02 Temmuz 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Yurt Haber

 

Vatandaşa ucuz et uyarısı

Etİ düşük fiyattan satmak amacıyla sağlığa zararlı uygulamaların olabileceği, vatandaşların ucuza satılan et ve et ürünlerine karşı dikkatli olması gerektiği bildirildi.

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, yaptığı açıklamada, her sektörde art niyetli kişilerin hileli ve kaçak satış yaptığını, söz konusu gıda sektörü olunca bu durumun sağlık açısından önemli riskler ortaya çıkardığını belirtti.

Son dönemlerde etin yüksek fiyatlardan satılması nedeniyle bu sektörde de fiyatı ucuzlatmak ve tüketiciyi çekmek amacıyla farklı uygulamaların yeniden gündeme geldiğini ifade eden Kaya, şöyle konuştu: ’’Geçmişte, bonfile ve kuşbaşı olarak satılan kırmızı ete ‘’suprex’’ adlı bir madde enjekte edip, yüzde 20 oranında su emdirerek etin kilosunu arttırma gibi yöntemlerin uygulandığı yönünde iddialar ortaya çıkmıştı. Böyle bir ürün, aynı miktardaki normal ete göre besin değeri açısından daha düşük olacağı gibi kullanılan maddenin sağlık açısından etkisinin ne olacağı da meçhul. Tüketiciler, bugün et fiyatlarının yükselmesi nedeniyle, bu tür hileli satışlarla karşılaşma endişesi yaşıyor.’’

Kıyma ve köftede de ‘’soya’’nın dolgu malzemesi olarak kullanılabildiğini dile getiren Kaya, şöyle devam etti: ‘’Vatandaş, ete para verdiğini düşünüyor, ama soya alıyor. Zaten soyanın da GDO’suz türüne rastlamak mümkün değil. İnsan sağlığı riske atılmış oluyor. Yani et değil, hastalık ve risk satın almış oluyor. Bu soya katkısı sadece kıyma ve köftede değil, salam, sucuk ve sosiste de kullanılabiliyor.’’

Tüketicilerin, bu tür ürünlerden kaçınmak için özellikle ucuz fiyatlı et ve et ürünlerine karşı iyi bir araştırmacı ve ‘’etiket okuyucusu’’ olması gerektiğini vurgulayan Kaya, ‘’Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, üretimden satış aşamasına kadar denetimi artırmalı. Kaçak ve merdiven altı üretimin önüne geçmeli. Bu tür ürünleri satan firma, market, kasap sıkı şekilde denetlenmeli’’ dedi.

02.07.2010


 

Derelere akan fabrİka atIklarI tarlalarI kuruttu

Tekİrdağ’In Malkara ilçesinde, derelere fabrika atıklarının karışmasıyla tarladaki ürünlerinin kuruduğunu iddia eden köylüler, yetkililerden yardım bekliyor.

Malkara’ya bağlı İshakça Köyü muhtarı Bilal Temurtaş, Çavuşköy’de doğan derede 10 yıl önce balık tuttuklarını, sulu tarım ve bahçecilik yaptıklarını belirterek, şimdi ise derede artık canlıların dahi yaşamadığını belirtti. Derelerin çevresine fabrikaların kurulmasının ardından artık derelerden asit aktığını savunan anlatan Temurtaş, şöyle konuştu:’’En az 10 yıldır bu derede ne kurbağa ne de kaplumbağa yaşıyor. Bu dere köyümüzde iki koldan birleşiyor. Biri içilecek kadar temiz ama diğeri çok pis kokuyor ve köpürerek geliyor. Siyah akan bu dere Trakya’nın üçüncü büyük barajı olan Karademir Barajı’na karışıyor. Buradan da 50 bin dönüme yakın çeltik, mısır ve diğer sebze sulamalarına gidiyor. Tarlamızdaki ürünlerle birlikte ağaçlar bile kurudu.’’

