27 Temmuz 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

İsrail,İspanyol vekilleri Gazze'ye sokmadı

İsraİl’İn, İspanya’da iktidardaki Sosyalist İşçi Partisinden (PSOE) dört milletvekilinin Gazze’ye ziyaretini engellendiği bildirildi.

İSRAİL, 4 İSPANYOL MİLLETVEKİLİNİN GAZZE’YE GİRİŞİNE İZİN VERMEDİ İspanya Dışişleri Bakanlığının açıklamasında, İsrail’in bu kararlarının tasvip edilmediği belirtildi. İspanya resmi haber ajansı EFE’nin bakanlık yetkililerine dayanarak verdiği haberde, İspanya hükümetinin, ‘’yabancı siyasetçilere Gazze’ye giriş hakkı verilmesi için İsrail ile müzakere edilmesini’’ istediği kaydedildi. Haberde, Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos’un, İsrail, Ürdün ve Filistin’i kapsayan Ortadoğu turuna yarın çıkacağı hatırlatıldı. Ancak Moratinos’un da Gazze’ye gitmeyeceği bildirildi. Bu arada Gazze’ye gitmek isteyen milletvekillerinden Fatima Aburto Gazze’ye giremeyeceklerinin, hiçbir açıklama yapılmadan, Kudüs’teki İspanyol Konsolosluğu aracılığıyla kendilerine iletildiği söyledi. Aburto, ‘’Öfkeliyiz. Bunu, İsrail’in bölgede olanları gizlemesi olarak algılıyoruz. Biz herhangi bir filo değiliz. Birleşmiş Milletler Filistinli Mülteciler Ajansının koordinasyonuyla gelmiş İspanyol parlamenterleriz’’ diye konuştu. Öte yandan İspanya, İtalya ve Fransa Dışişleri Bakanları’nın Gazze’ye planladıkları ziyaretin de Eylül ayına ertelendiği ileri sürüldü.

İsrail, Filistinlilerin hayatını cehenneme çevirdi

Fİlİstİn Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail’in uygulamalarıyla Filistinlilerin hayatını cehenneme çevirdiğini söyledi.

Abbas, Uganda’nın başşehri Kampala’da toplanan Afrika Birliği Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, İsrail’in uygulamalarının iki devletli çözüme varma konusunda hiçbir fırsat bırakmadığını belirtti, bunun yeniden şiddet ve çatışma sarmalına dönülmesini beraberinde getirebileceği uyarısında bulundu.

Abbas, iki taraf arasında barış ve ortak hayat için köprüler inşa edilmesinin gündeme geldiğinde, İsrail’in yerleşimleri genişleterek, Filistin topraklarında ve Doğu Kudüs’te yeni yerleşim inşaatlarına başvurarak, ayırma duvarları inşaatıyla Filistin topraklarını yutarak, daha fazla Filistin toprağını kontrol altına aldığını ifade etti.

Filistin Devlet Başkanı, “Amerika’nın sponsorluğu altında dolaylı görüşmelere gittik. Kendi vizyonumuzu da arabulucu George Mitchell’e ilettik. Sınırlar, güvenlik ve yerleşimlerin dondurulması konusunda gelişme sağlanırsa doğrudan görüşmelere hazır olduğumuzu da bildirdik. Bölge halklarının, bundan sonraki nesillerin daha iyi bir geleceğe sahip olmasını teminen barış bizim için stratejik bir seçenektir ve bundan asla geri çekilmeyiz” dedi.

Arap Barış inisiyatifinin hâlâ masada olduğunu belirten Abbas, bunun “işgali sona erdirip bütün Filistin ve Arap topraklarından çekilerek, yerleşimcilerini ve sınırlarını da 4 Haziran 1967 öncesine geriletmek suretiyle İsrail’e barış, güvenlik ve iyi komşuluk ilişkileri içinde yaşama; Arap ve İslâm ülkeleri de dahil, bütün dünya ülkeleriyle ilişkilerini normalleştirme fırsatı verdiğini” de belirtti.

Öte yandan, Filistinli Başmüzakereci Saib Erekat, Abbas’ın Filistin tarafının barış görüşmeleriyle ilgili tutumunu önümüzdeki Perşembe günü Arap Birliği’ne sunacağını bildirdi.

Arap Birliği’nin dolaylı görüşmelere desteği doğrultusunda, bu konuda verdiği sürenin 8 Eylül’de dolacağını hatırlatan Erekat, bu görüşmelerin başarısızlığa uğraması halinde Arap İzleme Komitesi’nin konuyu değerlendirip, 16 Eylül’deki Dışişleri bakanları toplantısına sunacağını hatırlattı. Arap ülkeleri dışişleri bakanları, konuyu BM Güvenlik Konseyi’ne götürüp götürmemeyi değerlendirecekler.

27.07.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  İsrail,İspanyol vekilleri Gazze'ye sokmadı

  BP Genel Müdürü değişiyor

  Afganistan’da bu yaz çetin geçecek

  Bağdat’ta intihar saldırısı: 5 yaralı

  Çin’den Clinton’a tepki

  Rum tarafının yeni bir teklifi yok

  Chavez, petrolü silâh gibi kullanacak

  İran’a askerî harekât muhtemel

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.