02 Kasım 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Kremlin, yolsuzlukla mücadele edemiyor

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev devlet ihalelerinde yapılan yolsuzluk rakamlarının 1 trilyon rubleye (33 milyar dolar) ulaştığını söyledi.

Kremlin’e sunulan rapora göre sadece ihalelerde yapılan yolsuzlukların toplamı gayrı safi millî hasılanın yüzde 3’üne denk. Medvedev’in yolsuzluk ve ihalelerle ilgili yetkilerle yaptığı görüşme detaylı bir şekilde Kremlin internet sayfasında yayınlandı. İhalelerle ilgili devlet denetleme kurumu yetkilisi Konstantin Çuyçenko verdiği bilgide, her yıl 10 milyonun üzerinde ihale yapıldığı ve anlaşmaların imzalandığını, yolsuzluğun en sıcak bölgesinin de burası olduğunu söyledi. Medvedev de açıklamada, “Basit bir Rusça ile konuşursak, kayıp 1 trilyon ruble. Dev miktarda para ahlâksız iş adamları ve devlet görevlilerinin cebine gidiyor...” dedi. Federal bütçe harcamalarının onda birine denk gelen rakamla ilgili tedbir alınmasını isteyen Medvedev, Rusya’da ölüm cezası olmadığı için rüşvetçi bürokratlara böyle bir ceza verilemediğini, ancak en ağır hapis cezası ile rüşvet ve yolsuzluğa bulaşanların cezalandırılmasını istedi. “Maalesef diğer ülkelerde olduğu gibi ölüm cezası yok. Bazen de bunun yararlı olduğu düşünülüyor...” değerlendirmesinde bulunan Medvedev, siyasî sistemin daha şeffaf hale getirilmesi, ekonominin modernize edilmesi ve rüşvetle mücadele konusunda çalışmalarını sürdürüyor.

RÜŞVET ÖNLENEMEDİ

BİR çok Rus için artık rüşvet ve yolsuzluk hayatın bir parçası haline gelmiş durumda. En küçük rüşvet trafik polisi ile karşılaşmada verilirken, yıllık rüşvet ve yolsuzluk rakamının 300 milyar doları aştığı belirtiliyor. Medvedev Temmuz ayında yaptığı açıklamada rüşvetle mücadelede başarısız olunduğunu kabul etmişti. Uluslar arası Şeffaflık Kurumu geçen hafta yayınladığı raporda Medvedev’in göreve gelmesinin ardından başlattığı rüşvet ve yolsuzluk çalışmalarında herhangi bir ilerleme sağlanamadığını ortaya koydu. 2009’da 146’ncı sırada yer alan Rusya sekiz basamak daha gerileyerek 154’üncü sıraya düştü. 1995’den bu yana yapılan çalışmalarda Rusya en düşük reytingi alırken, Kenya, Kamboçya ve Laos Moskova ile birlikte aynı sırayı paylaşıyor. Rusya’nın gerisinde savaşın sürdüğü Afganistan ve Irak gibi ülkeler yer alıyor.

02.11.2010


 

AZİZ, ÜRDÜN'DE GÖMÜLMEK İSTİYOR

İdama mahkûm edilen eski Irak Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Tarık Aziz, Ürdün’de gömülmek istediğini bildirdi.

Irak’ın resmi ajansı INA’nın haberine göre, Aziz, iki aile avukatı aracılığıyla Ürdün’de yaşayan oğlu Ziyad Aziz’e vasiyetini iletti. Ziyad Aziz, babasının vasiyetinde, idamı veya ölümünden sonra Ürdün’de defnedilmek istediğini belirttiğini söyledi. Babasının Irak’ta gömülmek istemediğini kaydeden Ziyad Aziz, vasiyeti yerine getireceğini ifade etti.

02.11.2010


 

Rehine kurtarma fiyaskosu: 52 ölü

Irak’In başşehri Bağdat’taki bir kilisede meydana gelen rehin alma eyleminde, aralarında rehine ve polislerin bulunduğu 52 kişi hayatını kaybetti.

Irak İçişleri Bakanlığından bir yetkili, Irak ve Mısır’daki El Kaide tutuklularının serbest bırakılması için silâhlı kişilerce düzenlenen kanlı saldırıda 67 kişinin de yaralandığını belirtti. Silâhlı kişiler, Bağdat’taki bir kiliseye saldırı düzenleyerek yaklaşık 120 kişiyi rehin almıştı. Rehineler Irak güvenlik güçleri tarafından düzenlenen bir operasyonla kurtarılmıştı.

