyişleri başladı. Bazı velilerin okulların önünde Kuran-ı Kerim okuyup çocuklarının başarısı için dua ettikleri gözlendi.

20.06.2010


 

Tapuda “yanlış kaydın” sorumluluğu Hazine’nin

YARGITAY 4. Hukuk Dairesi, tapu kaydının tutulmasından doğan tüm zararlardan, ‘’Tapu kaydını yöntemine uygun tutmayan, özel mülkiyete konu olamayacak yere tapu düzenleyen Hazine’nin sorumlu olduğuna’’ hükmetti.

Vakfıkebir’de yaşayan Ali Sağlam’a ait arazinin tapusu, Hazine tarafından ‘’arazi kıyı kenar çizgisi içinde kaldığı’’ gerekçesiyle iptal edildi. Bunun üzerine Ali Sağlam, 1998 yılında satın aldığı arazinin kıyı kenar çizgisi içinde kaldığına dair tapu sicilinde bir açıklama bulunmadığını, hiçbir kusuru olmadığı halde tapusu iptal edildiği için zarara uğradığını öne sürerek, zarardan sorumlu olduğunu iddia ettiği Hazine aleyhine tazminat davası açtı. Davayı görüşen Vakfıkebir Asliye Hukuk Mahkemesi, davayı kabul ederek, arazi ve üzerindeki binanın toplam değerinden yüzde 10 indirim yapılarak, Hazine’nin Ali Sağlam’a 174 bin 41 TL ödeme yapmasına karar verdi. Kararın Hazine tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya Yargıtay 4. Hukuk Dairesince görüşüldü. Daire, ‘’Tapu kaydının tutulmasından doğan tüm zararlardan, tapu kaydını yöntemine uygun tutmayan, özel mülkiyete konu olamayacak yere tapu düzenleyen Hazine’nin sorumlu olduğuna’’ karar verdi. Arazinin gerçek değeri üzerinden yapılan indirim oranının az olduğuna işaret eden Daire, daha üst düzeyde indirim yapılmak üzere yerel mahkemenin kararını bozdu. Bozma kararının ardından, dava Vakfıkebir Asliye Hukuk Mahkemesi’nde tekrar görüşülecek. Yerel mahkeme ilk kararında direnirse, dosya Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nda karara bağlanacak.

20.06.2010


 

AKP’li Çelik: İsrail özür dilemezse kriz derinleşir

AKP'NİN Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, İsrail’in Gazze yardım gemilerine saldırısı konusunda özür dilememesi ve uluslar arası bağımsız soruşturma komisyonunun kurulmasına izin vermemesi halinde, iki ülke arasındaki krizin daha da derinleşeceği ve iki ülkenin uluslar arası her siyasî ve hukukî platformda karşı karşıya geleceği uyarısında bulundu.

Ömer Çelik, “Türk-İsrail ilişkileri, şu anda birbirine doğru hareket eden iki formula 1 arabası gibi süratle çarpışmak üzere birbirine doğru ilerliyor” dedi. Çelik, İsrail’in Gazze’ye giden gemilere saldırmasıyla ilgili olarak komisyon kurmasına ilişkin, NATO müttefiki ülkelerin İsrail’e destek vermesinin Türkiye’de hayal kırıklığı na sebep olduğunu ifade etti. Çelik, Washington temaslarının ardından AKP heyetiyle birlikte düzenlediği basın toplantısında, Washington’daki temaslarının amacına ulaştığını düşündüklerini ve bu formattaki ziyaretleri arttırmayı planladıklarını söyledi.İsrail’in Gazze’ye giden yardım gemilerine saldırarak 9 Türk vatandaşını öldürmesini “Tük tarihinin en trajik olaylarından bir tanesi” olarak nitelendiren Çelik,, “Bizim bunu hiçbir şekilde unutmamız ya da bu olayın ağırlığını hafifletmemiz mümkün değil” dedi.

20.06.2010


 

4/C’lilere döner sermaye talebi

TÜRK Sağlık-Sen, 4/C’lilere döner sermaye ödenmesi için Yozgat İdare Mahkemesinde dava açtı.

Türk Sağlık-Sen Genel Merkezinden yapılan açıklamaya göre, dava dilekçesinde, döner sermaye kanununda ‘’personelin katkısıyla elde edilen döner sermaye gelirinin kuruma fiilen katkı sağlandığı sürece ek ödeme olarak verilebileceği’’ hükmünün yer aldığı belirtildi. Döner sermaye gelirinin elde edinmesine çalışarak katkı sağlayan 4/C’li çalışanın döner sermayeden faydalandırılmamasının hukuka uygun olmadığı ifade edilen dilekçede, kadrolu ve sözleşmeli memurlara döner sermaye ödenirken, aynı işi yapan 4/C’lilere ödenmemesinin Anayasa’nın kanun önünde eşitlik ilkesine aykırı olduğu bildirildi. Dilekçede, 4/C’li personele döner sermaye ödenmemesine ilişkin işlemin iptal edilmesi talep edildi.

20.06.2010


 

Polise yeni rütbe

EMNİYET Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan polis memurları arasında sicili temiz tecrübeli olanların ‘’Başpolis ve Kıdemli Başpolis’’ rütbesi verilmesine yönelik çalışma, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

20.06.2010


 

Millî Emlak’a 4 daire başkanlığı

MİLLî Emlak Genel Müdürlüğü bünyesinde 4 adet daire başkanlığı kurulacak. Bakanlar Kurulunun konuya ilişkin kararı Resmi Gazetenin dünkü sayısında yayımlandı. Buna göre, Maliye Bakanlığı Millî Emlak Genel Müdürlüğü bünyesinde 4 adet daire başkanlığı kurulmasına karar verildi.

