04 Kasım 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

YAŞzedeler endişeli

ASDER Kayseri Şube Başkanı emekli Yarbay Kemal Mete, “Son resepsiyon krizinde de görüldüğü gibi TSK’da başörtüsüne karşı reaksiyon hâlâ sürmektedir. Başörtülü sivile dahi tahammül edemeyen âmir zihniyetin, kontrolü altındaki askerî yargıyı etkileyerek adalete uygun karar çıkmasına engel olabileceği endişesindeyiz. Çünkü, askerî yargı halihazırda bağımsız karar verebilme özelliği taşımamaktadır” diye konuştu.

Kayseri’de Yüksek Askerî Şûrâ (YAŞ) kararlarıyla resmen emekli edilen Adaleti Savunanlar Derneği (ASDER) üyesi 20 subay ve astsubay, emeklilik işleminin yok sayılması ve özlük haklarının iadesi için mahkemeye başvurdu. ASDER Kayseri Şube Başkanı emekli yarbay Kemal Mete, Kayseri Bölge İdare Mahkemesinin önünde yaptığı basın açıklamasında, Türk Silâhlı Kuvvetlerinden (TSK) YAŞ kararlarıyla resen emekli edildiklerini, ‘’irticai görüş sahibi olma ve disiplinsizlikle’’ suçlanarak dışlandıklarını söyledi.

YAŞ kararları yargıya kapalı olduğu için bugüne dek haklarını arayamadıklarını ve yargısız infaza uğradıklarını ileri süren Mete, şöyle konuştu: ’’Ordudan uzaklaştırılarak işimizi kaybettiğimiz gibi TSK ile ilgili tüm sosyal haklarımız da elimizden alındı. Lojmanlarımızdan çıkarıldık, kimliklerimiz alındı, hastalarımız bile tedavisi yarım bırakılarak ölüme terk edildi. Bu nedenle hayatını kaybeden yakınlarımız oldu. Sorgusuz sualsiz işlerimizden edildiğimiz gibi bazılarımızdan eğitim gideri olarak tazminat talip edildi, hem kamuda hem de özel sektörde iş bulmamız çeşitli baskılarla engellendi, tam anlamıyla sefalete mahkûm edildik. Çaresiz, ümitsiz bırakılarak intihar eden arkadaşlarımız oldu. Ancak her ne şart altında olursak olalım sabırla, birbirimize destek olarak ayakta kalmayı başardık. Devletimize ve TSK’ya güvenimizi kaybetmedik. Çünkü biliyorduk ki kişilerin hatası kurumlara mal edilemez. Gün geldi bizi yargısız infaza tabi tutanlar yargıya hesap vermek zorunda kaldı.’’

Mete, 12 Eylülde yapılan referandumla yürürlüğe giren anayasa değişikliğinin kendilerine güç verdiğini ifade ederek, artık ordudan ihraçlarını hukuken sorgulayabilecekleri yeni bir dönemin başladığını kaydetti. Yargısız infazın ‘’baş örtülü eşlere sahip olmalarından’’ kaynaklandığını ifade eden Mete, şunları söyledi:

‘’Son resepsiyon krizinde de görüldüğü gibi TSK’da baş örtüsüne karşı reaksiyon hâlâ sürmektedir. Baş örtülü sivile dahi tahammül edemeyen amir zihniyetin, kontrolü altındaki askerî yargıyı etkileyerek adalete uygun karar çıkmasına engel olabileceği endişesindeyiz. Çünkü, askerî yargı halihazırda bağımsız karar verebilme özelliği taşımamaktadır. Anayasa değişikliği doğrultusunda başvurumuzun değerlendirileceği Askerî Yüksek İdare Mahkemesinin (AYİM) yapısı değiştirilerek bağımsız hakimlerin görev aldığı özerk bir yapıya kavuşturulmalıdır. YAŞ mağdurlarının kanunla belirlenen suçları varsa gereken ceza verilmeli, aksi halde zedelenen itibarları iade edilmeli, ellerinden alınan tüm yasal hakları tazmin edilerek verilmelidir.’’

Açıklamanın ardından Kemal Mete ve YAŞ kararıyla resen emekli edilen toplam 20 subay ve astsubay, dâvâ dilekçelerini AYİM’e gönderilmek üzere Kayseri Bölge İdare Mahkemesine verdi.

04.11.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  Sigarayı bırak hayata tutun

  Faydalı insan projesi yayılıyor

  Bulduğu paranın sahibini arıyor

  Kültür timleri, tanıyıp tanıtacak

  Güneş tarlasından enerji üretilecek

  Türk buluşlarına Almanya’dan ödül

  20 yıl sonra yönetim kurulları olmayabilir

  Hacı adayları Mekke’de

  Mekke’de yağmur: 3 ölü

  Almanya’dan da ilk kafile mukaddes topraklara uçtu

  Bingöllü çocuklardan engelleri aşan kampanya

  YÖK, rektör seçiyor

  Sur Belediyesi’nden 7 dilde broşür

  Okul kışla değil, bu ders kalksın

  Yargı sistemi sorunlu

  Oktay Ekşi’ye tepki

  Bekleyen dosyalar tahliyelere engel

  Bombacının cenazesi Adlî Tıp’ta sahipsiz kaldı

  CHP'de Kılıçdaroğlu-Sav kavgası

  YAŞzedeler endişeli

  Emekli, jandarmalar AİHM’e başvurdu

  Gazeteci Öztürkmen duâlarla uğurlandı

  Eski bakan Can toprağa verildi

  CHP’nin aklına ihtiyacımız yok

  İslâm için daha fazla görüş bildirin

  Şaban DÖĞEN'i Rahmetle Anıyoruz

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.