Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Enflasyon hedefi tutmaz

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, enflasyonda 2006 yılı sonunda nokta hedefin üzerinde kalınacağını ifade etmenin mümkün olduğunu söyledi. Yılmaz, “Yakın zamanda malî piyasalardaki dalgalanmaların ardından oluşan döviz kuru hareketleri nedeniyle, önümüzdeki aylarda yıllık enflasyon rakamlarının geçici olarak bir miktar daha yükselmesi söz konusu olabilecektir” diye konuştu.

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, enflasyonun yıl sonunda yüzde 5’lik nokta hedefin üzerine çıkılacağını, ancak 2007 ve 2008 hedeflerine ulaşılabileceğini söyledi. İzmir’de para politikaları konulu bir konferansta konuşan Yılmaz, enflasyon hedeflemesi çerçevesinde nokta enflasyon hedefi belirlediklerini, bant hedefi olmadığını kaydetti.

Beklentileri bozabilecek her türlü girişim ve söylemden uzak durulması gerektiğini ifade eden Yılmaz, fiyat istikrarının hiçbir öncelik ve hedef için feda edilemeyeceğinin altını çizdi. Enflasyonda çok aşama kaydedildiğini ancak henüz fiyat istikrarının sağlanmadığını belirten Yılmaz, “Döviz kuru hareketi nedeniyle enflasyon rakamlarının geçici olarak bir miktar daha yükselmesi mümkün olacaktır. Kurlarda yaşanan hareketin Haziran ayında da etkili olması beklenmektedir” dedi. MB Başkanı, temkinli duruşun sürmesiyle 2007 ve 2008 enflasyon hedeflerinin ulaşılabilir olduğunu öngördüklerini, orta ve uzun vadede beklentilerde IMF ve AB’nin iki önemli çıpa olduğunu kaydetti.

‘KURDA YABANCI ETKİSİ VAR’

Yılmaz, makroekonomik temellerde bozulma olmadığını, kur hareketinde yabancı etkisinin ağırlıklı olduğunu ifade etti. Yılmaz, “Döviz kurundaki bu tür hareketler bir risk unsurudur. Dalgalı kur rejimi şok emici etkisini göstermektedir” diye konuştu.

/ İZMİR

09.06.2006


 

2 kuyuda daha petrol bulundu

Suriye sınırındaki mayınlı arazide açılan 2 kuyuda daha petrol bulundu. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nca (TPAO), 7 ay önce Mardin’in Nusaybin İlçesi yakınlarındaki mayınlı arazilerde açtığı 5 kuyudan Batı Kozluca’daki 3 kuyuda bir süre önce petrol bulunmasının ardından Sınırtepe ve Çamurlu’daki kuyularda yapılan sondaj çalışmalarında da petrole ulaşıldı.

Mayınlı arazilerin temizlenmesini beklemeden petrol arama çalışmalarına başladıklarını ve açtıkları 5 kuyuda da petrol bulduklarını vurgulayan yetkililer, ‘’Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesinin ardından büyük kulelerle bu bölgede petrol araması yapacağız. İlk kez mayınlı arazide petrol üretimi gerçekleştiriyoruz.

Sınırtepe-1 kuyusunda bin 350 metrede 16 graviteli petrol bulduk. Bu kuyudan günlük 300 varil üretim yapıyoruz’’ dediler.

Yetkililer, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Batman Bölge Müdürlüğü’nce yapılan petrol üretiminde, bir önceki yıla oranla yüzde 25 artış olduğunu söylediler.

/ BATMAN

09.06.2006


 

Sanayi üretimi Nisan’da yüzde 7.1 arttı

Sanayi üretimi Nisan’da yüzde 7.1 oranında artarken, yılın ilk dört aylık dönemindeki üretim artışı ise yüzde 4.4 olarak gerçekleşti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2006 Nisan ayı Sanayi Üretim Endeksi sonuçlarını açıkladı. Sanayi üretimi, Nisan ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,1 oranında arttı.

