Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Kapı kapı katliam

Irak’ta 24 sivilin öldüğü Hadise katliamının görgü şahidi Tahir El Haditî, 19 Kasım sabahı bir patlamayla uyandığını, Amerikan askerlerinin, önce bombalı saldırının olduğu yere yakın oturan yaşlı ve hasta Abdülhamid Hasan Ali’nin evine gittiklerini, buradan Hasan Ali’nin kapı komşusu Yunus Selim Risayif’in evine geçtiklerini ve silah seslerinin arttığını anlattı. El Haditî katliamı, “Askerler kapı kapı gezerek öldürdü” diye özetledi.

AP’nin haberine göre, katliamın görüntülerini dünyaya ulaştıran Hammurabi adlı Iraklı insan hakları kuruluşu üyesi Tahir El Haditi (42), katliam esnasında Hadise’deki ailesini ziyaret etmekte olduğunu söyledi. El Haditi, 19 Kasım sabahı bir patlamayla uyandığını, sonradan patlamaya 4 araçlık bir Amerikan konvoyunu hedef alan bombanın neden olduğunu ve olayda 1 Amerikan askerinin öldüğünü öğrendiğini belirtti.

Amerikalıları vuran bombanın evinden 100-150 metre ilerde patladığını belirten El Haditi, ‘’patlamadan sonra ürkütücü bir sessizlik vardı. Daha sonra gürültüler, askerlerin gittikçe artan bağırtılarını duymaya başladık’’ dedi. El Haditi, ilk silâh seslerinin sabah 07.30 civarında duyulduğunu, Amerikan askerlerinin bombalı saldırının olduğu yere yakın oturan yaşlı ve hasta Abdülhamid Hasan Ali’nin evine gittiklerini söyledi. Olayı pencereden izlediğini kaydeden El Haditi, askerlerin buradan Hasan Ali’nin kapı komşusu Yunus Selim Risayif’in evine geçtiğini ve silah seslerinin arttığını anlattı. Hastahane yetkililerine göre, saldırıda Ali ile karısı Hamise Tumah Ali, 3 oğulları, gelinleri ve torunları hayatını kaybetti. İkinci evdeyse Risayif, karısı, kız kardeşi ve 5 çocuğu öldü. Amerikan askerlerinin evden ayrıldıktan sonra feryat eden kadınların çığlıklarının duyulduğunu anlatan El Haditi, askerlerin daha sonra 10.30 civarında kendi evine yakın olan İyad Ahmed’in evine geçtiğini, burada da 4 kardeşi öldürdüğünü kaydetti.

/ BAĞDAT

09.06.2006


 

Zerkavi, 7 yardımcısıyla öldürüldü

Irak Başbakanı Nuri El Maliki, Irak’taki El Kaide Şefi Ebu Musab El Zerkavi’nin öldürülmesiyle ilgili yaptığı açıklamada, “Bu, şiddet yolunu seçenlere, gidişatlarını çok geçmeden değiştirmeleri için bir mesajdır” dedi. Maliki gazetecilere yaptığı açıklamada, “Yaşanan bu olay, Irak polisi ve çok uluslu güçlerin birlikte gerçekleştirdikleri operasyona yardım eden insanların işbirliğinin sonucudur. Teröristleri yakalamadaki çalışmaları için kuvvetlerimize, polisimize ve çok uluslu güçlere teşekkür ederim” şeklinde konuştu.

Bu arada Irak hükümetinden bir kaynak, Zerkavi’nin bir yardımcısının da yakalandığını belirtti. Yakalanan yardımcının Zerkavi ve örgütüyle ilgili önemli bilgileresahip olduğu kaydedildi. Irak Başbakanı Nuri El Maliki, Irak’taki El Kaide örgütünün lideri Ürdünlü Ebu Musab El Zerkavi’nin dün gece 7 yardımcısıyla birlikte öldürüldüğünü açıkladı. Bağdat’ta basın toplantısı düzenleyen Maliki, ‘’Zerkavi, 7 yardımcısıyla birlikte Çarşamba akşamı, Bağdat’ın 50 kilometre kuzeydoğusundaki bir evde öldürüldü’’ dedi. Maliki, Zerkavi ve yardımcılarının Bakuba yakınlarında, Irak ve Amerikan askerlerinin ortak operasyonunda öldürüldüğünü söyledi. Irak Başbakanı Nuri El Maliki, Irak’taki El Kaide terör örgütü lideri Ebu Musab El Zerkavi’nin öldürülmesinin ardından, her zaman öldürülecek bir Zerkavi olabileceğiuyarısında bulundu.