IRAK'TA GEÇEN AY 185 KİŞİ ÖLDÜ

Irak’ta geçen ay düzenlenen saldırılarda 185 kişinin öldüğü bildirildi. Irak sağlık, savunma ve içişleri bakanlıklarının verilerine göre, 120’si sivil toplam 185 kişinin öldüğü Ekim ayı, 122 kişinin öldüğü Kasım 2009’dan bu yana en az kanlı geçen ay oldu. Bakanlıklar, önceki gün Bağdat’taki bir kilisede rehin alınan ve operasyonda ölenler de dahil olmak üzere Ekim ayında 120 sivil, 20 asker ve 45 polisin öldüğünü bildirdi. Ekimde 202’si sivil, 86’sı polis, 75’i asker toplam 363 kişinin de yaralandığı, ayrıca yine geçen ay 50 militanın öldürüldüğü, 250’sinin tutuklandığı açıklandı. Geçen ay 2 Amerikan askerinin ölümüyle de 2003’te ABD’nin Irak’ı işgalinden bu yana, bu ülkede ölen Amerikan askerlerinin sayısı 4 bin 427’ye çıktı.

02.11.2010


 

Pakistan’da yaralar sarılıyor

Sel suları altında kalan Pakistan’da insanî kriz devam ediyor. İnsanlar dışarıdan gelen yardımlarla yaralarını sarmaya çalışıyorlar. Devletlerin yardımda yetersiz kaldığı Pakistan’daki krize sivil toplum kuruluşları el attı. Türkiyeli yardım kuruluşları da prefabrik evler, çadır köyler, sağlık taramaları ve âcil yardım çalışmalarına devam ediyorlar.

Sel suları altında kalan Pakistan’da insani kriz devam ediyor. Krize sivil toplum kuruluşları el attı. Türkiyeli yardım kuruluşları da prefabrik evler, kalıcı konutlar, çadır köyler, sağlık taramaları ve acil yardım çalışmalarına devam ediyorlar. İHH İnsanî Yardım Vakfı, Muzaffergar ve Nowshera eyaletlerinde 20 dul aileye geçimlerini sağlamaları için rikshaw denilen motorsikletlerden hediye etti. Bu motorsikletler Pakistan’da ticarî taksi olarak kullanılıyor. Ekinleri ve tohum depoları sular altında kalan çiftçilere de yardım edildi. İHH ekipleri, selden sonra insanların temel geçimleri olan tarıma yeniden başlamaları için ihtiyaç duyulan tohumların dağıtımına başladı. Çiftçilere toplam 400 bin dolarlık tohumluk dağıtılacak.

02.11.2010


 

Çin’den İsrail’e: Ablukayı kaldır

Çİn Halk Cumhuriyeti Siyasî Danışma Konferansı Ulusal Konseyi Başkanı Jia Qinglin, İsrail’in, uluslar arası meşrû kararlar doğrultusunda işgal ettiği Golan Tepeleri’nden çekilmesi gerektiğini söyledi.

Resmî temaslarda bulunmak üzere bir heyetle Suriye’ye gelen Qinglin, resmi haber ajansı SANA ve Baas gazetesine verdiği demeçte, “Çin’in, Suriye’nin Golan Tepeleri’ne ilişkin taleplerini desteklediğini” bildirdi. Qinglin, “Çin’in İsrail’e işgal ettiği topraklarda yerleşim birimleri inşa etmeyi durdurmasını, Gazze’ye uyguladığı ablukayı kaldırmasını ve işgal ettiği Lübnan topraklarından çekilmesini şiddetle tavsiye ettiğini” belirtti. Çin’in bağımsız Filistin Devleti’nin kurulmasını desteklediğini kaydeden Qinglin, “Çin, Güvenlik Konseyi üyesi ve bölge ülkelerinin dostu bir ülke olarak yapıcı bir rol üstleniyor ve bu çerçevede Orta Doğu’da adil ve kapsamlı bir barışın sağlanması için Suriye ve uluslar arası toplum ile birlikte çalışmaya hazır” dedi.

02.11.2010


 

Ermenistan’a ateşkes uyarısı

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Azeri-Ermeni cephe hattında meydana gelen ateşkes ihlalleri sebebiyle Ermenistan’ın ateşkes anlaşmasına uyması gerektiği uyarısında bulundu.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı basın sözcülüğünden yapılan açıklamada, Ermenistan tarafından önceki gün ateşkesin ihlâl edilmesi sonucu bir Azeri askerin yaralandığı, ancak Azerbaycan tarafının karşı ateş açmadığı hatırlatıldı. Açıklamada, ‘’Ermenistan’ın yürürlükte olan ateşkes anlaşmasını suiistimal etmesinin Azerbaycan tarafından müsaade edilmeyeceği ve saldırıların sürmesi durumunda Azerbaycan’ın cevabi ateş açmaya mecbur kalacağı’’ uyarısı yer aldı.

