Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 18 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Hasankeyf’te kazılar yarın başlıyor

Hasankeyf kazı ekibi başkanı ve Selçuk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdülselam Uluçam, bu yıl 1 Nisandan beri süren temizlik çalışmalarının ardından 19 Haziranda kazı çalışmalarına başlayacaklarını söyledi.

Hasankeyf’teki temizlik çalışmalarında görev alan işçilerin bir süre önce asgari ücreti yetersiz buldukları gerekçesiyle işten ayrıldıklarını belirten Uluçam, bu işçilerin yerine çalışmak isteyen 188 üniversite öğrencisinin kendilerine başvurduğunu bildirdi.

Bu öğrencilerden 40’ını yapacakları kura çekiminin ardından kazı çalışmaları için işe alacaklarını ifade eden Uluçam, ‘’Kazı için bu yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı ile GAP İdaresi ve Devlet Su İşleri ortaklaşa 1 milyon 500 bin YTL ödenek ayırdı. Ödenek konusunda hiçbir sıkıntımız yok’’ dedi.

“2012’de tamamlanacak”

Bu yıl ki çalışmaları 3 dönem şeklinde planladıklarını, birinci dönemin temizlik, ikinci dönemin ise kazı çalışması olduğunu belirten Prof. Dr. Uluçam, ‘’Ekim ayından sonra da kazıda ortaya çıkan eserlerin laboratuvar ortamında teknik çalışmasını yapacağız. Kazı çalışmalarında toplam 18 öğretim üyesi görev alacak. Ayrıca Hollanda ve Fransa’dan 4 arkeolog katılacak’’ diye konuştu.

Ilısu Baraj Gölü altında kalacak tarihî varlıkların kurtarılması için 20 yıldır çalışma yapıldığını belirten Uluçam, şunları kaydetti:

‘’Son 2 yılda, 12 yılda yapılacak işi yaptık. Bu süre içinde bilinmeyen 19 taşınmaz kültür varlığı ortaya çıkardık. Biri Osmanlılara, diğerleri Artuklulara ait toplam 5 köşk bulduk. Artuklular dönemine ait cadde ve duvarları tesbit ettik. Kazılarda ayrıca Roma dönemine ait ilk kez tesbit edilen bir kapıya rastladık. Çalışmalarımız barajın yapılmasına endeksli olarak sürüyor. Kazıları 2012 yılında tamamlamamız gerekiyor. Kazılar bittikten sonra, ortaya çıkarılan tarihi eserleri başka bir yerde sergileyeceğiz.’’

18.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Hasankeyf’te kazılar yarın başlıyor

  El emeği, göz nuru 11 bin eser

  Pakistan’dan okullara teşekkür ziyareti

  Eğitimciler şiirde buluştu

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004