El Maliki, Zerkavi’nin öldüğü Amerikan saldırısında hayatını kaybeden 7 kişinin arasında Zerkavi’ye yardım eden iki kadının da bulunduğunu belirtti.

Bu arada, Irak’taki ABD güçlerinin en üst düzey komutanı General George Casey, düzenlenen hava saldırısında öldürüldüğünü kaydettiği Irak’taki El Kaide’nin lideri Ebu Musab Zerkavi’nin cesedinin parmak izi ve yüzünün görüntüsünden teşhis edildiğini bildirdi. Casey, Bağdat’ta, Irak Başbakanı Nuri El Maliki ve ABD’nin Bağdat Büyükelçisi Zalmay Halilzad ile birlikte düzenlenen basın toplantısında, ancak Zerkavi’nin grubunun hala tehdit oluşturduğunu söyledi. ABD’nin Bağdat Büyükelçisi Zalmay Halilzad da, Irak’taki El Kaide’nin lideri Ebu Musab Zerkavi’nin öldürülmesinin ‘’büyük başarı’’ olduğunu söyledi. Zerkavi’nin ölümünün Irak’ta şiddeti sona erdirmeyeceğini ifade eden Halilzad, Irak’taki cemaatlere, mezhep çatışmalarına son vermeleri çağrısında bulundu. İngiltere Dışişleri Bakanı Margaret Beckett de, Ürdünlü terörist Ebu Musab El Zerkavi’nin ölümünün, Irak’taki savaşta bir dönüm noktası olup olmadığını söylemek için henüz erken olduğunu belirtti.

Öte yandan, Irak’taki El Kaide’nin lideri Ebu Musab Zerkavi’nin öldürülmesinde, geçen ay Zerkavi’nin önemli bir adamının Ürdün tarafından yakalanmasının büyük rol oynadığı bildirildi.

Ailesi: Ölümünü bekliyorduk

Bu arada, Irak’ta öldürüldüğü açıklanan Irak’taki El Kaide’nin lideri Ebu Musab Zerkavi’nin kardeşi Sayel Haleyle, bu ölüme hazır olduklarını söyledi. Ürdün’de yaşayan Haleyle, Associated Press’e verdiği demeçte, ‘’Uzun bir zamandır öldürüleceğini bekliyorduk. Şehit olacağını bekliyorduk’’ dedi. Haleyle, sözlerini ‘’İnşallah, (Zerkavi) cennetteki diğer şehitlere katılır’’ diye sürdürdü.

Bu arada, Zerkavi’nin Ürdün’ün Zerka şehrindeki baba ocağınınönünde gazeteciler toplandı. Tek katlı eve, Zerkavi’nin 3 kız kardeşi hemen gelirken, kız kardeşlerden birinin kocası olan Ebu Kudama, ‘’Zerkavi’nin ölüm haberine üzülmediklerini, şehit olduğu için sevindiklerini’’ ifade etti.

/ BAĞDAT

09.06.2006


 

Somalililer Talibanlaştırmaya karşı çıktı

Somalili İslâmî aşiretler, terörizmle bağlantılı oldukları yolundaki suçlamaları reddetti. Başkent Mogadişu’nun kontrolünü ele geçiren 11 aşiretin lideri Şeyh Şerif Şeyh Ahmed tarafından BM, Arap Birliği, Afrika Birliği, Avrupa Birliği ve ABD Dışişleri Bakanlığına gönderildiği belirtilen bir mektupta, ‘’Terörü destekleyen ya da teröre finans sağlayan grupların hedef, amaç ve yöntemlerini paylaşmıyoruz’’ ifadesinin yer aldığı belirtildi.