Konuyla ilgili Çevre ve Orman Bakanlığı ile Tekirdağ Çevre ve Orman İl Müdürlüğü’ne şikâyette bulunduklarını ifade eden Temurtaş, ancak kendilerini hiçbir yetkilinin aramadığını ve ilgilenmediğini iddia etti.

Malkara’da dereler yüzünden tarımın biteceğini belirten Temurtaş, ‘’Yetkililerin burada acil olarak önlem almasını istiyoruz. Dereden tekrar berrak ve temiz su akması için ne gerekiyorsa, nereye gidilmesi gerekiyorsa yapacağız’’ diye konuştu.

02.07.2010


 

Şikâyetler artınca hırsızlık ortaya çıktı

Mersİn’de, kendilerini Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) görevlisi olarak tanıtan kişilerin, ‘’kontrol amacı’’ ile söktükleri su sayaçlarını çaldıkları bildirildi.

MESKİ’den yapılan yazılı açıklamada, son günlerde kuruma sıkça ‘’sökülen su sayacım takılmadı’’ şeklinde vatandaşlardan şikâyetler geldiği belirtildi. Yetkililer, konu araştırıldığında, başta Yenimahalle, Nusratiye, Turgutreis, Barboros ve Yenipazar mahalleleri olmak üzere çeşitli semtlerdeki çok sayıda konuttan su sayaçlarının söküldüğünün tespit edildiğini kaydetti. Hırsızların ev sahiplerine kendilerini MESKİ görevlisi olarak tanıttıktan sonra su sayaçlarını ‘’kontrol etmek üzere’’ söktüklerinin anlaşıldığını belirten yetkililer, durumun polise bildirildiğini bildirdi. Açıklamada, vatandaştan bu durumla karşılaşmaları halinde kimlik ve görevli belgesini sormaları, şüpheli durumlarda ise MESKİ Genel Müdürlüğünün ‘’Alo 185’’ telefon hattına bilgi verilmesi istendi.

02.07.2010


 

Pitbulların üretimi ve ticareti engellensin

Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Antalya Temsilcisi Nilsu Güleç, pitbull cinsi köpeklerin toplanması kararını eleştirerek, sadece pitbull cinsi köpeklerin değil, en masun sokak hayvanının bile şiddet, açlık ve kırbaçla eğitilmesi sonucu bir canavar olabileceğine dikkati çekti.

Nilsu Güleç, yaptığı yazılı açıklamada, İçişleri Bakanlığının pitbull cinsi köpekleri toplama yönündeki kararını eleştirerek, esas sorunun pitbull cinsi köpeklerin kendisinin değil, kontrolsüz olarak üretilmesi, satılması ve yasaların da bu üretime engel olmaması olduğunu ileri sürdü. Güleç, Çevre ve Orman Bakanlığından sorunun kökeniyle ilgilenmesini ve bu çeşit havyan ticaretinin önlenebilmesi için konuyla ilgili düzenlemenin bir an önce Kabahatler Kanunundan çıkarılıp, Türk Ceza Kanunu kapsamına alınmasını beklediklerini ifade etti.

02.07.2010


 

İstanbul-Ankara Otoyolu nakit ödeme gişeleri kaldırıldı

İstanbul-Ankara arasındaki otoyollarda nakit ödeme sistemi, Karayolları Genel Müdürlüğünün kararı gereği sona erdirildi.

Karayolları Genel Müdürlüğünün bugünden itibaren İstanbul-Ankara arasındaki Otoyol Nakit Ödemeli Sistemin kaldırılacağını duyurmasının ardından, saat 00.00’da ücretli geçiş gişeleri kapatıldı. Uygulamadan haberi olmayan vatandaşlar, ücretli geçiş gişelerinden geri dönmek zorunda kaldı. Gişelerdeki geçişlerin kapatılacağı konusunda duyuruların yeterince yapılmadığını belirten sürücüler, bu duruma tepki gösterdi. Ücretli geçiş gişelerinden dönen araç sürücülerinin bazıları kartlı geçiş sisteminin (KGS) uygulandığı gişelerden, diğer sürücülerin kartlarını kullanarak geçerken, bazıları ise otomatik geçiş sistemi (OGS) ve KGS satış noktalarına başvurdu. Araçların ücretli geçiş gişelerinden geri dönmesi nedeniyle trafikte zaman zaman aksamalar yaşandı. Bu arada, bazı gişelere ‘’01 Temmuz 2010 tarihinden itibaren İstanbul-Ankara arası nakit geçişler kapatılacaktır. OGS veya KGS abonesi olunuz’’ yazılı uyarı afişleri asıldığı görüldü.