02.11.2010


 

Kosova’da güven oylaması yapılacak

Kosova’da bugün, Kosova Demokrasi Partisi (PDK) lideri Başbakan Haşim Taçi yönetimindeki hükümet için güven oylaması yapılacak. Siyasi gözlemciler, hükümetin güven tazelemesinin zor olduğu görüşünde birleşiyor.

Kosova’daki siyasi kriz, Cumhurbaşkanı Fatmir Saydiu’nun istifası ve Kosova Demokratik Birliği’nin (LDK) koalisyon hükümetinden çekilmesiyle başlamıştı. PDK Sözcüsü Blerand Staviletsi, güven oylamasını siyasi krizden çıkış için önemli bir adım olarak gördüklerini belirtti.

02.11.2010


 

İzlandalılarda yanardağ korkusu

İzlandalI bilimadamları, ülkenin güneydoğusundaki Grimsvotn yanardağının 6 yıl sonra yeniden harekete geçmesinden endişe ediyor.

İzlanda Meteoroloji Ofisi yetkililerinden Gunnar Gudmundsson, yanardağın üstündeki buz kütlesinin erimeye başladığını, bunun muhtemel bir infilakın habercisi olarak değerlendirilebileceğini söyledi. Gudmundsson, bununla birlikte, henüz yer altında herhangi bir hareketlenme tespit edilmediğini, durumun kısa zamanda netleşmesini umduklarını kaydetti.

02.11.2010


 

Yemen'deki kargolara sıkı denetim uygulanacak

ABD’yİ hedef alan bombalı kargolardan sonra Yemen hükümeti, kargo taşımacılığına sıkı denetim getirmeye başladı.

Yemen resmi haber ajansı Saba, Sivil Havacılıktan sorumlu Ulusal Komitenin Yemen’den yurt dışına gönderilen kargoların olağanüstü denetimlerden geçirildiğini duyurdu. Yemen hükümeti ayrıca havaalanlarında da terör örgütlerinin muhtemel metotlarına karşı olağanüstü güvenlik tedbirleri almaya başladı. Amerikan yönetimi ise Perşembe günü gönderilen paketlerden 28 yaşındaki bomba uzmanı İbrahim Hasan el Asiri’yi sorumlu tuttu.

02.11.2010


 

Sarrazin, partisinden de ihraç ediliyor

Almanya’da yaşayan Müslüman göçmenleri eleştirmesinin ardından aldığı tepkiler üzerine Almanya Merkez Bankası yönetim kurulu üyeliğinden istifa eden Thilo Sarrazin’in, Sosyal Demokrat Parti’den (SPD) de ihraç edilmek üzere olduğu bildirildi.

SPD Berlin eyalet teşkilatı ve Berlin Charlottenburg-Wilmersdorf ilçe teşkilatının, Sarrazin’in üyesi olduğu partiden ihraç edilmesi yönündeki kararı bu hafta içinde açıklaması bekleniyor. SPD Yönetim Kurulu, 2 ay önce Sarrazin’in, partiden ihraç edilmesi sürecini başlatma kararı almış ve ihraç talebiyle parti disiplin kuruluna sevk edilmesini kararlaştırmıştı.

02.11.2010


 

Taliban, ele geçirdiği Hogyani’den çekildi

Afganİstan’da Gazne vilayetine bağlı Hogyani ilçesinin kontrolünün, yeniden Taliban’dan hükümet güçlerine geçtiği belirtildi.

Afganistan İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, birkaç saat Taliban’ın eline geçen ilçenin kontrolünün tekrar Afgan hükümetinde olduğu bildirildi. Taliban Sözcüsü Zabiullah Mücahid, örgüt militanlarının şiddetli çarpışmaların ardından Hogyani’deki kamu binalarını ele geçirdiğini, binaları koruyan polislerin öldürüldüğünü veya tutsak edildiğini belirtmiş ve bu bilgi, saldırı sırasında ilçede bulunmayan Hogyani polis şefi Muhammed Yasin tarafından doğrulanmıştı. Mücahid tarafından daha sonra yayımlanan açıklamada, Taliban militanlarının hükümet merkezine hasar verdikten sonra çekildiği duyuruldu.

02.11.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.