Mektupta, dindar aşiretlerin hareketinin siyasi değil dini nitelikli olduğu ve hareketin silahlı kanadının kurulma amacının da sadece kentteki güvensizlik ortamına karşı mücadele vermek olduğu belirtildi. Mektupta, Somali’nin ‘’yeni bir Afganistan’’ haline dönüşmesine ilişkin olarak da ‘’ABD’yi, bizim tek gündem maddemizin Mogadişu’da düzen ve barışı sağlamak olduğu konusunda bilgilendirmek isteriz. Başarırsak, bunu bütün Somali’ye yaymak kolay olacaktır’’ ifadesi yer aldı.

ABD ise Somalili dindar aşiretler konusundaki çekinceli tavrını sürdürüyor. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack, düzenlediği kısa basın toplantısında, yayınladıkları açık mektupla terörizmle bağlantılarını reddeden Somalili aşiretler konusunda, ‘’şimdilik yargımızı muhafaza ediyoruz’’ dedi.

/ NAİROBİ/WASHINGTON

09.06.2006


 

İsrail elçisi: ABD, İran’a izin vermez

Görev süresi dolan İsrail’in Washington Büyükelçisi Danny Ayalon, ABD’nin İran’ın uranyum zenginleştirmesine asla izin vermeyeceğini söyledi. İsrailli Büyükelçi Ayalon, Yediot Ahronot gazetesine yaptığı açıklamada Washington ile özellikle İran’ın nükleer programı konusunda ilişkilerinin boyutunu “mükemmel” olarak niteledi.

Washington Post gazetesinde yer alan, “Bush yönetimi İran’a önerilen pakette bu ülkenin kendi topraklarında uranyum zenginleştirmesine izin veriyor” haberinin gerçeği yansıtmadığını belirten Ayalon, ABD’nin uranyum zenginleştirme çalışmalarının tamamen durdurulmasından daha azını kabul etmeyeceğini ifade etti. 2002 yılından bu yana İsrail’in Washington Büyükelçiliği görevini yürüten Ayalon’un görev süresi sona erdi. Ayalon, yerine atanacak yeni büyükelçi gelene kadar bu görevi sürdürecek.

/ TEL AVİV

09.06.2006


 

Yahudiler, Necad’ı Hitler’e benzetti

Almanya’da Yahudi toplumunun yeni lideri Charlotte Knobloch, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad’ı “ikinci Hitler” olarak niteledi.

Yahudi Merkez Konseyi’nin lideri Knobloch, Bild gazetesine yaptığı açıklamada Ahmedinecad için, “Bana göre bu adam ikinci bir Hitler’dir. Yahudi soykırımını reddediyor. Bu, Almanya’da suçtur” dedi. Konseyin ilk kadın lideri olan Knobloch, Naziler’in Yahudi katliamını bir “efsane” olarak nitelemesi dolayısıyla, Ahmedinecad’ın Dünya Kupası maçları için Almanya’ya gelmesi halinde soykırımı inkar suçuyla tutuklanmasını istedi.

/ BERLİN

09.06.2006


 

Fransa’da okulları şiddet esir aldı

Fransa’da orta dereceli okullardaki şiddet olaylarının bir önceki yıla oranla yüzde 74 oranında arttığı bildirildi. Fransız iç istihbarat servisi tarafından yapılan araştırma, “okullarda, geçen yıl 385 olan tabanca, bıçak veya kesici alet kullanılarak yapılan saldırıların sayısının 667’ye çıktığını’’ ortaya koydu.

Araştırmaya göre, geçen yıl okullarda 87 kez tabanca, 239 kez bıçak ve 341 kez tornavida, şiş gibi kesici aletlerle şiddet teşebbüsünde bulunuldu. Fransa’da özellikle göçmenlerin yaşadığı fakir banliyölerdeki okullarda şiddet olayların arttığı belirtiliyor. Sonbahar aylarında Paris banliyölerinde başlayan ve ülke geneline yayılan şiddet olayları sırasında yaklaşık 9 bin araç ateşe verilirken, çok sayıda kamu binası ve mağaza kundaklanmıştı.

/ PARİS

09.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004