27 Temmuz 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

İşsizlik kayıtdışıyla azaldı

DİSK Araştırma Enstitüsü’nün, ‘’Nisan Dönemi Kayıt Dışı ve İstihdam Raporu’’na göre, işsiz sayısındaki 547 binlik azalmaya karşın, kayıt dışı çalışanların sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 905 bin, geçici işlerde çalışanların sayısı ise 315 bin arttı.

DİSK Araştırma Enstitüsü’nün Nisan dönemi raporunda, hükümetin işsizliğe karşı kayıt dışı, güvencesiz ve geçici çalışma çözümü bulduğu savunuldu. Raporda, işsizliğin Türkiye açısından yeni bir olgu olmadığına dikkat çekilerek, işsizlik açısından yüzde 10’luk bir oranın ‘’makulmuş’’ gibi kabul ettirilmeye çalışıldığı belirtildi. Raporda, hükümetin 2 milyon 572 bin işsizi yapısal işsiz olarak gördüğü kaydedilerek, Türkiye’de resmî işsizlik oranında, Nisan ayı için geçen yılın aynı dönemine göre yaşanan düşüşe rağmen, işsizlik oranının iflâsın eşiğinde olduğu ilân edilen Yunanistan’dan fazla olduğuna işaret edildi. Raporda, Mart, Nisan, Mayıs aylarını (Nisan dönemi) kapsayan ‘’Hanehalkı İşgücü Anketi’’nde işsizlik oranının geçen yılın aynı dönemine göre 2,9 puanlık düşüşle yüzde 12 olduğu hatırlatıldı. ‘’İşsiz sayısındaki 547 bin kişilik azalmaya karşın, kayıt dışı çalışanların sayısı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre 905 bin, geçici işlerde çalışanların sayısı ise 315 bin kişi arttı’’ ifadesine yer verilen raporda, hükümetin kayıt dışı ile mücadele konusunda yetersiz kaldığı iddia edildi. Güvencesiz çalışmanın arttığına işaret edilen raporda, geçici iş ilişkisinin, işçinin geleceğe olan inancını zedeleyen, yeni bir iş bulamama korkusunu tetikleyen, işçinin temel haklarından birinin ihlâli anlamını taşıdığı belirtildi.

Raporda, taşeronlaşma olgusunun yine geçici iş ilişkisinin bir biçimi olarak yürüdüğü de kaydedilerek, resmi rakamlara göre, işsiz kalanların, işsiz kalma sebeplerine göre en ön sırasında güvencesiz çalışan geçici işçilerin oluşturduğu ifade edildi. Türkiye’de yaklaşık her 10 ücretliden sadece 1’i geçici bir işte çalıştığı halde, işsizlerin yüzde 29,8’ini, geçici işlerde çalışırken işsiz kalanların oluşturduğu da vurgulanan raporda, bu halde olanların sayısının 915 bin olduğu kaydedildi. İşsizlik verilerinin, düşük görünmesinin sebeplerinden birinin de çaresizlik dolayısıyla şehirden kırsal alana iş gücündeki kayma olduğu ifade edilen raporda, Nisan döneminde de bu durumun kendini gösterdiği ve bu dönem için tarımdaki istihdam geçen yılın aynı dönemine göre 664 bin kişi artış göstererek 5 milyon 619 bine ulaştığı belirtildi. Raporday, geniş tanımlı işsizlik oranının ise yüzde 12’den yüzde 18,32’ye çıktığı ileri sürülüyor.

27.07.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Başlıklar

  İşsizlik kayıtdışıyla azaldı

  En büyük 500 sanayi kuruluşu açıklanıyor

  Firmaların döviz açığı yüzde 12,4 arttı

  Rekabet Kurulu’ndan THY'ye soruşturma

  Tüketiciler Birliği’nden MTV indirimi uyarısı

  Otomotivde üretime ara

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.