2005 yılının Nisan ayında sanayi üretimi yüzde 5 artmıştı. Buna göre Nisan’da madencilik sektöründe yüzde 9,1, imalat sanayi sektöründe yüzde 7,5, elektrik, gaz ve su sektöründe de yüzde 2,6 oranında artış yaşandı.

Nisan’da üretim geçen yılın aynı ayına göre daha yüksek oranda bir büyüme kaydederken, ilk dört aylık dönemdeki büyüme hızı ise geçen yılın 1.4 puan altında kaldı. Geçen yılın aynı döneminde sektör üretimini yüzde 5.8 oranında artırmıştı. Ocak-Nisan dönemindeki üretim artış hızının geçen yılın altında kalmasında rafine edilmiş petrol sektörü, hazır giyim ve tekstil sektörlerindeki azalıştan kaynaklandı.

Bu yılın ilk dört ayında madencilik sektörünün üretimi yüzde 5.3 büyürken, imalat sanayi üretiminde yüzde 4.1’lik, elektrik, gaz ve su sektörünün üretiminde ise yüzde 7.1’lik artış kaydedildi.

/ ANKARA

09.06.2006


 

Tüzmen: “Yatırımcılar artarak gelecek”

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Para Piyasası Kurulu’nun faiz artırımına ilişkin olarak, “Bundan sonra yabancı yatırımcıların daha da artarak geleceğini söyleyebilirim” değerlendirmesinde bulundu. Bakan Tüzmen, 2. Türk Arap Ekonomi Forumu sırasında yaptığı açıklamada, Merkez Bankası’nın faiz artırımı kararı aldığını belirterek, “Bu şunu gösteriyor; demek ki böylesine kararlar alınabiliyor” dedi.

Bu kararın, dalgalı kur sisteminde de bu tip çalışmalar yapılabildiğini gösterdiğini kaydeden Tüzmen, şöyle konuştu: “Gerektikçe bu tip şeyler yapılabiliyor. Piyasa kendi kendini, zaten zaman içinde karar alınmazsa düzeltiyor. Merkez Bankası’nın çok fazla enstrümanı yoktur. Onlardan bir tanesini gerçekleştirdi. Şuna inanıyorum; Türkiye’nin ekonomisi çok sağlıklı, bunu da test etti. Bundan sonra yabancı yatırımcıların daha da artarak geleceğini söyleyebilirim.”

Tüzmen, Merkez Bankası’nın bu kararına değişik sektörlerin farklı tepkiler verebileceğini de dile getirerek, “Bunlara alışmak lazım. Sonuçta ekonomi belli bir yerde. Belki biraz kurlar yüksek seviyede dengesini buluyor ama buluyor” diye konuştu.

/ İSTANBUL

09.06.2006


 

Büyüme süreci bir süre için durur

A Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Murat Salar, faiz artırım kararının ekonomiyi ciddi anlamda soğutacağını söyledi.

Salar, Merkez Bankası’nın (MB) faiz artırımını olumlu bulduklarını belirterek, Merkez Bankası’nın, piyasaya, önümüzdeki dönemlerle ilgili olarak, enflasyon konusunu yakından takip edeceğini ve bu konuda gereken her türlü tedbiri alacağı mesajını verdiğini kaydetti.

Salar, ‘’Büyüme süreci bir süre için duracaktır. Ondan sonra tekrar büyüme süreci başlar mı, o zaman bakılacak bir şey. Ama şu anda en azından büyüme süreci, faiz oranlarındaki artışla beraber duracak’’ görüşünü dile getirdi.

Büyümede çok etkili olan, bankaların verdiği kredilerde de yavaşlama olacağına dikkat çeken Salar, bankaların kredi stoklarının azalacağını, konut kredileri başta olmak üzere bireysel tüketici ve taşıt kredi faiz oranlarının yukarıya doğru gideceğini dile getirdi. Salar, yukarıya giden faiz oranlarının tüketimi azaltacağını aktararak, MB’nin, bu şekilde talebin önünü keserek, talep yönlü enflasyonun önlemini almaya çalıştığını dile getirdi.

