Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Sofya’da bir Allah dostu

Sofya’da geçtiğimiz hafta sonu Bali Efendi Sempozyumu yapıldı. Türk ve Bulgar 16 bilim adamının sunduğu tebliğlerde Kanuni zamanında yaşamış bir Allah dostu olan ve türbesi tüm din mensupları tarafından ziyaret edilen Bali Efendi’nin hayatı ve çalışmaları ele alındı.

Sempozyum çerçevesinde Ahmet Özhan yönetimindeki Tarihi Türk Musikisi Topluluğu’nun verdiği “Dervişlerin Söyledikleri” adlı konser Sofyalılara tarihi bir gece yaşattı.

Türk ve Bulgar halkları arasında dostluk bağlarını pekiştirmek; dinler arası anlayış ve hoşgörünün artırılmasına katkıda bulunmak, Bali Efendi’nin görüşlerinin yaygınlaşması ve geniş kitlelerce tanınmasına imkan sağlamak için düzenlenen Sofyalı Bali Efendi Sempozyumu 27-28 Mayıs 2006 tarihleri arasında Sofya ‘St. Klement Ohridski’ Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. Bulgaristan Başmüftülüğü, Sofya St. Klement Ohridski Üniversitesi, Sofya Yüksek İslam Enstitüsü ve Ahmed Davudoğlu Dostluk ve Kardeşlik Vakfı tarafından organize edilen sempozyumda Türk ve Bulgar akademisyenler Bali Efendi’nin hayatı, kişiliği, çalışmaları ve eserleri konusunda tebliğler sundular.

Sempozyum Bali Efendi’nin Salihiye’de (Knyajevo) bulunan türbesinin ziyaret edilmesiyle başladı. Sofya St. Klement Ohridski Üniversitesi rektörlük binasında yapılan ve Prof. Dr. Tsvetan Teofanov’un sunuculuğunu yaptığı açılış töreninde Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tasavvuf Kürsüsü Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, Bulgaristan Baş Müftüsü Mustafa Aliş Hacı ve Ahmed Davudoğlu Dostluk ve Kardeşlik Vakfı Başkanı Basri Zilabid birer konuşma yaptılar. Açılışın ardından üç oturumda ve iki günde gerçekleştirilen tebliğ sunumlarında St. Klement Ohridski Üniversitesi, Bulgaristan Bilimler Akademisi, Marmara, Uludağ ve 100. Yıl Üniversitesi’nden 16 bilim adamı Bali Efendi’nin hayatı, yaşadığı dönem, eserleri ve çalışmaları hakkında bilgiler verdiler.

01.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Müziğin kafası karışık

  Sofya’da bir Allah dostu

  Keçe üstü sanat

  Bir Almanya rüyası

  Tokat yemekleri görücüye çıktı

  Esenler “kitap”la buluştu

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004