02.07.2010


 

AYM sigara yasağını esastan görüşme kararı aldı

DanIştay, kahvehanelerde sigara yasağı getiren yasa maddesinin anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle yasanın iptal edilmesi istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştu.

Yüksek Mahkeme başvuruyu değerendirdi. Anayasa Mahkemesi, kahvehanelerde sigara yasağı getiren yasa maddesinin anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle iptal edilmesi istemiyle yapılan başvuruyu oybirliğiyle esastan görüşme kararı aldı. Anayasa Mahkemesi, kahvehanelerde sigara yasağı getiren yasa maddesinin iptali istemini esastan görüşecek. Kahveciler Odası, dava konusu düzenlemeye yasal dayanak olan 5727 sayılı düzenlemenin 3. maddesinin 1. fıkrasının (d) bendinin de “özel girişim özgürlüğü ve mülkiyet hakkını ihlal ettiği, eşitlik, ölçülülük ve gereklilik ilkesine aykırı olduğu” gerekçesiyle Anayasa’ya aykırı olduğunu öne sürmüş ve bu maddenin iptali ve yürürlüğünün durdurulması için Anayasa Mahkemesine başvurulmasını istemişti.

02.07.2010


 

Keneden tedavi gören hasta öldü

Sİvas’ta Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı şüphesiyle tedavi gören kişi, öldü.

Alınan bilgiye göre, Yıldızeli ilçesine bağlı bir köyde yaşayan Recep G. (65), rahatsızlanarak 2 gün önce Sivas Numune Hastanesine başvurdu. Buradaki muayenesinin ardından Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesine sevk edilen Recep G, KKKA hastalığı şüphesiyle tedavi gördüğü hastanede öldü. Recep G’nin cenazesinin köyünde toprağa verileceği bildirildi.

02.07.2010


 

Köylüler bahçede çalışırken ayının saldırısına uğradı

Sİvas’In Akıncılar ilçesinde ayı saldırısına uğrayan 2 köylüden 1’i yaralandı.

Alınan bilgiye göre, Akıncılar ilçesine bağlı Yeşilyazı Mahallesi’nde Hasan Bulut’a (60) ait bahçedeki ağaçlara aşılama yapan Mustafa Kılıç (65), bahçenin içerisinde ayı saldırısına uğradı. Ayının darbesiyle yere düşen Kılıç’ın imdadına, bahçe sahibi Hasan Bulut yetişti. Ayıya sopayla vurarak arkadaşını kurtaran Bulut, ayıyı güçlükle uzaklaştırabildi. Olayda sağ kolundan yaralanan Mustafa Kılıç, Hasan Bulut tarafından Akıncılar Hastanesi’ne kaldırıldı. Buradaki ilk müdahalenin ardından Suşehri Devlet Hastanesi’ne sevk edilen Kılıç’ın sağlık durumunun iyi olduğu ancak olayın şokunu üzerinden atamadığı gözlendi. Gazetecilere olayın meydana geldiği anı anlatan Hasan Bulut, kendisi bahçenin etrafına tahtalar çevirdiğini, arkadaşının ise ağaçlara aşılama yaptığı sırada ayının saldırısına uğradıklarını söyledi. Yörelerinde 50 yıl önce böyle bir olay yaşandığını ve 9 kişinin ayı saldırısına uğradığını anlatan Bulut, bölgedeki ayıların vatandaşları korkuttuğunu belirterek, yetkililerden bu konuda yardım istedi.

02.07.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.