20.06.2010


 

15 DHKP/C’li tutuklandı

TERÖR örgütü DHKP/C üyesi oldukları ve propagandasını yaptıkları iddiasıyla gözaltına alınan 29 kişiden 15’i tutuklandı.

Özel yetkili Cumhuriyet Savcısı, ifadesini aldığı 29 şüpheliden, aralarında Büro Emekçileri Sendikası (BES) Ankara 1 Nolu Şube Yöneticisi Ahmet Danacıoğlu’nun da bulunduğu 6’sını serbest bıraktı, 23’ünü tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk etti. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi Nöbetçi Hakimliğince sorgulanan şüphelilerden 15’i tutuklandı, 8’i serbest bırakıldı. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) MYK Üyesi Meryem Özsöğüt’ün tutuklandığı, KESK Örgütlenme Sekreteri Akman Şimşek’in ise serbest bırakıldığı bildirildi.

20.06.2010


 

Öğrenciler rehber öğretmen bekliyor

MİLLî Eğitim Bakanlığının öğretmen açığı Mayıs itibarıyla 78 bin 321 kişi. Millî Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, CHP Adana Milletvekili Nevin Gaye Erbatur’un öğretmen açığına ilişkin yazılı soru önergesini cevapladı.

Çubukçu, 4 Mayıs 2010 tarihli MEBBİS Norm İşlemleri Modülü verilerine göre, bakanlığa bağlı resmî eğitim kurumlarının 78 bin 321 öğretmen ihtiyacı bulunduğunu ifade etti. Çubukçu, ‘’Net öğretmen ihtiyacı sayısının, modülde yapılan norm güncellemeleri ile mevcut öğretmenlerden eğitim kurumu yöneticiliğine atananların özlük durumundaki güncellemeler nedeniyle sürekli değişiklik gösterdiğini’’ bildirdi.

Bakanlıktaki öğretmen açığının bu yıl yapılacak atamalarla bir ölçüde giderilmeye çalışılacağını ifade eden Çubukçu, Haziran ayındaki 10 bin kişiye ilâve olarak, Ağustos ayında da 30 bin öğretmenin atamasının yapılacağını kaydetti. Bakan Çubukçu’nun verdiği bilgiye göre, Mayıs ayı itibarıyla en fazla öğretmen ihtiyacı rehber öğretmenlik alanında bulunuyor. Bu alanda 24 bin 331 öğretmene ihtiyaç var.

Rehber öğretmen açığını İngilizce, sınıf öğretmeni, din kültürü ve ahlâk bilgisi, bilişim teknolojileri öğretmeni açığı izliyor. İngilizce alanında 11 bin 874, sınıf öğretmenliğinde 11 bin 221, din kültürü ve ahlâk bilgisi öğretmenliğinde 11 bin 101, bilişim teknolojileri alanında ise 10 bin 100 öğretmen açığı bulunuyor.

Öğretmen ihtiyacının en fazla görüldüğü şehirlerde 24 bin 484 kişi ile İstanbul ilk sırada yer alıyor. İstanbul’u 5 bin 976 öğretmenle Şanlıurfa, 5 bin 556 öğretmenle Bursa izliyor. Adana’da 5 bin 192, İzmir’de 4 bin 956, Gaziantep’te 4 bin 531 ve Ankara’da 4 bin 438 öğretmen ihtiyacı bulunuyor. Öğretmen açığı olan illerin son üç sırasında ise Tunceli (194), Kırşehir (265) ve Kilis (313) yer alıyor.

20.06.2010


 

Diyaliz merkezlerine yeni düzenleme

DİYALİZ merkezleri, programlı olarak diyalize aldıkları her hastayı organ nakil merkezine başvurması için bilgilendirecek, organ nakli merkezleri de nakle uygun hastaları Ulusal Bekleme Listesi’ne kayıt ettirecek.

Diyaliz Merkezleri Hakkında Yönetmelik, dünkü Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

20.06.2010


 

Düğüncülere ‘hileli çeyrek altın’ tuzağı

KUYUMCULAR, düğünlerin yoğunlaştığı yaz dönemi ile birlikte satışı hızlanan çeyrek altınlar konusunda vatandaşları dikkatli olmaya çağırıyor.

Son günlerde çeşitli yöntemlerle daha fazla kâr elde etmek için bazı kötü niyetli kuyumcular tarafından ağırlıkları azaltılmış olarak satışa sunulan hileli çeyrek altınların 5 ile 10 santigram arasında hafifletilerek piyasaya sürüldüğü belirlendi. Pendik’te kuyumcu dükkânı işleten Fuat Şengül, yaz sezonunda artan evliliklerle birlikte çeyrek altın satışlarında da büyük oranda artış yaşandığını ancak bazı kötü niyetli kuyumcuların bunu fırsat bilerek çeşitli yöntemlerle ağırlıklarından bir miktar çaldıkları hileli altınları vatandaşlara sattıklarını söyledi. Şengül, vatandaşları dikkatli olmaya çağırdı.

20.06.2010


 

Kronik hastaların yayla turu riskli

HİPERTANSİYON, kalp yetmezliği, şeker ve kronik akciğer hastalığı bulunanların yaz aylarının popüler mekânlarından yaylalara günübirlik çıkmalarının riskli olabileceği bildirildi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Topbaş, yaptığı açıklamada, yaz aylarında aşırı sıcaklar ve artan nemin etkisinden kurtulmak için yüksek rakımlı yerlere çıkmanın alışkanlık haline geldiğini belirtti. Topbaş, kronik sağlık sorunu yaşayanların yüksek rakımlı yerlere günübirlik çıkmaması gerektiği uyarısında bulundu.

20.06.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.