Maliyet enflasyonu riskine de işaret eden Salar, kur artışı ve enerji fiyatlarındaki artıştan dolayı MB’nin kurda ekstra bir yükseliş olursa müdahale edeceğini düşündüğünü kaydetti.

/ İSTANBUL

09.06.2006


 

MB’nin faiz artırımı yanlış

ASKON Genel Başkanı Mustafa Koca, Merkez Bankasının yapmış olduğu faiz artırımı yanlış bulduğunu söyledi.

Koca, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: “Piyasalar diye propagandası yapılan ve birkaç bankanın uluslar arası fonların temsilciliğini yaptığı lobiler, çok ciddi propaganda yaptılar. MB’yi adeta faiz artırmaya zorladılar. Oysa bu lobiler, ülkenin uzun zamandır, bir şekilde baskı alında tuttuğu ucuz döviz birikmişliğinin ne anlama geldiğini ve kendilerinin de bundan nasıl faydalandıklarını çok iyi biliyorlardı. Ülkede faizin artması, başka dengeleri ve özellikle geniş halk kesimlerinin ekmeğini olumsuz etkileyecektir.”

Yeni Asya / İSTANBUL

09.06.2006


 

Zerkavi’nin ölüm haberi petrolü ucuzlattı

El Kaide’nin Irak lideri Ebu Musab Zerkavi’nin öldürüldüğü haberi, petrol piyasalarında olumlu karşılandı.

Haberin duyulması üzerine Asya piyasasında ABD hafif petrolünün varil fiyatı 85 sent gerileyip 69,97 dolar olurken, son iki hafta içinde ilk kez 70 doların altına indi. Brent petrolünün varil fiyatı da 70 sent azalıp 68,49 dolara geriledi.

/ SİNGAPUR

09.06.2006


 

Kredilerde aslan payını İstanbul aldı

Türkiye’deki bankaların yurt içine açtıkları kredilerin yüzde 41.3’ü İstanbul’da kullanıldı. Bankalar kişi başına ortalama 1802 YTL kredi kullandırırken, kişi başına kredi sıralamasında da İstanbul 4 bin 753 YTL’yle ilk sırada yer aldı.

Mardin 94 YTL’lik kişi başına krediyle en az kredi kullandırılan il oldu. Mardin’i 122.7 YTL’yle Muş, 126.7 YTL’yle Hakkari, 146.8 YTL’yle Ağrı, 177 YTL’yle Şırnak, 179 YTL’yle Bitlis izledi.

/ İSTANBUL

09.06.2006


 

Halkbank’ın talibi çok

Vakıfbank’ın halka arzından sonra ‘’görücüye çıkmaya’’ hazırlanan ikinci kamu bankası olan Halk Bankası için, talipli bankalar Özelleştirme İdaresi’ne başvuruyor.

Yetkililer, Halk Bankası için ilgi gösterenler arasında yurt içindeki yerli bankaların yanında, yurt içinde banka sahibi olan yabancılar ile Türkiye piyasasına girmeye çalışan yabancıların ilgi gösterdiğini belirtiyor.

Yurt dışından ilgi gösteren bankalar arasında Körfez sermayeli, ABsermayeli ve ABD sermayeli firmaların bulunduğu vurgulanıyor. Satış yöntemi konusunda ortak bir paydanın olmadığı görülürken, bunlardan bir kısmının blok satıştan yana olurken, bir kısmının da yüzde 51’lik hisse satışına taraftar olduğu belirtiliyor.

Bunun yanında özellikle yurt dışındaki yatırım fonlarından da halka arz yönünde talepler geldiğine işaret ediliyor.

/ ANKARA

09.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004